Gość: TG IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.05, 01:43 Nie wiem... jakoś nie mogę oprzeć się wrażeniu, że są to pieniądze za nic... znaczy - niezasłużone niczym... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felietonista.pl Internetowe szkodniki 07.05.05, 02:09 To jest warcholstwo, a nie żaden "świetny interes". Są niezliczone domeny zarejestrowane, a niewykorzystane, bo ich właściciele liczą na przyszłe zyski. Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blq Re: Internetowe szkodniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 02:25 warcholstwo? sprzedawanie badziewnego telefonu komorkowego za 600zł w sklepie, podczas gdy jest on wart 150zł to też jest warcholstwo! a Germanosy i inne MediaMarkty z tego zyja, wiec rownie dobrze mozna zyc z handlu domenami. Nawet to godniejsze zarabianie. Kosztem gigantow, a nie biednych, niedoinformowanych ludzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
felietonista.pl Re: Internetowe szkodniki 07.05.05, 02:39 Gość portalu: blq napisał(a): > Nawet to godniejsze zarabianie. Kosztem gigantow, a nie biednych, > niedoinformowanych ludzi.... Warcholstwo. Akurat bardziej miałem na myśli te wszystkie inne domeny, które są pozajmowane, bo a nuż ktoś będzie chciał coś zrobić w internecie i będzie taką nazwę potrzebował. Dzisiaj po prostu już nie ma wolnych nazw, bo wszelkiej maści cwaniacy porejestrowali setki, tysiące, czy dziesiątki tysięcy domen. Tak na wszelki wypadek. A co do wątku janosikowego, no cóż, wielkie korporacje stać na prawników, a ostatecznie na zapłacenie astronomicznych kwot. Ale jeśli Ty byś chciał otworzyć sklep internetowy z koperkiem, to byś się musiał opłacić jakiemuś domenowemu hurtownikowi. Choć akurat koperek.pl jest wolny. ;) Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: myśl czlowieku IP: *.icpnet.pl 07.05.05, 03:39 "wszelkiej maści cwaniacy" nie porejestrowali dziesiątków tysięcy domen, bo ich nie stać. za każdą trzeba zapłacić, z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
felietonista.pl Re: myśl czlowieku 07.05.05, 11:56 > "wszelkiej maści cwaniacy" nie porejestrowali dziesiątków tysięcy domen, bo ich > nie stać. za każdą trzeba zapłacić, z góry. Doprawdy? Z artykułu wynikało co innego. Vide pan Grausso i casus Rosji. Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: myśl czlowieku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:44 > > "wszelkiej maści cwaniacy" nie porejestrowali dziesiątków tysięcy domen, > > bo ich > > nie stać. za każdą trzeba zapłacić, z góry. > > Doprawdy? Z artykułu wynikało co innego. Vide pan Grausso i casus Rosji. A gdzieś napisali że za darmo posiadł te domeny..? Za darmo możesz sobie (w Polsce) zarezerwować domenę na 14 dni, w tym czasie możesz za nią zapłacić i dopiero od chwili uregulowania płatności z niej korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
felietonista.pl Re: myśl czlowieku 07.05.05, 15:02 > A gdzieś napisali że za darmo posiadł te domeny..? Za darmo możesz sobie (w > Polsce) zarezerwować domenę na 14 dni, w tym czasie możesz za nią zapłacić i > dopiero od chwili uregulowania płatności z niej korzystać. A to przepraszam. Bo myślałem, że za punkty Vitay w akcji lojalnościowej Orlenu. Chociaż nie, za te punkty Orlen daje whisky i cygara. Tylko trzeba ich nazbierać parę miliardów. Bez prywatnego odrzutowca nie uzbierasz, bo nawet jeżdżąc amerykańskim autem rzygającym dwutlenkiem węgla i metalami ciężkimi ze wszystkich 12 cylindrów musiałbyś o paręset lat przeżyć żałosny koniec złóż ropy naftowej, a i innych kopalnych źródeł energii pewnie. Niegramotny pismak, wszystko pomieszał! Walnę się teraz w piersi. Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: myśl czlowieku IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 15:13 Zmień sobie nicka na idiota.pl - bardziej do ciebie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakcyl Rajdowiec Re: Internetowe szkodniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:46 W zieleni czerwieni myyyyyyyyy! Packi w much, koła w ruch, jak to pieprznie, będzie duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakcyl Rajdowiec Re: Internetowe szkodniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:46 Packi w much, koła w ruch, jak to pieprznie, będzie duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spryciaż sunsetsuits IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 09:24 A ja mam domenę sunsetsuits.pl ;) ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssss Behehehe - sunsetsuits IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:55 I po przezytaniu artykulu pobiegles na Allegro z myslą, że zarobisz 200 000 Euro? :PPPP Domena sunsetsuits.pl na sprzedaż .... Idealna dla hurtownika, sprzedawcy itp Po przekierowaniu na stronę o sprzedaży domeny miałem nawet pytania czy Sunset nie zbankrutował :) i kontakty od klientów (np z Włoch) Firma Sunset Suits posiada domenę sunsetsuits.com.pl ;), więc intuicyjnie znacznie więcej osób wchodzi na sunsetsuits.pl :) Zapraszam do licytacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 na wolnym rynku kazda rzecz jest do sprzedazy.. 07.05.05, 09:59 nawet >rozum>....ktos pomyslal o rejestracji domeny i na tym zarobil...a ze np. w danej firmir ktora to przegapila siedza >pociotki wodomozgowe> to starata firmy. nich lepiej dobieraja pracownikow.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakcyl Rajdowiec Re: na wolnym rynku kazda rzecz jest do sprzedazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:47 Niejaki Bolek zgwalcil Lolka1 Packi w much, koła w ruch, jak to pieprznie, będzie duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gall Anonim Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:18 A ja bede bronic cybesquatterow. Dlaczego? Bo nie robia niczego podstepem czy przekupujac urzedasow, tylko maja rozeznanie jaka nazwa domeny bedzie chodliwa, wiec ja kupuja, aby pozniej odsprzedac z zyskiem. Nazwa to towar jak kazdy inny i ma swoja cene. Przeciez inne firmy tez robia podobnie - staraja sie ubiec konkurencje (czasem wrecz bedac na bakier z prawem - szpiegostwo przemyslowe), kupuja tanio w Chinach a sprzedaja drogo w Europie itp. Dla mnie sednem sprawy jest to, ze takimi firmami sa duze korporacje, a cybersquatterami sa bardzo male firemki lub wrecz pojedyncze osoby, ktorych szanse w starciu z taka machina sa zadne. A tacy duzi sa maja pieniadze na roznych "spin doctors". Ot, troche dzialaja na zasadzie szpitala opisanego w "Paragrafie 22", gdy kazdy oficer mogl powiedziec nizszemu szarza wyp... i ten jak niepyszny musial zwolnic lozko, mimo ze bylo przypisane podoficerowi. Znam firmy, ktore w sadzie przejely domeny mimo, ze domeny te istnialy PRZED zalozeniem firmy, zanim ta stala sie bogata korporacja. Znam tez przypadki, gdy odbierano nazwy domen oparte na nazwiskach lub nazwach wlasnych, tak jakby powiedzmy ktos kto sie nazywa Walesa, ale mieszka w Pcimiu Dolnym mial mniejsze prawa do domeny www.walesa.pl niz Lech Walesa z Gdanska, bo to "temu nalezy sie domena". Absurd? Nie, samo zycie! PS Sprawa czasem przypomina mi polska polityke - Partia Demokratyczna ma pretensje, ze nazwe ktos juz zarejestrowal. Panowie z niedoszlej PD gadali na lewo i prawo, ale do sadu nie poszli od poczatku, aby zarejestrowac nazwe, tylko jak reka byla w nocniku. Wtedy okazalo sie, ze to nie fair, koltunstwo i chamstwo, "bo ja pierwszy chcialem, ale nie zrobilem". Odpowiedz Link Zgłoś
felietonista.pl Re: Hutchisona chętnie sprzedam 07.05.05, 12:01 Gość portalu: Gall Anonim napisał(a): > PS Sprawa czasem przypomina mi polska polityke - Partia Demokratyczna ma > preten sje, ze nazwe ktos juz zarejestrowal. Panowie z niedoszlej PD gadali > na lewo i prawo, ale do sadu nie poszli od poczatku, aby zarejestrowac nazwe, > tylko jak reka byla w nocniku. Wtedy okazalo sie, ze to nie fair, koltunstwo > i chamstwo, "bo ja pierwszy chcialem, ale nie zrobilem". Opisany przez Ciebie przypadek, to cwaniactwo i wyraz złej woli (zaszkodzenia większemu, przeciwnikowi, czy komu tam). W sumie pośrednio udowadniasz moje tezy więc nie ma sensu polemizować. Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:39 Rany, jakoś nikt nie uważa za cwaniactwo, jeśli firma kupi teren, na którym ktoś inny planuje autostradę czy centrum handlowe. Spójrz co się dzieje w rejonie, gdzie planowane jest nowe lotnisko dla Warszawy. Takie są prawa dżungli. Ci pokojowo usposobieni są pierwsi zjadani ;-) Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_cbg Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.ngt-wise.com 07.05.05, 14:01 podejrzewam, że większość uważa to za cwaniactwo, ale kasa kruszy wszelkie opory i sumienia, i ta chorobliwa chęć zarabiania na wszsytkim to jest niestety znak naszych czasów. Zwierze w dżungli pożre Cię z głodu, a w naszym ludzkim świecie z pazerności... Odpowiedz Link Zgłoś
felietonista.pl A jednak cwaniactwo 07.05.05, 14:25 > Rany, jakoś nikt nie uważa za cwaniactwo, jeśli firma kupi teren, na którym > ktoś inny planuje autostradę czy centrum handlowe. Spójrz co się dzieje w > rejonie, gdzie planowane jest nowe lotnisko dla Warszawy. Takie są prawa > dżungli. Ci pokojowo usposobieni są pierwsi zjadani ;-) Howgh! No i właśnie te prawa dżungli krytykuję. O ile jestem gorącym zwolennikiem liberalizmu, o tyle w pewnych okolicznościach jakieś regulacje są niezbędne. Przykład z ziemią jest całkiem adekwatny. Tyle, że proponowałbym przyjąć inną skalę. Wyobraźmy sobie, że ziemia w polsce kosztuje 100 zł za hektar. Po dwóch miesiącach okaże się, że nie ma wolnego ani 100 cm2, na którym Twój pies mógłby sobie zrobić kupę. Albo kot, jeśli psów nie lubisz. Albo co innego zrobić, jeśli kupy rażą. Proszę wybaczyć ew. nieścisłości w wyliczeniu powierzchni potencjalnie zajmowanej przez psie odchody. I co wtedy? Wtedy 95% ziemi nadal by leżało odłogiem i zarastało chwastami, bo pieniędzy ani pomysłu na rozwój owi inwestorzy nie mają. Tylko czekają na okazję. Tak jest z domenami internowymi. Pytam się więc - czy to jest biznes? Czy to jest etyczne? Czy może coś tu jest nie tak. Felietonista.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: A jednak cwaniactwo IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 15:24 Słuchaj, jeżeli nie masz o czymś zielonego pojęcia to nie zabieraj głosu, bo wychodzisz na idiotę. Porównanie domen z ziemią jest całwkowicie nieadekwatne ponieważ ilość domen jest nieskończona. Odpowiedz Link Zgłoś
grzbec Lotnisko? 08.05.05, 15:17 Gość portalu: bb napisał(a): > Spójrz co się dzieje w > rejonie, gdzie planowane jest nowe lotnisko dla Warszawy. A gdzie ma być to lotnisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakcyl Rajdowiec Re: Lotnisko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:49 No nie, no no nie nie no nie no!!!! Packi w much, koła w ruch, jak to pieprznie, będzie duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.k1.pl 07.05.05, 21:03 Partia Demokratyczna przefarbowanych cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bakcyl Rajdowiec Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 19:48 W zieleni czerwini myyyyyyyy! Packi w much, koła w ruch, jak to pieprznie, będzie duch!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawkor BARDZO POPIERAM TAKIE AKCJE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:17 TO przecież uczciwy sposób na zarabianie.Liczy sie pomysł i spryt. Niktn ikogo nie oszukuje, wszystko wg jasnych zasad. Sam chciałem kupić taką domenę. Przeiceż sprytne firmy powinny zadbać o wykupienie ich przed zgłoszneiem się do przetargu . Cena domeny (sto kilkadziesiąt złotych) to jet minimalny a wręcz zerowy wydatek, zwłasdzca dla takkich fimr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou uważajcie na NASK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:54 W 1999 roku postanowiłem zarejestrować domenę, która miała mieć dość "chodliwą" nazwę i dzięki temu pomóc mi w rozwinięciu działalności mojej firmy. Wysłałem wniosek o rejestrację do NASK (najpiew formularz na stronie WWW) o rejestrację dwóch domen - przyjmijmy, że były to: domenasalou.pl oraz domenasalou.com.pl (nie chcę tu przytaczać szczegółów ale jeśli ktoś jest bardzo ciekawy ...) Następnie, zgodnie z procedurą wysłałem do NASK dwustronicowy faks z wydrukowanymi, opieczętowanymi i podpisanymi przeze mnie obydwoma wnioskami - raport faksu wskazywał, że cała wiadomość przeszła. Po tygodniu dzwonię do NASK by dowiedzieć się, czemu domena nie jest zarejestrowana - przełączają mnie do jednego administratora, potem do działu rejestracji domen, potem do sekretariatu (tam przychodzą faksy) i nikt nic nie wie. Proszą bym zadzwonił na następny dzień, bo wówczas będzie w sekretariacie osoba, która będzie wiedzieć więcej o faksach jakie tam przyszły. Dzwonię następnego dnia - wreszcie okazało się, że przyszło tylko pół faksu - i to tylko ta część, która zawierała wniosek o rejestrację domeny domenasalou.com.pl. Ponieważ jednak minął już termin 7 dni, w ciągu których miałem przysłać faks z podpisanym wnioskiem rejestracji obu domen, to wniosek o rejestrację domenasalou.pl został wyrzucony z kolejki i musze ponownie zarejestrować domenę. Wchodzę więc na stronę NASK i próbuję wypełnić wniosek - jednak widzę komunikat - "domena w trakcie rejestracji". Dzwonię więc do NASK i pytam dlaczego mam komunikat "domena w trakcie rejestracji" skoro wniosek został usunięty z kolejki - a oni mi na to mówią: widocznie ktoś inny zarejstrował domenę. Po tygodniu okazało się, że domenę "domenasalou.pl" zarejestrowała jakaś inna firma. Sprawdziłem, kiedy utworzono wpisy na serwerze DNS - dla domeny domenasalou.pl - okazało się, że dwa dni po tym jak wysłałem ("zaginiony") faks do NASK. Zadzwoniłem do NASK (wysłałem również oficjalnego maila) z pytaniem: kto jest dysponentem domeny, którą chciałem zarejestrować a której wniosek tak niespodziewanie zaginął tuż przed tym, jak kto inny wpadł na pomysł rejestracji tej samej domeny. Odpowiedzieli mi, że nie mogą - "ze względu na ustawę o ochronie danych OSOBOWYCH" a ja pytałem o nazwę i adres firmy a nie dane osobowe. Po pewnym czasie wyczaiłem, kto jest właścicielem "zwędzonej" domeny - poprzez sprawdzanie właściciela DNS'ów, WHOIS itd. Zadzwoniłem z pytaniem, czy są skłonni zrezygnować z tej domeny, skoro jej nie używają (nie było żadnego wpisu w DNS poza adresami serwerów DNS) i odsprzedać za refundację kosztów rejestracji (byłem skłonny też coś dorzucić) - to powidzieli, że interesują ich tylko poważne oferty. Kilka dni później pojawiła się wreszcie strona www.domenasalou.pl ale całkiem pusta. Kiedy jednak zajrzałem do źródła HTML, to zobaczyłem "Domena do sprzedania za jedyne 100 000 złotych". W tym momencie zagotowałem. Taka strona wisiała przez kilka lat, a jakieś dwa lata temu wielka firma, która w tym czasie kupowała wiele różnych domen związanych ze swą działalnością, kupiła również domenę - tę od "zaginionego fasku". Ciekawy jestem, czy osoba, która w taki dziwny sposób zarejestrwała domenę podzieliła się kasą z ludźmi z NASK'u którzy uczynili mój wniosek zaginionym. Pewnie cała sytuacja wyglądała tak: 1) przychodzi wniosek na rejestrację ciekawej domeny 2)pracownik NASK dzwoni do kumpla i pyta - "jesteś zainteresowany taką domenką ?" 3) kiedy kumpel wyrazi zainteresowanie, to pracownik NASK już zadba o to, by wniosek zaginął 4) zaraz po zaginięciu wniosku kumpel wysyła własny wniosek, który jest natychmiast aprobowany 5) po sprzedaży domeny, kumpel dzieli się kasą z pracownikiem NASK Nie znam głupszego, mniej wydajnego i bardziej korupcjogennego mechanizmu rejestracji domen, niż ten, który jest w NASK (całe szczęście pojawiła się - jakieś dwa-trzy lata temu wymuszona przez polskich providerów możliwość rejestrowania domen u rejestratorów - a nie tylko bezpośrednio w NASK). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EX Re: uważajcie na NASK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:31 NASK to wielka ściema i kupa łajna. Na ich stronie pokazuje, że domena jest zajęta albo w trakcie wyjaśniania, a u innego rejestratora można ją sowbodnie kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_cdf Re: BARDZO POPIERAM TAKIE AKCJE IP: *.ngt-wise.com 07.05.05, 13:56 a ja jestem przeciw - zarobek dla różnej maści cwaniaczków, którym się nie chce uczciwie popracować. Ale w sumie ciężko winić ich, raczej należałoby winę przypisać instytucjom "prawie-mafijnym" jak ICANN. Gdyby uwolniono tworzenie nowych domen TLD (takich jak .pl czy .org) to problem by się sam rozwiązał. A jeszcze gdy wejdą w użycie domeny ze znaki spoza ASCII... taki Jan Kowalski z Koziej Wólki miałby taaaaaaki wybór domeny: jankowalski.koziawólka, jak-kowalski.koziawolka, jan-kowalski-z-koziej-wolki.pol, i złośliwy sąsiad, który chciałby zarobić kosztem Kowalskiego nie byłby w stanie wygenerować wszsytkich możliwości. Nie jestem za całkowitą anarchią, bo zaraz pojawiłyby się firmygenerujące wszsytki możliwe kombinacje i masowo je rejestrujące, więc opłata np. 10$ za domenę na rzecz np Internet Society skutecznie zniechęciłaby wszelkich cwaniaków do robienia tego na masową skalę. A nawet jesli Bill Gates ze swoimi miliardami próbowałby takich sztuk - to przy tej skali już łatwo wykazać złą wolę. Przy okazji polecam www.open-rsc.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: BARDZO POPIERAM TAKIE AKCJE IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 15:31 Znam ludzi, którzy na handlu domenami zarabiają miliony dolarów rocznie. I to nie są cwaniaczki, tylko szanowani w USA inwestorzy, którym tacy jak ty myja kible. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_cbb Re: BARDZO POPIERAM TAKIE AKCJE IP: *.ngt-wise.com 08.05.05, 13:25 po Twoim 1-szym zdaniu myślałem, że przeczytam ciekawą wypowiedź rozsądnego człowieka. W drugim okazało się, że stac Cię tylko na pogardę wobec innych. Nie wiesz co robię, ile zarabiam i na czym. Nawet gdybym szorował kible, to przede wszsytkim uczciwie, czego w większości Twoich "szanwanych inwestorów" powiedzieć nie można. Stwierdznie czy jest to cwaniactwo czy nie, jest oceną moralną i kazdy ma prawo do własnej. Jeśli dla Ciebie moralne jest t co nie jest prawnie zakazane, to Twoj sprawa. A poza tym mój post dotyczył przede wszsytkim tego _dlaczego_ dochodzi do takich sytuacji. Przez takie instytucje jak ICANN dameny staja się deficytowe - a to zawsze prowadziło do spekulacji (pardon - handlu). A jakby się nad tym zastanowić, to ciężko mówic o domenie jako o towarze - któras z firm 'wyprodukowała' domenę? Za to były firmy, które próbowały opatentować np rzeczowniki - cobyś pomyślał, gdyby im sie udało i z dnia na dzień za wypowiedzenie zdania "kupiłem gazete w kiosku" ktoś Ci policzył tantiemy za 2 rzeczowniki (a inna firma za czasownik)? Odp. A - przecież to chore! Odp. B - szkoda że ja na to nie wpadłem? Myslę, że to jaką odpowiedź wybierzesz będzie świadczyć o Tobie, choć jesli USA jest dla Ciebie wyznacznikiem, to podejrzewam, że ta druga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luki I BARDZO DOBRZE ZE REJESTRUJA! IP: *.icpnet.pl 08.05.05, 11:10 nie rozumiem wypowiedzi tych biednych, niedoinformowanych ludzi o prawach i zaleznosciach na wolnym rynku. Mozna sie tylko z was smiac;) Gdzie tu jest bandytyzm, cwaniactwo, kretactwo?? NIGDZIE. Czy kupujac akcje na gieldzie kupujesz je dlatego ze chcesz je potem odsprzedac drozej? tak. spekulujesz? tak. kupujesz zabawki od chinczykow i sprzedajesz drozej w europie? tak. korzystasz z ofert na zakupy by moc pozniej towar popchnac z zyskiem? tak.... przeciez to jest takie proste. co w tym jest zlego powiedzcie mi? pomysl? kreatywnosc? inicjatywa? przedsiebiorczosc? znajomosc rynku i umiejetnosc wybrania wlasciwej firmy? A moze powinnismy zakazac handlu? :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_cba Re: I BARDZO DOBRZE ZE REJESTRUJA! IP: *.ngt-wise.com 08.05.05, 13:45 zapominasz (jesli w ogóle wiesz), o tym kto i po co wymyślił system domenowy. Na pewno nie po to,żeby stały sie one obiektem spekulacji, ale niestety różnej maści cwaniaczki w wykorzystały niedoskonałość systemu i zagarnęły dla siebie część internetu (na powstanie którego nie wyłozyły ani pół centa). Podam Ci przykład, który przytoczyłem już wyżej - pewna firma w stanach zacząła opatentowywać rzeczowniki, częściowo nawet im się udało, na szczęści ktoś się puknął w głowę i patenty im uniewaznił. A doszłoby do tego,że za każde napisane czy wypowiedziane zdanie musiałbyś płacić tantiemy. Za co? za to, że jakas firma zagarnęła dla siebie część kultury (set- czy tysiąc- -letniej) która należy do wszsytkich.I wtedy tez byś pisał (i płacił za każde słowo) o wolnym rynku? albo dopłacał do każdego buta, bo ktoś opatentuje system poruszania się wobuwiu? a potem zapłacisz za kazdy oddech, bo ktoś opantuje mechanizm oddychania przez ssaki? Gdyby Internet tworzyli "kreatywni, z innicjatywą, przedsiębiorczy i znający rynek" jak i ch nazywasz, a których ja nazywam "pazerni cwaniacy", to nigdy by nie powstał - zdołaliby podzielilić miedzy siebie wszelkie prawa, przewidywne zyski etc - i jeden mały problem by się pojawił, że nikt nie chciałby w tym uczestniczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A macie pomysly jak sie zabezpieczyc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:29 ... mam domene ktora jest zbiezna z nazwa pewnej firmy. Ale nie ma jej w Polsce. Skad mam wiedziec ze za 5 albo 10 lat nie wejda do Polski i nie bede mial klopotow z domena? Moga mi ja zabrac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: A macie pomysly jak sie zabezpieczyc? IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 07.05.05, 15:27 Musieli by udowodnić przed sądem, że zarejestrowałeś tę domenę w złej wierze czyli tylko po to żeby odsprzedać ją z zyskiem. Jeżeli masz jakąś stronę na tej domenie to teoretycznie nie mają szans. Teoretycznie bo w Polsce można przecież kupić każdy wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ija Re: A macie pomysly jak sie zabezpieczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 17:27 > Musieli by udowodnić przed sądem, że zarejestrowałeś tę domenę w złej wierze cz > yli tylko po to żeby odsprzedać ją z zyskiem. Jeżeli masz jakąś stronę na tej d > omenie to teoretycznie nie mają szans. Teoretycznie bo w Polsce można przecież > kupić każdy wyrok. Pozwól innym osądzić kto z siebie robi idiotę. Z dwojga złego lepiej jednak być idiotą, niż cierpiącym z nienawiści chamem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A macie pomysly jak sie zabezpieczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:29 A ja właśnie mam z czymś takim na swoją domenę pracowałem 4 lata. Ale obicałem sobie że nie popuszczę i na pewno nie skończy się tylko na sądzie arbitrażowym przy nask. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A macie pomysly jak sie zabezpieczyc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 18:31 A ja właśnie mam z czymś takim problem. Na swoją domenę pracowałem 4 lata. Ale obiecałem sobie że nie popuszczę i na pewno nie skończy się tylko na sądzie arbitrażowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee GW szerzy jezyk nienawisci oraz dezinformacje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:02 ...i niedobrze mi sie robi jak czytam: 1."Zarówno Hutchison, jak i Netia mogą się pocieszać, że nie trafili na tak złośliwego pasożyta, z jakim walczył w sądzie znany reżyser Spike Lee" oraz 2."W Polsce nie ma specjalnego aktu prawnego, jak np. w USA, gdzie kary są surowe i grozi grzywna do 100 tys. dolarów" ad 1. dobrze, ze nie walnieto z grubej rury i napisano "pasozyda" lub "gnide" ad 2. to nie takie proste - przykladem domena www.whitehouse.com W Polsce zapewne wlasciciel domeny juz dawno musialby ja opuscic (moze pod naciskiem tak ulubionych sluzb specjalnych?), a w Stanach jest i dziala nadal. George Bush musi zadowolic sie www.whitehouse.gov, mimo ze probowano podchodow do wlasciciela ".com", o czym wielokrotnie pisala prasa amerykanska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc_cba Re: GW szerzy jezyk nienawisci oraz dezinformacje IP: *.ngt-wise.com 08.05.05, 13:51 ad.2 - oczywiście, że nie może być proste, insttucje państwowe mają "przydzieloną" domenę .gov, więc są "chronione"; zwykły śmiertelnik takiej ochrony nie ma, ale przynajmije moze w sądzie udowadniać złą wolę w działaniu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: googlowaty Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: router.kraszewskiego* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 11:07 $ while [ $? = 0 ]; do i=${i}"o"; zima=$(host -t ns g${i}gle.com); done; gooooooooooooooooooooooooooooooogle.com does not exist, try again ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obywate Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.05, 12:23 Kolejny to przykład że Polska jest krajem bezprawia, gdzie różnej maści przestępcy i moralnie zdegenerowani mają swój raj. Prawo które obowiązuje, zostało uchwalone przez parlamentarzystów którzy nie mają wyobrażni lub są zamieszani w afery przestępcze. Za ten zły stan rzeczy odpowiadają również ludzie którzy pracują w wymiarze sprawiedliwości i organach ścigania. W tym kraju to człowiek uczciwy jest ścigany i gnębiony jak przestępca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argelka Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 15:43 a ja uwazam ze firma, ktora zarejestrowala domena nie postapila sprzecznie z etyka czy jakimis zasadami. Sami z pewnoscia zrobilibyscie to samo jesli tylko nadazylaby sie okazja. Jestem pewna ze w podobnej sytuacji nikt z was nie pomyslalby ze to moze byc nieetyczne. Przez niektorych widac ze ewidentnie przemawia zawisc a moze zazdrosc? Szkoda slow na niektore komentarze pseudo moralistow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej666 pANA Z cHOJNOWA ZNAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 16:19 i wrażenie, że to zbobywanie kasy podstepem i niezasłużone pasuje do tego pana jak ulał. zresztą robić interesy to on umie, ale wyniósł praktyke wyssaną z komunistycznego cwaniactwa i głupoty tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tez go znam Re: pANA Z cHOJNOWA ZNAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:06 ja tez go znam i wcale nie uwazam tak jak ty. A swoja droga ciekawe o jakich podstepach mowisz. Poza tym myslalem ze zyjemy w wolnym kraju gdzie kazdy ma prawo kupowac i sprzedawac co chce. Niestety jak widac zawisc i zazdrosc zawsze bedzie dominowac na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dbd Re: Hutchisona chętnie sprzedam IP: *.buczkowice.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 15:35 A co powiecie na domeny unialewicy.pl i unia-lewicy.pl domensy są do wynajęcia... Zawsze jak chce zobaczyć strone tej partii to wpisuję ten adres a tam nic nie ma... W sumie to do dzisiaj nie wiem jaki jest adres unii lewicy... Wg. mnie partia powinna sobie kupić tą domenę... Odpowiedz Link Zgłoś