19.06.05, 13:09
jak zrobic w tym programie jak umieszczam button i po jego kliknieciu pojawi mi sie strona internetowa??
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: delphi IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 18:06
      men21 napisał:

> jak zrobic w tym programie jak umieszczam button i po jego kliknieciu pojawi mi
      > sie strona internetowa??

np. tak:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
      begin
      ShellExecute(handle,'open','www.gazeta.pl',0,0,SW_SHOWNORMAL);
      end;

i koniecznie dopisać do uses po implementation moduł SheelApi
      Np.:

implementation
      uses
      ShellApi;
      • Gość: w++ Re: delphi IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 18:10
        Troche sie porąbało z powodów specifiki forum :)
        w apostrofach (tam gdzie czerwone się zaczyna) adres internetowy kompletny tzn.
        z http, dwukropkiem i dwoma slashami ne początku.
      • Gość: men21 Re: delphi IP: *.crowley.pl 19.06.05, 18:17
        jak wkleilem ten pierwszy link odnosnie strony i uruchomilem to wyskoczyl ze jest blad w tej lini??
        • Gość: w++ Re: delphi IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 18:27
          :))))

ShellExecute(handle,'open','marchewka_karotka://www.gazeta.pl',0,0,SW_SHOWNORMAL);

Wpisz jak powyżej, a póżniej zamiast marchewka_karotka wpisz http.
          I będzie działać. Nie zapomnij o tym ShellApi.
      • Gość: men21 Re: delphi IP: *.crowley.pl 19.06.05, 18:25
        jak mozesz to napisz na gg 3851548 bo tu za bardzo nie da sie rozpisywac oczywiscie jak mozesz
        • Gość: men21 Re: delphi IP: *.crowley.pl 19.06.05, 20:06
          ok dziala ale mialbym jeszcze jedno pytanie odnosnie jak zrobic takie cus: jak klikam w button to pokazuje sie ta sama ramka tylko ze teraz jest nowe okno z innymi butonami :) albo podalbys mi jakas stronke oczywiscie jak jest gdzie mozna znaleźć takowe rzeczy z gory thx za zmarnowany czas ze mna ale jestem początkujacym :)
      • Gość: men21 Re: delphi IP: *.crowley.pl 19.06.05, 20:12
        i jeszcze jedno taka rzecz jak zrobilem sobie okienko z przesuwakiem gora dol i chcialbym teraz zeby pojawily sie jakies napisy np media player , winamp i jak sie na nie nacisnie to wyskoczy np download albo wlaczy sie takowa przegladarka albo jak nacisne na dana nazwe (bedzie to np jakis adresik strony )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka