Dodaj do ulubionych

Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekawszy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:40
mam Firefoxa od 6 m-cy i jestem "happy", ostatnio zaskoczyl mnie ing i nie
serwuje komunikatu: "odpal IE - a bedziesz mogl skorzystac z konta online" brawo
Obserwuj wątek
    • Gość: Grooby Firefox... IP: *.bulldogdsl.com 24.06.05, 18:50
      Bezpieczeństwo w sieci to priorytet. Przesiadłem się na Firefoxa i nie wróce do
      produktu Gates'a nawet na jego najnowszy IE7. Polecam!
      • kell99 Re: Firefox... 24.06.05, 19:21
        "nowe" msie nie oferuje nic nowego uzytkownikom. nie bedzie poprawy
        bezpieczenstwa czy stabilnosci, a te "udogodnienia" to ulamek mozliwosci
        opery/firefoxa czy safari.

a co do ing, sa banki i firmy ktore sa przyjazne dla firefoxa i z checia
        przeniosa twoje konto.
      • Gość: mn Re: Firefox... IP: *.ch.uj.edu.pl 24.06.05, 23:59
        Ale przeciez MSIE jest bezpieczny!!!

... o ile uruchomi sie go w wirtualnym srodowsku w jakims mocno opancerzonym Unixie :)
        • meth.p Re: Firefox... 25.06.05, 18:13
          I do tego w komputerze odcietym od sieci, ale i tak z tym g... nic nie wiadomo :)
      • Gość: kralik Re: Firefox... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 25.06.05, 00:49
        Ja tez od jakis 6-7 miesiecy przeszedlem na FIREFOX i ogolnie jestem zadowolony
        ale jak ze wszystkim na swiecie, Firefox tez ma swoje wady, a mianowicie dosc
        czesto sie zawiesza i miesza troche w systemie.
        • Gość: Firefox Re: Firefox... IP: *.pptp.stw-bonn.de 25.06.05, 13:49
          Zawiesza sie ? Nie wiem o co ci chodzi.
          • turez Re: Firefox... 25.06.05, 14:40
            no wiesza się, zalicza crash`e. Ale odkąd mam crash recovery nie straszne mi już
            to:) inną wa jest to że zjada mi strasznie ram i procesor przy odtwartuych co
            najmniej 3 oknach
            • Gość: VoIP tylko mozilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 15:32
              nie wyobrażam sobie przeglądania neta inną przeglądarką niz Mozilla
              --
              voip.dxp.pl
        • meth.p Re: Firefox... 25.06.05, 18:12
          Jezeli Ci sie zawiesza i cos Ci miesza w systemie, to znaczy ze cos nie tak z
          systeme a nie z FF :)
        • Gość: Jacek Re: Firefox... IP: *.net.euron.pl 25.06.05, 23:39
          Nigdy
      • Gość: denom Re: Firefox... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 15:44
        Gates sam sobie wbija gwoźdź do trumny którą jest IE7. ostatnio oznajmili ze IE7
        NIE BĘDZIE działał na windows XP SP1 ani na windows 2000, więc posiadacze
        starych windowsów bedą skazani na ie6 o ile nie pojmą że są lepsze przeglądarki.
        Ponadto nadal nie wiadomo czy IE7 bedzie zgodny ze standardami w3c, czy bedzie
        miał obsługę xhtml i formatu .png oraz CSS2. narazie jedynie co wiadomo to to zę
        bedzię miał taby (śmiechu warte).
    • Gość: Robert Opera jest niezla IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 24.06.05, 19:26
      spodobala mi sie mysle ze jest najlepsza jak na razie
      pozdrawiam
    • Gość: biba Tylko Opera 8.01 IP: *.aster.pl 24.06.05, 19:28
      e tam, ff prawie tak samo dziurawy jak ie... tylko opera: najszybsza i niedziurawa (jako jedyna nie ma dziury opisanej w artykule, ani żadnego innego wejścia; reszta to szajs
      • staszek_szybki_jest Re: Tylko Opera 8.01 24.06.05, 22:49
        Powiem tak - co do bezpieczeństwa IE - bez komentarza - nawet gdy się ma
        wszystkie zainstalowane możliwe uaktualnienia.
        Jeśli chodzi o konkurencję między Firefoxem a Operą to nie ma co się bardzo
        rzucać, która jest lepsza. Fakt, że panowie z Opery reagują na krytyczne błedy
        trohę szybciej niż ci z Mozilli, ale wciąż nie zmienia to faktu, że czas reakcji
        jest rzędu kilku, maksymalnie kilkunastu dni i dziury są załatane. Jesli chodzi
        o dziury w Firefoxie to trzeba wziąć pod uwagę, że jest to produkt stosunkowo
        nowy na rynku, który rozwija się w bardzo dużym tempie i stąd części błędów
        trudno jest uniknąć mimo tego, że zespół Mozilli posiada duże doświadczenie na
        tym polu rozwijając wcześniej swój sztandarowy (do niedawna) produkt Mozilla
        Suite. W końcu silnik Firefoxa - mimo że bazuje na starym wypróbowanym Gecko -
        został przepisany od nowa. Trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że Opera jest
        przeglądarką komercyjną i jako taka zbiera profity z tego powodu co pozwala na
        wyznaczenie sztabu ludzi, którzy są odpowiedzialni bezpośrednio za odpowiednie
        fragmenty kodu źródłowego i mają fundusze na przeprowadzanie testów. W przypadku
        Mozilli to fundacja non-profit i przeglądarkę tworzą niejako zapaleńcy, którzy
        mają także co innego do roboty i nie są w stanie poświęcić tyle czasu na
        dokładne przetestowanie produktu biorąc pod uwagę szybkość z jaką go rozwijają.

Trzeba także zwrócić uwagę, że twórcy tych przeglądarek mają troche inne
        podejście do tego tematu i założenia na jakich się opierają są całkiem różne.
        Wystarczy porównać interfejsy obu przeglądarek. Opera jest kombajnem, który ma
        wszystko w sobie i prawie wiąże krawaty, ale większość jej użytkowników
        skorzysta z niewielu możliwości jakie ona oferuje. W przypadku Firefoxa nacisk
        jest postawiony na jak najlepszą obsługę stron, a funkcjonalność samej
        przeglądarki można dowolnie modyfikować wykorzystując rozszerzenia (fakt:
        rozwiązanie to bazujące na javascript - chociaż uniwersalne - nie jest za
        szybkie i w przypadku zainstalowania wielu rozszerzeń komfort pracy się
        pogarsza). Sam wygląd przeglądarki jest prosty i generalnie o to chodzi. Zresztą
        dzięki właśnie tej prostocie można zawojować świat. Przykład? Chyba wszyscy o
        nim słyszeli: Google. Ja sam osobiście preferuję Firefoxa i choć nie mam nic
        przeciwko Operze to jej interfejs jest dla mnie po prostu zbyt mało czytelny.

Co do bezpieczeństwa - pomijając szybkość wydawania poprawek - ktoś gdzieś
        kiedyś słusznie zauważył, że sporo użytkowników tak naprawdę nie zawraca sobie
        głowy jakimiś aktualizacjami i często korzysta ze starszych wersji, które
        posiadają niezałatane dziury. Dla nich po prostu póki program działa to wszystko
        jest w porządku i niczego nie trzeba zmieniać.

Reasumując nie ma znaczenia, która przeglądarkę się używa: czy Firefoxa czy
        Operę. One i tak oferują o wiele większe bezpieczeństwo i wsparcie dla nowych
        technologii, czym nie może się pochwalić Internet Exploder. Trzeba też zdać
        sobie sprawę, że wraz z rosnącą popularnością tychże przeglądarek będzie
        podejmowanych coraz więcej prób przełamania ich zabezpieczeń, co po prostu
        przełoży się na ilość wykrywanych dziur.
        Dlatego dla mnie wojny, która z przeglądarek konkurencyjnych wobec IE jest
        lepsza są bezsensowne. Po prostu trzeba sobie zdawać sprawę jakie zagrożenia
        niesie ze sobą internet i najlepszym zabezpieczeniem jest właśnie świadomość
        użytkowników.

P.S. W firmie, w której pracuję przestawiłem praktycznie wszystkich na
        Firefoxa/Thunderbirda (z racji prostoty i podobieństwa do "jedynie słusznego"
        oprogramowania) i od tamtej pory diametralnie spadła mi ilość interwencji w
        sprawie złośliwego oprogramowania i wirusów.
      • Gość: lucases Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.range81-158.btcentralplus.com 25.06.05, 00:47
        korzystam z opery. i mam ciagle problemy z java script. Na przyklad strona mojego banku nie wyswietla sie poprawnie(FirstDirect.com) po zalogowaniu sie na konto.
        Poza tym to najlepsze przegladarka i oprogramowanie ogolnie na jakim pracowalem.
      • Gość: Szu Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:54
        Opera jest zdecydowanie najlepsza i najwygodniejsza w użyciu. To prawda, że większość użytkowników być może nie korzysta z jej wszystkich funkcji, ale te podstawowe i tak dają większą wygodę niż w przypadku IE na przykład. Opera ma proste narzędzia, jakich nie znajdzie się w żadnej innej przeglądarce, a które są niezwykle przydatne w codziennym surfowaniu, np. funkcja Notatek, dzięki której możemy łatwo kopiować i magazynować fragmenty stron bez konieczności ich zapisywania w całości. Elastyczność i możliwość dostosowania interfejsu do własnych potrzeb jest również nie do przebicia.
        Prawdą jest, że z niektórymi stronami (prawdopodobnie stworzonymi specjalnie pod IE ) Opera gorzej sobie radzi. Tyle że takie sytuacje zdarzają sie sporadycznie i wtedy przesiadam sie na Firefoxa albo na IE.
        Szybkość i wygoda użytkowania Opery stawiają ją, moim zdaniem, zdecydowanie przed konkurencją.
        Jeśli chodzi o cenę, to niecałe 12 dolków w promocji na Polskę, to naprawdę niewiele. Za te pieniądze mamy częste uaktualnienia, tak jak w przypadku najnowszej wersji 8.01, która jako jedyna przeglądarka przeszła test bezpieczeństwa, wokół którego zrobiło się ostatnio tyle szumu.
      • Gość: Zdihu Hemracek Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.06.05, 13:58
        Opera jest najbardziej dziurawa ze wszystkich tylko o tym nie wiesz, bo:
        1. Nie jest tak popularna jak IE i FF.
        2. Nie ma tylu testerów co ww. przeglądarki.
        3. Nie ma otwartych źródeł jak FF.
        • Gość: autor Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 20:13
          ale jestes głupi
          • Gość: obiektyw Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:13
            Może zbyt kategorycznie stwierdzone, ale zaprzecz któremukolwiek z punktów.
            • ebenezum Bardzo proste - powyższe twierdzenia odnoszą się 25.06.05, 22:27
              do popularności oraz marketingu, a nie jakości - w zasadzie przeliczanie metrów
              na kilogramy nie daje obiektywnych efektów.
              "jedzmy gó.. - miliardy much nie mogą się mylić..."
        • Gość: operatyk Re: Tylko Opera 8.01 IP: 62.233.181.* 26.06.05, 17:45
          ad 1. Co do IE to na pewno ;) FF ma przecież nadal porównywalną popularność...
          ad 2. Tu odwrotnie; IE ma chyba zdecydowanie mniej testerów... no chyba że wszyscy użytkownicy tej "przeglądarki" to dla Ciebie są beta-testerzy [coś jak z Windowsem ;) ]
          ad 3. no nie ma, ale myślisz że np. taka Secunia ich nie ma? To oni są od szukania dziur ;)

Zresztą nawet gdyby wszystkie Twoje zarzuty były prawdziwe, to faktem jest że
          Opera jest NAJBEZPIECZNIEJSZĄ przeglądarką w tym momencie!

Jeśli kiedyś to się zmieni to co za problem przeinstalować wtedy przeglądarkę? FF i Opera [i IE cześciowo też!] są kompatybilne ze sobą jeśli chodzi o export zakładek, paneli, ulubionych, extensionów-user.js'ów, itd...
          Na dzień dzisiejszy [i wszystkie wczorajsze też! ;) ] Opera jest najlepsza! :)
      • meth.p Re: Tylko Opera 8.01 25.06.05, 18:44
        Mi Opera nie pasi, FF standardowo jest wizualnie lzejszy, ogolnei wydaje mi sie
        duzo bardziej sympatyczny. Niemniej jednak uwazam ze nie ma co naciskac na
        roznice miedzy FF i Opera, wystarczy promowac swoj ulubiony produkt zeby
        zdetronicowac ten dziadowski IE.
      • Gość: G Re: Tylko Opera 8.01 IP: *.access.as9105.com 26.06.05, 11:40
        Zrób sobie update informacji na secunia.com
        • Gość: operatyk Secunia IP: 62.233.181.* 26.06.05, 19:50
          Pewnie chodzi Ci o to? :
          "Currently, 0 out of 5 Secunia advisories, is marked as "Unpatched" in the Secunia database." ;)
          żródło: secunia.com/product/4932/
      • Gość: emu Niestety nie ma naprawdę dobrej przeglądarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:13
        IE - wiadomo. Każdy kto uzywa google search w IE i otwiera nieznane strony jest
        dla mnie samobójcą.
        Opera - uzywam od roku, także do maili. Miałem 7 kont i prawie 2K maili. Pewnego
        razu Opera całkowicie pomieszała mi bazę listów. Nadal są ale bez podziału na
        konta. Od tego czasu do maili używam Bata. To jednak nic w porównaniu z
        problemem jaki miałem 2 dni temu. Miałem w Operze około 500 bookmarków. System
        się zawiesił więc wcisnąłem reset. Po odpaleniu kompa w Operze mam około 100
        bookmarków...
        Firefox - niestety nie ma Wanda jak w Operze ani możliwości otworzenia kilku okien
    • Gość: anty-tpściera Jakis provider tanszy i szybszy niz "virus TP" IP: *.demon.co.uk 24.06.05, 20:27
      by się nam jeszcze przydal. Kiedy tepsy udostępnią gniazdka?
      Nakaz dostali w kwietniu br. Podobnie jak zakaz KE pobierania
      haraczy za bilingi. Kradną niestety dalej.. Prasa milczy.
      Boicie się ich, panie i panowie dziennikarze?
      Oni ŁAMIĄ PRAWO!
    • Gość: Domer Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.plusgsm.pl 24.06.05, 20:54
      Jesli chodzi o ostatnia dziure w przegladarkach, to MS nie zamierza udostepnic laty bo, "To przykład tego, jak dzisiejsze, standardowe funkcje przeglądarek mogą zostać wykorzystane do wykradania informacji od internautów (...) W związku z tym nie planujemy udostępniać żadnego uaktualnienia"
      Rece opadaja.
      www.internetstandard.pl/news/80233.html
    • darekkr1 Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw 24.06.05, 22:46
      A to ciekawe bo znajomy korzysta z Ing wlasnie przy pomocy FF i wszystko dziala.
      W operze (7.01) o ile pamietam nie chcial dzialac to fakt.
      • Gość: zberten Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.icpnet.pl 26.06.05, 09:36
        sie tak zastanwaiam jak tym mature zdasz, bo z rozumieniem tekstu to raczej
        nietego :)
    • Gość: ryter Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.chello.pl 25.06.05, 00:15
      >mam Firefoxa od 6 m-cy i jestem "happy", ostatnio zaskoczyl mnie ing i nie
      serwuje komunikatu: "odpal IE - a bedziesz mogl skorzystac z konta online" brawo >

Teraz załóż konto w banku spółdzielczym. Może nie zaoferują Ci jeszcze
      możliwości dostępu przez sieć, ale po raz kolejny od czasu zmiany przeglądarki
      staniesz po stronie niezależności. A do oddziału banku udasz się spacerkiem -
      dotlenisz organizm i zgubisz parę kilo.
      • Gość: doc. Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.05, 01:42
        ...a wiesz ja mam ffoxa i konto w banku spółdzielczym (grupa BPS).
        I, tu się zdziwisz, jedno jest kompatybilne z drugim, działa, nie trzeba zleceń
        wysyłać gołębiem ani biegać...
        wiesz co nieco się w tym kraju, mimo wszystko zmienia...
        zdziwiony pewnie...
    • marvel A coraz więcej... 25.06.05, 00:39
      ...banków i instytucji zaczyna udostępniać swoje strony dla innej, niż "jedyna
      słuszna" przeglądarki :)
    • jacek.69 Ja też wolę Firefoxa. Szybszy i pewniejszy. 25.06.05, 09:06
    • Gość: sm Internet Explorer to totalny chlam IP: *.udn.pl 25.06.05, 10:32
      Niepoprawnie interpretuje arkusze styli CSS, jest niezgodny ze standardami, a
      przede wszystkim od paru lat sie prawie wogole nie rozwija, a nowe wersje
      polegaja na lataniu dziur groznych dla calego systemu operacyjnego. Taka jest
      cena koncepcji wbudowania IE w system operacyjny i robienia byle gowna, byle
      szybko i zbic kase. Gdyby nie to, ze wciskali go na sile wraz z systemem i nie
      dalo sie go nie wziac, to proporcje rynku wygladalyby dokladnie odwrotnie.
    • Gość: www.firefox.pl Jaki poziom bezpieczeństwa? Powód jest inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:33
      Przecież Internet Explorer to zabawka w porównaniu do Mozilla Firefox. Explorer
      nie posiada wielu istotnych funkcji, jakie ma w standardzie Firefox, jak
      chociażby tabbed browsing.

Jeśli ktoś używa jeszcze Internet Explorera, to poprostu mu się dziwię. Firefox
      jest darmowy i po polsku.

www.firefox.pl
    • Gość: Sciagajcie Firefox www.firefox.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:33
    • Gość: xaliemorph Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.icpnet.pl 25.06.05, 12:06
      Ciekawe jakby się odbiło w badaniach gdyby Opera domylśnie miała ustawione w opcjach przedstawianie się jako opera, a nie jak jest teraz jako IE. Choć chyba dokładniejsze skrypty i tak wychwycą co jest co.
      • Gość: obiektyw sam sobie odpowiedziałes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 12:18
        nie ma wiekszego problemu, aby wykryc ze to Opera, nawet kiedy identyfikuje sie
        ona jako IE - i badania na ktorych opieraja sie statystyki to robią.
        • Gość: Zdihu Hemracek Re: sam sobie odpowiedziałes IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.06.05, 14:05
          Badana Gemiusa tak, bo to największy badacz polskiego Internetu na więcej niż
          swiatowym poziomie.
          A inne firmy badające Internet, zwłaszcza te z zachodu? A systemy statystyk? W
          większości liczą ilość odwiedzin a nie użytkowników cookies i dosyć sporo
          tkwiące jeszcze w epoce Internetu ubiekłego wieku, które Mozillę i FF zliczają
          jako Netscape a Operę jako "unknow browser"?
          Bez jaj. Takimi tłumaczeniami oszukujesz samego siebie i oszukują się developerzy.
          • Gość: obiektyw Re: sam sobie odpowiedziałes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:28
            Oszukuję się, bo wierzę w statystyki? Hmmm...
            Dla mnie to developerzy Opery oszukują się, gdy tak jak kilka dni temu, próbują
            udowodnić, że rzeczywisty udział ich przeglądarki w rynku jest kilka razy
            większy niż podawany.
            Nie wiem doprawdy skąd wziąłeś tezę, że statystyki dotyczące zachodu są mniej
            wiarygodne. Wiele metod jest przestarzałych, ale bynajmniej to nie na nich
            opierają się poważne badania rynku. Przecież ja nie mówię tutaj o cookies
            zliczanych na *.prv.pl tylko o statystykach cnetu.
          • Gość: Światowiec Badana Gemiusa na więcej niż swiatowym poziomie? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 11:26
            Wrzechświatowym? Sferalnym? Eterycznym? Jakim? Że "bez jaj" - to za mało.
    • Gość: Zdihu Hemracek Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.06.05, 13:55
      Fajnie. Nowy IE będzie miał usprawnione "przeglądanie sieci za pomocą twojego
      komputera. I odwrotnie". :)

To nie prawda, że wszystkie przeglądarki wykorzystujące ActiveX mają ten błąd. W
      dodatku co ja mówię. Artykuł jest wyssany z palca. Nie ma żadnych odnośników,
      żadnych źródeł.
      • Gość: uwazny Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.chello.pl 25.06.05, 15:07
        masz problemy z czytaniem?
        brakuje ci zrodel?
        źródła w artykule - Gemius Traffic
        - websidestory
        - secunia - wejdz sobie na ich strone to zobaczysz
        masz gdzies napisane ze luka dotyczy wszystkich przegladarek? poza tym to nie
        blad tylko wlasnie luka. i nie dotyczy activex tylko javascript. jak nie wiesz o
        czym mowisz, to nie komentuj.
        opera 8.01!
    • Gość: jgx A ja tam używam IE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 15:41
      A ja tam używam IE ale z nakładką Maxtona, mam również zainstalowaną Opere ale
      moim zdaniem przy odpowiednio skonfigurowanej nakładce Maxtona jest to
      najlepsza przeglądarka, zakładki, gesty myszą i mase innych rzeczy które
      również są w operze czy ff, a z tym bezpieczeństwem to znowu nie takie wielkie
      halo używam tego zestawu od kilku lat i jakoś większych problemów nigdy nie
      było a co do syfów typu spy.. to od czego są programy je usuwające? od czasu do
      czasu trzeba zrobić kosmetykę systemu i dbać o niego (odpowiedni antywirus,
      zapora, no i oczywiście kopia systemu np. Ghostem)i jest OK, ja swojego XP
      stawiałem jakieś 2 lata temu i do tej pory mi służy, pozdro
    • Gość: behemot Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.promax.media.pl 25.06.05, 16:58
      jest wiele stron, które pracują tylko z IE, np skaner online MKS vira i wiele muzycznych np onet plejer, co ciekawe opera ma funkcję przedstawiaj się jako, ale mimo to skaner mksa tego nie bierze pod uwagę
      • user0001 Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw 25.06.05, 17:20
        To jest problem z rozszerzeniami jakie dodano do przeglądarek.

Skaner on-line MKS-Vir wykorzystuje rozszerzenia ActiveX. Rozszerzenia ActiveX
        pozwalają na ściągnięcie programu z sieci i uruchomienie go na komputerze z
        systemem windows, taki program ma pełen dostęp do dysków. Ta funkcjonalność jest
        bardzo niebezpieczna, otwiera drogę do zainfekowania komputera. Na dodatek
        ActiveX jest dostępne jedynie na platformę Wintel. Z ActiveX korzystają obecnie
        jedynie antywirusy online, WindowsUpdate oraz aplikacje bazodanowe w intranetach.
    • meth.p Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw 25.06.05, 18:12
      Spread Firefox :)
      www.spreadfirefox.com/
      Czysty link, zeby nie bylo ze nabijam sobie punkty, polecam rzucic ikonke na
      swoja domowa strone jak ktos ma. Przegladarka jest fantastyczna, ponadto ma
      multum latwo instalowalnych dodatkow (jak ForecastFox - pogoda w pasku statusu
      przegladarki), ktore nierzadko sa przydatne. No i jak ktos nie lubi download
      managerow to sciaganie w FF tez jest sporo przyjemniejsze niz w IE.
    • Gość: przemo Ja mam takie pytanie techniczne. Skad te dane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 20:51
      procentowe ile osob dana przegladarke uzywa ? Mam i IE i Firefoksa i Opere i
      uzywam raz tej, raz innej. Nie jest tak, ze uzywam tylko jednej. Skad wiec te
      dane ? Z sufitu ?
      • Gość: multum dane sa liczone uzytkownikami cookies IP: *.chello.pl 25.06.05, 20:59
        i wlasnie procentowo je pokazac jest ok - tak jak Ty uzywasz 3 przeglądarek wiec
        wpadasz do kazdego zbioru. ale np jak masz jeden komp w domu powiedzmy gdzie sa
        trzy osobuy i np korzystaja ty;lko z ie to one sa liczone jako jedna osoba. przy
        takich badnaiach zawszes sa watpliwosci (co np z tymi co korzystaja w
        kafejkach) jednak mneiuj watpliwosci jest przy danych proc niz przy danych ile
        osob surfuje dana przegladarka - bo ilosciowe wlasnie moze byc najbardziej
        znieksztalcone (bo np jesli czesto czyscisz cookies - to system zoliczy sie kilk
        razy - oczywiscie o ile dobrze sie orientuje w tym jak dziala gemius. polecam
        stronke www.ranking.pl - tam jest duzo statystyk
        • frank_drebin Re: dane sa liczone uzytkownikami cookies 25.06.05, 22:39
          Dzieki za wyjasnienia zawsze sie czegos nowego nauczylem. O tym, ze zliczaja
          cookies nie pomyslalem.
      • Gość: obiektyw Re: Ja mam takie pytanie techniczne. Skad te dane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 22:33
        Tak, z sufitu, bo każdy używa na raz trzy przeglądarki. :)))
        Co się dzieje, kiedy użytkownik kwalifikuje się do kilku grup statystycznych?
        Jest zaliczany do każdej z nich, czyli zwiększa o 1 jeden ilość użytkowników
        każdej z przeglądarek, w tym przypadku.
    • Gość: les paul Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.aster.pl 25.06.05, 22:05
      Firefox is cool. Używam go np. do ogladani astron, których explorer nie daje
      rady w ogóle otworzyć, np. niektóre pliki telewizyjne
      • Gość: bojleros Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 26.06.05, 01:52
        a mnie wkurza to że microsoft wymyśla swoje standardy siejąc haos . np. nie
        podoba mi się ich wynalazek który się nazywa cp1250 , gdyby się zastosowali to
        ogólnie przyjętych standardów byłoby lepiej (iso8859-2) . a co do przeglądarki
        to preferuje firefoxa za prostote i taby.

BTW...
        a używa ktoś jeszcze links ???? ;)
        • Gość: Luzak Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.143.111.62.revers.nsm.pl 26.06.05, 06:27
          He he, zdziwisz się, ale ja używam, nawet właśnie teraz. :) Siedzę na Pentiumie 200 z 64 MB RAM i w wielu przypadkach dużo łatwiej, ale przede wszystkim szybciej jest mi używać przeglądarki tekstowej. Co by nie mówić, links ukierunkowany jest na esencję, czyli treść stron, z pominięciem wszelkiego rodzaju graficzek, animacyjek, filmików, okienek itd. A w większości przypadków potrzebny jest mi właśnie jak najszybszy dostęp do TREŚCI.

Natomiast z graficznych przeglądarek zdecydowanie preferuję Operę.
    • Gość: xxx222 Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 11:01
      Ja bym zapytał, czy dane Gemiusa są miarodajne?

Wielu administratorów sieci lokalnych blokuje połączenia z Gemiusem, traktując
      je jako niepotrzebne przeszkadzajki opóźniające, a w wypadku przeciążeń
      Gemiusa (vide sytuacja sprzed ok. 1,5 roku) uniemożliwiające wyświetlenie
      strony przez przeglądarkę.
      • Gość: obiektyw Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 12:28
        ale przecież nie chodzi o to, żeby sprawdzić wszystkich użytkowników, ale
        odpowiednio dużą próbkę statystyczną.
        ponieważ raczej mało prawdopodobne jest, że częściej blokowany jest Gemius przez
        użytkowników którejść konkretnej przeglądarki niż innych, więc próbka nie
        zostaje zafałszowana i i tak jest WIELKA.
    • Gość: Lech Taczka Wystarczyło, że Gates do każdej kopii systemu... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 11:16
      Nie wystarczyło, szanowny Autorze! Nie tak było. Nie kłam.
      Teraz historia się powtarza, ale z inną przeglądarką w roli głównej. Dobrze,
      ale wkrótce znowu któryś produkt zdominuje rynek. Na razie wynikają z tego
      problemy, bo każdy producent interpretuje po swojemu rozmaite zalecenia i
      standardy. Ogromnie trudno zrobić strony, które równie dobrze wyglądają we
      wszystkich popularnych obecnie przeglądarkach.
      • Gość: kuuk Re: Wystarczyło, że Gates do każdej kopii systemu IP: *.chello.pl 26.06.05, 12:18
        a jak bylo? bez przesady z ta powtorka historii - niby jaka przegladarka w roli
        glownej? firefox? pewnej granicy nie przeskoczy i tyle. i nie przesadzaj z tym
        "ogromnie trudno"
      • Gość: kuuk Re: Wystarczyło, że Gates do każdej kopii systemu IP: *.chello.pl 26.06.05, 12:23
        a nie sorry - spojrzalem na ip - icm - no no tak teraz rozumiem skad to
        "ogromnie trudno". zwlaszcza stronka icm bajera wyglada
      • Gość: obiektyw Re: Wystarczyło, że Gates do każdej kopii systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 12:36
        Zaczynając od końca: ogromnie trudno? dysyć trudno jest zrobić strony, które co
        do piksela wyglądają tak samo, ale 99% stron wygląda dobrze we wszystkich.
        Po drugie problemy wynikają z tego, że MS ma w d*** standardy. Wytyczne W3C są
        naprawdę dosyć jednoznaczne i wystarczy sięich rzetelnie trzymać, co w
        zdecydowanej większość przypadków czynią Opera i Firefox.
        Po ostatnie (czyli po pierwsze u Ciebie), oczywiste jest, że IE zdobył monopol
        dzięki dołączniu do Windows. W przeciwnym przypadki trudno powiedzieć, co by się
        stało, możliwe, że zdobyłby przewagę na rynku, ale na pewno nie monopol. Teraz
        dla wielu użtykowników internet=IE, niektórzy moi znajomi nawet nie wiedzą, że
        to czego używają to jest przeglądarka... i może powiesz, że to nie ma wpływu na
        obecną sytuację?
        • Gość: Wacuś W połowie lat 90 MSIE był nie wartym uwagi... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 13:14
          ...gadżetem, który na dodatek nie był dołączany do Windows i nie instalował się
          z "dobrodziejstwem inwentarza".
          Przypominam zatem (w skrótowym uproszczeniu):
          MSIE był marnym, topornym i mało funkcjonalnym rozwinięciem NCSA Mosaic. Ktoś
          korzystał z wersji 1 (bo była taka) i 2 MSIE? Ja korzystałem; mam gdzieś tzw.
          instalki.
          Co wiecej, Bill Gates twierdził, że Internet nie jest zabawką wartą
          zainteresowania. Nie przewidywał nawet większego zainteresowania Microsoftu tą
          sferą komunikacji. MSIE - jako dodatkowy komponent - był obecny w Windows NT
          (wtedy o wymaganiach znacznie przerastających możliwości domowych pecetów)
          bodaj od wersji 3.51. Do Windows 95 nigdy nie był wbudowany i był dostępny jako
          składnik płatnego pakietu Plus!
          Zatem szans w starciu z produktem f-my Netscape nie miał żadnych. Tamta
          przeglądarka wyznaczała standardy i dla nielicznych użytkowników Internetu była
          synonimem dostępu do Sieci.
          Nieoczekiwany zwrot nastąpił mniej więcej koło roku 1997, wraz z publikacją
          wersji 3 MSIE. Zaznaczam, że na początku przeglądarka nie była dołączana do
          Windows. Dopiero późniejsze edycje systemu operacyjnego (rozmaite SR i SE)
          instalowały MSIE, ale nie był to jeszcze "integralny komponent systemu".
          Microsoft odwołał brak zainteresowania Internetem :-)
          Nic nie wskazywało, że MSIE pokona Netscape'a. Nawet fakt dodawania bezpłatnej
          kopii przeglądarki nie wróżył zmiany lidera. MSIE traktowano jako coś co niby
          jest za darmo, ale niekoniecznie nadaje się do pracy.
          Wersja 4 MSIE zaskoczyła pomysłowością i nowymi rozwiązaniami. Netscape zaczął
          domagać się opłat za korzystanie z nowych wersji przeglądarki i bagatelizował
          nowego gracza. Wkrótce zaczął wyraźnie odstawać i ustępować pola.
          Mniej więcej od 1997 roku MSIE zaczął umacniać pozycję, by w końcu prześcignąć
          konkurencję. Częściowo z powodu dodawania do systemu; ale częściowo także z
          powodu nowych i interesujących rozwiązań. Użytkownicy zaregowali na to wyborem
          lepszego i tańszego (wtedy) produktu.
          Zanim zaczniecie więć "kopać" MSIE zrozum, że bardzo wiele w FF czy Operze jest
          z pionierskich rozwiązań programistów Microsoftu. Teraz ustępują pola poniekąd
          na własną prośbę, ignorując fakty i powielając błędy konkurencji sprzed lat. Co
          nie oznacza, że można "spuszczać" ich dokonania. Bez przesady!
          To, że dla wielu MSIE jest synonimem Internetu oznacza wyłącznie ich abnegację.
          Niektórzy myślą, że Internet to "taki program w komputerze" i że poczta
          elektroniczna to też Internet, bo zawsze korzystali z WebMaila. I co z tego?
          Piszesz "...problemy wynikają z tego, że MS ma w d*** standardy...". Słusznie.
          Właśnie to miałem na myśli. Przecież nigdzie nie napisałem, że wszyscy mają
          równac do przestzarzałego MSIE. Inną sprawą jest jednak to, że każda
          przeglądarka interpretuje zalecenia W3C "nieco inaczej". Skoro o tej
          specyfikacji piszesz, musisz przecież wiedzieć, że od strony przeglądarek można
          natrafić na rozmaite dziwactwa.
          Posumowując, nie ma to jak konkurencja.
          • Gość: Redf Re: W połowie lat 90 MSIE był nie wartym uwagi... IP: *.plusgsm.pl 26.06.05, 14:22
            ie czerpie z mosaic'a
    • Gość: Wacuś Tak sobie czytam rozmaite komentarze i mam... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 11:22
      ...wrażenie, że forum GW w dziale komputerowym ściąga jak piorunochron róznych
      egzaltowanych amatorów, którzy dają upust naiwnej wiedzy. Prześcigają się w
      mnożeniu bredni i pewnie pokazują znajomym jako dowód własnej wielkości.
      Podobnie jak papier, internet zniesie wszystko.
      • Gość: kuuk Re: Tak sobie czytam rozmaite komentarze i mam... IP: *.chello.pl 26.06.05, 12:25
        i jakos zawsze znajdzie sie madrala ktory pisze o bredniach innych ale zeby
        pokazac gdzie blad, zeby "amatorzy" mogli sie czegos ew. nauczyc to juz nie. i
        pewnie Wacuś pokazujesz te brednie znajomym jako dowód wlasnej wielkosci, co?
        Ktos tu ma chyba jakies kompleksy...
        • Gość: Wacuś Nic nikomu nie pokazuję, bo bredni po prostu... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 12:36
          ...nie wypisuję. A co do edukacji amatorów - forum nie jest przeznaczone do
          edukowania, lecz do wyrażania opinii. Byle te opinie miały związek z
          rzeczywistością i nie ograniczały się do powtarzania obiegowych bredni. W
          przeciwnym wypadku szkoda prądu.
          • Gość: kuuk Re: Nic nikomu nie pokazuję, bo bredni po prostu. IP: *.chello.pl 26.06.05, 13:04
            chodzilo mio brednie innych.
            wyrazanie opinii moze edukowac - jesli ktos powtarza obiegowe brednie jak to
            okreslasz, to czemu nie wyjasnic ze tak nie jest? ze jest inaczej - w ten sposob
            mowiac ogolnie o bredniach nie wiadomo co masz na mysli. a ja sie np wiele
            rzeczy dowiedzialem z roznych forow wlasnie w taki sposob ze nagle ktos pisal
            Bzdura i podawal konkretne prezyklady. moge byc amatorem ale chetnie sie ucze.
      • Gość: Wacuś Dodam jeszcze, że odkryty błąd nie jest żadnym... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 12:33
        ...błedem, bo tak było od zawsze. Błąd jest po stronie programistów i piszących
        aplikacje do systemow obsługi online.
        Nie wiedziec po co używaja niebezpiecznych z natury rozwiązań JavaScript do
        logowania czy wysyłania hasła lub numeru karty.
        W oparciu o js działa system online PeKaO. Czy musiał być napisany w js?
        Niekoniecznie, bo poprzednio stosowany system Omega nie był i był bardzo dobrze
        zabezpieczony tzw. tokenem. Tyle, że klienci traktowali owe tokeny jak banalne
        trykadełka i blokowali je oddając do zabawy np. dzieciom. Trzykrotne wpisanie
        błędnego kodu owocowało blokowaniem urządzenia i - zapewne - awanturą w banku.
        W takim mBanku js nie jest co prawda stosowany, ale zdobycie hasła i loginu (co
        nie jest trudne) pozwala korzystać do woli z tzw. przelewów zdefiniowanych (bo
        nie trzeba do tego listy haseł jednorazowych). Można komuś zrobić "dowcip" i
        przelać zgromadzone środki do odbiorców z listy. Błąd przeglądarki? Nie! Brak
        wyobrażni twórców systemu i - w dalszej kolejności - niefrasobliwość klientów,
        którzy nigdy haseł nie zmieniają. Tak!
        • Gość: kuuk Re: Dodam jeszcze, że odkryty błąd nie jest żadny IP: *.chello.pl 26.06.05, 13:07
          no i wlasnie chyba tak jest napisane: ze to jest luka ktora odkryla Secunia, a
          nie blad. i widzisz o co mi chodzi - podale pekao jako przyklad i ok, mozna
          poszperac poszukac sprawdzic.
          • Gość: Wacuś Secunia poinformowała o odkryciu luki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.06.05, 13:34
            Tyle tylko, że nie było nic do odkrywania. Każdy kto choć trochę zna js wie, że
            do obsługi haseł i loginów bezpieczny nigdy nie był. Z założenia.
            Od profesjonalistów - koderów można wymagać takiej wiedzy i świadomości
            zagrożenia. Dlaczego więc tworzą tego rodzaju aplikacje w js?
            Producenci przeglądarek przygotują teraz jakieś zabezpieczenia? Hm... pewnie
            przygotują, ale za chwilę da o sobie znać kolejna oczywista luka, którą opisze
            Secunia.
            Wkrótce każda przeglądarka bedzie konglomeratem rozmaitych zabezpieczeń i
            obługa podstawowej funkcjonalności będzie tylko jednym z mniej istotnych zadań.
            A jakby tak testować dokładniej to, co się tworzy i daje ludziom do użytku?
            Może się mylę, ale coraz więcej ładnie wygladającej tandety jest wokół nas.
            Samozapalające się samochody, szkodliwe dla zdrowia dodatki do żywności,
            bezmyślnie napisane systemy logowania...
            • Gość: emu Re: Secunia poinformowała o odkryciu luki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:20
              Możesz stworzyć nawet najlepszy system logowania a i tak min. 1% ludzi nabierze
              się na maila "Dział Bezpieczeństwa wykrył problem z twoim kontem. Podaj swoje
              hasło".
    • Gość: rss Re: Rynek przeglądarek internetowych coraz ciekaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.05, 14:35
      Zapewne to powtórzę, ale warto: obsługa RSS i zakładki (panele) są w firefoksie,
      hmm, od bardzo dawna.
    • Gość: baraja Microsoft rządzi i dzieli IP: *.net.autocom.pl 26.06.05, 20:47
      co za różnica co mam? I tak wchodzę na google.pl i tam wpisuje słowa klucze.
      Opera, FireFox, dla mnie żadna różnica

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka