Dodaj do ulubionych

Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.08.05, 18:28
nie pamietam kiedy ostatni raz gralem w gre planszowa.. szkrable i monopol byly chyba
jedynymi w ciagu ostatniego roku. wydaje mi sie natomiast, ze duzo bardziej dynamiczny
jest, ledwie wspomniany w artykule, rynek gier karcianych- magic: the gathering, lord of the
rings i wiele innych, moze o tym tez warto by napisac ? :)
Obserwuj wątek
    • jzk7 Ja uwielbiam 21.08.05, 19:10
      A ja uwielbiam grac w planszowki strategiczne (o ile czas pozwala...),
      szczegolnie historyczne. W kontekscie ostatnich rocznic polecam "Rok 1920" :-)
      • Gość: Fenrir Re: Ja uwielbiam IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 23.08.05, 18:55
        hyhyhy, uwielbiam "Rok 1920", dobra gierka. Ale chyba jednak wole "Magiczny
        Miecz" z dodatkami.
    • Gość: Miru Mein Panzer IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.08.05, 21:18
      Ciekawe od kiedy Mein Panzer to gra planszowa:)
      • Gość: wfrp Re: Mein Panzer IP: 195.94.201.* 22.08.05, 14:22
        Wszystko zależy od definicji planszy ;)
    • Gość: Tom Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 22:17
      Za dzieciaka lubialem grac w monopol (super gierka, polecam). Teraz przymierzam
      sie do zakupu scrabble, moze nie jest to w pelni planszowka ale tak jak w
      artykule, mozna spotkac sie ze znajomymi, troszke zakropic i ciekawa [czyt. inna
      niz zwykle] imprezke miec :-))
    • Gość: Gracz Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.intranet.ydp / 217.8.175.* 22.08.05, 07:30
      Wszystko pięknie, tylko te ceny, są trochę z kosmosu. Oglądałem ostatnio nową
      edycję popularnej planszówki: Ryzyko, wydanie Ryzyko: Gwiezdne Wojny, no i nawet
      bym to kupił, ale jak zobaczyłem że to kosztuje prawie 250PLN to wymiękłem i
      odpuściłem sobie. O takich fajnych grach jak planszowy Doom, Starcraft czy
      SpaceHulk to już nie wspominam nawet...
      Więc do czasu kiedy ceny takich gier będą realne i adekwatne do "polskich"
      zarobków, planszówki nie będą aż tak popularne jakby mogły być.

Pozdrawiam, gracz i maniak planszówek.
      • Gość: Maciek Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.lodz.msk.pl 22.08.05, 09:52
        W pełni popieram...

Niestety to jest samonapędzające się koło :( mało ludzi kupuje gry, więc muszą
        być drogie by się opłacało je sprzedawać, więc jeszcze mniej ludzi te gry
        kupuje...
        • Gość: jarzynek Coraz więcej ludzi gra w gry planszowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:25
          Dochodzi do nas moda na granie z żywymi ludźmi, a nie z komputerem :). U nas
          również rynek się rozwija - powstają nowe wydawnictwa, całkowicie polskie
          produkcje, w niczym nie ustępujące zachodnim. Po prostu w mediach się o tym nie
          mówi.
          Mam dwuletnią córeczkę i wolałbym, żeby kiedy dorośnie, grała ze mną w
          planszówki, niż psuła wzrok przed komputerem.

Polecam www.gry-planszowe.pl
      • Gość: Stary Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:19
        Obok drogich, zagranicznych pozycji są też rodzime - tworzone i wydawane w
        Polsce. Kosztują od 20 do 50 PLN i pod względem grywalności, czy jakości
        wykonania w niczym nie ustępują zachodnim produkcją. Mówię gó..e o
        niekolekcjonerskich grach karcianych, takich jak Troja, czy Wiochmen Rejser -
        gorąco polecam.
        Z drugiej strony jest Taktyka i Strategia - wydawnictwo proponujące rozbudowane
        planszowe gry strategiczne.

www.gry-planszowe.pl www.taktykaistrategia.pl czy www.rebel.pl - tam znajdziecie
        mnóstwo wiadomości o grach planszowych. Gdyby autor tego artykułu tam zajrzał,
        to napisałby go całkowicie inaczej
    • Gość: d'night Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.biskupice.sdi.tpnet.pl 22.08.05, 07:35
      a moze by tak powrot "magii i miecza"?
      • Gość: kubu$ Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: 195.187.133.* 22.08.05, 11:33
        Przepiekna gierka z klimatem. The Talisman (ang. wersja nazwy) to jedna z
        lepszych planszowek dla kazdego wlasciwie pokolenia. Dodatkow wyszlo
        nadspodziewanie duzo rowniez w Polsce. Z tego co wiem (i mam :) sa to
        (kolejnosc z pamieci pojawiania sie na rynku):
        - Podziemia /plansza, postaci, karty, alternatywne zakonczenia/
        - Kosmiczna Otchlan /plansza, postaci, karty/
        - Miasto /plansza, postaci, wcielenia postaci, karty/
        - Jaskinia /plansza, postaci, karty/
        - Smoki /karty/

- cos jeszcze???
        • Gość: comandante warto zajrzec tez tutaj IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.08.05, 19:44
          tutaj opisy zachodnich strategicznych gier planszowych oraz forum im poswiecone:

warto zajrzec:

www.losdiablos.nastawnia.com
    • Gość: Nataniel www.gry-planszowe.pl IP: *.xpect.pl 22.08.05, 08:58
      Zapraszam do najwiekszego serwisu w Polsce poswieconego grom planszowym. Te
      wspomniane w artykule, to dopiero wierzcholek gory lodowej ;)
      • Gość: ja_n Re: www.gry-planszowe.pl IP: *.oracle.co.uk 22.08.05, 09:54
        Prawda. Ryzyko, Monopol, Scrabble - te gry wypadaja blado w porówaniu z grami, które znajdziecie w tym portalu. Ceny podane w artykule dotycza najwiekszych, najbardziej skomplikowanych gier na rynku - mnóstwo figurek, skomplikowane zasady itp. Sa tez na rynku gry równie fajne, ale znacznie lzejsze - szybka, wesola rozgrywka cena w okolicach 20 euro.
        • Gość: ja Re: www.gry-planszowe.pl IP: *.gdynia.mm.pl 22.08.05, 10:28
          Powiedz to dziewusze pracujacej w Biedronie. Dla niej te 20 euro to 10 procent
          pensji. I co? Kupi sobie taka, taka gre? Sa, kurka wodna, zwyczajnie za drogie,
          gralem tydzien temu w scrabble - cena 67 zeta - pudelko, kartonowa plansza,
          literki, 4 podstawki, instrukcja + pomysl (faktycznie swietny) na gre.
          • Gość: stary Re: www.gry-planszowe.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:27
            Gry komputerowe też nie są tanie, nie mówiąc juz o sprzęcie. Można znaleźć
            całkiem ciekawą planszówkę za 50 czy nawet 20 złotych.
            W twoim poście nie chodzi chyba o to, czy ludzi stać na planszówki, ale czy stać
            ich na rozrywkę.
          • Gość: ja_n Re: www.gry-planszowe.pl IP: *.oracle.co.uk 22.08.05, 13:18
            Podejdz do tego tak:
            Gra planszowa X kosztuje 80 PLN i jest naprawde dobra (wiele takich znajdziesz w cytowanym serwisie). Bedzie w nia grac 5 osób i zagraja z przyjemnoscia 10 razy (choc pewnie na 10 grach sie nie skonczy jesli to dobra gra). Jedna rozgrywka trwa srednio godzine i (poniewaz to dobra gra) kazda gra jest inna i kazda gra wciaga. Spedza nad gra 10 godzin razem - gadajac, smiejac sie i rywalizujac i dyskutujac potem o rozgrywce i mozliwych w grze strategiach.

Zeby te 10 godzin wolnego czasu wypelnic chocby takim ogladaniem filmów w kinie, musza pójsc na 5 filmów. Bilet do kina w duzym miescie kosztuje - powiedzmy - 15 PLN (nie wiem jak to wyglada poza Warszawa, w Warszawie z reguly kosztuje to wiecej). 5 biletów x 5 filmów x 15 PLN = 375 PLN.

Czyli 80 PLN w porównaniu do 375 PLN. Po wyjsciu z kina zostanie ci bezwartosciowy bilet, bo zagraniu 10 razy zostanie ci prawie nowa planszówka. Jesli nie masz juz ochoty w nia grac - odlóz na pólke. Za 2-3 miesiace chetnie do niej wrócisz - gwarantuje.

Pewnie ze jak ktos zarabia 1000 PLN na caly miesiac to sie nie rozbija po kinach. Ale w planszówki gra sie w grupie. Jesli pani z Biedronki dogada sie z kolezankami, to beda mogly sobie kupic planszówke ze zrzuty. I naprawde swietnie sie bawic w gronie przyjaciól.

Gry planszowe to jedna z najciekawszych i najtanszych form spedzania wolnego czasu - wie to chyba kazdy, kto spróbowal kiedys zagrac w cos fajniejszego niz Monopol, Scrabble czy Chinczyk.
    • Gość: ktos zobaczcie to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 10:52
      www.microgeo.pl
    • Gość: A i Ω Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.crowley.pl 22.08.05, 11:29
      Hehe kto pamięta takie perełki Encore jak Gwiezdny Kupiec, Odkrywcy Nowych
      Światów, Wojna O Pierścień, Labirynt Śmierci, Ratuj Swoje Miasto? Kto pamięta
      "Bruce Lee - Gra komputerowa bez ... komputera" ? No i oczywiście noce spędzony
      przy M&M + kilka rozszerzeń... ehh..
      • Gość: stary Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:53
        Pamiętam, pamiętam. Większość z wymienionych przez Ciebie mam. Ech, te emocje,
        ten klimacik. Nadal chętnie w nie pykam, tyle, że trudniej znaleźć ekipę do
        grania :(.
        Pokutuje przekonanie, że planszówki to dla dzieci, a w ogóle to jst tylko
        monopol i scrable.
      • Gość: MM Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.mtm-info.pl 22.08.05, 23:46
        Ja pamietam. Mam wiekszosc tych gier. Bruce Lee ... , M&M(wszystkie dodatki) to
        sie gralo :).
        Leza obecnie na polce i sie kurza z braku chetnych do grania. Same gry nic nie
        stacily na swietnosci ale czlowiek zmienia zainteresowania w sferze rozrywkowej.
        Ktos pamieta gre Wampir ? Samo rozlozenie i przygotowanie do gry zajmuje
        godzine. Nie wspominajac juz o samej konfrontacji z przeciwnikiem. Jakos czarno
        widze gre ktora mozna skonczyc grajac w godzine w dodatku w cztery osoby. Poza
        tym instrukcje nalezy skrupulanie przeczytac ze zrozumieniem. Co wcale nie jest
        takie oczywiste u wszystkich. W sama M&M + dodatki mozna spokojnie grac i z
        szesc godzin wtedy to jest rozgrywka a napiecie rosnie z kazda minuta. Kto gral
        to bedzie wiedzial o czym pisze :).
        Pozdr.
        MM
        • Gość: Nataniel Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.xpect.pl 23.08.05, 09:17
          MM > sa tez gry, ktorych przygotowanie i rozlozenie nie zajmuje godziny a 10
          minut a wyjasnienie zasad kolejne 5-10 min i sa do tego duzo bardziej miodne od
          nieszczesnego Wampira czy Bruce'a Lee.
      • Gość: cro Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 19:24
        Miałem i grałem we wszystkie z tych gier.
        A teraz po przekroczeniu 30 roku życia przerzuciłem się na Warhammera
        bitewnego. Gry planszowe i stołowe nie padną nigdy, bo zawsze o wiele lepiej
        gra się z żywym przeciwnikiem niż z techniką.
        Pozdrawiam graczy ;)))
    • Gość: BGo Go rządzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:01
      "Stare gry planszowe były raczej nudne" - LOOL. Wolę grę "Go" niż jakąkolwiek
      grę komputerową (z wyjątkiem Morrowinda).
    • uiek Re: Gry planszowe nie ...- opinia odnośnie tekstu 22.08.05, 12:03
      Niestety musze powiedzieć, ze artykuł zawiera kilka błędów i trochę zakrzywia
      obraz gier planszowych w Polsce.

Dla autora tekstu jest ważniejsze to, ze Bruno Faidutti lubi polską wódkę, ale,
      że ma żone z Wrocławia to juz się nie liczy.

Na wykresie zabrakło moim zdaniem jednego z bardzo ważnych punktów - w gry
      planszowe gra się bardzo dużo na konwentach. Praktycznie, na każdej większej
      imprezie jest organizowany tzw Games Room, gdzie za darmo można pograć w
      produckje nie tylko polskie, ale także zagraniczne.

Moim zdaniem za dużo jest danych z zachodu, a już na pewno z USA. Rynek gier
      planszowych jest ogromny w Niemczech, które są największym jego ośrodkiem w
      Europie. Co roku odbywają się tam targi gier planszowych w Essen ( wtym roku od
      13 października).
      Jeśli chodzi o naszych bliższych sąsiadów to w Czechach też się rozkręca.
      Więcej powinno być wypowiedzi polskich wydawców, a naprawdę jest z kim
      rozmawiać: Trefl, Krakowska Grupa Kreatywna, Kuźnia Gier, Wydawnictwo Portal,
      Galakta to zalewdie wierzchołek góry lodowej.

Do tego już nie po raz pierwszy pojawił się błąd, ze gra Mein Panzer to
      planszówka co nie jest zgodne z prawdą. Jest to bitewniak osadzony w realiach
      drugiej wojny światowej.

Odnośnie wypowiedzi na temat cen gier. Gry planszowe w naszym kraju można już
      kupić od 20 zł, więc prosze mi nie mówić, ze na to nikogo nie stać. Lepiej dac
      nawet 50-100zł za grę, w którą pogramy z rodzina i znajomymi niejednokrotnie,
      niż przepić to na pierwszej lepszej imprezie. I zeby nie było, że zgredzę i
      sięnie znam - mam 20 lat i jedną z największych kolekcji gier w małopolsce! Mam
      ok 60 gier i praktycznie nie ma miesiąca żebym czegoś nie kupił. Po prostu
      preferuję granie, niż innego typu rozrywki.

Tak jak moi przedmówcy zapraszam na www.gry-planszowe.pl codziennie mamy jakieś
      nowe newsy albo recenzje, na pewno będzie o czym poczytać :D
      • pillman Re: Gry planszowe nie ...- opinia odnośnie tekstu 22.08.05, 12:45
        Pytanie, czy autorzy tekstu przeczytają ten post ;)
      • grambosieznam Re: Gry planszowe nie ...- opinia odnośnie tekstu 14.07.14, 13:11
        Znasz uciek i może masz grę mazo (w opakowaniu jest 6 różnych gier)? Tradycyjna plansza szachowa i nowe gry. W Małopolsce nikt nie ma więcej gier od Ciebie? Przecież 60 to niedużo. Ja mam ponad 130.
    • Gość: moon Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:06
      kiepski ten artykul, duzo niescislosci, malo o rodzimym rynku - wolalbym jakis
      propagandowy artykul wspierajacy naszych wydawcow. np. ze Drakon zostal gra roku
      2004 w Polsce, ze zblizaja sie takie i takie tytuly u nas itd.
    • Gość: Gosc Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.france / *.fbx.proxad.net 22.08.05, 13:16
      Zobaczcie www.kuzniagier.pl
    • Gość: gracz gramy czesto i regularnie IP: 213.31.11.* 22.08.05, 15:03
      W gry planszowe grywam regularnie, od kilku lat kilka razy w tygodniu ze swoim
      10 letnim dzieckiem oraz o rok mlodszym siostrzencem. Kiedy pierwszy raz
      usiedlismy do "Zgadnij kto to?" okazalo sie, ze zadawanie pytan i analiza
      odpowiedzi nie jest wcale taka prosta sprawa dla kilkuletniego dziecka...
      sprobujcie sprawdzic to ze swoimi brzdacami. Monopoly, Bitwa Morska i Ryzyko
      czy Twister to oczywiscie podstawa. Swietna gra jaka moge polecic to Cluedo! Ja
      ze swoim synem nie mam szans. Juz nikt z rodziny nie chce z nim w to grac.
      Oczywiscie, dla kogos kto nie ma kilku godzin czasu dla swojego dziecka lepszym
      rozwiazaniem jest zakup gry komputerowej. Dziecko doskonale sie wtedy soba
      zajmie...
      • profes79 Re: gramy czesto i regularnie 22.08.05, 15:20
        Dragon, Encore, Novina, Sfera... Te firmy każdy chyba miłośnik gier planszowych
        wspomina z łezką w oku. Znakomite konwencjonalne strategie Dragona,
        niekonwencjonalne strategie Encora, Magia i MIecz Sfery czy też Lew Morski
        Noviny... Sama lista słynnych tytułów zapełniła by artykuł. Tak jak są kultowe
        gry komputerowe, tak są kultowe planszówki. I nie mówię o Scrabble, Monopolu (w
        1001 odmianach) i Ryzyku (jw.).
        Cały czas kilka egzemplarzy czeka u mnie na półce. Tylko grać nie ma
        czasu...ehh...

Stare gry Dragona to znakomita lekcja historii... Bo żeby wygrać trzeba było
        dowiedzieć się jak się rozegrała prawdziwa bitwa i jakie błędy popełniono. Cudo!
        ehm. POniosło mnie jako miłośnika historii :)
      • pillman Re: gramy czesto i regularnie 22.08.05, 15:25
        W odniesieniu do:

> Oczywiście, dla kogoś kto nie ma kilku godzin czasu dla swojego dziecka lepszym
        > rozwiazaniem jest zakup gry komputerowej. Dziecko doskonale sie wtedy soba
        > zajmie...

Lepszym? W żadnym wypadku. Współczuć dziecku i rodzicom, którzy nie mają kilku godzin dla swojego dziecka. Wyrośnie z niego osoba ułomna społecznie. To nie jest _lepsze_ rozwiązanie, to jest żadne rozwiązanie.

A gry bywają również takie, w które mozna rozegrać partyjkę w 20-30 min. I potem jeszcze raz. I jeszcze raz... bo to wciąga, a z drugiej strony, nie trzeba na grę rezerwować całęgo wieczoru (wkrótce ukaże się taka gra nakladem www.galakta.pl/ pt. "Władca Pierścieni: Konfrontacja"
    • Gość: Obywatel W polsce nie ma boomu ... IP: *.wp-sa.pl 22.08.05, 15:14
      W Polsce nie ma boomu na gry planszowe bo prawie nie ma ich jak kupić. W hipermarketach są tylko gry dla dzieci + monopoly, scrable, remikub. Jakby można było te gry łatwo znaleźć dużo osób by je kupowało. Ja mam planszową wersje Civilization Sid Meier'a, dalem za nią prawie 300 PLN ale nie żałuję. Ale zanim trafiłem na sklep z takimi grami to dużo czasu potrwało. Miłośnikom takich gier polecam rebel.pl
    • Gość: kerk a grał ktos w battle mechy planszowe? czad! IP: *.bp.wam.net.pl / *.crowley.pl 22.08.05, 16:38
    • Gość: rebelyell www.losdiablos.nastawnia.com IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.08.05, 19:45
      prosty serwis na temat zachodnich planszowych gier strategicznych
    • Gość: zbychu Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.chello.pl 22.08.05, 22:20
      Mogę się z tym zgodzić, że w Polsce szybko może się ten rynek nasycać. Kupiłem
      Twilight Imperium i nie sądzę bym przez najbliższe lata kupił kolejną
      planszówkę. Nie dlatego, że mi się nie podoba, ale dlatego, że na tą poszła kupa
      forsy a zabawa przy niej jest przednia. Polecam przy okazji www.mythos.pl
    • Gość: Johny Mnemonic Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 23.08.05, 00:47
      Bo mają tą zaletę,że nie potrzeba do nich komputera,zanim zagrasz w grę
      komputerową trzeba mieć komputer,uruchomić system,zainstalować grę
      Gp są najlepiej przetestowane,nie trzeba ich łatać
    • Gość: AnnA Re: Gry planszowe nie chcą odejść do lamusa IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.05, 04:13
      A ja mam ok. 30 różnych gier planszowych i organizuję dla przyjaciół (głównie
      studentów) tzw. Wieczory Gier i nie sądzę, że nam się to znudzi a nawet coraz
      więcej osób się "wciąga"...
      problem tylko z dostaniem nowych gier dla młodzieży i dorosłych, bo w sklepach
      przeważają gry dla dzieci oraz te już dawno przebrzmiałe (monopol, chińczyk -
      nuda)... to prawie jak walka, dobrze, że w internecie jest bogata oferta
      różnorodnych gier...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka