Dodaj do ulubionych

włamanie na poczte

01.11.05, 22:29

Dzisiaj, na poczte na wp.pl, włamała mi sie niepowołana osoba..
Grozi tej osobie coś za to?
Jakies artykuły?
Ktos sie orientuje?
pzdr
Obserwuj wątek
    • h32 Re: włamanie na poczte 01.11.05, 22:31
      Teraz? Po wygranej Prawa i Sprawiedliwości? Kara śmierci.
      • kiciunia_kicia Re: włamanie na poczte 01.11.05, 22:33

No udał Ci sie zart, ale Ja pytam powaznie...
        • gwyndhu Re: włamanie na poczte 02.11.05, 01:00
          Art. 267 § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie
          przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego
          do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne
          szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności
          albo pozbawienia wolności do lat 2.

a tak btw. to chyba nie masz bana na google? ;)
    • hippeastrum Re: włamanie na poczte 02.11.05, 06:31
      Skąd pewność, że to włamanie? Czym sprawdzasz pocztę? Używasz klienta poczty, czy sprawdzasz przez WWW (poczta.wp.pl)?
      • Gość: kiciunia_kicia Re: włamanie na poczte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:32
        Normalnie,wchodze na www.wp.pl i na poczte...
        Nie mam pojecia jak on to zrobil,ale zdobyl nowe haslo a potem mi je
        podał,tak,ze do czasu zmienienia hasla musialam sie nim poslugiwac..
        • hippeastrum Re: włamanie na poczte 02.11.05, 19:01
          Gość portalu: kiciunia_kicia napisał(a):

> Normalnie,wchodze na www.wp.pl i na poczte...
          > Nie mam pojecia jak on to zrobil,ale zdobyl nowe haslo a potem mi je
          > podał,tak,ze do czasu zmienienia hasla musialam sie nim poslugiwac..

Robisz to ze swojego komputera, czy z jakiegoś bardziej lub mniej ogólnie dostępne (np. pracownia lub kafejka)? Jeśli to drugie (pracownia/kafejka), czy uruchamiając przeglądarkę WWW sprawdzasz ustawienia prywatności (choćby zapamiętywanie haseł i formularzy)? - tu chyba jest przyczyna. Sam często widywałem w kafejkach małolatów, którzy przed uruchomieniem gier sprawdzali, czy da się wejść na cudzą pocztę. Jeżeli mam rację, doradzam pendrive'a z wersjami portable Mozilla Firefox i Mozilla Thunderbird (klient poczty) - oba programy całkowicie przejrzyste dla systemu.

• Gość: kiciunia_kicia Re: włamanie na poczte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 12:33
        Ukradł moje zdjęcia i prywatne wiadomości,informacje...
        Co mam robic?
        • bigstrand Re: włamanie na poczte 02.11.05, 13:34
          Gość portalu: kiciunia_kicia napisał(a):

> Ukradł moje zdjęcia i prywatne wiadomości,informacje...
          > Co mam robic?

daj mu w morde,
          to staromodna metoda ale skoro nasze babki juz jej uzywaly i to ze sporym skutkiem wiec w epoce internetu rowniez powinna byc skuteczna
    • Gość: kiciunia_kicia Re: włamanie na poczte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 21:01
      Nie,to prywatny komputer,w domu...
      • hippeastrum Re: włamanie na poczte 02.11.05, 23:29
        I naprawdę nie sprawdzasz raz po raz poczty z obcego, przypadkowego komputera? I jeszcze jedno pytanie: piszesz, że skradł fotografie - skąd? z serwera (pocztowego), czy z Twojego komputera?

• Gość: kiciunia_kicia Re: włamanie na poczte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 10:39
          W zyciu nie korzystałam z poczty z innego komputera,niz mój,w domu...Tamta
          osoba po prostu otworzyła moja poczte za pomoca nowego hasla..a zdjecia były na
          poczcie i zapisał je sobie na kompie..no i ma..
          • stratoos Re: włamanie na poczte 03.11.05, 12:27
            jak sama napisałaś "tamta" osoba otworzyła Twoją pocztę za pomocą nowego hasła.
            Zmiana hasła jest wymagana najczęściej w przypadku... zapomnienia hasła. Jest to
            opcja ktora bardzo często towarzyszy interfejsom www różnych systemów
            pocztowych. Dla uproszczenia, gdy zapominasz hasło podajesz odpowiedzi na
            wcześniej zdefiniowane pytania. Wtedy po poprawnym potwierdzeniu wszystkich
            odpowiedzi otrzymujesz opcję założenia nowego hasła. Wystarczy, że Twoje pytania
            nie były specjalnie skomplikowane (typu jak nazywa się moje ulubione zwierzątko,
            data urodzin itp) i całkiem sporo osób z Twojego otoczenia może Ci bez problemu
            zmienić hasło. Ot tyle...
            • hippeastrum Re: włamanie na poczte 03.11.05, 14:55
              Też prawda, chociaż wątpliwe, by kiciunia miała powszechnie znane odpowiedzi na ogólne pytania. Ja jednak stawiam na to, że bezpośrednio przed stwierdzeniem włamu, korzystała z jakiegoś przypadkowego komputera, gdzie 'pamiętliwość' IE dała o sobie znać. I właśnie dlatego (wiedząc, że mało kto sprawdza ustawienia 'gościnnego' IE), radziłem uzywanie wersji portable aplikacji Mozilli - Thunderbird'a na pewno.

• stratoos Re: włamanie na poczte 03.11.05, 17:35
                opierałem się na stwierdzeniu, że używała tylko jednego komputera. A jeśli
                chodzi o tą drogę zmiany hasła o której pisałem, jest to dość powszechna metoda
                na "hackowanie" ;)
                • hippeastrum Re: włamanie na poczte 03.11.05, 17:45
                  stratoos napisał:

> opierałem się na stwierdzeniu, że używała tylko jednego komputera. A jeśli
                  > chodzi o tą drogę zmiany hasła o której pisałem, jest to dość powszechna metoda
                  > na "hackowanie" ;)

Zgadza się, ale raczej dosyć czasochłonna. Poza tym często zdarza się, że uzytkownicy Internetu komputerów w kafejkach nie traktują jako ... komputery. Tak się składa, że mam trochę kontaktów z nauczycielami, którym przy okazji wspominam o bezpieczeństwie w sieci, w tym antywirusowym. I wtedy spotykam się z reakcją "ale mój komputer nie jest podłaczony do sieci, więc mnie to nie dotyczy, bo nie mam dostępu do I-netu. Po uzmysłowieniu, że to coś w kafejce to też komputer, pada zaskakujące: No tak - okazuje się, że mam. A pytanie o to, kto sprawdzał ustawienia IE u większości powoduje popłoch i gwałtowne sięgnięcie po długopis i zeszyt. I właśnie dlatego stawiam na to, że kiciunia goscinnie polowała myszką również na nie swoim komputerze.
                  • Gość: kiciunia_kicia Do Pana o botanicznym nicku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.05, 18:59
                    Nie korzystalam nigdy i nigdzie z innego komputera,bo nie mam takiej
                    potrzeby..W podpowiedzi do hasła zamiesciłam pytanie "imie mojego kota" i juz
                    wiadomo jak dalej było..Bynajmniej Ja tak mysle..wtedy wp.pl wyslalo tej osobie
                    nowe haslo,ktore potem ta osoba mi podala i musialam sie nim poslugiwac az do
                    jego zmiany..
                    • hippeastrum Re: Do Pana o botanicznym nicku 03.11.05, 22:26
                      Kiciuniu, zdajesz sobie sprawę, co to oznacza? Przecież to musiał być ktoś, kto wie, jakie imię nosi kot Kiciuni! Ile takich osób jest? - na to pytanie musisz sobie sama odpowiedzieć, ale oznacza to, że masz w swoim otoczeniu jakiegoś złośliwca i to jest najgorsze, bowiem równoznaczne jest to temu, iż jakiś 'przyjaciel' wcale nie jest przyjacielem. Szkoda!

• Gość: ja Re: Do Pana o botanicznym nicku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 07:43
                      ja kiedyś z ciekawości też wszedłem na cudzą poczte, za namową znajomego który powiedział że to smiesznie proste
                      pytanie było "twój ulubiony film?"
                      osoby nie znałem ale wklepałem "REJS" i udało się, za pierwszym razem - nic nie czytałem
                      tragedią sa te "pytania ułatwiające"....
                      • Gość: Antek Re: Do Pana o botanicznym nicku IP: *.acn.waw.pl 05.11.05, 00:58
                        > tragedią sa te "pytania ułatwiające"....

Nie - tragedia sa uzytkownicy wstawiajacy sobie takie pytania i pozniej zalacy
                        sie, ze ktos im zlamal haslo.
    • Gość: Anika Re: włamanie na poczte IP: *.dip.t-dialin.net 02.11.05, 21:22
      Ja w inne sprawie.Niestety nie wiem do kogo sie zglosic z moim
      problemem.Mianowicie probuje sie zalogowac na forum ale wciaz okazuje sie ,ze
      muj Login jest nie poprawny.Wymogi sa takie:Login moze miec od 2 do 30
      znakow.Bez Polskich liter,tylko male cyfry,kropka i podkreslenie.Co robie
      zle?Dajcie pare przykladow prosze :-) Z gory dziekuje-pozdrawiam!
      • neder Re: włamanie na poczte 03.11.05, 00:12
        ale gdzie chcesz się zalogować? na gazeta.pl? założyłas już konto?
      • arius5 Re: włamanie na poczte 03.11.05, 00:13
        to znaczy nie masz konta i chcesz sie zarejestrowac, czy masz juz konto i nie
        mozesz sie zalogowac ?
        • Gość: Anika Re: włamanie na poczte IP: *.dip.t-dialin.net 03.11.05, 18:28
          Przy zakladaniu konta wciaz ukazuje Mi sie,ze muj login jest nieprawidlowy lub
          zawiera niedozwolone znaki.Co robie zle?Dajcie prosze pare przykladow.Bardzo Mi
          na tym zalezy.Z gory dziekuje!
          • Gość: gość095 Re: włamanie na poczte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 17:34
            Login który wpisujesz przy zakładaniu konta
            jest widocznie zajety. Wprowadź inny login,
            a wtedy się zarejestrujesz.
            • Gość: Anika Re: włamanie na poczte IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.05, 18:16
              Dziekuje za odpowiedz.Mam nadzieje,ze Mi sie uda.Szczerzem muwiac brak Mi juz
              wyobrazni i pomyslow ale nie poddam sie.Pozdrawiam wszystkich na forum :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka