ajla 17.11.05, 19:57 wskoczyło mi takie info : system wykrył konflikt IP / tu mój nr IP / z systemem posiadającym adres sprzętowy 00 00 37 04 DE 11 co to może oznaczać ? wytłumaczcie mi proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neder Re: System wykrył konflikt 17.11.05, 20:23 dziwny dział wybrałaś do zadania tego pytania ;/ idź na Forum Komputer. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: System wykrył konflikt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:33 sorry,ale dlaczego "dziwny dział" dla tego pytania? może to jest konflikt adresu IP z MAC? a to jest zwiazane z internetem. ps.nie jestem przekonany że to właśnie jest to ale ktoś może tak myśleć(nie wszyscy są fachowcami)i wcale mnie to nie dziwi że ktoś tutaj swój problem umieścił. pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: System wykrył konflikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:44 Ktoś podszywa się pod twój numer IP,Zgłoś to administratorowi swojej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
stratoos Re: System wykrył konflikt 17.11.05, 21:18 niekoniecznie podszywa. Już raz spotkałem się, że dwie karty sieciowe miały taki sam mac adres. Wystarczy, że ta druga karta zgłosiła się do dhcp pierwsza. Generalnie jednak robota dla admina Twojej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: System wykrył konflikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 21:29 Być może.Lecz ja miałem właśnie taki sam problem. Taki sam komunikat pojawil sie na moim monitorze.Zgłosiłem to do administratora sieci, i sprawę załatwił. Odpowiedz Link Zgłoś
ajla Re: System wykrył konflikt 17.11.05, 21:42 No właśnie tak podejrzewałam , że albo ktoś się podszywa albo błąd jakiś to pierwsze wydaje mi się bardziej prawdopodobne niestety , zgłaszam sprawę do adminia Bardzo Wam dziękuję za pomoc :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: System wykrył konflikt IP: 80.54.254.* 18.11.05, 10:19 Taki komunikat oznacza, że twój komputer usiłuje podłączyć się do sieci w której już istnieje urządzenie posiadające adres IP taki sam jaki melduje twój komputer. Z tego wynika, ze masz w konfiguracji sieci przypisany adres IP na stałe. I to taki sam jaki ma już inne, pracujące w sieci, urządzenie. Nie wiemy czy to inne urzadzenie ma go z serwera DHCP czy też wpisany z palca. Czy w ogóle jest w sieci serer DHCP też nie wiemy. Nie jestem pewien czy może być też tak, że serwer DHCP ma powiązane IP z MAC, a ktoś inny wpisał sobie twoje IP. W tej sytuacji jednak serwer chyba nie powinien przydzielić ci tego samego IP. Tak czy siak zgłoś się do supervisora. Odpowiedz Link Zgłoś
stratoos Re: System wykrył konflikt 18.11.05, 12:09 > jest w sieci serer DHCP też nie wiemy. Nie jestem pewien czy może być też tak, > że serwer DHCP ma powiązane IP z MAC, może. To kwestia ustawień. Odpowiedz Link Zgłoś
aniger161 Re: System wykrył konflikt 19.11.05, 00:17 Mam podobny problem. gdy sprawdzam prędkość łącza (twójip.wp.pl) to pokazuje mi inne IP niż mam w karcie sieciowej. Czy to jest w porządku. Internet mam radiowy. Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: System wykrył konflikt IP: *.acn.waw.pl 20.11.05, 01:09 To jest zupełnie inna kwestia - masz wpisane IP postaci 192.168.x.x lub 10.0.x.x? Jeśli tak, to masz tzw. IP wewnętrzne, a na stronach takich jak ww. widziane jest IP zewnętrzne routera-bramki pomiędzy tobą (w sieci lokalnej) a Internetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fragi Re: System wykrył konflikt IP: *.zebyd.com.pl 20.11.05, 22:47 To wiem że moze, ale czy w sytuacji gdy jakieś urządzenie ma "ręcznie" przypisane np 172.15.0.12 i jest włączone w sieci, a serwer DHCP ma to samo IP przypisane do innego urządzenia i to inne urzadzenie włączamy później zażąda od DHCP przydzielenia IP co zrobi serwer ? Przydzieli IP które już istnieje w sieci wywołując konflikt ? Czy odmówi. Gdyby był dobrze skonstruowany (programowo oczywiście) to powinien odmówić prawda ? A może powinien przydzielić inne IP ignorując ustawienia konfiguracji ? Odpowiedz Link Zgłoś