Gość: enemy IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.05, 23:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.12.05, 00:43 zmniejszenie piractwa zwiekszy zyski microsoftu, a nie polskiej gospodarki. pozatym te miliony strat to nieprawda, bo to jest liczone po cenie za ktora nikt by tego softwaru nie kupil (dlatego wlasnie go kradna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzadki Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści IP: *.localdomain / *.sulejowek.sdi.tpnet.pl 09.12.05, 01:01 To wcale nie jest takie pewne. Kiedy kwitlo 'piractwo' branza muzyczna przezywala boom. I liczyla kase, co by bylo gdyby jeszcze i 'piraci' kupili. Po wytepieniu 'piractwa', w tym roznych serwisow do sciagania, cala branza zaczela odczuwac kryzys. Przypadek? Moze. Odpowiedz Link Zgłoś
de.bill Obniżenie cen niewiele zmieni. 09.12.05, 01:21 Bzdura do kwadratu. Dlaczego ludzie NIE kupuja towaru (programu, chleba, miesa, uslug prostytutek, czegokolwiek)? BO ICH NIE STAC. Zreszta, po co wyrzucac TYSIACE PLN skoro mozna dostac open source o porownywalnych (dla przecietnego uzytkownika) paramaterach? Inna sprawa, ze GDYBY to oprogramowanie bylo warte tych pieniedzy, to sam przesiadlbym sie z np. open office na worda. Tylko ze ja nie potrzebuje tych wszystkich wodotryskow za jedyna sluszna cene. Tak samo jak nie czuje potrzeby wspierania przymierajacego glodem Billa ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vice_versa Artykuł lobbingowy. Koniec tematu. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.05, 01:38 Artykuł jest totalnym żartem. Jak dowodzą autorzy inwestorzy inwestują po to, żeby wyciągnąć MNIEJ pieniędzy niż ZAINWESTOWALI. Korzyści "dla polskiej gospodarki" to znaczy korzyści sumaryczne, a nie korzyści dla branży komputerowej, jak chce Rzadki, bo zysk branży komputerowej byłby stratą konsumenta, a saldo gospodarki liczy się NA GRANICY. A sumarycznie to saldo jest proste: inwestycje zagraniczne pomniejszone o wypływ pieniądza z tytułu praw autorskich i pokrewnych. Jeśli ktoś dowodzi, że inwestorzy to organizacje charytatywne, i że saldo będzie większe od zera, to raczej trzeba współczuć niż poważnie podchodzić do tematu. Artykuł lobbingowy. KONIEC TEMATU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek2 Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści IP: *.resnet.purdue.edu 09.12.05, 04:27 To może zezwolić na kradzież samochodów ze sklepów? Przecież stracą na tym tylko zachodnie firmy samochodowe, prawda? A my, Polacy Złodzieje tylko zyskamy. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści 09.12.05, 15:02 Prawdziwa cnota krytyk się nie boi, nie będę więc krytykował Twoich absurdów bo i tak sam najlepiej wiesz, że masz monopol na rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Piractwo domowe jest OK, ale... IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 09.12.05, 01:28 ... ale jak ktos zarabia na czyims oprogramowaniu, to niech go kupi. A dlaczego w Polsce sie z tym nie walczy ? Bo mamy wiele gorszych problemow, ot co. Z tego raportu to wynika, ze jak w Polsce bedzie lepiej to ... bedzie lepiej. Eureka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vice_versa Piractwo jest OK, BEZ żadnego ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.05, 02:00 > Gość portalu: fff napisał(a):> A dlaczego w Polsce sie z tym nie walczy ? Bo > mamy wiele gorszych problemow, otco. Z całym szacunkiem, ale się mylisz. W Polsce się z tym nie walczy, bo walka się NIE opłaca. Czemu? Państwo na walkę musi wydać pieniądze. Zainwestować w przestrzeganie prawa. Na co może liczyć państwo? Z czego ta inwestycja się zwróci? Przecież jasne jest że tysiące firm i tysiące osób prywatnych MUSIAŁYBY ZACZĄĆ płacić posiadaczom praw autorskich i pokrewnych. Czyli państwo tworzyłoby tytuł prawny do drenowania obywateli z pieniądza. Na czyją rzecz? Porównaj system patentowy w Polsce i w USA, ilość patentów, łatwość ich uzyskania, które są istotniejsze, i które stają się międzynarodowym standardem. Czy Ty chcesz, żeby wszyscy Polacy płacili podatki w celu... stworzenia rynku i przysporzenia pieniędzy firmom komputerowym, w kraju i za granicą? Czy może uważasz że inwestycje przewyższą wypływające z kraju zyski? Piszesz: "Piractwo domowe jest OK, ale...ale jak ktos zarabia na czyims oprogramowaniu, to niech go kupi." Tak z ciekawości: Co zrobi przedsiębiorca zmniejszy swój zysk czy przerzuci koszt oprogramowania na klienta? Jedyne co jest PEWNE, to że większa część tych pieniędzy zostanie wytransferowana za granicę. Takie tworzenie zagranicznych tytułów prawnych dział w kierunku: zwiększenia ryzyka deflacji, konieczności dodrukowania pieniądza, powiększenia deficytu budzetowego, osłabienia złotówki. Wystarczy??? Przedsiębiorca więcej zarobi, to więcej zainwestuje, więcej wyda, lub więcej odłoży w banku zmniejszając koszt kredytu i zwiększając jego dostępność dla następnych. Ale w Polsce to takie myślenie: jak do domciu to OK, a jak zarabia to kijem go. Czysty bolszewizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek2 Re: Piractwo domowe jest OK, ale... IP: *.resnet.purdue.edu 09.12.05, 04:36 Piractwo domowe NIE jest OK. Korzystanie z prywatnego kortu tenisowego NIE jest OK nawet jesli w danej chwili nikt na nim nie gra. "Wypozyczenie" sobie kasety video za darmo na 1 dzien z wypozyczalni i podrzucenie go z powrotem, jak nikt nie patrzy, NIE jest OK, nawet jesli nikt inny tego filmu nie bedzie ogladac. Odpowiedz Link Zgłoś
vice_versa Re: Piractwo domowe jest OK, ale... 09.12.05, 15:00 Gość portalu: Tomek2 napisał(a): > Korzystanie z prywatnego kortu tenisowego NIE jest OK nawet jesli w danej > chwilinikt na nim nie gra. > "Wypozyczenie" sobie kasety video za darmo na 1 dzien z wypozyczalni i > podrzucenie go z powrotem, jak nikt nie patrzy, NIE jest OK, nawet jesli nikt > inny tego filmu nie bedzie ogladac. Fajne porównania. Mam pytanie: DLACZEGO nie jest OK ??? Bo Ty tego nie potrafisz? I do tak niecnego postępowania byś się nie posunął? Albo masz więc w tym finansowy interes albo mentalność psa ogrodnika. O ile obronę własnych interesów jeszcze rozumiem, o tyle na wyrozumiałość w kwestii prezentowanej przez Ciebie mentalności psa ogrodnika nie możesz liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprytny Zbyś Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 09.12.05, 01:44 Hehe, rozbawiły mnie te policyjne komórki do zwalczania piractwa. Mam sporo znajomych w niebieskich mundurkach. Wszyscy "jadą" w domu na piratach. Jak zostanie przyskrzyniony jakiś handlarz softem albo pirackimi płytami DVD, to cała komenda kopiuje sobie zarekwirowany stuff... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
seasalt Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści 09.12.05, 01:55 Echhh,logika,mieszkając w PL, kompa kupiłem i spłacałem przez rok,od jakiegoś czasu mieszkając w UK kompa kupuje średnio co pół roku.Windows XP Home kosztuje mnie pół dnia pracy,w Pl jakoś więcej.Potrzebowałem program do grafiki,ściągnąłem paint shopa,trial,spodobał mi sie,kupiłem,kosztowało to kolejny dzień pracy raptem.Więc zamiast policje nasyłać może dostosować zarobki do cen programów albo ceny do zarobków? Jeśli w UK jako zwykły elektryk stać mnie na legalny soft to czemu w PL nie było mnie stać gdy pracowałem jako elektronik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vice_versa KUMULACJA TOTOLOTKA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.05, 02:35 seasalt napisał: > Więc zamiast policje nasyłać może dostosować zarobki > do cen programów albo ceny do zarobków? Jeśli w UK jako zwykły elektryk stać > mnie na legalny soft to czemu w PL nie było mnie stać gdy pracowałem jako > elektronik? Primo: Kapitalizm działa jak nieustająca KUMULACJA TOTOLOTKA, procent składany od zgromadzonego bogactwa. Secundo: Korzystasz z tego że Wielka Brytania była supermocarstwem w ciągu ostatnich 2 wieków przez 1,5 dominowała cywilizacyjnie i zgromadziła nieproporcjonalnie wiele bogactw w stostunku do Polski. Tertio: nawet i za 50 lat UK będzie rozwijać się szybciej... To są odpowiedzi na Twoje pytanie. Dlatego w Polsce Cię nie stać a w UK Cię stać. Nie wiem, pochodzicie z kraju KOPERNIKA, jedziecie do kraju GRISHAMA, trzeba by wiedzieć, że słabszy pieniądz wypiera mocniejszy. Słabszy jest ten którego emituje się więcej, a co roku deficyt budzetowy jest ułamkiem PKB. Wystarczy porównać wartości bezwzględne brytyjskiego i polskiego PKB. Nawet jak w UK ułamek procentowo jest znacznie niższy niż w PL, to bezwzględnie w UK co roku przybywa znacznie więcej pieniądza. Trzeba też ZROZUMIEĆ, że każdy rynek to jest SILNIA i trampolina dla PKB. I każdy nowo wyemitowany 1 Pound czy 1 Pln podnosi ceny pojedynczych dóbr, ale wycenę wszystkich dóbr tego samego rodzaju na całym rynku. Spółki zagraniczne znacznie bardziej zwiększają wartość akcji na rynku na którym akcje spółki macierzystej są notowane, a mniej podnoszą PKB państwa w którym ta spółka działa. Przyrost PKB nie jest liniowy, liczenie go procentowo nie ma sensu! Polska zeby deprecjować walutę o taką samą bezwzględną masę pieniądza co UK musiałaby chyba rozwijać się w tempie 15%, a może 20% rocznie. Dopiero wtedy masa przybywającego pieniądza byłaby może taka sama. Rozwój opiera się na zasadzie SILNI. Im wyższy PKB tym większa ilość emitowanego pieniądza, tym wyższa deprecjacja, tym bardziej Polska ODDALA SIĘ od rozwiniętych, robiąc ruchy jak najbardziej rentowne... To jest najprostsza matematyka. I Kopernik. Brak świadomości takich prostych zależności oznacza że będziemy jeszcze dłuuuuuuuuugo biedni. A mądrzejsi będą uciekać... Odpowiedz Link Zgłoś
roar Re: BSA: mniejsze piractwo, więcej korzyści 09.12.05, 03:05 Gość portalu: enemy napisał(a): > jestem piratem... i zostane nim do smierci i ch*** mi zrobicie :) Oj, raczej nie będziesz miał okazji. Za paręnaście lat, jak dobrze pójdzie, już nie będzie właściwie czego piracić. :) Osobiście od lat z górą pięciu wspieram ograniczanie piractwa nie korzystając z produktów firm zrzeszonych w BSE. No i przez to "niestety w mojej świadomości utrwaliło się przekonanie, że za programy komputerowe nie płaci się się w ogóle". A to pech... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr PROSTE DAJCIE LUDZIOM DOBRZE ZAROBIC-... IP: *.dhcp.mant.nc.charter.com 09.12.05, 05:15 beda kupowali normalnie a tak jest jak jest i tak jeszcze dlugoooooooooo bedzie Odpowiedz Link Zgłoś