rzofinka 16.02.06, 09:54 W firmie instalują wszystkim płaskie ekrany, czytałam,ze emitują więcej fal (tych szkodliwych)niz te klasyczne.Mam duze kłopoty z oczami......Czy Ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat.ja ma Samsunga model 913N..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: he? Re: Emisja fal z ekranu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 15:38 Potrzebny lekarz... Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Emisja fal szkodliwych 17.02.06, 11:57 bądź pewna, że są ludzi którzy więcej niż ty czasu spędzają przeed monitorem, albo i dwoma, więc jeśli ktoś wykryje "szkodliwość fal" ;-) to objawy opisze nie na tobie. Ekrany LCD miały kiedyś dłuższy czas "wygasania" pikseli czyli gorszą niż CRT częstotliwosć odświeżania. To jest czynnik wpływający na komfort pracy, ponieważ przy zauważalnym migotaniu dość szybko zaczyna boleć głowa. Nie wiem, czym jest podświetlony ekran ciekłokrystaliczny, ale zdaje mi się, że jest to normalne źródło światła, jakich wiele dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kris_75_to_gd Re: Emisja fal z ekranu 07.08.06, 18:02 w niezłej firmie pracujesz skoro instalują WSZYSKIM!! co do szkodliwości to wiedz że jest dokładnie odwrotnie! prawda jest taka że (o ile mi wiadomo) że to płaskie ekrany (LCD- ciekłokrystaliczne) są niemal lecznicze w porównaniu z tradycyjnymi ! >> w tradycyjnym monitorze masz działo elektronowe które strzela do tarczy zrobionej z cieniutkiej metalowej folii. ta tarcza tak obrywa elektronami że zaczyna się żaażyć - a ty jesteś po drugiej stronie tej tarczy i oglądasz to żażenie się jako "obraz na monitorze". A ha ! oprócz tego że działo jak by nie było STRZELA W TWOJĄ STRONĘ to jeszcze ta tarcza dość szybko gaśnie - tak na prawdę tarcza rozżaża się w następujący sposób : najpierw piksel w lweym górnym rogu, w najwyższej linii rozbłyska, potem jego sąsiad - piksel nr 2 -potem 3 ... aż do ostatniego w górnej linii , potem pierwszy piksel z linii drugiej od góry, drugi z tej linni i aż do końca linii, potem podobnie z trzecią linią, czawartą, aż do ostatniego piksela w ostatniej linii (a bywa nawet tysiąc linii każda po 1200 pikseli) i potem od nowa piksel pierwszy w górnej linii itd.. - i tak dzieje się jakieś 75 razy w każdej sekundzie !!! zatem całość tak naprawdę przez większośc czasu jest wygaszona i tylko błyska niby poletko "mikro fleszy" - jeśli w dodatku czestotliwość jest mniejsza niż 75 hz (np 65) to głowa i oczy mogą ostro rozboleć już po godzinie no i następne uboczne efekty pracy takiego działa: szkło monitora i powietrze wokół są naelektryzowane aż strach co wysusza skórę i oczy- oczy szczypią, pola elektromagnetyczne wokół monitora tradycyjnego szaleją poprostu - wpływa to na działanie mózgu - który jak by nie było jest układem elektrycznynm przez co wysyła także fale radiowe (alfa lub beta - zależnie od "trybu pracy" mózgu) - monitor tradycyjny emitując własne szalejące pole elektromagnetyczne zakłóca te fale a tym samym pracę mózgu. >> monitor płaski - ciekłokrystaliczny - LCD działa zupełnie inaczej: kawałek białego płaskiego czegoś jest oświetlany delikatnym białym światłem - to światło (o ile mi wiadomo) jest ciągłe - nie mruga!!! na tę jasną płaszczyznę patrzysz ty - ale nie bezpośrednio tylko poprzez coś co przypomina witraż - i to jest właśnie ten ciekły kryształ - dzięki temu że ciekły można kontrolować jego strukturę - w wielu pojedynczych kawałeczkach oddzielnie, to z kolei pozwala na to żeby kryształ "prześwitywał" na różne kolory i z różną jasnością - zatem właściwie monitor LCD mógłby działać bez żadnego wewnętrznego światełka i bez tylnej obudowy - wystarczył by sam ciekły kryształ i żeby "za nim" było coś białego (np prześcieradło, biała ściana, wielka karta czystego papieru) i dobrze oświetlonego - choćby światłem z okna, odświeżanie obrazu w LCD polega tylko na tym że 75 razy na sekundę jest kontrolowane (po kolei) na jaki kolor prześwieca każdy z pikseli - "kryształków" - "witrażyków" - cały "witraż i każdy z ryształków z osobna prześwieca bez przerwy - tylko zmiany koloru następują (jeśli potrzeba) 75 razy na sekundę. Pola elektromagnetycznego jest tu bardzo, bardzo mało, ekran się nie elektryzuje (prawie) wcale, >> oczywiście są rzeczy których nie należy robić: wpatrywać się w monitor z 15 cm dłużej niż 5 minut, albo z 5 centymetrów dlużej niż minutę (wcale się nie nabijam - te monitory są tak łagodne dla oczu że kusi nieraz człowieka by to zrobić i wcale nie czuje się bólu od bliskości ekranu), no ni bardzio ważna sprawa: NIE DOTYKAJ EKRANU GDZY DZIAŁA - niebezpieczenstwo graozi monitorowi nie Tobie! Spoko - nie zepsuje się od razu, ani nie wybuchnie ale jest to dla niego na dłuższą metę szkodliwe. JEDYNE prawdziwe niebezpieczeństwo grożące Tobie wiąże się z sytuacją w której taki monitor zostanie zbity, lub pęknie - należy unikać kontaktu z płynem / żelem który się wydostaje - nie dotykać, jeśli dotkniesz ręką nie trzyj oczu, nie spożywaj ... wiem że to banał ale naprawdę innych przeciwwskazań nie ma! >> mam też kilka praktycznych uwag: a)LCD możesz oglądać tylko mając go przed sobą (przy skosie obraz stopniowo traci na jakośi aż w końcu jest niewidoczny b) główne niebezpieczeństwo LCD (jak dla mnie) polega na jego łagodności - nawet nie zauważysz kiedy mija 10 godzin siedzenia NON STOP przed monitorem - "klasyczny" monitor wymuszał robienie przerw które są potrzebne by odpoczęły oczy, kręgosłup i cała reszta c) zwróć uwagę na częstotliwość odświeżania - powinna być jak najwyższa , a co najmniej 75 hz - niech informatyk podkręci ją na maksa (85 hz lub więcej) nawet kosztem rozdzielczości monitora!! (lub zrób to sama - w WINDOWS prawy klik na pustym obszarze pulpitu > "właściwości" > "ustawienia" > "zaawansowane" > "monitor" - teraz z rozwijanej listy wybierz wartość jak najwyższą np "85 hz" i wciskakj "OK", jeśli dostępne wartości są mniejsze od 75 hz to powtórz wszystko od początku z tym że po drodze - na karcie "ustawienia" przesuń suwak tak by wskazywałmniejszą rozdzzielczość ekranu np 800x600 zamiast dotyczczasowych 1200x1000 d) pamiętaj o tym by możliwie często (co około 3 - 5 minut) spoglądać na chwilkę gdzieś naprawdę daleko - np za okno - inaczej mechanizm "łapania ostrości" w twoim oku "zesztywnieje" i po skończonej pracy bedziesz mieć trudności z patrzeniem dalej niż odległość do monitora - najłatwiej zrealizować to jeśli lekko z boku masz okno "za" które morzesz często rzucać okiem nie wstając od kompa e) unikaj tzw "bezwzrokowej metody pisania" - zamiast tego polecam coś odwrotnego: PATRZ GłóWNIE NA KLAWIATURę i na dokumenty kartkowe, a na ekran spoglądaj TYLKO JAK MUSISZ - aby skontrolować pracę f) mimo łagodności monitora LCD jeśli możesz trzymaj go "na wyciągnięcie ręki" nie bliżej!! g) ustaw wielkość czcionek systemowych (nazwy menu, nazwy programów, nazwy plików przy ikonach, itp) na tak duże byś mogła czytać je z odległości w jakiej siedzisz BEZ WYTĘŻANIA WZROKU i /lub pochylania się bliżej monitora - a nawet niech będą ciut większe - jeśli nie wiesz jak poproś informatyka albo kogoś kto trochę się zna to nie jest trudne a zabezpiecza wzrok w znacznym stopniu (to podczas wytężania wzroku jesteśmy szczególnie narażeni na szkodliwy wpływ monitora - zwłaszcza klasycznego) h) czy rzeczywiście wszystkim zmieniają monitory na płaskie? - bo zdaje się że że wyczuwam bardzo negatywne fale - zazdrości / zawiści koleżanek/ kolegów >>> & na koniec moich wywodów moja własna opinia - od kilku lat mam własny komputer - miałem dotąd taki z klasycznym monitorem - mimo że monitor był b. dobrze poustawiany, (wysoka częstotliwość, niskie gammma, duży kontrast) ja byłem zawsze co najmniej metr od niego to jednak po 8 godzinach pracy strasznie piekły oczy, potwornie łupało w czaszce. Teraz mam ciekłokrystaliczy, siedzę nieraz po 10 godzin dziennie z bardzo nielicznymi przerwami i to 40 cm od ekranu, no i ... ból owszem jest - taki jak przy starym monitorze po 40 minutach pracy... &&& nic więcej nie napiszę - życzyć miłego korzystania z LCD nie muszę bo na pewno takie będzie!!! Nie słuchaj plotek i zdezaktualizowanych opinii. Ciesz się poprawą warunków pracy i nowoczesnym sprzętem! Pozdrawiam!! /kris/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_d1 Re: Emisja fal z ekranu 11.08.06, 15:21 >> w tradycyjnym monitorze masz działo elektronowe które strzela do tarczy zrobionej z cieniutkiej metalowej folii. ta tarcza tak obrywa elektronami że zaczyna się żaażyć - a ty jesteś po drugiej stronie tej tarczy i oglądasz to żażenie się jako "obraz na monitorze". A ha ! oprócz tego że działo jak by nie było STRZELA W TWOJĄ STRONĘ to jeszcze ta tarcza dość szybko gaśnie - tak na prawdę tarcza rozżaża się w następujący sposób : najpierw piksel w lweym górnym rogu, w najwyższej linii rozbłyska, potem jego sąsiad - piksel nr 2 -potem 3 ... B Z D U R A Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Re: Emisja fal z ekranu 11.08.06, 23:36 mariusz_d1 napisał: > B Z D U R A Rozumiem, że tylko rozległa wiedza na temat funkcjonowania monitorów CRT i innych pozwoliła koledze na wygłoszenie tak przemyślanej i trafnej opinii... i że kolega byłby w stanie się tą wiedzą podzielić z innymi tu piszącymi? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_d1 Re: Emisja fal z ekranu 13.08.06, 11:39 Oczywiście. kris_75_to_gd napisał >>> w tradycyjnym monitorze masz działo elektronowe które strzela do tarczy >zrobionej z cieniutkiej metalowej folii. ta tarcza tak obrywa elektronami że >zaczyna się żaażyć - a ty jesteś po drugiej stronie tej tarczy i oglądasz to >żażenie się jako "obraz na monitorze". A ha ! oprócz tego że działo jak by nie >było STRZELA W TWOJĄ STRONĘ to jeszcze ta tarcza dość szybko gaśnie - tak na >prawdę tarcza rozżaża się w następujący sposób : najpierw piksel w lweym górnym >rogu, w najwyższej linii rozbłyska, potem jego sąsiad - piksel nr 2 -potem 3 ... Jak pisałem to bzdura. W monitorze CRT nie żarzy się żadna folia tylko świeci luminofor pobudzany wiązką elektronów. Dokładnie są trzy wiązki (odpowiadające z apobudzanie liminoforów świecących na czerwono (R), zielono (G) i niebiesko (B)). Bzdurą jest stwierdzenie że świeci jakaś folia kris_75_to_gd napisał: >zatem całość tak naprawdę przez większośc czasu jest wygaszona i tylko błyska >niby poletko "mikro fleszy" - jeśli w dodatku czestotliwość jest >mniejsza niż 75 hz (np 65) to głowa i oczy mogą ostro rozboleć już po godzinie Kolejna bzdura - czas świecenia zależy od czasu poświaty luminoforu kris_75_to_gd napisał: >> monitor płaski - ciekłokrystaliczny - LCD działa zupełnie inaczej: >kawałek białego płaskiego czegoś jest oświetlany delikatnym białym światłem - >to światło (o ile mi wiadomo) jest ciągłe - nie mruga!!! na tę jasną płaszczyznę >patrzysz ty - ale nie bezpośrednio tylko poprzez coś co przypomina witraż - i to >jest właśnie ten ciekły kryształ - dzięki temu że ciekły można kontrolować jego >strukturę - w wielu pojedynczych kawałeczkach oddzielnie, to z kolei pozwala na >to żeby kryształ "prześwitywał" na różne kolory i z różną jasnością >- zatem właściwie monitor LCD mógłby działać bez żadnego wewnętrznego światełka >i bez tylnej obudowy - wystarczył by sam ciekły kryształ i żeby "za nim" było >coś białego (np prześcieradło, biała ściana, wielka karta czystego papieru) i >dobrze oświetlonego - choćby światłem z okna, odświeżanie obrazu w LCD polega >tylko na tym że 75 razy na sekundę jest kontrolowane (po kolei) na jaki kolor >prześwieca każdy z pikseli - "kryształków" - "witrażyków" - cały "witraż i każdy >z ryształków z osobna prześwieca bez przerwy - tylko zmiany koloru następują >(jeśli potrzeba) 75 razy na sekundę. Pola elektromagnetycznego jest tu bardzo, >bardzo mało, ekran się nie elektryzuje (prawie) wcale, Tu też przeplatanka rzezcywistości z wyobrażeniami - kazdy piksel monitora LCD też składa się z trzech elemntarnych komórek w barwach podstawowych (RGB), ich czas reakcji jest większy (nawet za duży), Wyświetlacz musi być podświetlony światłem o określonej barwie - aby nie było przekłamań kolorów. Kris chyba za dużo czytał Dona Browna - jego wypowiedź jest taką samą jak u Browna mieszanką prawdy, mitów i konfabulacji. A jeśli chodzi o meritum: - do biura jak najbardziej dobry LCD (podkreślam DOBRY - tzn. szybka matryca max 8 ms, duży kontrast co najmniej 600:1, duży kąt widzenia 150/140, duża jasność co najmniej 400 cd/m2 ), A w domy wolę mojego dobrego CRT (CTX na kineskopie Sony Trinitron) przy rozdzielczości 1024x768 mam 100 Hz odświeżania i nawet kilkagodzin pracy non stop nie powoduje żadnych doleglowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voitekh Re: Emisja fal z ekranu IP: *.piast.ds.polsl.pl 09.11.06, 13:59 Odnosnie tych trzech komurek w LCD tez tak myslalem ale teraz siedze przed swoim i jakos ich nie widac, nasuwa sie pytanie czy to efekt konstrukcji (a sa trzy komurki) czy jest jedna komurka jakiegos fikusnego cieklego krysztalu dzialajacego jak filtr? > A w domy wolę mojego dobrego CRT (CTX na kineskopie Sony Trinitron) przy > rozdzielczości 1024x768 mam 100 Hz odświeżania i nawet kilkagodzin pracy non > stop nie powoduje żadnych doleglowości. CTX to CTX wiec nie zapominaj o zjonizowanych drobinkach kurzu bombardujacego twoje oczy 8p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luka Re: Emisja fal z ekranu IP: *.238.152.36.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 27.04.07, 14:14 Pozwolę sobie na uwagę dotyczącą pracy elektronicznego działka tradycyjnym monitorze. Jego praca przypomina pracę maszyny do pisania. Jedynie różnica polega na przeskakiwaniu linii. Najpierw na całym ekranie kolejno są pobudzane linie parzyste a potem (od początku do końca) linie nieparzyste. Wędrówka elektronów bombardujących ekran jest stosunkowo szybka w odniesieniu do naszej bezwładności oka, które nie jest w stanie wyłapac kolejnośc pobudzanych linii. Odpowiedz Link Zgłoś
gioconda1 Re: Emisja fal z ekranu 08.01.07, 18:33 KRIS jest pod wrażeniem Twojego komentarza. Dzięki za wszelkie info a teraz pędzę podkręcać częstotliwość odswieżania..:). Odpowiedz Link Zgłoś
kris_75_to_gd Re: Emisja fal z ekranu 07.08.06, 18:18 małe uzupełnionko: podaję link do oficjalnej polskiej strony monitora który masz w pracy - jeśli chcesz upewnić się jakie mamożliwości możesz to sprawdzić tutaj: www.samsung.com/pl/products/monitor/tft/oldmodelstft/913n.asp według mojej oceny jest naprawdę niezły i dobrze ustawiony pozwoli ci komfortowo pracować &&& pozdrawiam /kris/ Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_d1 Re: Emisja fal z ekranu 13.08.06, 11:46 Parametry ze strony producenta: Rozmiar 19'' Wymiar plamki 0.294 Jasność 300 cd/m2 Kontrast 700:1 Kąty widoczności 160°/160° Czas rekacji (ms) 8 Interfejs Analog RGB Najwyższa rozdzielczość 1280x1024 Kolor obrazu 16.2 mil. Nie najgorzej. Tylko ustaw rozdzielczość na znamionową (1280x1024). W kazdej innej obraz będzie nieostry. Odpowiedz Link Zgłoś
maestro29 Re: Emisja fal z ekranu 24.08.06, 11:15 Od wielu lat w monitorach CRT w powierzchnię kineskopu wtapiany jest ochronny filtr. Tak więc nie potrzebne są dodatkowe. Tym bardziej filtry zbędne są w przypadku monitorów LCD. Tylko pogarszają obraz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Pasztet Re: Emisja fal z ekranu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 15:31 Kłopoty z oczami możesz mieć jeśli używasz komputera ponad 5 godzin dziennie na LCD Odpowiedz Link Zgłoś
gioconda1 Re: Emisja fal z ekranu 08.01.07, 18:35 Emisja z tyłu monitora jest większym problemem niż ta z ekranu. Upewnij się, że nie masz przed twarzą 'zadków' komputerów współpracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
new_machine Re: Emisja fal z ekranu 28.04.07, 10:44 Ile godz dziennie spedzasz przy monitorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Emisja fal z ekranu IP: *.90.193.120.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 28.04.07, 18:20 No, ciekłe (LDC) ekrany nie wykazują szkodliwego promieniowania, jakie istnieje w tradycyjnych (CRT). Jednak te ostatnie posiadają mniejszą plamkę (nawet poniżej 0,20) co daje wysoką ostrośc. Dlatego też takie monitory są używane przez profesjonalistów zainteresowanych w uzyskaniu wysokiej ostrości/rozdzielczości. Jednak ostatnio notuje się postęp w LDC, gdzie jej wielkośc jest miejsza od 0,26. Twój obrany monitor wygląda mi przyzwoicie, ale jednak za tą samą cene wybrałbym Samsunga 206BW, który ma znakomity czas reakcji 2 zamiast 8 ms., 0,258 pixel (plamka) i większy {szerszy ekran). Częstotliwośc (im wyższa, tym lepsza) jest w obu przypadkach zadawalająca. Resztę możesz sprawdzic pod:www.ldc4you.com, lub na każdej wyszukiwarce (język nieważny) możesz wpisac hasło: ldc monitor. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś