zbyszekh5 24.04.06, 11:58 Pieknie :) coraz wiekszy postep:) ........ bezpieczeństwo zabezpiecz dane chroń swoja siec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maruda.r Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 13:49 Zamiast niego na ekranie ma się pojawiać kilkanaście bądź kilkadziesiąt wygenerowanych twarzy, a użytkownik wybierze te, które wcześniej uznał za swoje przepustki do systemu. ********************************** To tez hasło. Jak będzie miał wybierać spośród tyłków, to dalej bedzie hasło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: americanski drim Dobre dla analfabetow, eee, Amerykanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:13 Ciekawe czyje twarze będą? Pewnie całej rodzinki Bushow, w koncu Jeb (przepraszam za wyrażenie) Bush jeszcze nie był prezydentem, niech sie utrwala w pamieci wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytaniaznak Bzdura 24.04.06, 14:17 Wydaje mi się, że moc hasła jest daleko większa niż moc "twarzohasła". Wybór kilku USZEREGOWANYCH znaków spośród alfabetu (w tym wypadku alfabet to wszystko, czego mogę użyć - lekko licząc 128 znaków, zależnie od systemu). Wybór "murzynek, panienka, druga panienka" raczej nie powinien podlegać uszeregowaniu, ergo całość jest słabsza. Zwiększanie mocy poprzez dodawanie twarzy napotka na kłopoty, np. rozmiar ekranu. ALE JA NIE O TYM! A co z "gwiazdkami" ??? W każdym przyzwoitym systemie (a także w Windowsach) hasło nie jest wyświetlane. Klikanie na buźki daje możliwość podejrzenia. Zamiast tego wolę linie papilarne - czytniki są już montowane w niektórych notebookach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Ślepa uliczka... IP: *.isinfo.pl 24.04.06, 14:18 System login/hasło kojarzy mi sie z korba do odpalania samochodu. Niestety cale pokolenia informatykow od zarania niemalze dziejow byly i sa ksztalcone w cieniu zludnego bezpieczenstwa jakie dane login i hasło dostepu do systemu. Tymczasem informatyka a zwlaszcza internet splywa powoli miedzy zwyklych ludzi i login/haslo staje sie najwieksza dziura w systemie, ktora niweczy caly trud i wysilek wkladany w najbardziej nawet wyrafinowane zabezpieczenia, lądujac zapisane na żółtej karteczce obok monitora. A pomysl z twarzami jest IMO do kitu. Ja dla przykladu mam fatalna "pamiec do twarzy" i zapominam twarz widzianej osoby w ciagu 30 sekund. Mysle ze wiecej ludzi ma taki "dar niepamieci". Nie tedy droga. To i tak dalej beda tylko hasla, ale zapisane w nieco bardziej pogmatwanej formie. Tu trzeba zmienic sposob myslenia.... no wlasnie... tylko na jaki ??? :-o Odpowiedz Link Zgłoś
anty-kaczor Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 14:42 problem może się pojawić, gdy będzie trzeba wybrać twarz jednego z braci K... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ale to jest latwiejsze do zlamania!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:06 wybor 5z45 twarzy-1/3575880 szansy, a 7cyfrowe haslo to 1/100000000000 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anty-kaczor Re: ale to jest latwiejsze do zlamania!!! 24.04.06, 15:39 mala poprawka, bo widac, ze niektorzy sa na bakier z matematyka: - 5 twarzy z 45 to: 45^5 = 184 528 125 - natomiast 7-cyfrowe (podkreslam CYFROWE) haslo to: 10^7 = 10 000 000 wiec nadal "buzki" daja mniejsze prawdopodobienstwo złamania Dopiero jesli haslo sklada sie ze wszystkich dostepnych znakow na kalawiaturze w przyblizeniu 100, hasło 7-ZNAKOWE daje mniejsze prawdopodobienstwo zlamania: 100^7 = 100 000 000 000 000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek bardzo mi przykro ale pomylka IP: *.tirol.surfer.at 24.04.06, 21:44 - 5 twarzy z 45 to: 45^5 = 184 528 125 oczywiscie, ze to nie jest prawda nie bede sie rozwodzil, wzor na ilosc kombinacji kto chce ten znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu Z powtórzeniami czy bez? Po kolei czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 22:10 Z artykułu nie wynika, czy trzeba wskazać 5 twarzy w DOWOLNEJ kolejności (jak w totolotku), czy też wybrać je we WŁAŚCIWEJ kolejności. Naturalnie w drugim wypadku jest więcej możliwości. Zwłaszcza jeśli twarze mogłyby się powtarzać. Wtedy będzie 45^5. Natomiast zwykły wybór to (45 po 5). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mega Re: Twarz zamiast hasła IP: 82.160.254.* 24.04.06, 15:35 no nie ja wpisuje chaslo w 3 sekundy, a nie 5-10 sekund pozatym co to za wybor nawet gdyby bylo 100 twarzy rozumiem czytnik lini papilarnych jest tylko parenascie osob na swiecie ktory by nie mogly z niego korzystac nie maja lini papilarnych nie licze osob pozbawionych dloni najlepszy sposobem bylby super szybki test dna ale to juz sciene-fiction Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Taaa, a ja w 0.003 sekundy! 24.04.06, 17:32 Czytaj ze zrozumieniem. 5-10 sekund trwa wybieranie buziek, a nie wpisywanie hasła (przez samo h dzieciaku). Napisz, co jeszcze robisz tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 15:56 Dobry pomysł. Ja tam nie mam głowy do haseł. Na szczęście hasło do tego forum jeszcze pamiętam. -- Frant - humor, satyra, krytka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Wystarczy master password w Operze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 15:58 Wystarczy jedno hasło główne, plik z hasłami jest wtedy mocno zaszyfrowany (bez hasła głównego nie jest). Problem przypomniał mi gadki Microsoftu na temat zalet systemów 64-bitowych. Chodziło o możliwość wykorzystania większej ilości pamięci, co niby pozwoliłoby na załadowanie całego archiwum poczty, aby można je było szybko przeszukiwać. Tylko że w operowym M2 mamy to od lat nawet na bardzo słabych maszynach - wystarczy przecież zindeksować zawartość i potraktować ją jako bazę danych. Dzięki temu mamy błyskawiczne wyszukiwanie z zawężaniem propozycji (na podstawie zawartości bazy) na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innowator z polszy Ja bym wolał inny sposób ,otóż robimy kupkie do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:20 specjalnego generatora haseł i on to zapamiętuje ,a my podczas logowania mamy rozpoznać czy to nasza kupa czy też nie nasza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Ja bym wolał inny sposób ,otóż robimy kupkie IP: 217.17.38.* 24.04.06, 22:06 Innowatorze! to genialne! inwestuje w ten pomysł srylion dolarów! Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 17:09 O nie! Ja na przykład nie mam pamięci do twarzy... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Przykładowo: będą fotki 45 ministrów IP: *.acn.waw.pl 24.04.06, 19:01 i z tego trzeba będzie wybrać 5 mądrych i uczciwych. Odpowiedz Link Zgłoś
user0001 Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 20:20 To ja już wolę mój czytnik linni papilarnych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Re: Twarz zamiast hasła 24.04.06, 20:27 GW chyba spóźniliście się 24 dni z tym tekstem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Gloryfikowanie idiotow!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 24.04.06, 20:51 Prasa i TV staja sie powoli madiami tylko dla idiotow. Odchudzanie, sex, skandaliki...o niczym wiecej nie informuja. Wiek XXI to wiek holdowania debilom. Wracamy do pisam obrazkowego. Odpowiedz Link Zgłoś