io90 02.06.06, 13:06 Czy przesył danych w neo jest bezpieczny- czy są one przechwytywane i zapisywane przez operatora ?, katalogowane itp/ napiszcie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 13:24 Nic nie jest w 100% bezpieczne. Ale Neo jest kilkaset razy bezpieczniejsze od sieci osiedlowych i znacznie bezpieczniejsze od kablówek. Czy operator monitoruje Twój ruch w internecie to nie wiem - na pewno robi to na życzenie szeroko rozumianych "służb". Teoretycznie "ciekawski" admin TPSA może monitorować ruch wybranej osoby (nielegalnie), praktycznie o wiele większe prawdopodobieństwo tego występuje w sieciach osiedlowych oraz kablówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Poufność w neo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.06.06, 13:29 www.tp.pl/prt/pl/obsluga_klienta/klient_ind/faq/?_faq=504959&category= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymek Re: Poufność w neo IP: *.wbp.olsztyn.pl 02.06.06, 14:00 ciekawy temat , właśnie jak to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 16:05 Gość portalu: tymek napisał(a): > ciekawy temat , właśnie jak to jest ? Rusz główką! Gdyby TPSA komtrolowała wszystko co ludzie robią w sieci to nie mieliby gdzie danych pomieścić. Policz: ok.1 mln. abonentów Neo, ostrożnie szacując 80% na Neo128 to 800.000 użytkowników reszta niech ma "średnio" Neo 512 to 200.000 użytkowników jakieś 5% (ostrożnie szacując) ściąga tyle, że przekracza limit powiedzmy niech będzie tak: - 800.000x0,95x 1,5 GB (niech średnio tyle jeden ściąga miesięcznie)=1.140.000GB - 800.000x0.05x 7,5 GB =300.000 GB - 200.000x0.95x 2,5 GB =475.000 GB - 200.000x0.05x 25,0 GB =250.000 GB Razem: 2.165.000 GB miesięcznie Do tego pewna ilość użytkowników DSL (sporo sieci z tej usługi korzysta). Gdzie TPSA miała by to magazynować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Yoggi Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 07:34 Gość portalu: ja napisał(a): > Gdyby TPSA komtrolowała wszystko co ludzie robią w sieci to nie mieliby gdzie danych pomieścić. > > Razem: 2.165.000 GB miesięcznie HA HA HA ! Widać, że nie masz pojęcia o sieciach ! :( A co ma ilość danych do kontrolowania ? Przecież do kontrolowania wystarczą same logi a nie całe pliki filmów, gier czy innego gó*na które każdy ściąga. Tylko LOGI chłopczyku ! W logach jest tylko to co do kontroli najważniejsze: kto, skąd, ile, co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 09:16 > W logach jest tylko to co do kontroli najważniejsze: kto, skąd, ile, co. > No właśnie, w logach nie ma "co" (bez problemu w plik ze zdjęciem, filmem czy muzyką wmontuję dowolne dane - każdy to zrobi, bo to banalne). Jak nie będzie "co" to będzie tylko info("kto, skąd, ile"), że pan A kontaktował się z panem B. Utrzymywanie znajomości jeszcze nie jest karalne. Gdyby logi wystarczyły to by amerykanie Echelonu nie utrzymywali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niuniek ! Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 11:28 Gość portalu: ja napisał(a): > No właśnie, w logach nie ma "co"... Niuniu ! Te "logi" w TP i innych sieciach to nie są takie same jak twoje logi z komputerka o połączeniu internetowym lub logi z programów P2P ! :D Odpowiedz Link Zgłoś
makiii Re: Poufność w neo 03.06.06, 12:26 Teoretycznie jest to mozliwe. Ja jako pracownik jednego z portali internetowych, czesto dostaje takie glosy. Ale tak jak wspominali poprzednicy, czesciej w/w sytuacja ma miejsce w mniejszych sieciach, osiedlowych itp. W TPsa raczej nie- powod-zbyt duza ilosc odbiorcow. Pozdrawiam- Emil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toll Re: Poufność w neo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.06, 19:15 No to w końcu jak to jest , slużby - czy muszą miec sankcję prokuratorską by grzebać w naszych danych ? / a ciekawscy admini ? czy są jakos kontrolowani, czy za swoja ciekawosć mogą wylecieć z roboty? I w końcu czy te logi - bo że są zachowywane to prawie pewne, ale czy są przechowywane bez końca - np za 10 lat komuś przyjdzie do łba sprawdzać z kim się kolegowalem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpion ! Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 07:49 Gość portalu: toll napisał(a): > I w końcu czy te logi - bo że są > > zachowywane to prawie pewne, To jest PEWNE NA 100 % !!! :) Przecież jak pewien chłopaczek z Poznania włamał się do NASA kilka lat temu to go znaleźli bez problemu. :) Nie złapali go "na żywo" w chwili włamania do sieci NASA ! Tylko po jakimś czasie. Gdyby sieci internetowe nie były kontrolowane to jak by wykrywali takie włamania ? > ale czy są przechowywane bez końca - np za 10 lat > komuś przyjdzie do łba sprawdzać z kim się kolegowalem ? Aż 10 lat może nie ale z pewnością są przechowywane przez jakiś czas. Podobnie jak bilingi z sieci komórkowych i zwykłych telefonów - są archiwizowane przez jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpion ! Re: Poufność w neo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 07:53 makiii napisała: > W TPsa raczej nie- powod-zbyt duza ilosc > odbiorcow. W sieciach komórkowych jest więcej klientów a jednak bilingi są przechowywane przez kilka lat o czym my klienci sieci komórkowych dowiadujemy się dopiero przy okazji jakiś głośnych, przestępczych afer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toll Re: Poufność w neo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:03 A więc wielki brat czuwa , do d .. z prawami człowieka , jak ci co chwile do kompa zaglądają . Odpowiedz Link Zgłoś