Dodaj do ulubionych

E-handel - jak wyrolować klienta

03.07.06, 21:05
Więcej na temat mechanizmów oszustw przy zakupach internetowych można znaleźć
na stronie:
e-platnosci.23.pl -> Bezpieczeństwo

Polecam.
Obserwuj wątek
    • Gość: mac(l) Re: E-handel - jak wyrolować klienta IP: *.241.81.adsl.skynet.be 03.07.06, 22:27
      przydałoby się jeszcze podać źródło informacji przepisanych z raportu CEC -
      europejskiego centrum ochrony konsumentów. Program plagiat powinien działać też
      w redakcjach
      • Gość: rotteo Re: E-handel - jak wyrolować klienta IP: *.crowley.pl 03.07.06, 22:50
        przeciez w pierwszym akapicie podali, ze opieraja sie na raporcie ECK (CEC),
        czytaj ze zrozumieniem...

"alarmuje w swoim najnowszym raporcie Europejskie Centrum Konsumenckie"
        • Gość: twer zrodla IP: *.aster.pl 03.07.06, 23:40
          nie tylko w pierwszym akapicie.
          znalazlem jeszcze:

(...)
          ECK to międzynarodowa sieć instytucji zajmujących się ochroną interesów
          konsumentów
          (...)
          Raport ECK powstał na podstawie skarg
          (...)
          dane obejmują wyłącznie skargi składane przez poszkodowane osoby w ECK
          (...)
          - ostrzegają pracownicy ECK.

ale dla kogos nawet pieciokrotne przywolanie zrodla okazuje sie
          niewystarczajace by dostrzegl te informacje.
          • Gość: Student Co innego "zrodla", a co innego zerzniecie tekstu. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.07.06, 09:14
            To drugie nazywa się plagiatem, czyli oszustwem i kradzieza w jednym.

Gratuluje redakcji wspolpracownikow...
      • thannatos Re: E-handel - jak wyrolować klienta 03.07.06, 22:52
        Nie mowiac juz o bezposrednio skopiowanym tekscie typu:

(zobacz podpis pod zdjęciem)
        (na zdjęciu jedna z takich oszukańczych witryn - występowała pod różnymi
        nazwami, ale wyglądała zawsze podobnie).

A "zdjecie" w GW wyglada tak:
        bi.gazeta.pl/im/4/3460/m3460444.jpg

Podpis pod zdjeciem zas tak:
        "Problemy w handlu elektronicznym"

Nie ma to jak rzetelny i oryginalny tekst, prawda Szanowna Redakcjo?
    • Gość: vortex21 Rozwiązaniem jest PayPal .... IP: *.server.ntli.net 03.07.06, 22:50
      Kupuję na eBay już od dość dawna i jeszcze mi się nie zdarzyło zapłacić za
      towar, którego nie było ;o) Najlepiej tez kupować od sprzedawców typu 'Power'
      lub z pokaźną liczbą pozytywnych opinii 100+ (powyżej 98%).

Oszuści często też stosują tzw. fishing, o którym nie wspomina artykuł.
      Dostajesz e-maila niby to od twego banku (wygląda bardzo przekonująco) w którym
      informują że wprowadzili niby to nowe zabezpieczenia i należy wejść na stronę,
      aby się załogować i podać nowe hasła, etc. Klękasz w podany link i zostajesz
      przeniesiony do oszukańczej witryny z logiem banku, etc. Podajesz numer karty,
      pin i swoje dane. Nie wiesz tylko, że to nie była prawdziwa strona twego banku a
      podane dane już posłużyły złodziejom aby zabrać ci wszystkie pieniądze z konta!

Ostrożnie, e-commerce to bardzo niebezpieczna zabawa, szczególnie dla ignorantów!

Pzdr
      • Gość: Lolo Re: Rozwiązaniem jest PayPal .... IP: *.torun.mm.pl 03.07.06, 23:40
        Ebay zaczyna sie powoli bujać w Polsce i zeby szukac takich co maja po 100 komów
        to bym musiał dwa dni siedziec. Czasami jest okazja zeby kupic tania rzecz ale
        od kogos kto dopiero zaczyna albo ma tam kilka punktów. Ja kupuje na Allegro i
        juz dwa razy mnie kolesie wyrolowali. Jeden okazało sie ze zmarł a drugi juz
        niedługo bedzie miał paczki ale adresowane do siebie na ZK Potulice.
        • Gość: tomeczek Re: Rozwiązaniem jest PayPal .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 08:35
          Gość portalu: Lolo napisał(a):

> Ja kupuje na Allegro i
          > juz dwa razy mnie kolesie wyrolowali. Jeden okazało sie ze zmarł (...)

Rzeczywiście, to chamstwo ze strony tego kolesia... Jak on mógł?
          (Wpisałbym emotikon 'ironia', ale nie wiem czy taki istnieje...)
      • ayrten Małe "ale".. 04.07.06, 01:00
        nie fishing a PHISHING - to raz
        paypal nie jest bezpieczny, wystarczy odwiedzić stronki typu www.paypalsucks.com
        lub www.paypalwarning.com - to dwa
        w razie kłopotów eBay umywa ręce i udaje że nie słyszy - to trzy.

Z resztą się zgadzam :)
        • Gość: vortex21 Co za ale ... IP: *.server.ntli.net 04.07.06, 09:49
          Używsz PayPala? Jeli tak, to daj przykład osoby oszukanej czy wyrolowanej (taki
          własny przykład), jeśli nie - to nie gadaj. Jeżeli chodzi o e-commerce to nie ma
          chyba bezpiecznego systemu w internecie. Można mówić tylko o poziomach
          zabezpieczenia (tak samo zresztą jak w życiu).
          W razie kłopotów eBay blokuje konto, prowadzi dochodzenie oraz ma jeszcze inne
          sposoby. Czy masz przykład 'umycia rąk' przez eBay?
          Fishing czy Phishing - literówka (czyli masz rację, pomyliłem się) używałem
          polskiego sprawdzacza pisowni, sorry.
      • Gość: bart_canada Rozwiazaniem jest uzywanie kart kredytowych IP: *.ed.shawcable.net 04.07.06, 01:18
        zwlaszcza American Express. Jezeli firma sie nie wywiazala, wystarczy jeden
        telefon i pieniadze sa po 24 godzinach. Kiedys zamowilem specjalny noz w firmie
        w USA i przyszedl niewlasciwy. Jak sie zaczalem skarzyc, to tez nabrali wody w
        usta, wiec pozniej uzerali sie juz z AMEX a ja znalazlem bardziej rzetelnego
        dostawce.
      • Gość: LMB Rozwiązaniem jest przelew IP: *.icpnet.pl 04.07.06, 09:06
        Odbiorcę przelewu można przynajmniej znaleźć.
        • Gość: vortex21 Przelewów prawie nie stosuje się np w UK ... IP: *.server.ntli.net 04.07.06, 09:56
          W zasadzie płatność na PayPal jest też pewnego rodzaju przelewem. Raz czy dwa
          wysłałem czek sprzedawcy (nie miał konta na PayPal) lecz nie zdażyło mu się
          trafić na oszusta. Z drugiej strony, jeżeli kwota jest niewielka (kilka do
          kilkudziesięciu funtów) dlaczego miałby oszukiwać? Kilka razy kupiłem
          oprobramowanie za grosze na eBay (take pirackie kopie, uuups) i eBay
          poinformowała mnie po kilku dniach że konto jest zawieszone (konto sprzedawcy,
          bo zauważyli że sprzedaje piraty), lecz zawsze dostałem pocztą płytkę z
          programem ;o)

Sądze że to jednak jest kwestia ludzi i ich ucziwości!

Pozdrawiam
    • Gość: Kris Re: E-handel - jak wyrolować klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 23:02
      myślałem, że na allegro.pl
    • mistrzkungfu Re: E-handel - jak wyrolować klienta 04.07.06, 01:06
      kolejny sponsorowany tekst.
      Western uion wszyutkiemu winny, jaki interes ma w tym agora, zeby ich tak
      krytykowac. Moze i maja prawde, ale artykul bardziej krytykujje WU niz oszustwa
      w internecie. WSTYD!!!!!
      • mistrzkungfu Re: E-handel - jak wyrolować klienta 04.07.06, 01:09
        dodam tylko ze jezeli ktos jest na tyle naiwny, ze podaje swoje dane na kazdej
        stronie podanej w e-mailu to wogole nie powinien miec dostepu do internetu! no
        przepraszam, ale internet nie jest darmowy i nie jest to idylla, jak sobie to
        poniektorzy wyobrazaja, ludzie, zycie to zycie, na kazdym rogu zaczai sie ktos
        kto by chcial zarobic na was, troche myslenia!! polecam, przydaje sie!!
      • maruda.r Re: E-handel - jak wyrolować klienta 04.07.06, 09:36
        mistrzkungfu napisał:

> kolejny sponsorowany tekst.
        > Western uion wszyutkiemu winny, jaki interes ma w tym agora, zeby ich tak
        > krytykowac. Moze i maja prawde, ale artykul bardziej krytykujje WU niz oszustwa
        > w internecie.

Jakoś nie zauważyłem tej krytyki Western Union. GW stwierdza za WU, że usługi
        tej firmy są, jakie są i ktoś to wykorzystuje.

• Gość: vortex21 Jakie są? ... IP: *.server.ntli.net 04.07.06, 09:58
          Przekazy na hasło! Wielu pomogły... Ale żeby płacić poprzez Wester Union za
          zakupy na internecie? To już trzeba być kompletnym naiwniakiem.
    • Gość: Spider Nierzetelny sprzedawca! Firma Quart. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:09
      Wiem z doświadczenia, że firma Quart z Wrocławia sprzedająca części komputerowe
      też robi duże problemy z reklamacjami.
      Uważajcie na nich.
      • Gość: Spider Sprostowanie ta firma to Qart a nie Quart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:11
        Sorki za błąd.
      • Gość: Spider Uwaga na nierzetelnego sprzedawcę firmę Qart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 10:12
        Wiem coś o tym.
    • bri Re: E-handel - jak wyrolować klienta 04.07.06, 10:42
      Można też np. zwlekać miesiącami z dostawą towaru i dostarczać tenże dopiero
      kiedy klient kategorycznie zażąda zwrotu pieniędzy. Jeśli kwoty nie są duże to
      przypuszczalnie niektórzy rezygnują z dochodzenia zwrotu.
    • Gość: isoqar Re: E-handel - jak wyrolować klienta IP: *.no-dns-yet.enta.net 04.07.06, 12:40
      inne forum z adresami oszukujacych firm:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48&w=40529423&v=2&s=0
    • Gość: januszem Re: E-handel - jak wyrolować klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:07
      Ostrzegam przed firmą ProMobile Notebook Centrum z Kielc www.promobile.pl. Firma
      aktywna również na Allegro. Nabyty poprzez ich witrynę IBM T30, był niezgodny ze
      specyfikacją, nie dało się uruchomić a ponadto nosił silne ślady spotkania z
      twardymi przedmiotami o czym właściciele nie poinformowali. Towar zwrócony
      osobiście, przyjęty nie bez problemów. W kontaktach bardzo aroganccy. Ustawowe
      14 dni minęło i nic.
    • brombergeralgemainezeitung Braki 06.07.06, 11:51
      (zobacz podpis pod zdjęciem)
      ...
      (na zdjęciu jedna z takich oszukańczych witryn - występowała pod różnymi
      nazwami, ale wyglądała zawsze podobnie).

Tylko, że zdjęć brak :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka