Dodaj do ulubionych

bez routera

02.11.06, 14:33
Witam.
Mam internet z TV kablowej.Modem Motorola SB5100.Chciałbym odbierać internet na drugim komputerze ale bez routera.Czy można tak rozdzielić sygnał z modemu aby niezależnie odbierać internet na drugim komputerze.Inaczej czy jest jakaś moliwość podzielenia sygnału z modemu do obu komputerów(hub? switch? czy jak to się tam nazywa?) Jestem zielony.Pomóżcie proszę. Pozdrawiam/
Obserwuj wątek
    • r_ed Re: bez routera 02.11.06, 14:57
      Nie wystarczy hub ani switch - potrzebny bedzie router.
    • Gość: kloo Re: bez routera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:01
      tak - ten pierwszy komputer może robić za router. Wsadzasz do niego drugą kartę sieciową i łączysz z drugim komputerem za pomocą kabla krosowanego. No i oczywiscie
      musisz pierwszy ustawić jako bramę internetową.
      • r_ed Re: bez routera 02.11.06, 19:45
        Tylko, ze to nie bedzie niezaleznie (a takie bylo pytanie) - przynajmniej jeden
        z komputerow bedzie musial byc wlaczony zeby na drugim byl net.
        • Gość: alek Re: bez routera IP: 212.160.111.* 02.11.06, 19:56
          zapytaj w kablowce. bo u nas mozna za pomoca switcha podlaczyc tylko maca trzeba im podac tego drugiego kompa i po temacie (+pare zl dal operatora) natoamist jezeli chcesz miec jedno podzielone to tylko ruter!
    • jan-w Re: bez routera 02.11.06, 20:04
      A skąd przekonanie, o tym że ten router, to jakiś zły duch? Ani drogi, ani
      skomplikowany, ma liczne zalety, a ciągle pojawiają się pytania, jak to zrobić,
      aby go nie było.
    • Gość: Hopsiup Re: bez routera IP: *.chello.pl 02.11.06, 21:16
      Do netu z kablówki polecam router Surecom ep-4904ax.Pobiera mało prądu,możesz
      podpiąć do niego nawet 4 kompy.Wrazie kłopotów wystarczy go zresetować.Ja
      osobiście nie musiałem w nim nic ustawiać,nawet lepiej ,bo zapewne bym coś
      zepsuł.Cena też nie odstrasza-130zł zapłaciłem w lipcu,teraz może jest trochę
      tańszy.Jest malutki ,mniejszy od mojego modemu Motorola sb5101e.Pamiętaj,że
      kablówki zabraniają podziału łącza chyba,że masz droższy abonament.Więc jeśli
      przyjdzie magik z kablówki np:w celu sprawdzenia modemu to nie może routera
      zobaczyć! Ja miałem taką niespodziewaną wizytę,ale zdążyłem ukryć wszystkie
      kabelki i router:-)))) Nie opieraj się routerom!To najlepsze
      rozwiązanie,zdecydowanie lepsze od kompa, co ma robić za router.
    • mucha_na_dziko1 A czy wiesz? 03.11.06, 12:46
      ...ze jesli zle skonfigurujesz routera to w zasiegu okolo 250 m moze kazdy
      jezdzic na twoim laczu?
      Czy wiesz tez, ze moze kazdy ogladac co masz na kompie?
      Router, to sympatyczny idea ale troche niebezpieczna, dlatego proponuje
      polanczac sie pod routera kabelkiem.
      • Gość: kloo Re: A czy wiesz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 15:34
        mucha_na_dziko1 napisała:

> Czy wiesz tez, ze moze kazdy ogladac co masz na kompie?

bzdura tu juz to jest kwestia ustawień komputera a w drugiej kolejności routera.
      • Gość: o7 Re: A czy wiesz? IP: *.acn.waw.pl 03.11.06, 17:03
        > ...ze jesli zle skonfigurujesz routera to w zasiegu okolo 250 m moze kazdy
        > jezdzic na twoim laczu?

A czy wiesz, ze jesli zle zabezpieczysz router i komputer podlaczony kabelkiem
        to w zasiegu okolo 40000 km kazdy moze jezdzic na twoim komputerze?
        • mucha_na_dziko1 Re: A czy wiesz? 03.11.06, 18:28
          Jest nawet lepiej, router to nadajnik. Nawet przy wylaczonym kompie jest
          aktywny.
          U nas kiedys pokazywali w Tv jak koles jezdzil po miescie i co chwile pokazywal
          ile routerow jest akurat w okolicy aktywnych. Czasami dzwonil do kogos i jemu o
          tym mowil, ze o czym pisal maile. Ale sie ludziska durne dziwili.
      • jan-w Re: A czy wiesz? 03.11.06, 20:27
        Ale nikt tu nie pisał o routerze bezprzewodowym. Router nie musi być bezprzewodowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka