Dodaj do ulubionych

opera-problem z linkami adresów

05.01.07, 14:07
witam,
używam przeglądarki Opara 9.10 natomiast programu pocztowego Thunderbird(Mozilla).
Niestety podczas przeglądania stron internetowych nie mogę otworzyc linku adresowego tak, aby otworzyło się okno "napisz" w programie pocztowym.Otwiera się jakieś okno pocztowe Opery... Wcześniej uzywałem FireFoxa i nie było z tym problemów.Jakoś nie chce mi sie wierzyć aby Opara była z jakichś względów niekompatybilna..
Niestey nie moge znależć opcji ustawienia Opery tak aby coś pozmieniać..
Z góry dziękuję za rady!
pozdrawiam
m.
Obserwuj wątek
    • qandre Re: opera-problem z linkami adresów 05.01.07, 16:39
      Narzędzia > Preferencje... > zkładka Zaawansowane > pozycja Programy > Protokół mailto > przycisk Edytuj... > Polecenie Otwórz za pomocą domyślnej aplikacji > OK
    • marpha Re: opera-problem z linkami adresów 05.01.07, 16:50
      Bardzo dziękuję!

To może pojdę za ciosem i zadam jeszcze jedno pytanie:
      Gdzie( w Operze) znajdę opcje zapisu zakładek ( w celu zrobienia backupu/save bookmarks)?

I rzecz dziwna: po zainstalowaniu Opery-program przejął zakładki z FireFoxa..nie pozostawiając ich tam.Czy jest jakaś opcja exportu/importu zakładek tak, aby funkcjonowały 2 przeglądarki z tymi samymi zakładkami?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
      M.
      • qandre Re: opera-problem z linkami adresów 05.01.07, 19:15
        > Gdzie( w Operze) znajdę opcje zapisu zakładek ( w celu zrobienia backupu/save bookmarks)?

Plik > Import i eksport

Możesz zapisać zakładki w formacie Opery lub uniwersalnym HTML. Firefox odczytuje oba formaty w sposób mniej lub jeszcze mniej doskonały, szczególnie przy większej ilości zakładek (folderów). Internet Explorer odczytuje tylko format HTML. Przy okazji, zakładki Opery zawierają Kosz. Trafiają tam zakładki które usuwasz. Kosz jest również eksportowany, więc warto wcześniej zrobić porządek i ewentualnie go opróżnić.

> I rzecz dziwna: po zainstalowaniu Opery-program przejął zakładki z FireFoxa..nie pozostawiając ich tam.

Rzeczywiście dziwne. Podczas instalacji jest opcja importu zakładek z innych przeglądarek ale nie powinna chyba działać tak destrukcyjnie.

Zakładki Firefoxa są przechowywane domyśnie w folderze:

C:\Documents and Settins\nazwa użytkownika\Dane Aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa profilu\

Tam obok aktualnego pliku zakładek bookmarks.html, powinny być też wcześniejsze kopie typu bookmarks.bak.

> Czy jest jakaś opcja exportu/importu zakładek tak, aby funkcjonowały 2 przeglądarki z tymi samymi zakładkami?

Jeżeli masz na myśli sytuację, w której dwie przeglądarki korzystają jednocześnie z jednego pliku zakładek, to nie wydaje mi się to możliwe, ponieważ każda przeglądarka przechowuje zakładki w inny sposób. Firefox i Opera w pliku (każdy ma inny format) a IE w folderze.

Istniały (pewnie istnieją) programy do synchronizacji, konwersji i zarządzania zakładkami (była chyba również wtyczka do Firefoxa). Ale nie mogę polecić nic konkretnego.
        • marpha Re: opera-problem z linkami adresów 06.01.07, 21:23
          Dzieki za rady.
          Jakoś sobie poradziłem i mam teraz dwie przeglądarki z tymi samymi zakładkami.
          TYle że folder:
          C:\Documents and Settins\nazwa użytkownika\Dane Aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa profilu\
          .. nie istnieje
          No i Fire Fox importuje prawie automatycznie z Opery zapisując jako zakładki "Z Opery" Tam trzeba jeszce poprzekładać do folderu innego zeby wyglądało normalnie i otwierało się odrazu.

No ale działa.
          Dzieki raz jeszce
          Pozdrawiam
          m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka