Dodaj do ulubionych

po co system operacyjny?

23.03.07, 12:03
ostatnio naszlo mnie takie prawie filozoficzne pytanie przy okazji
wprowadzenia Windowsa Visty; po co w ogole sa systemy operacyjne? i czy bedzie
kiedys w przyszlowsi mozliwosc, ze bez systemow operacyjnych beda dzialac
komputery?
Obserwuj wątek
    • Gość: bc Re: po co system operacyjny? IP: 217.153.246.* 23.03.07, 13:26
      Wątpię. Bez systemu operacyjnego komputer jest nic nie warty.
      • krzysieks36 Re: po co system operacyjny? 23.03.07, 13:36
        no nie bez operacyjnego komp nie pojdzie, chyba ze ja jestem jakis ograniczony;
        ja sie ostatnio przesiadlem wlasnie na viste i powiem, ze na poczatku troche
        sceptycznie patrzylem na ten kolorowy dizajn Aero, ale teraz sie przyzwyczailem;
        a bezepieczenstwo i stabilnosc zdecydowanie lepsze niz u poprzednikow
        • Gość: /dev Re: po co system operacyjny? IP: *.cinci.res.rr.com 27.03.07, 04:35
          tak, ostatnio sie przesiadles i juz wiesz wszystko o bezpieczenstwie i
          stabilnosci. Poczekaj az system sie upowszechni, to od dziur i wirusow sie nie
          odpedzisz.
          • Gość: karol Re: po co system operacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 14:15
            jak na nowy system to Vista akurat ma malo dziur; symantec w ostatnim swoim
            raporcie potwierdzil, że linux i mac mialy ich wiecej po pierwszych 90 dniach
            użytkowania
            • Gość: Green Iguana Re: po co system operacyjny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.07, 17:31
              To naturalne. Przecież podpisali cyrograf o współpracy z Microsoftem...
    • beretelwi Re: po co system operacyjny? 23.03.07, 14:29
      dlaczego naszlo Cie to pytanie akurat przy promocji Visty? - dziwne....
      system operacyjny realizuje mozliwosc i wygode porozumienia istoty rozumnej z
      komputerem.
      • andrzejzb Re: po co system operacyjny? 27.03.07, 00:41
        W wielu przypadkach nawet bezrozumnej - jeśli popatrzyć w to czy inne miejsce na
        necie.
        A modyfikując pytanie: Po co tak wybajerzone systemy operacyjne? Aeroglass,
        Aqua, Beryl? Po co tak marnować moc obliczeniową?
        • lambert77 Re: po co system operacyjny? 27.03.07, 12:52
          przecież bez tego nie sprzedałby się sprzęt nowy wybajerzony :) np pamięci za
          1000 zł czy grafika za 3000 :)
          • Gość: helmut Re: po co system operacyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 14:19
            zawsze mnie rozwalali goscie, ktorzy musieli miec coraz lepsza grafike bo wyszla
            jakas gierka i nie mogli w nia sobie zagrac, bez nowej grafy za 1,5 kafla; no
            ale z drugiej strony każdy ma jakies swoje zajawki w zyciu; ja tam wole zbierac
            slimaki ;P
    • truten.zenobi Re: po co system operacyjny? 23.03.07, 20:24
      w zasadzie mogą, są tokomputery specjalizowane dedykowane do wykonywania
      jednego jedynego programu.
      ale chyba zwykle łatwiej jest miec jakiś SO poprostu nie musisz najprostrzych
      funkcji sam opracowywać...
    • user0001 Re: po co system operacyjny? 26.03.07, 12:18
      Techniczna odpowiedź na filozoficzne pytanie:

System operacyjny stał się potrzebny wraz z pojawieniem się multitaskingu. Do
      jednego komputera było podłączonych kilku operatorów z których każdy mógł
      pracować na własnym programie.

Wcześniej wystarczyła biblioteka funkcji zapewniających wejście/wyjście. Ale gdy
      komputer mógł uruchamiać na raz dwa lub więcej programów konieczny stał się
      zarządca przydzielający programom czas procesora.

Dziś system operacyjny oszczędza czas programisty, rozmiar programów i zmniejsza
      liczbę błedów w programach. Czy wyobrażasz sobie jak trudne byłby napisanie
      jakiegokolwiek programu, gdybym musiał umieć samemu zaimplementować stos TCP/IP,
      i znać komendy dla akceleratorów graficznych różnych firm (zamiast korzystać z
      OpenGL i sterowników producenta karty?)
    • gobi03 Re: po co system operacyjny? 16.06.07, 19:42
      No właśnie to bardzo ciekawe, dlaczego nie ładujemy sobie
      np. pakietu biurowego z kartridża, albo gry z innego kartridża.
      Może dysk twardy dałoby się pozostawić tylko do przechowywania
      danych i konfiguracji?
      Są dystrybucje jednopłytowe Linuksa, które działają praktycznie
      na każdy współczesnym sprzęcie, więc nie jest to kwestia wyłącznie
      techniczna.
      Wtedy razem z programem kupowalibyśmy system, oczywiście wliczony
      w cenę :-) Tyle tylko, że GG musielibyśmy mieć wymienione w jakimś
      Autostarcie na HDD.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka