Dodaj do ulubionych

Firewall - help!

IP: 213.77.7.* 22.05.03, 13:40
Jestem KZ - czyli komputerowo zielony, więc z góry prosze o wybaczenie za
lamerskie błędy

Mój provider ma mi nadać zewnętrzne IP, bo do tej pory nie mogłem ani
udostępniać znajomym spoza sieci osiedlowej plików ani grać z nimi w trybie
multiplayer. Słyszałem, że wiąże się to z pozbawieniem mojego kompa ochrony
Firewalla postawionego na serwerze sieciowym. W związku z tym proszę o pomoc
jaki firewall wybrać, jak go skonfigurować tak by korzystanie z netu było
nieuciążliwe, a korzystanie z takich dobrodziejstw jak wymiana plików czy
granie w sie było możliwe.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Xionc
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: Firewall - help! 22.05.03, 13:55
      Norton Internet Security
      Zone Alarm Pro
      Tiny Personal Firewall

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: kwazar Re: Firewall - help! IP: 213.17.251.* 22.05.03, 14:43
      Przypuszczam,ze jesli jestes w sieci, to przeszkodą jest firewall sieci i
      instalowanie jeszcze "osobistego" firewalla nie ma sensu. Popros raczej admina
      sieci, aby ci odblokował porty, ktore ci sa potrzebne do komunikacji. Mialem
      taki sam problem, zresztą nadal go mam, i mimo, że prosilem o to admina, nic to
      nie dalo. Nadal np.aby korzystac z netmeetigu (prog.videokonferencyjny) musze
      przechodzic na modem. Przez siec, druga strona mnie slyszy i widzi, a ja ani
      to, ani to. Admin sieci bedzie cie zwodzil, i mysle, że juz cie zwodzi. Nie
      jest mozliwe, moim zdaniem, posiadanie jednoczesnie dwoch IP, wewnetrznego
      (siec) i rutowalnego czyli zew.
      • Gość: Kompletnie zielona Re: Firewall - help! IP: serwer:* / 172.20.134.* 22.05.03, 23:23
        sorki, że jakby nie w temacie :( właśnie mam się podłączyć do osiedlowej sieci
        na stałe i admin mi obiecał bez problemu zostawić otwarte porty. Tylko mam mu
        powiedzieć KTÓRE. Niestety, jak nick wskazuje nie mam o tym zielonego pojęcia.
        Może mi podpowiecie. Plizzzzz
        • Gość: kwazar Re: Firewall - help! IP: 213.17.251.* 23.05.03, 11:37
          Gość portalu: Kompletnie zielona napisał(a):

> sorki, że jakby nie w temacie :( właśnie mam się podłączyć do osiedlowej
          sieci
          > na stałe i admin mi obiecał bez problemu zostawić otwarte porty. Tylko mam mu
          > powiedzieć KTÓRE. Niestety, jak nick wskazuje nie mam o tym zielonego
          pojęcia.
          > Może mi podpowiecie. Plizzzzz

Aby wiedzieć, ktore porty nalezy otworzyc musisz wiedziec, jakie programy nie
          beda ci dzialac, jak juz bedziesz w sieci. Mnie tez zapewniali,ze nie bedzie
          problemow z netmeetingiem microsofta,jak juz bede w sieci. Podalem im
          porty,ktore mieli odblokowac, wg. art.microsofta, ktory odszukalem za pomoca
          wyszukiwarki po wejsciu na portal microsoft, wpisujac slowa kluczowe,ktore w
          moim przypadku byly takie, jak:firewall,ports, netmeeting. I niestety nic to
          nie dalo.Admin sobie z tym nie poradzil. Musialem wrocic do modemu, jesli
          chodzi o netmeet.
          Moim zdaniem,to admin powinien odszukac, jakie porty trzeba otworzyc w twoim
          przypadku, kiedy juz "rybko" w padniesz mu w siec. Uzaleznij od tego swoja chec
          bycia w sieci i dopiero wtedy, jak bedzie wszystko grac,plac ! Życze powodzenia!
          • Gość: kompletnie zielona Re: Firewall - help! IP: serwer:* / 172.20.134.* 26.05.03, 23:01
            W chwili obecnej jestem na próbnym połączeniu, mam tydzień żeby wszystko
            posprawdzać co z czy i jak działa, tylko jak ja mam to sprawdzić to nie mam
            pojęcia nie wiem nawet od czego zacząć :((((( Jeśli możesz to podpowiedz.
        • Gość: KK Re: Firewall - help! IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 17:42
          Myślę że otwarcie portów na serwie to małe piwo. Ważniejsze jest, czy admin
          potrafi właściwie skonfigurować przekierowanie na Twój komp. Chodzi o to,żeby
          serwer "wiedział" do którego z wielu kompoof w sieci ma być przekierowany
          strumień pakietoof.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka