Dodaj do ulubionych

Europa poczeka na iPhone'a

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 23:12
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paubello Re: Europa poczeka na iPhone'a IP: *.devs.futuro.pl 25.06.07, 02:49
      wystarczy, że wypuszczą go w USA a za 2 tygodnie pierwsze modele będą w Polsce,
      na Allegro oczywiście. Orange i tak podpisze z nimi umowę bo stracić kilkaset
      milionów dolarów nie jest w stylu żadnego operatora.
      • maruda.r Re: Europa poczeka na iPhone'a 25.06.07, 07:50
        Gość portalu: Paubello napisał(a):

Orange i tak podpisze z nimi umowę bo stracić kilkaset
        milionów dolarów nie jest w stylu żadnego operatora.

To nie jest takie pewne. IPhone prawdopodobnie jest oceniany, jako oferta dla
        rynku pre-paid, a więc rynku telefonów z niższej półki i wymagających
        solidniejszych rabatów. Mimo oczekiwań odbiorców, Apple powinien zawalczyć o
        swoją pozycję dobrymi cenami, tak jak Samsung czy LG.

• domino00 Re: Europa poczeka na iPhone'a 25.06.07, 08:47
          Eh, łabędzi śpiew tradycyjny operatorów, jeśli Apple z nikim sie nie dogada
          zrobi MVNO z Google i żadni operatorzy nie będą potrzebni, chyba żeby dostarczyć
          infrastrukturę:
          kaznowski.blox.pl/2007/06/Kolejne-wiesci-z-frontu-GoogPhone-MVNO-oraz-moje.html
          • maruda.r Re: Europa poczeka na iPhone'a 26.06.07, 11:38
            domino00 napisał:

> Eh, łabędzi śpiew tradycyjny operatorów, jeśli Apple z nikim sie nie dogada
            > zrobi MVNO z Google i żadni operatorzy nie będą potrzebni,

Zdaje się, że czegoś nie rozumiesz. W świadomości olbrzymiego segmentu odbiorców
            iPhone nie istnieje. Nakłady na promocję byłyby więc gigantyczne.

• domino00 Re: iPhone w Plus gsm 26.06.07, 22:41
              właśnie dzisiaj okazało się, że zbliża się premiera iPhone w Puls GSM:
              kaznowski.blox.pl/2007/06/iPhone-w-PlusGSM.html
              poza tym myślę, że nie doceniasz takich postów jak ten. w przypadku apple
              wydatki na promocję to rzecz wtórna, jak ocenił to jeden z brytyjskich
              profesorów: buzz wygenerowany w ciągu ostatniego pół roku (m.in. na blogach czy
              forach) przez Apple mierząc uzyskany efekt wart jest co najmniej 400 mln dolarów.
      • Gość: gosc Re: Europa poczeka na iPhone'a IP: 128.246.9.* 25.06.07, 10:27
        Mam kilka uwag co do stategii wprowadyania iPhone na rynek europejski.
        - Apple twierdzi ze chce sprzedac 10 mil telehonow w cigu roku. Zakladajac ze
        ok 30% (3 mil) sprzeda sie w Europie to wychodzi po okolo 300 tys konsuentow na
        duzy kraj w Europie
        - jaki operator pokusi sie na taki rynek ??? - tylko w Polsce jest ok 15 mil
        telefonow, nie mowiac o niemczech czy UK - a inwestycje (poczta glosowa) i
        ograniczenia Appla sa idiotycznie wysokie - male kraje moga wogole o tym
        zapomniec
        - liczenie na przechodzenie klinetow z jednej sieci do innej przy cenie
        telefonu ok 600 USD to kpina - fasiaci klineci sa badziej lijalni, to tylko
        bidoki ciagle zmieniaja sieci
    • Gość: kmk iPhone i telefonia nowej generacji?! IP: *.vtt.fi 25.06.07, 12:26
      "Sukces telefonu może przyczynić się do wzrostu zainteresowania konsumentów
      dodatkowymi funkcjami oferowanymi w telefonii nowej generacji. To z kolei
      przełoży się na wzrost przychodów producentów takich urządzeń, jak i operatorów
      sieci."

Niby jak iPhone, który nawet nie potrafi korzystać ze zwykłej sieci UMTS, nie
      wspominając o usługach typu HSDPA, miałby zainteresować klientów
      usługami "telefonii nowej generacji"?... Być może trochę rozbuja handel muzyką
      czy ogólniej multimediami, ale z telefonią nic to wspólnego mieć nie będzie (bo
      nikt nie będzie czekał godzinami, aż mu ściągana piosenka przeciśnie się przez
      GPRS, raczej kupi i ściągnie w domu przez PC a potem skopiuje do telefonu).
    • Gość: znik Reklamujecie za darmo! IP: *.wbc.lublin.pl 25.06.07, 12:27
      Nie wiem czemu różne gazety reklamują za darmo coś, czego nie ma na rynku i nie
      wiadomo kiedy będzie. W dodatku to coś jest niefunkcjonalne, tyle że .....
      markowe. I co z tego.
    • Gość: rrr smiech na sali IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.07, 09:38
      "Apple chwali się, że system sterowania telefonem (multitouch) jest najbardziej
      innowacyjną metodą komunikacji z urządzeniem elektronicznym od czasu
      wynalezienia myszki."

firma neonode juz kilka lat temu wprowadzila telefon, ktory obsluguje sie za
      pomoca ekranu i specyficznych ruchow po nim! jak dla mnie to apple zgapilo
      pomysl i ubralo telefon w swoje wdzianko z literka "i" na przedzie.
      • 0x0001 Re: smiech na sali 02.07.07, 08:47
        Gość portalu: rrr napisał(a):

> firma neonode juz kilka lat temu wprowadzila telefon, ktory obsluguje sie za
        > pomoca ekranu i specyficznych ruchow po nim! jak dla mnie to apple zgapilo
        > pomysl i ubralo telefon w swoje wdzianko z literka "i" na przedzie.

Nie do konca, bo nie chodzi tu o tzw. 'gestures', a raczej o mozliwosc
        interakcji
        wskaznika z ekranem w kilku miejscach jednoczesnie. Oczywiscie to tez nie
        jest nowa technologia, ale wlasnie w tym Apple jest znakomite. Ubieranie
        starych pomyslow w nowe szatki i marketing - to filary na ktorych zbudowano
        Apple.
        Mozna tego nie lubic, mozna sie z tym nie zgadzac, ale przecietny konsument ma
        gdzies to, ze iPhone nie obsluguje UMTS. Ba, on nawet nie wie, co to takiego.

Spojrzmy na inny przyklad - Nintendo Wii. Niska moc obliczeniowa, ale skopalo
        dupsko PS3 ku wielkiej frustracji fanboyow playstation. I aby bylo jasne - ja
        wybralbym ps3 i nie kupie nigdy iPhona, ale niuanse technologiczne nie obchodza
        95% konsumentow.
        • Gość: HQ Re: smiech na sali IP: 193.238.12.* 02.07.07, 13:20
          Warto zwrocic uwage czym tak na prawde iPhone zainteresowal userów - interface - jednak nie chodzi tylko o panel dotykowy (ktory uwazam takze za doskonaly pomysl), ale rowniez o sposob przezentacji danych - przemyslany, wygodny interface, np. sposob obslugi smsow, rozmowy zapisuje sie w postaci sesji (ktore mozna bardzo wygodnie przegladac, usuwac...), bardzo przypomina mi to interface skype'a, ktory bardzo sie sprawdzil i przyjal (jest wygodny i przejrzysty) - userzy to kupują, zreszta ja tez. Byc moze dla niektorych taki interface jest 'gadżeciarski', 'wodotryskowy', jednak jesli rzeczywiscie działa tak szybko jak to mozna obejrzec na videocastach, jest nastawiony na prostote dzialania (zasada pareto 80/20), jednoczesniej wspiera takze bardziej zaawansowanych userow ktorzy lubia samodzielnie rozne rzeczy customizowac) to ja to kupuje. Pomijam kwestie doskonalego marketingu Apple.
    • odtomka Apple sprzedal pol miliona iPhones w weekend 02.07.07, 16:27
      Jak podaja analisci mimo ceny $499 za 4 Gig i $599 za 8 Gig pol miliona iPhones
      juz jest w rekach konsumentow.
      money.cnn.com/2007/07/02/technology/iphone_sales/index.htm?cnn=yes
      W wiekszych sklepach Apple sprzedawano 1000 iPhones w ciagu godziny dzieki 50
      punktom kasowym i temu ze cala procedura aktywacji odbywa sie juz w domu
      uzywajac iTunes.
      Tempo sprzedazy jest wiec raczej rekordowe. Coz, klienci zawsze wybiora produkt
      dobrej jakosci i latwy w obsludze nawet jesli kosztuje troche wiecej.
      Mimo ceny iPhone na rynku nie ma produktu ktory moze na razie z nim konkurowac.
      LG Prada, HTC Touch i Nokia N95 maja gorsze ekrany, nawigacje i cala interface.
      Poza tym sa $100-200 drozsze (zaleznie od modelu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka