Dodaj do ulubionych

Linux a windowsXP -miejsce na dysku

06.07.07, 13:06
Moja wiedza na temat Linuxa zatrzymała się na etapie porozumiewania się z
kompem za pomocą pisanych komend.A teraz słysze ,że obsługa Linuxa jest
równie prosta jak Windowsa.
Czy Linux naprawdę ma te same możliwości jak XP ?
A jak z miejscem zajmowanym na dysku? XP miałam zainstalowany po Milenium i
dało sie niestety odczuć róznicę.Czy Linux zajmuje
tyle miejsca co XP czy tyle co Milenium czy dużo mniej (więcej) ?
Obserwuj wątek
    • new_machine Re: Linux a windowsXP -miejsce na dysku 07.07.07, 11:55
      Polecam www.jakilinux.org/
      A jak juz wybierzesz odpowiadajaca Ci dystrybucje, radze isc na forum dotyczace
      tej dystrybucji. I rada zanim zainstalujesz jakas dystrybucje skonsultuj na
      odpowiednim forum swoj hardware, czasem sa problemy ze sterownikami, chociaz
      jesli znasz "starego" "nieixowego" linuxa poradzisz sobie :).
      • Gość: Fk Re: Linux a windowsXP -miejsce na dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 22:54
        Ubuntu czy Mandriva genralnie wykrywa cały STARSZY SPRZET automatycznie (
        starysz z przed czasu jej dystrybujcji) Instalacja Ubuntu naj nowszego to
        kwestia wybrania jezyka, ustawien klawiatury, ustawienia zegarka wybrania
        partycji na ktorej Ubuntu ma byc zainstalowane i tyle czyl kwestia okolo 8 kl
        myszka. Z nowym debianem jest tak samo. Pamietaj ze Twoj komp moze byc wielo
        systemowy - czyli mozesz miec 2 systemy zainstalowane jednoczesnie.
    • tobiasz.o Re: Linux a windowsXP -miejsce na dysku 18.08.07, 23:24
      ja probowalem zarowno ubuntu jak i mandrivy i musze powiedziec , ze pomimo
      duzego postepu to nadal sa to systemy dla komputerowych wyjadaczy. Przy probie
      doinstalowania czegos czesto trzeba grzebac w plikach konfiguracyjnych lub tez
      odpalac proces z konsoli. Sa niby klikalne instalatory ale rzadko jest tak zeby
      mozna bylo taki proces przeprowadzic od poczatku do konca.
      Co do gier to mozna grac tylko w niektore gry i to najczesciej przez emulatory -
      ale nie wiem czy gry tez Cie interesuja

Ja wolalem odzalowac te kilkaset zlotych na Viste z porzadnym wsparciem
      technizcznym - nie zaluje
    • krzysztofsf Re: Linux a windowsXP -miejsce na dysku 20.08.07, 14:12
      10 GB to raczej minimum - 20-30 GB - starczy ci do spokojnej pracy, wrzucania kompletnych uaktualnien, multimediow, kopiowania DVD itp.

Powyzsze wszystko tez pod 7-10GB - ale bedziesz co jakis czas musiala sie "odchudzac" ze zbednych plikow, starych aktualizacji, niewykorzystanych programow itp.

Chyba, ze poprzestaniesz na przegladarce + program pocztowy - ale i to sie rozrosnie, zebys mogla w pelni przegladac multimedia na stronach www.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka