Dodaj do ulubionych

Polski syntezator mowy może podbić świat

12.11.07, 01:58
a teraz sobie wyobraźmy, że podobnych firm działałoby w Polsce setki.... ahhhhh.

Najważniejsza jest więc promocja sukcesu w tenże sposób - nie przypadkowy,
Totalizator...szczescie, przypadek, oszustwo...wlasnie przez inwencje tworcza.
Obserwuj wątek
    • Gość: alois Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.07, 09:31
      snij dalej :)))
      • Gość: wers Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.aster.pl 13.11.07, 10:07
        Ten syntezator to zasluga dwoch lat rzadow PiS-u.
        • Gość: ogon Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: 212.160.172.* 13.11.07, 10:13
          twoja glu...ta rowniez :)
          • Gość: ziomal Inwestować w High-tech, tak jak Skandynawia IP: 130.225.73.* 13.11.07, 12:54
            Inwestować w High-tech, tak jak Skandynawia, to klucz do sukcesusu gospodarczego.
            --
            www.shatsun.blogspot.com
    • Gość: Joanna Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.uni.lodz.pl 13.11.07, 11:02
      Jedno zdanie wtrącenia: polecam uwadze edycję syntezatora mowy zawartą w
      najnowszym systemie operacyjnym Apple Mac OS X 10.5 Leopard. Co prawda mówi
      tylko po angielsku ale za to jak! Pokazywałam Alex'a znajomym którzy świata poza
      Vistą nie widzą i przyznali mi rację - syntezator Apple'a robi wrażenie.
      • Gość: lady_bird Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: 130.239.71.* 13.11.07, 11:14
        w przegladarce internetowej OPERA taki syntezator mowy jest juz ok kilku (2 moze) lat. Nikt sie tym specjalnie nie podnieca, nagle okazalo sie ze cos zostalo wymyslone przez tworcow apple, rotfl
        • Gość: h Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.07, 12:58
          To samo dotyczy Windows. Od dawna jest obecna mowa syntetyzowana.
          I np. Acrobat Reader wykorzystuje te możliwości.
          • Gość: Miś Speak & Spell z lat 70-tych IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 13.11.07, 15:34
            Dla historycznej ścisłości napiszę, że pierwszym popularnym
            komercjalnym syntetyzatorem mowy był Speak & Spell zaprojektoawny
            przez Paul Breedlove z Texas Instruments pod koniec lat 70-tych
            ubiegłego stulecia. Więcej szczegółów można przeczytać w
            anglojęzycznej Wikipedia en.wikipedia.org/wiki/Speak_&_Spell_
            (game)

Druga sprawa - synteza mowy i rozpoznawanie mowy to są zupełnie
            różne problemy techniczne. Za kilka dolarów każdy elektronik może
            kupić sobie syntetyzator angielskiego i wbudować do budowanego
            urządzenia. Natomiast nauczenie komputera aby rozumiał ludzką mowę
            jest ciągle dalekie od sukcesu. Od wielu lat są programy
            komputerowe, które to robią ale ciągle ilość błędów jest tak duża,
            że nie wiem ile osób z tych programów korzysta. Komputery pracujące
            w centrach obsługi klientów potrafią już rozróżnić kilkadziesiąt
            zdefiniowanych słów.
      • Gość: Lolek Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.171.64.83.crowley.pl 14.11.07, 19:03
        Żeby zirytować autorów artykułu: zarówno Apple (MacOS) jak i IBM (OS/2)
        wbudowały syntezatory mowy w systemy operacyjne ponad 8 lat temu. Piszę ponad,
        bo nie wiem kiedy, a wtedy (kiedy je poznałem) już były.

W cenie systemu. Czyli za darmo.

Leopard nie jest przełomem. To lata pracy sztabu entuzjastów. Tym większe robi
        wrażenie praca gdynian.
    • Gość: abc dobry program IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 12:08
      Po wypróbowaniu dema Expressivo kupiłem oryginał w wersji angielskiej za 79zł.
      Używam go do tego, o czym mówił przedstawiciel firmy w artykule tj. słucham i
      jednocześnie czytam książki. Dodatkowo program integruje się z firefoxem i czyta
      zaznaczony tekst. W ten sposób czytam i słucham angielskie teksty, gazety itp.
      Ciekawy jest też tryb w którym program czyta każdy wpisany wyraz - niezłe do
      nauki słów. Czyta teksty do pliku.

Uważam, że program jest bardzo skuteczny do nauki wymowy i akcentu języka. W
      powiązaniu z dobrym mówiącym elektronicznym słownikiem, dobrym mówiącym
      translatorem eng-pol pol-eng, taki lub podobny program powinien być obowiązkowy
      w szkołach. Byłoby super gdyby to wszystko oferował jeden program zamiast kilku.

Program czyta wyraźnie i po prostu normalnie. Inaczej czyta pytania, inaczej
      zdania oznajmujące itp, ale faktycznie trochę sztywno.
      Wcześniej wypróbowałem kilka innych programów w tym niezły syntezator open
      source oferujący kilkanaście języków (każdy z języków miał głosy męski i
      żeński), słyszałem też słynny śpiewający syntezator Apple, ale Expressivo po
      prostu był lepszy. Jeden z przydatniejszych programów jakie można użyć do nauki.
    • Gość: gosc Chyba kpicie ! IP: 82.160.216.* 13.11.07, 12:08
      Ogolnodostepny i najlepszy jak narazie jest Real Speak(sapi4-sapi5) + TextAloud =
      wspaniały pakiet do tworzenia audiobookow
      i nie musze chyba mowic ze "Agatka" bije "Jacka" na "glowe".
      • mistrzkungfu Polemizowałbym.. 13.11.07, 17:19
        Real Speak jest dosyć dobry, to fakt. Można powiedzieć, ze są to produkty z tej
        samej półki. Ale gdybyś przyjrzał się bliżej Ivo i RealSpeakowi, to zauwazylbys
        ze ten drugi nie zawsze sobie radzi w zdaniach, wyrazach ktore Ivo czyta plynnie
        i wyraznie dobierajac dobrze akcent.

Poza tym RealSpeak nie ma jezyka polskiego
    • Gość: Iv Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: 217.98.20.* 13.11.07, 12:50
      Ivona/jacek sprawdza się na youtube i przy czytaniu napisów w filmach.Jest też
      demo z oraniczeniem niektórych głosek.
    • Gość: Bilbo Bagins Tak samo jak polski niebieski laser IP: *.brutele.be 13.11.07, 13:55
      Podbije swiat , ze ....
      • Gość: XP Re: Tak samo jak polski niebieski laser IP: *.acn.waw.pl 14.11.07, 01:18
        > Podbije swiat , ze ....

Blue-Ray i HD DVD korzystają z niebieskiego lasera i oczywistym jest, ze za
        jakiś czas wyprą CD/DVD. A to, ze nikt nie chcial wylozyc pieniedzy nad badania
        nad tym samym polskim laserem, ktory moglby byc opatentowany w kraju wczesniej
        to juz inna sprawa ...
    • Gość: jonek Kto podkładał głos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 15:59
      Głos podkładał Jan P.
      • Gość: Lolek Re: Kto podkładał głos IP: *.171.64.83.crowley.pl 14.11.07, 19:14
        Jan P. jest z Krakowa.
        TRY AGAIN
    • Gość: adamschodowy Re: Polski syntezator mowy może podbić świat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 01:52
      expressivo jest spoko, ale mnie najbardziej si epodobal syntalk -polski programk
      ktory mowil glosem syntetyczncym a mial nie wiecej niz 500kb objetosci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka