Dodaj do ulubionych

warto net w sferii?

24.02.08, 05:21
Warto wziąć net w Sferii? Słyszałem, że co chwilę zrywa połączenie i
to jest jakiś chłam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:38
      Stanowczo odradzam nie dośc że sie rwie to oferowane prędkości nie mają nic
      wspólnego z rzeczywistością ,jeszcze raz odradzam!!!!! podpisałem z nimi
      cyrograf na dwa lata i czekam z niecierpliwością na koniec
      masakra, modem TP 56k jest szybszy od sferii
      • Gość: Klpk Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 25.02.08, 14:46
        Zgadzam się z przedmówcą. Ja podpisałem na 1 rok. Miałem już 3 dostawców
        internetu bezprzewodowego i każdy to chłam.
        • Gość: arecky Re: warto net w sferii? IP: 212.75.102.* 25.02.08, 16:25
          ok, rozumiem, że szkoda nerwów.
          • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 15:05
            szkoda nie tylko nerwów ale i pieniędzy
            jeżeli ma Pan możliwość zamontowania przewodowego to polecam
            ewentualnie Netia WIMAX czytałem na innym forum że działa super
            ja niestety nie jestem w ich zasięgu
            ale mam nadzieję że jak sie skończy umowa ze sferią to już będę
            • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 27.02.08, 05:00
              NETIA WIMAX - jakieś szczegóły?
              Zastanawiam się nad iPlusem, ludzie nie bluzgają na niego jak na
              ORANGE chociażby.
              Czy wszystkie sieci komórkowe oferujące internet to tzw. radiówki
              jak Sferia?
              Pozdrawiam.
              • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 09:33
                proponuje poczytać forum bez-kabli
                tam są fachmani a przede wszystkim użytkownicy sieci komórkowych ,sferii, i
                wspomnianego wimaxa
                wimax o tyle jest najlepszy że nie ma ograniczeń w ilości pobranych danych
                i prędkości też zgodne z obietnicami pomimo ze radiem
                a jesli idzie o zasięg to mysle że telefon do netii może Panu pomóc
                • Gość: Piecia Re: warto net w sferii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 22:00
                  "Komfort" pracy u "komórkowców" (UMTS) i Sferii wg mnie podobny - duże
                  opóźnienia, a jak się przemieszczasz to zamieranie łącza (lub całkowite zrywanie
                  połączenia). Jak masz jakąkolwiek inną alternatywę to nie wybieraj żadnej z tych
                  opcji. Jak potrzebujesz mobilności to koniecznie przetestuj jakość połączenia w
                  miejscach na których ci szczególnie zależy. Wydaje mi się że iPlus jednak
                  najlepszy, choć w niektórych lokalizacjach Era lepiej się sprawdza (Era
                  zasadniczo słabszy zasięg ma). Orange nie testowałem.
                  • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 01:20
                    Jeśli nie wybiorę iPlusa to pozostanie mi Neostrada w TPSA lub
                    np. Netia przez TPSA.
                    A Neostrada w porównaniu z iPlusem jak
                    byście ocenili koledzy?
                    • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:03
                      nie można porównywać internetu po kablu do internetu komórkowego i radiowego
                      kablem na pewno najlepiej
                      prędkości które podają w reklamach komórkowych i sferii to bajka
                      jeżeli masz możliwość neostrady lub net24 to bierz
                      jeszcze jest chello i jakieś inne ale to raczej w blokach
                      myślałem że nie masz mozliwości podłączenia kablem
                      więc skoro masz takową to sie nie zastanawiaj nad inną technologią
                      wybieraj tylko stosunek ceny do oferowanych prędkości
                      • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 19:47
                        Tak, mogę wybrać też net po kablu. Zastanawiam się na NETIĄ. 1M
                        kosztuje u nich 134zł abonamentu, a aktywacja 98. 2M to już 170 zł.
                        Trochę drożej niż u komórkowców, ale zawsze po kablu. Tylko ciekawe
                        czy muszę jeszcze coś płacić TP za użytkowanie ich linii. Pewnie
                        tak. W sumie może wyjść dość drogo. Coś za coś.
                        • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 19:49
                          A tak przy okazji. Aktywacja radiowego WIMAXU kosztuje w NETII 1342
                          zł. Kogo na to stać?
                          • Gość: arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? IP: 212.75.102.* 29.02.08, 05:09
                            Nieźle wypada Neostrada z LIVEBOX lub bez.
                            • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 09:00
                              Te ceny to chyba z przed roku
                              montaż wimaxa 1.22 pln 2Mbit w wimax bez telefonu 99 Pln miesiecznie
                              jeżeli Pan uważa że lepiej komórkowy proszę bardzo ale zeby nie było potem na
                              mnie ze coś nie działa bo wiem jak chodzi u operatorów komórkowych bo testowałem
                              wszystkich. Sferie mam teraz więc też wiem jak to działa
                              po za tym limity nie dość że prędkości są smieszne to jeszcze limit po którym
                              spada prędkość
                              po kablu nie ma limitów co według mnie oczywiście jest ogromnym plusem
                              nie wiem skąd ma pan te ceny przed chwilą sprawdziłem na stronie netii przy
                              umowie na dwa lata 2 megaa to 94 pln miesięcznie na 3 lata 84 więc podejrzewam
                              ze to co pan czytał dotyczy umowy na czas nie określony
                              proszę sprawdzić innych operatorów z umową na czas nieokreślony i zobaczy pan
                              kwiatki
                              Co do neostrady jak wspomniałem kabel to kabel nigdy radio nie będzie takie jak
                              miedź
                              • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 04:35
                                Skąd takie ceny?
                                Wchodzę na stronę www.netia.pl, klikam DLA DOMU, klikam INTERNET,
                                SZYBKI INTERNET, potem klikam na dole AKTUALNY CENNIK USŁUG -
                                obowiązujący od 20.02.2008 i mamy:
                                (NAJTAŃSZA) AKTYWACJA - 98,82
                                ABONAMENT INTERNET 1M/s - 134,20
                                ABONAMENT 2M/s - 170,80

Nie wiem czy te ceny są przy umowie na czas nieokreślony, tego nie
                                podają dupki.
                                Nie wymieniłem wszystkich opcji, większość jest jeszcze droższa.

• arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 04:42
                                  Znalazłem ten cennik o którym piszesz i tam rzeczywiście są ceny
                                  takie jakie podajesz, ale np. ceny abonamentu na czas nieokreślony
                                  są już inne niż te które podałem w innym cenniku. Np:
                                  Na czas nieokreślony 1M/s - 99 zł, a w innym cenniku 134,20.
                                  • Gość: lolo Re: warto net w sferii? IP: 80.55.194.* 02.03.08, 09:05
                                    Operatorzy podają takie ceny które nie odpowiadaja rzeczywistosci że
                                    np przez pierwsze 3 miesiace niby 19 zł ale nastepne 33 juz 99 zł
                                    srednie ceny za abonament miesieczny znalazłem tu www.optynet.pl
                                    • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 02.03.08, 16:43
                                      Generalnie widze to tak żeby nie było że namawiam na któregokolwiek dostawce ,
                                      jeżeli masz mozliwośc po kablu zadzwoń do tych których masz w zasięgu najprędzej
                                      będzie to tp i sie zwyczajnie dopytaj o ceny
                                      Ważne że nie musisz liczyć na radiowych bądź komórkowych dostawców
                                      w konću na kablu i 512 będzie fajne do domu
                                      chyba że dużo ciągniesz z netu wtedy potrzebujesz czegoś szybszego
                                      generalnie prędkości oferowane przewodowo są bardziej zbliżone do tych które są
                                      w ofercie niż jak na przykład sferia przed którą przynajmniej narazie
                                      przestrzegam mam nadzieje że z czasem poprawią sie ich usługi tym bardziej że
                                      póki co jestem "skazany" na tego dostawce
                                      pozdrawiam
                                      • arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 20:03
                                        Spoko, wiem, że nie namawiasz tylko próbujesz doradzić co lepsze.
                                        Dzwoniłem do NETII i do TP i te ich ceny są jeszcze inne od tych na
                                        stronie, koleś z którym gadałem w NETII strasznie mieszał i tak
                                        naprawdę gów... się dowiedziałem.
                                        Orientujesz się w ile czasu otwiera się strona powiedzmy portalu
                                        gazeta.pl przy prędkości 512? Nie mam pojęcia którą opcje wybrać.
                                        Raczej niewiele ściągam, ale nie lubię jak mi się długo strony
                                        otwierają. Waham się między 512 a 1 Mega.
                                        Pozdr.
                                        • Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 12:18
                                          Wiele zależy od obciążenia serwera czasem nawet na 2Mbit sie wolno otwiera jak
                                          jest mocno obciążony
                                          ja uważam że do przeglądania stron 512 będzie ok kwestia czasu umowy
                                          zawsze można zmienić jak będzie za mało i tu myślę trzeba sie dopytać
                                          ktoś znajomy wspominał że jest możliwość zmiany za niewielką odpłatnością
                                          myślę że jeśli stać Cię na 1 Mbit to weź zawsze masz szybsze łącze
                                          ale jeśli ma to nadszarpnąć budżet to bierze sie to na co stać
                                          i tyle
                                          Pozdrawiam
                                        • Gość: oldi_s Re: warto net w sferii? IP: *.knc.pl 14.03.08, 18:53
                                          Ja mam w domu tpsa 512. Szybkość otwierania stron na 512 i 256 jest na oko taka
                                          sama. Istotna różnica jest w czasie np. oglądania filmików na youtube: przy 256
                                          film ładuje sie 2-3x dłużej niż trwa, co oznacza, ze albo musisz najpierw zacząć
                                          ładować, potem zrelaksować się, a potem obejrzeć; albo oglądasz z przerwami. A
                                          przy 512 film ładuje się ciut szybciej niż trwa wyświetlenie, czyli klikasz i
                                          oglądasz, a ładowanie jest ciut do przodu.
                                          • Gość: andre Re: warto net w sferii? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.03.09, 12:39
                                            warto porównać wszystko zanim się wybierze www.placemniej.pl
                      • Gość: marzena Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 05.03.09, 08:05
                        Ja korzystałam z internetu , jak to nazywacie po kablu, przez
                        naszego monopoliste i podkusiło mnie ,żeby sobie zmienić więc
                        wybrałam sferie....wrrr żałuje wyboru. W tpsa było szybko bez
                        ograniczeń i nikt mi nie zmiejszał transferu po przekroczeniu
                        limitu. Surfując po noramlnych stronach , bez ściągania pkików mając
                        4 giga internet działał mi przez 10 dni....PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH
                        PRZED TĄ SIECIĄ....Po 10 dniach działa mi tylko gg i nie mogę dostać
                        się do poczty , ani nie wczytują mi się strony.... ;(
    • klaudia_21 Re: warto net w sferii? 03.07.08, 11:41
      Jak nie macie problemów, a chcecie mieć, to polecam net w sferi. Czekają Was
      takie atrakcje, jak zawieszający się modem, zrywający połaczenie co kilka minut,
      wierzcie mi, ze można cholery dostać z wiecznym rozłaczaniem kabelków i ponownym
      podłączaniem, żeby modem zaczął działać na kolejne kilka - kilkanoście minut.
      Nic nie dała też wymiana modemu. To zwykłe oszustwo, nie internet, nie dajcie
      się nabrać!!!
      • malw21 Re: warto net w sferii? 04.07.08, 12:53
        na pewno nie warto. Ceny są wygórowane a stabilność takiego Internetu kiepska.
        Jak możesz to szukaj rozwiązań "kablowych".
        pzdr
        • Gość: gaś Tylko nie sferia!! IP: *.broadband.pl 07.07.08, 07:50
          Zgadzam się z przedmówcami, miałam, zerwałam umowę jak znalazłam innego
          dostawcę, to zwykłe oszustwo, oprócz problemu z modemami to oszukują na limitach
          tj. jasne ze jak przekroczyłam limit wysyłanych i odbieranych danych to
          ograniczyli predkośc (limitu wystarczyło na 10 dni przy sciąganiu poczty i
          ogledaniu 1 dziennie wiadomości w ONEcie). Ale po miesiącu powinnam miec nowy
          przydział a tu niespodzianka - rozliczają to w ten sposób że odejmuja ostatni
          dzień miesiąca dodając bieżacy dzień miesiaca, czyli dają ci wiecej tyle ile
          korzystałes ostatniego dnia w 30 dniowym okresie rozliczeniowym. to zwykłe
          oszukiwanie bo przy podpisywaniu umowy handlowiec , Pan Nycz, twierdził ze
          zuzycie się resetuje i jest naliczane od nowa. W ten sposób własciwie nie masz
          internetu. Ostrzegam też przed usługą faksową - faksy mozna w tej sieci wysyłac
          tylko do nr. bezpośrednich , jeślli ktos odbierze telefon bo np. musi podać
          sygnał faksu albo musisz wybrac nr. wewnetrzny to jest to niemożliwe, o tym
          nigdzie nie informuja,!!!!!!!!!!
          • klaudia_21 Re: Tylko nie sferia!! 10.07.08, 17:06
            i nie miałeś problemów z rozwiązaniem ze sferią umowy tzn nie kazali Ci płacić
            za zerwanie umowy? Wiem, że to u nich częsta praktyka, żeby nie być stratnym jak
            ktoś rezygnuje trzeba zapłacić 270 zł.
            • nielubiesferii Sfetia to DNO! 12.11.08, 11:48
              Korzystałam i rozwiązuję umowę, bo nie mam siły przepychać się już z
              tą żałosną firmą!!
              ODRADZAM!!
    • Gość: art Re: warto net w sferii? IP: *.chello.pl 11.07.08, 13:28
      >Zastanawiam się na NETIĄ. 1M kosztuje u nich 134zł abonamentu, a
      >aktywacja 98. 2M to już 170 zł.

Jeśli to są faktyczne ceny Netii, to dziwi mnie, że mają abonentów.
      Ja w UPC za 10Mb/s ściągania i 1Mb/s wysyłania płacę 89zł/mies. w
      umowie na 12 miesięcy. Gdy nie miałem jeszcze dostępu do tego łącza,
      w sieci osiedlowej za 2Mb/s płaciłem 60zł.
      • Gość: Andre Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 03.11.08, 20:21
        mam sferie od lutego,W-wa Wawer srednio chodzi ok 1M ,ale miałem
        i3M.w Otwocku w aucie bez antenki 250-450k ,w domu ze stalowym
        dachemok 350k,i tak cały czas.Sądze że jakość zalezy od modemu-ja
        mam taki czarny z akumulatorkiem.pingi male o5-o7 ,zawiesił się 3
        razy ale po ponownym uruchomieniu było ok.Nie widzę powodów do
        narzekań,a limity w necie bezprzewodowym powinny być niskie by nie
        blokować łącz.np plus z 4G to całkowita porazka.Filmy to się ściaga
        przewodowo.
    • Gość: Adam Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 07.01.09, 12:49
      O Sferii mogę powiedzieć jedynie kilka słów: OSZUSTWO OSZUSTWO OSZUSTWO. Ostatnio jest tak tragicznie, że nie mogę nawet maila sprawdzić w necie. Onet ładuje się 5 min, albo wcale. Nic nie działa, nic nie chodzi. Porażka.

Najgorszemu wrogori nie poleciłbym Sferii. Niestety męczę się z tym od półtora roku, ale widzę światełko w tunelu i niedługo będę mieć możliwość zerwania umowy z tymi OSZUSTAMI.
      • Gość: Marcin Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 15.02.09, 13:04
        Mam Sferię od 1,5 roku. Dziadostwo, prędkość miała być niby do 2,4
        Mbit, a jest maksymalnie 200-300 Kbit w nocy. W weekend w ciągu dnia
        kilkadziesiąt (!) Kbit (taką prędkość to miałem 10 lat temu na
        zwykłym modemie podłączonym do linii telefonicznej!). Onet otwiera
        się z minutę albo dłużej. Muszę się rozejrzeć za czymś innym bo ze
        Sferii nie da się korzystać. Stanowczo odradzam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka