arkadiusz_77 24.02.08, 05:21 Warto wziąć net w Sferii? Słyszałem, że co chwilę zrywa połączenie i to jest jakiś chłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 14:38 Stanowczo odradzam nie dośc że sie rwie to oferowane prędkości nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ,jeszcze raz odradzam!!!!! podpisałem z nimi cyrograf na dwa lata i czekam z niecierpliwością na koniec masakra, modem TP 56k jest szybszy od sferii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klpk Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 25.02.08, 14:46 Zgadzam się z przedmówcą. Ja podpisałem na 1 rok. Miałem już 3 dostawców internetu bezprzewodowego i każdy to chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arecky Re: warto net w sferii? IP: 212.75.102.* 25.02.08, 16:25 ok, rozumiem, że szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.08, 15:05 szkoda nie tylko nerwów ale i pieniędzy jeżeli ma Pan możliwość zamontowania przewodowego to polecam ewentualnie Netia WIMAX czytałem na innym forum że działa super ja niestety nie jestem w ich zasięgu ale mam nadzieję że jak sie skończy umowa ze sferią to już będę Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 27.02.08, 05:00 NETIA WIMAX - jakieś szczegóły? Zastanawiam się nad iPlusem, ludzie nie bluzgają na niego jak na ORANGE chociażby. Czy wszystkie sieci komórkowe oferujące internet to tzw. radiówki jak Sferia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 09:33 proponuje poczytać forum bez-kabli tam są fachmani a przede wszystkim użytkownicy sieci komórkowych ,sferii, i wspomnianego wimaxa wimax o tyle jest najlepszy że nie ma ograniczeń w ilości pobranych danych i prędkości też zgodne z obietnicami pomimo ze radiem a jesli idzie o zasięg to mysle że telefon do netii może Panu pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piecia Re: warto net w sferii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 22:00 "Komfort" pracy u "komórkowców" (UMTS) i Sferii wg mnie podobny - duże opóźnienia, a jak się przemieszczasz to zamieranie łącza (lub całkowite zrywanie połączenia). Jak masz jakąkolwiek inną alternatywę to nie wybieraj żadnej z tych opcji. Jak potrzebujesz mobilności to koniecznie przetestuj jakość połączenia w miejscach na których ci szczególnie zależy. Wydaje mi się że iPlus jednak najlepszy, choć w niektórych lokalizacjach Era lepiej się sprawdza (Era zasadniczo słabszy zasięg ma). Orange nie testowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 01:20 Jeśli nie wybiorę iPlusa to pozostanie mi Neostrada w TPSA lub np. Netia przez TPSA. A Neostrada w porównaniu z iPlusem jak byście ocenili koledzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:03 nie można porównywać internetu po kablu do internetu komórkowego i radiowego kablem na pewno najlepiej prędkości które podają w reklamach komórkowych i sferii to bajka jeżeli masz możliwość neostrady lub net24 to bierz jeszcze jest chello i jakieś inne ale to raczej w blokach myślałem że nie masz mozliwości podłączenia kablem więc skoro masz takową to sie nie zastanawiaj nad inną technologią wybieraj tylko stosunek ceny do oferowanych prędkości Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 19:47 Tak, mogę wybrać też net po kablu. Zastanawiam się na NETIĄ. 1M kosztuje u nich 134zł abonamentu, a aktywacja 98. 2M to już 170 zł. Trochę drożej niż u komórkowców, ale zawsze po kablu. Tylko ciekawe czy muszę jeszcze coś płacić TP za użytkowanie ich linii. Pewnie tak. W sumie może wyjść dość drogo. Coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 28.02.08, 19:49 A tak przy okazji. Aktywacja radiowego WIMAXU kosztuje w NETII 1342 zł. Kogo na to stać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? IP: 212.75.102.* 29.02.08, 05:09 Nieźle wypada Neostrada z LIVEBOX lub bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 09:00 Te ceny to chyba z przed roku montaż wimaxa 1.22 pln 2Mbit w wimax bez telefonu 99 Pln miesiecznie jeżeli Pan uważa że lepiej komórkowy proszę bardzo ale zeby nie było potem na mnie ze coś nie działa bo wiem jak chodzi u operatorów komórkowych bo testowałem wszystkich. Sferie mam teraz więc też wiem jak to działa po za tym limity nie dość że prędkości są smieszne to jeszcze limit po którym spada prędkość po kablu nie ma limitów co według mnie oczywiście jest ogromnym plusem nie wiem skąd ma pan te ceny przed chwilą sprawdziłem na stronie netii przy umowie na dwa lata 2 megaa to 94 pln miesięcznie na 3 lata 84 więc podejrzewam ze to co pan czytał dotyczy umowy na czas nie określony proszę sprawdzić innych operatorów z umową na czas nieokreślony i zobaczy pan kwiatki Co do neostrady jak wspomniałem kabel to kabel nigdy radio nie będzie takie jak miedź Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 04:35 Skąd takie ceny? Wchodzę na stronę www.netia.pl, klikam DLA DOMU, klikam INTERNET, SZYBKI INTERNET, potem klikam na dole AKTUALNY CENNIK USŁUG - obowiązujący od 20.02.2008 i mamy: (NAJTAŃSZA) AKTYWACJA - 98,82 ABONAMENT INTERNET 1M/s - 134,20 ABONAMENT 2M/s - 170,80 Nie wiem czy te ceny są przy umowie na czas nieokreślony, tego nie podają dupki. Nie wymieniłem wszystkich opcji, większość jest jeszcze droższa. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 04:42 Znalazłem ten cennik o którym piszesz i tam rzeczywiście są ceny takie jakie podajesz, ale np. ceny abonamentu na czas nieokreślony są już inne niż te które podałem w innym cenniku. Np: Na czas nieokreślony 1M/s - 99 zł, a w innym cenniku 134,20. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: warto net w sferii? IP: 80.55.194.* 02.03.08, 09:05 Operatorzy podają takie ceny które nie odpowiadaja rzeczywistosci że np przez pierwsze 3 miesiace niby 19 zł ale nastepne 33 juz 99 zł srednie ceny za abonament miesieczny znalazłem tu www.optynet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 02.03.08, 16:43 Generalnie widze to tak żeby nie było że namawiam na któregokolwiek dostawce , jeżeli masz mozliwośc po kablu zadzwoń do tych których masz w zasięgu najprędzej będzie to tp i sie zwyczajnie dopytaj o ceny Ważne że nie musisz liczyć na radiowych bądź komórkowych dostawców w konću na kablu i 512 będzie fajne do domu chyba że dużo ciągniesz z netu wtedy potrzebujesz czegoś szybszego generalnie prędkości oferowane przewodowo są bardziej zbliżone do tych które są w ofercie niż jak na przykład sferia przed którą przynajmniej narazie przestrzegam mam nadzieje że z czasem poprawią sie ich usługi tym bardziej że póki co jestem "skazany" na tego dostawce pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_77 Re: warto net w sferii? 02.03.08, 20:03 Spoko, wiem, że nie namawiasz tylko próbujesz doradzić co lepsze. Dzwoniłem do NETII i do TP i te ich ceny są jeszcze inne od tych na stronie, koleś z którym gadałem w NETII strasznie mieszał i tak naprawdę gów... się dowiedziałem. Orientujesz się w ile czasu otwiera się strona powiedzmy portalu gazeta.pl przy prędkości 512? Nie mam pojęcia którą opcje wybrać. Raczej niewiele ściągam, ale nie lubię jak mi się długo strony otwierają. Waham się między 512 a 1 Mega. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: warto net w sferii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 12:18 Wiele zależy od obciążenia serwera czasem nawet na 2Mbit sie wolno otwiera jak jest mocno obciążony ja uważam że do przeglądania stron 512 będzie ok kwestia czasu umowy zawsze można zmienić jak będzie za mało i tu myślę trzeba sie dopytać ktoś znajomy wspominał że jest możliwość zmiany za niewielką odpłatnością myślę że jeśli stać Cię na 1 Mbit to weź zawsze masz szybsze łącze ale jeśli ma to nadszarpnąć budżet to bierze sie to na co stać i tyle Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oldi_s Re: warto net w sferii? IP: *.knc.pl 14.03.08, 18:53 Ja mam w domu tpsa 512. Szybkość otwierania stron na 512 i 256 jest na oko taka sama. Istotna różnica jest w czasie np. oglądania filmików na youtube: przy 256 film ładuje sie 2-3x dłużej niż trwa, co oznacza, ze albo musisz najpierw zacząć ładować, potem zrelaksować się, a potem obejrzeć; albo oglądasz z przerwami. A przy 512 film ładuje się ciut szybciej niż trwa wyświetlenie, czyli klikasz i oglądasz, a ładowanie jest ciut do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Re: warto net w sferii? IP: *.adsl.alicedsl.de 05.03.09, 12:39 warto porównać wszystko zanim się wybierze www.placemniej.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 05.03.09, 08:05 Ja korzystałam z internetu , jak to nazywacie po kablu, przez naszego monopoliste i podkusiło mnie ,żeby sobie zmienić więc wybrałam sferie....wrrr żałuje wyboru. W tpsa było szybko bez ograniczeń i nikt mi nie zmiejszał transferu po przekroczeniu limitu. Surfując po noramlnych stronach , bez ściągania pkików mając 4 giga internet działał mi przez 10 dni....PRZESTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED TĄ SIECIĄ....Po 10 dniach działa mi tylko gg i nie mogę dostać się do poczty , ani nie wczytują mi się strony.... ;( Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_21 Re: warto net w sferii? 03.07.08, 11:41 Jak nie macie problemów, a chcecie mieć, to polecam net w sferi. Czekają Was takie atrakcje, jak zawieszający się modem, zrywający połaczenie co kilka minut, wierzcie mi, ze można cholery dostać z wiecznym rozłaczaniem kabelków i ponownym podłączaniem, żeby modem zaczął działać na kolejne kilka - kilkanoście minut. Nic nie dała też wymiana modemu. To zwykłe oszustwo, nie internet, nie dajcie się nabrać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malw21 Re: warto net w sferii? 04.07.08, 12:53 na pewno nie warto. Ceny są wygórowane a stabilność takiego Internetu kiepska. Jak możesz to szukaj rozwiązań "kablowych". pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaś Tylko nie sferia!! IP: *.broadband.pl 07.07.08, 07:50 Zgadzam się z przedmówcami, miałam, zerwałam umowę jak znalazłam innego dostawcę, to zwykłe oszustwo, oprócz problemu z modemami to oszukują na limitach tj. jasne ze jak przekroczyłam limit wysyłanych i odbieranych danych to ograniczyli predkośc (limitu wystarczyło na 10 dni przy sciąganiu poczty i ogledaniu 1 dziennie wiadomości w ONEcie). Ale po miesiącu powinnam miec nowy przydział a tu niespodzianka - rozliczają to w ten sposób że odejmuja ostatni dzień miesiąca dodając bieżacy dzień miesiaca, czyli dają ci wiecej tyle ile korzystałes ostatniego dnia w 30 dniowym okresie rozliczeniowym. to zwykłe oszukiwanie bo przy podpisywaniu umowy handlowiec , Pan Nycz, twierdził ze zuzycie się resetuje i jest naliczane od nowa. W ten sposób własciwie nie masz internetu. Ostrzegam też przed usługą faksową - faksy mozna w tej sieci wysyłac tylko do nr. bezpośrednich , jeślli ktos odbierze telefon bo np. musi podać sygnał faksu albo musisz wybrac nr. wewnetrzny to jest to niemożliwe, o tym nigdzie nie informuja,!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_21 Re: Tylko nie sferia!! 10.07.08, 17:06 i nie miałeś problemów z rozwiązaniem ze sferią umowy tzn nie kazali Ci płacić za zerwanie umowy? Wiem, że to u nich częsta praktyka, żeby nie być stratnym jak ktoś rezygnuje trzeba zapłacić 270 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiesferii Sfetia to DNO! 12.11.08, 11:48 Korzystałam i rozwiązuję umowę, bo nie mam siły przepychać się już z tą żałosną firmą!! ODRADZAM!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: warto net w sferii? IP: *.chello.pl 11.07.08, 13:28 >Zastanawiam się na NETIĄ. 1M kosztuje u nich 134zł abonamentu, a >aktywacja 98. 2M to już 170 zł. Jeśli to są faktyczne ceny Netii, to dziwi mnie, że mają abonentów. Ja w UPC za 10Mb/s ściągania i 1Mb/s wysyłania płacę 89zł/mies. w umowie na 12 miesięcy. Gdy nie miałem jeszcze dostępu do tego łącza, w sieci osiedlowej za 2Mb/s płaciłem 60zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andre Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 03.11.08, 20:21 mam sferie od lutego,W-wa Wawer srednio chodzi ok 1M ,ale miałem i3M.w Otwocku w aucie bez antenki 250-450k ,w domu ze stalowym dachemok 350k,i tak cały czas.Sądze że jakość zalezy od modemu-ja mam taki czarny z akumulatorkiem.pingi male o5-o7 ,zawiesił się 3 razy ale po ponownym uruchomieniu było ok.Nie widzę powodów do narzekań,a limity w necie bezprzewodowym powinny być niskie by nie blokować łącz.np plus z 4G to całkowita porazka.Filmy to się ściaga przewodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 07.01.09, 12:49 O Sferii mogę powiedzieć jedynie kilka słów: OSZUSTWO OSZUSTWO OSZUSTWO. Ostatnio jest tak tragicznie, że nie mogę nawet maila sprawdzić w necie. Onet ładuje się 5 min, albo wcale. Nic nie działa, nic nie chodzi. Porażka. Najgorszemu wrogori nie poleciłbym Sferii. Niestety męczę się z tym od półtora roku, ale widzę światełko w tunelu i niedługo będę mieć możliwość zerwania umowy z tymi OSZUSTAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: warto net w sferii? IP: *.subscribers.sferia.net 15.02.09, 13:04 Mam Sferię od 1,5 roku. Dziadostwo, prędkość miała być niby do 2,4 Mbit, a jest maksymalnie 200-300 Kbit w nocy. W weekend w ciągu dnia kilkadziesiąt (!) Kbit (taką prędkość to miałem 10 lat temu na zwykłym modemie podłączonym do linii telefonicznej!). Onet otwiera się z minutę albo dłużej. Muszę się rozejrzeć za czymś innym bo ze Sferii nie da się korzystać. Stanowczo odradzam!!! Odpowiedz Link Zgłoś