Dodaj do ulubionych

zakupy na eBay

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 10:05
Czy praktycznie niemożliwe jest kupowanie/sprzedawanie na eBay, skoro podczas
rejestracji wymagane jest podanie numeru karty kredytowej? Przecież u nas
dostać taką kartę trzeba spełniać niesamowite wymagania...

domagają się numeru "credit or debit card" - czy coś poza kartami
kredytowymi - w polskim rozumieniu - spełnia ten warunek?

czy ktokolwiek z Was handluje na eBay?

pozdrawiam
h.
Obserwuj wątek
    • Gość: JP Re: zakupy na eBay IP: 64.75.243.* 17.09.03, 11:10
      Nie handluje ale czasem kupuje.
      Przeczytalem twoj post i sie zdziwilem. Zakladalem moje konto co prawda pare
      lat temu ale nie przypominam sobie aby byla potzebna karta kredytowa.
      Pomyslalem wiec ze cos sie zmienilo. Poszedlem tam zalozylem nastepne konto.
      Nigdzie nie prosza o karte.
      Musisz wiedziec ze kazdy sprzedajacy sam ustala sposob zaplaty. Prywatni
      ludzie nie moga realizowac zaplaty z karty kredytowej. Czeto korzystaja z
      posrednikow jak PayPal i tym podobne ale czesto dopuszczaja platnosc
      personalnym czekem. Jest naprawde wiele mozliwosci placenia. Zwykle pod koniec
      strony danego produktu jest lista, jak mozna placic. Mozna takze napisac do
      sprzedajacego i zaproponowac mu zupelnie inna forme.

Jezeli masz jakies problemy z rejestracja lub supowaniem czy sprzedawaniem,
      chetnie ci pomoge.
      • Gość: piecyk gazowy Re: zakupy na eBay IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 11:14
        Gość portalu: JP napisał(a):

> Nie handluje ale czasem kupuje.
        > Przeczytalem twoj post i sie zdziwilem. Zakladalem moje konto co prawda pare
        > lat temu ale nie przypominam sobie aby byla potzebna karta kredytowa.
        > Pomyslalem wiec ze cos sie zmienilo. Poszedlem tam zalozylem nastepne konto.
        > Nigdzie nie prosza o karte.

Wygląda na to, że kolega Hatifnat trafił na fałszywą stronę podstawioną przez
        złodziei numerów kart.
        • Gość: hatifnat Re: zakupy na eBay IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 14:35
          www.ebay.com => register

po wypełnieniu pierwszej częsci formularza pojawia się druga, z miejscami na
          numer karty i datę wazności,

widzę teraz jednak, że to zależy (najwyraźniej?) od adresu e-mail...
          wpisując ader ..@poczta.onet.pl wymaga karty, po podaniu e-maila uczelnianego -
          już nei :-

ok, będę miał prawdopodobnie kilka pytań w przyszłości - odezwę się

dzięki!
          • Gość: piecyk gazowy Re: zakupy na eBay IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.03, 14:39
            Jeśli podajesz poufne dane, np. nr karty, sesja MUSI być KONIECZNIE szyfrowana.
            W IE symbolem szyfrowanej sesji jest żółta kłódka na pasku statusu. Inaczej
            lepiej nie podawać, choćby to była nawet poważna firma. Za duże ryzyko.
            • Gość: anai Re: zakupy na eBay IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.03, 15:01
              ? karta? ja zarejestrowalam sie na www.ebay.de i zadna karte nie chcial, tylko
              jak sporzedalam artykul musialm podac numer konta gdyz ebay odciagnal swoja
              dzialke
              • pytajnick Re: zakupy na eBay 17.09.03, 18:24
                tak, wspomniałem już, że to zależy czy podajemy e-maila "darmowego" (byle
                jakiego?) czy jakiejś firmy, szkoły, itp. Jest to tam opisane, dotarłem w
                końcu :)
    • Gość: hatifnat Re: zakupy na eBay IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 12:01
      w jaki sposób przekazywana jest opłata dla eBay (za rozpoczecie aukcji czy
      pozniej - odsetek od ceny sprzedazy), jesli nie podaję żadnego info o
      jakiejkolwiek karcie?
      • Gość: hatifnat Re: zakupy na eBay IP: *.arkada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 12:04
        chyba jednak nic z tego nie będzie

przy kupowaniu może i nie trzeba żadnej karty, ale jak tylko chcę założyć
        aukcję domagają się uzupełnienia informacji o karcie :((
        • Gość: anai Re: zakupy na eBay IP: *.dip.t-dialin.net 18.09.03, 14:23
          no to nie wiem..a jaki to jest ebay? de czy com???
          jak chcesz sie tylko zameldowac aby cos kupic to nikt cie o zadne konto pytac
          nie bedzie..w przypadku sprzedazy, to gdy wstawiasz artykul, musisz podac
          numer konta , aby mogli sobie odciagnac oplate!
          • Gość: hatifnat Re: zakupy na eBay IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 19:00
            dokładnie

niestety - przecież u nas karty to rzadkość! (jeszcze)

ciekawe jak 20 letni student ma dostać z banku karte kredytową...oni wymagają
            zdaje się średnio powyżej 3000 zł zarobków miesięcznych by taką wydać...
            • Gość: JP Re: zakupy na eBay IP: 64.75.243.* 19.09.03, 03:59
              Chyba do debitowej nie potrzebuja zarobkow?
              Mozesz zrobic tak, wplac na konto jakiegos banku jakas kwote np 500 zl i w tym
              banku popros o karte kredytowa visa czy master debitowa z limitem do tej
              wysokosci. Oni moga nawet sobie zamrozic te 500zl na twoim rachunku
              oszczednosciowym jako gwarancja.
              Z taka karta nawet jezeli ona bedzie miala bardzo niski limit mozesz juz
              zaczac sprzedawac na eBay-u.

Moze sie myle, nie mieszkam w Polsce ale jestem pewny ze znajdziesz sposob aby
              taka karte sobie zalatwic. Tu w USA studenci tez nie maja dochodow a karty
              kredytowe maja, nawet zlote i platynowe. Mojej corce dali karte z $10tys.
              limitu a zarobki ma zero.
    • Gość: JP Re: zakupy na eBay IP: 64.75.243.* 01.10.03, 00:12
      Przepraszam ze wracam do starego watku ale wlasnie natknalem na informacje o
      kartach kredytowych dla studentow. Bank mBank nie wymaga posiadania dochodow.
      www.edysk.pl/mb_karty_kk_info.html
    • Gość: T.P. Re: zakupy na eBay IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.10.03, 00:35
      Ebay zada nazwe Banku i nummer Konta,ale nie nummeru Twojej Karty Kredytowej.
      • Gość: JP Re: zakupy na eBay IP: *.dial.greensand.net 01.10.03, 05:18
        Odpowiadalem w zupelnie innym kontekscie T.P.!

hatifnat napisal(a):
        "niestety - przecież u nas karty to rzadkość! (jeszcze)

ciekawe jak 20 letni student ma dostać z banku karte kredytową...oni wymagają
        zdaje się średnio powyżej 3000 zł zarobków miesięcznych by taką wydać..."

• Gość: blondynka Re: zakupy na eBay IP: *.pgnig.pl 02.10.03, 15:15
      A jak z transportem towaru przy zakupie na niemieckim (chodzi mi o koszty, czas
      i sposób płatności)?

Danke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka