Gość: bobik23 Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 10:24 argumenty przytoczone przez ludzi wspierających M$ są ciekawe mam postęp do Akademickiego systemu MSDNAA firmy m$ i nawet nie ściągam wolę przygotować wszystko do pracy w OpenOffice i exportować do PDF. prezentacje, arkusze,dokumenty są identycznie proste do zrobienia o ile nie łatwiejsze. pozbycie się Windowsa i przejście w 100% na linuksa (w moim przypadku UBUNTU) nie zmieniło nic w mojej pracy, a nawet polepszyło mój stosunek do sprzętu (miejsze wymagania lepsze wykorzystanie sprzętu), o wsparciu technicznym już nie wspomne (ludzie na forach linux'owskich się wspierają pomagają wchodzącym w te systemy, natomiast w M$ tylko pluzgają na lamerskie tematy) JESTEŚMY BOGATYM KRAJEM, A RACZEJ NABIJAJĄCYM kase w państwowych instytucjach komputery się wymienia średnio co dwa lata i warunek windows+office....... ADMINISTRACJA PAŃSTWOWA NIE SZKODA PIENIĘDZY WYRZUCAĆ W BŁOTO!!!! Pani sekrekarka, która i tak i tak musi być przeszkolona aby nie połanać paznokci na klawiaturze może być szkolona w zakresie obługi oprogramowania OpenSource jak i drogiego kiczy M$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abbak Re: Czy naprawdę potrzebujesz MS Office? IP: *.multimo.gtsenergis.pl 30.07.08, 12:27 W pełni się zgadzam. MSO to czarna skrzynka, tylko nieliczni wiedzą co tak naprawdę jest w środku dokumentu. Lubię OO bo mam pełną i jasną kontrolę nad stylami i formatami. Jak dokument się rozwala - to najczyściej jest to winna nieprawidłowego formatowania. Najbardziej bardziej mnie wkurza niestosowanie zasad interpunkcji komputerowej - właściwe zastosowanie zwykłej i "twardej" spacji, nowego akapitu, łamanie wiersza, kolumny i strony - czy to takie trudne? Calc OO jest sto razy prostszy, a kto używa formatowanie warunkowe z własnymi stylami. Jak wytłumaczyć, ze operacji artmetycznych dokonuje się na liczbach, a przedstawiać je można w różny sposób, a stosują makra dla 1/2-" zamiast wpisać 0,5 i formatem warunkowym dać ". Wczytaj szybko i prawidłowo arkusz tekstowy w różnym kodowaniu i z wyborem znaku rozdzielającego w Excelu, calc robi to zadziwiająco sprawnie. Wiele można pisać, ale dla mnie wersja Office 2007 standardowo dołączana do Visty to chłam. Odpowiedz Link Zgłoś