Dodaj do ulubionych

TomTom wchodzi do Polski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 10:10
A to ciekawe bo ja uzywam TomTom Mobile na komórce od roku
Obserwuj wątek
    • Gość: damian Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.chello.pl 25.10.08, 10:21
      chodzi o wersje 8.x
      starsze wersje TT sa w wersjach na symbiana czy dla pda
    • 4v Re: TomTom wchodzi do Polski 25.10.08, 10:29
      tomtom to sobie może chcieć.

nadal mają takie kiepskie pokrycie? bo póki co, konkurencja dla AutoMapy to oni
      żadna. poza symbianowcami nikt w Polsce tomtoma nie używa. a tamci - tylko z
      braku sensownej alternatywy.

PS. aż żal patrzeć, jak sobie iPhone strzelił samobója z tą nawigacją. niby
      jest, a jej niema.
      • Gość: Jurek Re: TomTom wchodzi do Polski IP: 67.159.45.* 25.10.08, 10:48
        > nadal mają takie kiepskie pokrycie?
        Dla większości osób wystarcza, choć jest zauważalnie gorsze od AutoMapy.
        Natomiast samo oprogramowanie nawigacyjne jest o 3 klasy lepsze od AutoMapy -
        szybsze, wyznacza lepsze trasy, mniej uparcie trzyma się raz wyznaczonej,
        znacznie lepiej podaje komunikaty (Automapa raz za wcześnie, raz za późno),
        lepiej obsługuje się palcem, itp. itd. Najlepszy oczywiście byłby TT z mapami
        AM, ale takich rzeczy, to nawet w Erze nie mają...
        > iPhone strzelił samobója z tą nawigacją
        iPhone był projektowany na rynek USA. Nikt tam nie pomyślał, że może istnieć coś
        takiego, jak limit na dane w abonamencie z iPhonem...
        • Gość: Macwatt Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 25.10.08, 12:24
          Z całym szacunkiem, kolego ale używam TT w mojej nokii n95 (bo, jak slusznie ktos powyżej zauważył, nie ma sensownej alternatywy dla TT, niestety)i śmiem twierdzić, że wlaśnie te rzeczy, które ponoć maja stanowić argument na korzyść TT najbardziej mnie wkurzaja. Wyznaczanie trasy jest do luftu, wcale nie tak szybkie, jak piszesz i wyjątkowo UPARCIE nie chce zmieniać wcześniej wyliczonych punktów zwrotnych na trasie (a w końcu jak zmieni, to wymyśla takie alternatywy, że aż strach)Zupełnie nie mogę zrozumieć, dlaczego ludzie zachwalają sobie algorytm TT jako zdecydowanie lepszy, niż w innych nawigacjach. Piszesz, że Automapa podaje komunikaty w złych momentach? TT należy do tego samego klubu - raz za późno, raz o wiele za wcześnie. W dodatku polskie głosy są wyjatkowo irytujące, do tego stopnia, że przeszedłem na stałe na angielski.
          Generalnie rzecz biorąc, jestem wyjątkowo rozczarowany, zwłaszcza po przeczytaniu tylu pozytywnych opinii o Tom Tomie.
          • Gość: kadet Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.resetnet.pl 25.10.08, 13:17
            dlaczego twierdzisz ze nie ma sensownej alternatywy. Przeciez jest garmin ktory z powodzeniem dziala na symbianie i ma pokrycie polski 99%. sam z niego korzystam i jestem zadowolony
          • Gość: Jurek Re: TomTom wchodzi do Polski IP: 67.159.45.* 25.10.08, 13:45
            Nie wiem, może tak jest na Symbianie. Tom Toma z AutoMapą porównywałem
            bezpośrednio na tym samym palmtopie z Windows Mobile. Jeździłem też z
            dedykowanym urządzeniem Tom Toma. I klasa - dwa komunikaty - pierwszy dokładnie
            w momencie, kiedy muszę się zacząć przygotowywać do skrętu, a drugi dokładnie w
            momencie, gdy w głowie zaczyna kiełkować myśl "czy to na pewno ten zjazd?" W
            trasie, gdy AM i TT wyznaczają mi w moim mieście trasę drogą główną, a ja znam
            skrót, to TT raz mi proponuje powrót na trasę, a potem przelicza. AM przez każde
            kolejne skrzyżowanie każe mi wrócić na drogę główną. Może Tom Tomowi na Nokii
            brakuje mocy obliczeniowej i stąd problemy?
      • Gość: majkel Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 25.10.08, 13:46
        >poza symbianowcami nikt w Polsce tomtoma nie używa. a tamci - tylko z
        >braku sensownej alternatywy.

garmin jest dla mnie bardzo sensowna alternatywa
    • Gość: zbyszek TomTom wchodzi do Polski IP: *.eranet.pl 25.10.08, 10:54
      nic tak pieknie sie nie sypie jak tomtom. wmediamarkt jest wywieszona cala
      procedura co robic jak sie popsuje bo ludziom z info juz sie chyba odechcialo
      tlumaczyc jak sie oddaje do naprawy to badziewie. jechalem 2 razy na tej mapie,
      interfejs jest fajny ale wyznacza trasy kiepsko.
    • bucefal76 TomTom - odradzam! 25.10.08, 11:14
      Zestaw za 2000PLN + miesięczna aktualizacja map. Automapa czy Autopilot dają
      roczne abonamenty na aktualizację. Mapy dostarczone ze urządzeniem baaardzo
      stare. OK, wreszcie zdecydowałem się aktualizować za jedyne 100 Euro mapy.
      Automatyczny program podobno miał spowodować wysłanie faktury pro forma na
      mojego maila. Czekałem miesiąc, nic nie przyszło. Odsprzedałem zestaw przy
      najbliższej okazji. Jakkolwiek nie był by fajny sprzęt i program to bez
      aktualizacji map (zwłaszcza w Polsce gdzie w brew pozorom dużo się dróg buduje)
      jest do bani!
      • Gość: sbi Re: TomTom - odradzam! IP: *.p.lodz.pl 25.10.08, 12:08
        > Zestaw za 2000PLN + miesięczna aktualizacja map. Automapa czy
        > Autopilot dają roczne abonamenty na aktualizację. Mapy dostarczone
        > ze urządzeniem baaardzo stare. OK, wreszcie zdecydowałem się
        > aktualizować za jedyne 100 Euro mapy.

Tak było ale nie jest. Kupując nowe urządzenie TT masz "gwarancję najnowszych map" czyli bezpłatną aktualizację do najnowszych map.
        Mapy są aktualizowane co kwartał, mają w tej chwili 99% pokrycie Polski. Można również wykupić abonament na aktualizację map nie pamiętam dokładnych cen ale za ok 60 euro masz roczny abonament na mapę całej europy.
    • Gość: SzybkiStefan Ustawianie na pasie nie działa(ło) IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 11:25
      To raczej nie jest jakaś super wypasiona funkcja. Po prostu w starej wersji
      (którą nieopatrznie kiedyś kupiłem) TomTom się gubił na rozjazdach i po wielu
      przepychankach z userami wyszli na poziom zero. Po tym jak kiedyś dobiłem do
      ringu Amsterdamu i pojechałem w niewłaściwą stronę zacząłem patrzeć na
      skrzyżowaniach na znaki. No i za coś takiego mam płacić tysiące? Nie miałem
      możliwości zwrotu tego bubla, ale innym szczerze odradzam. Teraz gdy automapa ma
      wersje zagraniczne nie ma sensu kupować to badziewie.
    • Gość: drogi autorze Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.chello.pl 25.10.08, 12:32
      Naucz się używać, przecinka, bo sposób w jaki, go stosujesz zupełnie, zmienia
      sens zdania,.
    • Gość: draywer TomTom wchodzi do Polski IP: *.dial.kabelfoon.nl 25.10.08, 12:54
      tomtom to szajs nic ciekawego sa duzo lepsze marki a tom szuka nowego rynku a
      zkad te dane ze 2proc chyba urwane z hoinki
      • Gość: Yorg Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.10.08, 13:30
        Zgadzam sie tu tylko z tymi, ktorzy twierdzą, że TomTom jest
        najlepszy. Bo jest. Używalem różnych modeli TT od kiedy w ogóle
        pojawila sie nawigacja satelitarna dla zwyklych kierowców i nigdy
        nie narzekalem. A koledze, który używa TT mobile w n95 poradziłbym
        po prostu pozostać przy nawigacji nokii, która jest w tym modelu w
        standardzie. Równie dobra jak TT, a nawet pokusilbym sie o
        stwierdzenie, że bywa miejscami lepsza. Miałem oczywiście okazje
        pobawic sie też innymi Garminami, Sony, Navmanami itp, i jakoś nigdy
        nie przekonały mnie te wynalazki to zmiany marki. Pozdrawiam
        wszystkich Tomków...
      • Gość: atom Re: TomTom wchodzi do Polski IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.08, 14:13
        Wiesz co to jest ortografia? Matoł bez szkoły!!!!
    • Gość: ja jestem obszar Polski % !!! IP: *.pronet.lublin.pl 25.10.08, 13:41
      najpierw to niech nie patrzą na cenę a zwiekszą % obszar bo teraz mają jakieś
      50% a garmin ok 99%
    • Gość: efjusikej Włącz navi wyłącz myślenie... IP: *.chello.pl 25.10.08, 13:47
    • Gość: Nie ma co !!! Proszę o przekazanie P Hendrickx IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 13:48
      Jeśli autoryzowała wypowiedź to mija się z prawdą: Tom Tom Mobile nie jest dopracowywany przez firmę i na przeszkodzie stoi strategia rozwoju urządzeń dedykowanych dla Tom Tom
    • Gość: Gościu TomTom wchodzi do Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 14:18
      Byłem "szczęśliwym" użytkownikiem TomTom One XL przez kilka
      miesięcy. Ileż to razy wyprowadził mnie on w pole!!Dosłownie w
      pole!! Zrezygnowałem jak nie mógł wyprowadzić mnie z centrum
      Wrocławia przez objazdy na Poznań. Zgroza. Takie holenderskie mocne
      uderzenie, hi, hi.
    • Gość: szymon TomTom wchodzi do Polski IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.08, 14:36
      No szczególnie z tym pokryciem polski które mają.
    • Gość: pitum TomTom wchodzi do Polski IP: *.kullen.RWTH-Aachen.DE 25.10.08, 15:21
      bardzo sie ciesze, ze na ilustracji do artykuu jest drogowskaz na Łódź :) a
      swoja troga mam TT ONE XL, jestem zadowolony choc z mapami 8.10 i nowym softem
      zachowuje sie juz mulowato, trase do Maastricht z Lodzi liczyl mi w 4min, tak
      samo jak sie zjedzie z planowego korytarza, sporo mu zajmuje przeliczenie, ale
      720 dziala bez zarzutow, tylko kosztuje...
    • Gość: pitum TomTom wchodzi do Polski IP: *.kullen.RWTH-Aachen.DE 25.10.08, 15:23
      bardzo sie ciesze, ze na ilustracji do artykuu jest drogowskaz na
      Łódź :) a swoja troga mam TT ONE XL, jestem zadowolony choc z mapami
      8.10 i nowym softem zachowuje sie juz mulowato, trase do Maastricht
      z Lodzi liczyl mi w 4min, tak samo jak sie zjedzie z planowego
      korytarza, sporo mu zajmuje przeliczenie, ale 720 dziala bez
      zarzutow, tylko kosztuje...
    • Gość: ghumi TomTom wchodzi do Polski - ini juz to mają IP: *.tsi.tychy.pl 26.10.08, 01:41
      Navigon ma te opcje już od dawna. Grafikę też mają lepszą i kosztują mniej niż
      1000 zł.

• Gość: miachał Tomtom jest gorszy od NaviExpert w omijaniu korków IP: *.icpnet.pl 27.10.08, 17:10
        NaviExpert omija sprawnie korki samochodowe, a tomtom na razie w Polsce tego nie
        robi. Dlatego niestalowany mam w nokii naviexpert!
        • Gość: 1spag Re: Tomtom jest gorszy od NaviExpert w omijaniu k IP: *.zone4.bethere.co.uk 04.11.08, 17:28
          A ja jestem zadowolony z TTGO720 kupiony za 190GBP czyli ok 800PLN to chyba
          dobra cena do tego zmienilem mapy na najnowsze jakie sie da i wersje systemu
          8.xxx i pokazuja sie pasy wspomniane, dlugie trasy przelicza ok kilku minut jak
          z UK do PL ale to ponad 1500km wiec troche musi sie naglowic, mam w N95 TT ver 6
          bo wyzsza nie dziala na symbianie i tez jest spoko aczkowliek czesciej uzywac
          sygic/mcdrive/traffic (ten sam program tylko wystepuje pod innymi nazwami) mam w
          zapasie Route66, Garmina oraz NokiaMaps tego ostatniego nie polecam zamula
          telefon i skokowo pracuje Garmin ze wzgledu na korzystanie z duzej mapy 1,3GB
          tez pracuje skokowo ale denerwuje mnie interfejs zarowno w Garminie jak i Nokii
          oraz Route 66 (chociaz ten ma ciekawa opcje wyszukiwanie ale pokrycie kiepskie
          niekiedy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka