Dodaj do ulubionych

Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej prz...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.08, 12:57
Jeszcze trochę i Ubuntu dojdzie do poziomu Windowsa z łatwością obsługi i
przejrzystością interface... A kiedyś może nawet będzie tak samo praktyczny
jak Windows. Na razie lepiej kupić xp za 300 i pracować wygodnie, bez
zmuszania się do nauki nowego systemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: TH Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.toya.net.pl 05.11.08, 13:10
      Gdyby tak było powrócił bym M$. Jakoś mi nie spieszno. Trochę inną rzeczą jest
      kwestia rynku który już dojrzewa. Kiedy każda gra będzie wydawana natywnie a
      programy będą pisane na wszystkie platformy Detronizacja kiepskiego króla stanie
      się faktem.
      Tak stało się z Firefox'em.
      No ale trzeba te gry kupować a nie tylko ściągać. :-)
      • Gość: smutas A moze ...? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.11.08, 02:30
        Sam graczem nie jestem, dla mnie komputer moze nie miec zadnych gier, ifconfig
        mi starcza :-) Nie da sie jednak nie zauwazyc calej masy postow mowiacych o
        nedzy Linuksa w dziedzinie gier. To co sobie pomyslalem to pewnego rodzaju
        teoria spiskowa. Moze wlasnie zalety Linuksa odstraszaja producentow gier od tej
        platformy? Moze ten interes musi sie krecic oparty na piratach? Jak na swego
        rodzaju kosztownej kampanii reklamowej. Moze te virusy sa tez w interesie calego
        przemyslu komercyjnego oprogramowania? Moze system musi padac raz na dwa dni i
        generowac telefony do wsparcia technicznego? MOze rootkity sa obecne w kazdym z
        tych produktow? Bo jakos nie chce mi sie wierzyc, ze przeportowanie programu na
        Linuksa byloby restrykcyjne drogie. Mam znajomego, ktory na Macu pod VM koduje
        na trzy systemy jednoczesnie. Fakt - to czlowiek nawiedzony posiadajacy ogromna
        wiedze. Ale jednak pokazuje, ze to jest wykonalne. Dwa tygodnie temu wyslalem
        e-maila do AutoDesk z pytaniem o wsparcie AutoCADa pod Wine. Zarzekaja sie, ze
        odpowiadaja w 24 godziny. Odpowiedzi jeszcze nie otrzymalem. Oj, naiwnosci :-)

cheers TJ
        • Gość: Gość Re: A moze ...? IP: *.acn.waw.pl 07.11.08, 11:08
          > To co sobie pomyslalem to pewnego rodzaju teoria spiskowa. Moze
          > wlasnie zalety Linuksa odstraszaja producentow gier od tej
          > platformy? Moze ten interes musi sie krecic oparty na piratach?
          > Jak na swego rodzaju kosztownej kampanii reklamowej.

Nie pomyślałeś, że po prostu nie opłaca się produkować gier na system, na który wszyscy chcą mieć wszystko za darmo? Z grami jest podobnie jak z profesjonalnymi programami - to nie są rzeczy, które pisze się w wolnych chwilach po południu, jak się ma akurat ochotę. Naprawdę myślisz, że nawet duże korporacje, które wypuszczają darmowe programy robią to całkowicie bezinteresownie? Nie żartuj ...

> Dwa tygodnie temu wyslalem e-maila do AutoDesk z pytaniem o
          > wsparcie AutoCADa pod Wine. Zarzekaja sie, ze odpowiadaja w 24
          > godziny. Odpowiedzi jeszcze nie otrzymalem. Oj, naiwnosci :-)

No cóż - jakiś czas temu w dyskusji poruszyłem temat kwestii wsparcia dla Autocada podczas korzystania z Wine. Nie będę złośliwy i nie napiszę "a nie mówiłem" :)
          • Gość: smutas Re: A moze ...? IP: *.dsl.bell.ca 08.11.08, 23:47
            A mowiles :-) Nie przecze, mialem niewielki cien nadziei, ze jednak arogancja
            tych wielkich i znanych jest troszke mniejsza. Myslalem, ze odpisza cos co mozna
            przetlumaczyc na "caluj psa w nos" ale jest gorzej, brakiem odpowiedzi pokazuja,
            ze maja potencjalengo klienta w 'D'. Inna sprawa to fakt, ze da sie uruchomic
            AutoCAD pod Wine :-) I oczywiscie mozna sobie powiedziec, coz wydaje 4000 dol na
            program to te 150 dol na Windows i tak mnie nie zbawi...

Co do gier to powaznie mysle o jakims spisku. Oplacalnosc nie jest tu jedynym
            czynnikiem. A tez nie jest prawda, ze uzytkownicy Linuxa WSZYSTKO chca mniec za
            darmo. U mnie w firmie dziala cala masa roznych komputerow od AS/400( na
            wymarciu), przez SGI mainframe oraz Solaris, Microsoft-IIS a od strony web Red
            Hat z Apachem. Wiekszosc rozwiazan to rozwiazania platne (Oracle, SQL(nie MS),
            Mobinet...). Jesli zas idzie o uzytkownikow domowych Linuksa to sprawa wyglada
            podobnie. Z jedna moze roznica, uniksiarze/linuksiarze to rzadziej typy graczy,
            a jesli juz to stac ich na konsole. (u mnie srednio admin UNIX/Linux rocznie
            zarabia $75tys, a taki z 10letnia praktyka to 120 - 150tys).
            Zauwaz tez, ze produkcja nowej gry to nie to samo co jej port na inna platforme.
            Nie mowie, ze latwo da sie to zrobic ale i tak jest to tylko znikoma czesc
            kosztow koniecznych na pokrycie nowego produktu. Jesli dysponuje sie kodem
            zrodlowym np. C++ to zamiana "system calls" z Win na POSIX czy na odwrot moze
            przebiegac prawie automatycznie. Kiedys czytalem art. o IBM, jak to dla nich Red
            Hat jest swietnym interesem. Zamiast 5000 programerow maja teraz tylko 250.
            Wyglada to na to, ze cholerni kapitalisci zwolnili 4750 pracownikow... Nic z
            tych rzeczy, oni ich przesuneli do innych projektow. Czyli NIKT za darmo
            wieczorami Linuksow nie tworzy :-)
            Mysle tez, ze oplacalnosc produkcji gier bardzo szybko by sie pojawila, gdyby
            takowe zaczely sie pojawiac w wersji natywnej na inne platformy. OpenGL nie jest
            gorszy od DirextX, a obawiam sie, ze jest lepszy. Ale mysle tez, ze MS ma
            bardziej lub mniej formalne umowy z wieloma firmami. Cos podobnego jak ta, ktora
            moze dojsc do skutku w Korei. Dumping i wybicie konkurecji.
            no to tyle na dzis cheers TJ
    • Gość: ja Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.08, 09:28
      Może dla ciebie. Ja wolę raz na rok ściągnąć nową wersję Ubuntu i mięć przez rok
      całkowity spokój(zazwyczaj omijam co drugie wydanie).
    • Gość: han solo Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.sds.uw.edu.pl 07.11.08, 10:56
      IMO stoi na poziomie zbliżonym do XPeka - tu i tu trzeba czasem zajrzeć w
      bebechy by coś zrobić, ale z kolei zw XPeku nie ma takich problemów ze sterami
      ale to akurat wynika ze wsparcia producentów sprzętu. Różnicę robią przede
      wszystkim gry (tak wiem, jest wine, ale w moim teście adhoc, na trzy gry,
      odpalił jedną i to w taki sposób, że nie dało się grać). Wadą ubuntu jest także
      to że klepią go osoby z trochę innym zmysłem artystycznym np. fajnie że jest
      repozytorium ale nazwy programów czasami są idiotyczne (jakieś kkkp czy inne
      Kgnuview), a opisy zbyt lakoniczne żeby zorientować się co robi dany program.
      Może dodajmy jakiegoś screenshota, co? No i tych programów wcale nie jest tak
      dużo jak porównać całe oprogramowanie na windę.
      • drrobert Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p 08.11.08, 12:14
        Obalmy mity. Jakie problemy ze sterami?????? Kożystam z Ubuntu już pół roku i
        jestem cholernie zadowolony. Nie mam żadnych problemów. Zaczynałem z wersją
        8.04, obecnie mam 8.10. Konkurencyjny system z dysku wywaliłem i nie żałuję.
        Problemy z grami? Pod nowym wine chodzą wszystkie GTA, Call of duty, Medal of
        honor itd.
        I kolejna zaleta - instalacja kompletnego systemu zajmuje 45 min, system sam się
        aktualizuje i nawet na przeciętnym sprzęcie wymiata. Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: han solo Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.sds.uw.edu.pl 08.11.08, 21:21
          Ohohoho to powiedz to mojemu ubuntu który nie potrafi zainstalować sterów NVidii
          (i żeby nie było próbowałem envy i innych pierdół).
          A te itd nie oznacza FC2, NavyField i kulejącego KOTORa (bo akurat to próbowałem
          i straciłem cierpliwość do pozostałych). A w ogóle zaintrygowałeś mnie - idę
          sprawdzić czy działa "7,62 mm" w rosyjskiej wersji, zabezpieczone StarForcem, a
          co mi tam.
          • Gość: TH Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.toya.net.pl 08.11.08, 21:37
            To nie Ubuntu nie potrafi zainstalować nvidii tylko pewnie ty.
            • Gość: gutek Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.lanet.net.pl 08.11.08, 22:39
              pytanko - da się uruchomić program do montażu filmów (pinacle styknie) pod
              linuksem? jak tak i będzie chodzić ok to przechodzę, bo chce kupić laptopa z
              linuksem, windowsa już mi wystarczy.
              • kell99 Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p 09.11.08, 02:25
                Tzn tym montazem to tak sie bawisz dla przyjemnosci mam nadzieje? Kupno laptopa
                do celow do ktorych potrzebujesz szybkie i wydajne hdd nie jest wg mnie
                najbardziej przemyslanym pomyslem.

Ja bawilem sie kiedys tym:
                lives.sourceforge.net/
                ale nie mam pojecia czy to spelni Twoje potrzeby.

Pod linuksem to i windows da sie polubic. Skoro teraz uzywasz windows, to
                zainstaluj pod linuksem jako system wirtualizowany, dodaj programy ktore
                potrzebujesz (i tylko minumum tego co potrzebujesz) i po problemie. Ja tak
                zarabiam na zycie i nie wyobrazam sobie codziennej pracy z systemem ktory laduje
                sie 3+ minuty i ciagle chce byc uaktualniany i restartowany. Tylko raz jeszcze,
                to moze nie byc najlepsze wyjscie do obrobki video.
              • Gość: ja Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.legnica.vectranet.pl 09.11.08, 12:29
                Po co chcesz Linuka jak potrzebujesz programów z Widnowsa?

Są natywne dla Linuka:
                www.kinodv.org/
                lives.sourceforge.net/
                www.heroinewarrior.com/cinelerra.php
            • Gość: han solo Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.sds.uw.edu.pl 08.11.08, 23:04
              Czyli system do bani jak użytkownik nie może sobie poradzić z rzeczą która na
              windzie przychodzi bez problemu.

A, zgodnie z przewidywaniami wine poległo na 7,62.
              • Gość: smutas Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.dsl.bell.ca 08.11.08, 23:50
                A jaka konkretnie masz ta karte graficzna?
                • Gość: han solo Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.sds.uw.edu.pl 09.11.08, 01:01
                  To zależy gdzie - na domowym kompie na którym używam windy i ubuntu mam 8800GT.
                  Tutaj akurat nie ma problemu poza tym że po aktualizacji z 8.04 na 8.10 muszę
                  ubunciaka startować w failsafe.
                  Na komputerze w pracy mam kartę GF 4MX i ubuntu 8.10 instalowane od zera i tutaj
                  właśnie mam problem. Trenowałem ze sterami z envy starymi i pod HH i albo nic
                  się nie działo (hardware drivers też puste) albo po restarcie system uruchamiał
                  się w minimalnym trybie graficznym. Zdziwiło mnie to bo na 8.04 to działało. No
                  ale w poniedziałek przysiądę jeszcze raz.
                  • Gość: han solo Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: 212.87.5.* 17.11.08, 11:54
                    No normalnie tylko mnie te przyjazne 8.10 wkurw*ło. Po 2 dniach walki i
                    przeglądania for internetowych udało mi się w końcu ustawić sterownik... po czym
                    natychmiast się wyrypał przy uaktywnieniu efektów pulpitu. Wracam do 8.04 (nie
                    do windy, bo szkoda mi kasy na tego złoma).
            • Gość: homo_googleticus Wzorcowy przykład linuksowedgo wsparcia `(|;-) IP: 89.108.244.* 09.11.08, 21:52
              .
              • Gość: homo_googleticus Re: Wzorcowy przykład linuksowego wsparcia `(|;-) IP: 89.108.244.* 09.11.08, 21:54
                Poniżej `wcięty' cytat, do którego odnosi się nagłówek:
                > To nie Ubuntu nie potrafi zainstalować nvidii tylko pewnie ty.
        • Gość: .ll. Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p IP: *.csk.pl 29.11.08, 21:37
          Tak, i zajrzyj np. w playonlinux, to jedno z takich gui do zautomatyzowanej,
          klikanej instalacji gier. Co prawda jest ono darmowe ale ma o wiele większą bazę
          gier niż crossover games (kirka popularnych tytułów na liście), a mniejszą niż
          cedega (kilka/kilkanaście tysięcy) ale przejście ci ich wszystkich zajmie dość
          sporo. ;)
    • rezoon Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej prz.. 09.11.08, 22:27
      dodam tylko, że w końcu prawidłowo tzn. szybko, działa compiz i adobe flash - to
      mi wyjątkowo obrzydzało korzystanie z systemu. Teraz jest na prawdę wszystko w
      porządku. :)
      • kell99 Re: Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej p 09.11.08, 23:01
        rezoon napisał:

> dodam tylko, że w końcu prawidłowo tzn. szybko, działa compiz

Serio? A co bylo nie tak w 8.04?
    • Gość: .ll. Pierwsze spojrzenie: Ubuntu 8.10 - bardziej prz... IP: *.csk.pl 29.11.08, 21:27
      Jak to czytam to zastanawiam się czy autor umie czytać po angielsku i czy używał kiedyś gnome, mhm? :P Te wypunktowane przy zdjęciu, nie mam pojęcia o co chodzi, a piszę z firefoxa pod gnome 2.24. :)
    • Gość: Mart Zeznaniia LinuxUsera IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 03.12.08, 17:21
      Uzywalem przez OK 10lat, i wszystko OK poki jestes maniakiem i nic od niego nie wymagasz, kupujesz Hardware i Komponenty komputera nie te ktore chcesz,nie te ktore ci sie podobaja, nie te na ktore masz kase LECZ TE I TYLKO TE KTORE DZIALAJA POD LINUKSEM.
      OD 5lat uzywam zas Windowsa XP, jak wczesniej napisalem wczesniej przez 10lat uzywalem linuksa, troche sie musialem przestawic z linuksa na WIndowsa, jednak teraz stwierdzam ze praca na Windowsie jest bardziej komfortowa.
      Zakupilem nowy komputer (Taki wlasnie jaki chcialem ) i pomyslalem ze wroce do Linuksa, z komputera korzysta rowniez zona i syn, wiec dystrybucja ma byc przyjazna, wybralem Kubuntu. Owszem instalacja idzie gladko, jakies 20min ale schody zaczynaja sie gdy go zaczynasz uzywac.
      - pomimo instalacji kodekow, nadal niektore fimy Divix nie chca sie odtwarzac, niby rzadko sie taki trafia ale sie trafia. Na windowsie sie odtworzy a na Linuksie juz nie
      - Firefox nie jest w stanie odtwarzac mutimediow na niektorych stronch www, szkoda ze nawet na portalach potrafia nie dzialac multimedia jak wiadomosci, teledyski itp
      - Zainstalowany MacromediaFlash nie instaluje sie na wszystkich kontach uzytkownika, zainstalujesz na jednym koncie to na nim bedziesz mogl wlasnie odtwarzac np.YouTube, ale nie na innych kontach. WYmagana jest instalacja tego flasha na wszystkich kontach jakie posiadamy
      - Moj syn 9lat zadaje pytania: tato dlaczego ta gra na tej witrynie nie chodzi itp
      - Od zawsze Linux ma problemy z kartami ATI, tak wiec jesli posiadasz karte ATI RADEON to Linux jest nie dla ciebie, ja wlasnie mam grafike ATI, i niby dziala, sa sterowniki, UWAGA sa dwa rodzaje sterownikow: Otwarte i zamkniete(od ATI), w Kubuntu dostepne sa te zamkniete, niby dziala, ale poprstu z nich wiele nie wyciagniesz, to tak jakbys kupil Ferrari a mial poruszac sie z predkoscia malucha. Jesli masz jakis problem z karta by dzialala i pytasz na jakims forum Linuksowym to zostanie ci doradzone bys zainstalowal te OTWARTE STEROWNIKI (czyli tworzone przez spolecznosc), ktore maja byc lepsze, wydajniejsze, mozesz sobie uruchomic nawet wodotryski, (compizfusion etc) jednakze uzywanie tych sterow potrafi byc przyczyna nawet ZAMROZENIA SYSTEMU gdy wchodzisz do zakladek w firefoxie poniewaz LISTA ULUBIONYCH STRON JEST ZA DLUGA, powaznie mozna zaobserwowac zwiechy systemu przy takich glupich czynnosciach.
      - Kiedys linuks naprawde byl niezawieszalny, i nigdy nie musialem uzywac przycisku RESET, jak cos sie zawiesilo to konkretny proces ktory z latwoscia mozna bylo zabic, badz przejsc do trybu tekstowego CTL+ALT+BACKSPACE, linuks tak ewoluowal ze stal sie poprostu gorszy niz lata temu, nie ma w nim nic co bylo 9lat temu, teraz sie poprostu zawiesi i nie dziala ani myszka, ani klawiatura.
      - jak pisalem z komputera korzysta kilka osob: JA+ZONA+SYN, kazdy z nich ma osobne konto, na windowsie moglem zalaczyc sciaganie jakiegos pliku z sieci i jesli ktos chcial z komputera korzystac to poprostu mozna bylo sie przelaczyc na innego uzytkownika a na poprzednim koncie nadal sie sciaga plik z sieci.
      NA LINUKSIE TEGO NIE DA SIE ZROBIC. Jak probuje przelaczyc na innego uzytkownika to poprostu widac czarny ekran. Jest mozliwe przelaczanie pomiedzy uzytkownikami lecz uzaleznione jest to od tego jaka masz Karte graficzna, w wiekszosci przypadkow problem wystepuje z kartami ATi.
      - czasem jakis hardware dziala pod aktualna wersja linuksa, ale moze nie dzialac w kolejnej wersji linuksa. Czyli poprostu masz np.wersje Ubuntu8.04, jest OK, w przyszlosci updatujesz do 8.10 i jakis tam hardware: karta dzwiekow, graficzna nie bedzie dzialac, pomimo ze dzialala w poprzedniej.
      - Instalacja oprogramowania w Linuksie nadal potrafi zrobac caly system, poprostu jest TRUDNA choc wydaje sie latwa, to tylko pozory.
      Ubuntu posiada wychwalane narzedzie APT, klikasz i sie niby ma instalowac samodzielnie bez ingerencji czlowieka, przez 3miesiace uzytkowania Ubuntu 3 razy komp sie zawiesil podczas sciagania aktualnosci, tak poprostu stanelo wszystko gdy bylo juz np70% i nic, czlowiek klika poprostu CANCEL, i to juz bylo wystarczajacym powodem do tego by ZAWIESIC TEGO LINUKSA. Po restarcie system sie poprostu nie uruchamia. I trzeba go reinstalowac.
      Ale nawet APT potrafi powiedziec ze czegos w systemie brakuje, np brakuje blablabla szukasz tego blablabla i nie mozesz znalesc, ktos na sieci podpowiada ze blablabla znajdziesz w paczce bububbu, instalujesz bubububu i mowi ze nie ma blumblumblum i tak w kolko,a chcesz poprostu zainstalowac i uzywac.

Reasumujac stwierdzam iz Linuks kiedys byl lepszy choc dla tych co lubieli grzebac w plikach zamiast klikac, rozwilal sie by byc Lepszy pod wzgledem jakosci. Obecnie poprostu sie go umila, ladnie opakowuje by przyciagnac oko uzytkownikow innych uzytkownikow. Te ladne kolorowe opakowanie ma zakryc jego niedoskonalosci.
      Czyli TAK WINDOWS JEST lepszy, jego problemem jest tylko CENA, linux zas jest darmowy, i dlatego kusi jeszcze ludzi, jednakze wieszkosc tych co sie skusila na papusny wyglad Linuxa, jego bajery z pulpitami, gkrellm czy compizfusion po krotkim czasie uzywanie szybko odkrywaja ze to poprstu GOWNA ladnie opakowane w srodowisko graficzne.

• Gość: smutas Re: Zeznaniia LinuxUsera IP: *.dsl.bell.ca 04.12.08, 02:36
        A mnie sie wydaje, ze sciemniasz... Z tego co piszesz raczej wynika, ze o
        linuksie usluszales 10 lat temu a teraz zdecydowales sie go zainstalowac. Nie
        chce mi sie rozpisywac na kazdy twoj problem. Powiem tyle, mialem na poprzednim
        pececie grafike ATi, nie udalo mi sie uruchomic na niej 3D. Dopiero niedawno
        dowiedzialem sie, ze akurat tej karty nie da sie w tym trybie uruchomic. Teraz
        mam nvidia i spisuje sie swietnie. Mowiac o cenie to nie zauwazam znaczacych
        roznic miedzy tymi producentami. Ceny sa podobne. Nie widze tez problemu w
        wyborze MoBo - wiekszosc popularnych plyt dziala bez zarzutu. Ja nie tyle
        szukalem po marce co po mozliwosciach i cenie. Wybralem Asus ze wzgledu an PCI-e
        i 4 banki na RAM po 2GB. Gdybym mial instalowac cos ze stajni MS wybralbym
        dokladnie to samo.
        No i ostatnia sprawa - przelaczanie uzytkownikow. NIGDY, PRZENIGDY nie mialem
        opisanych przez ciebie problemow. Czy to z grafika ATI czy Gforce. Podejrzewam,
        ze do polaczenia z internetem uzywasz jakiegos programu z managera okien,
        sterowanego z konta konkretnego usera (Kinternet czy jak to sie tam nazywa) i
        dlatego po przelaczeniu zrywa sie polaczenie. Ja mam ustawione polaczenie z
        internetem na samym poczatku skryptu startowego, i jest to niezalezne od
        uzytkownikow. MOze powinienes zrobic podobnie.

Pozdrawiam i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka