Gość: taka waga IP: *.aster.pl 14.11.08, 16:19 Waga 2,5kg przy 15,4 calowej matrycy to jakiś atut? Mój niewysokopółkowy HP sprzed 2 lat ma taką matrycę i wagę. Autorowi przydałoby się zdjąć fanbojowe klapki z oczu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Chilon Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.wroclaw.mm.pl 14.11.08, 16:44 > Waga 2,5kg przy 15,4 calowej matrycy to jakiś atut? Mój niewysokopółkowy HP spr > zed 2 lat ma taką matrycę i wagę. Autorowi przydałoby się zdjąć fanbojowe klapk > i z oczu. Dla notebooka z takimi parametrami to zdecydowanie atut. Sprawdź ile ważą notebooki HP o podobnych parametrach, chyba tylko dellowskie xpsy mają podobną wagę. Niestety projektować chłodzenie nie każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Gladzik ?? IP: *.colc.cable.ntl.com 14.11.08, 17:06 ???????? Wlasnie taki bede mial niebawem , starego macbooka pro cenie . Najlepszy komp , jaki kiedykolwiek mialem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antychryst Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.ip.netia.com.pl 20.11.08, 16:50 mam HP z podobną konfiguracją co MacBookPro i zapłaciłem za niego 3,3tyś. zł i waży 2.6kg (taka sama matryca, sprzęt 2x tańszy o podobnych parametrach ważący zaledwie 100g więcej) żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarabuk Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 22:39 przymierzając się do nowego notebooka trochę grzebię w sieci i naprawdę nie znalazłem podobnej co mac konfiguracji za taką cenę.Biorę pod uwagę super matrycę Led,procesor,2 karty graficzne,4Gb pamięci,wagę,extra wygląd no i możliwość korzystania z Leoparda a także znacznie mniej problemów ,które powodują chorobami Windows .Ciągle się zastanawiam czy wsiąść na platformę Macową ale wszystko przemawia za......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likaon Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.toya.net.pl 14.11.08, 17:11 Ponad 7000 zl lekka przesada. Zgadzam sie ,ze takie cudenko powinno kosztowac odpowiednio duzo i wlasnie tyle kosztuje z ta roznica ,ze o 20 % mniej w Niemczech lub Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoszka Nigdy nie bylem fanem Macow IP: *.range81-129.btcentralplus.com 14.11.08, 18:01 To sie zmienilo tydzien temu. Znajomy przyjechal w odwiedziny, a ze soba przywiozl MacBooka. Przezylem szok. Zasadniczo wszystko mi sie w nim spodobalo, od designu po system. Odnioslem dziwne wrazenie, ze ten komputer zostal stworzony dla mnie. Ten material, to wykonczenie, te male, zupelnie niepozorne, a jednak genialne udogodnienia, szybkosc i bezawaryjnosc systemu, taka dziwna elastycznosc. Jedyny problem: cena, niestety nie na moja kieszen, ale gdybym mogl, nie wahalbym sie ani sekundy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nigdy nie bylem fanem Macow IP: *.tieto.com 18.11.08, 09:50 Elastyczność? :D Akurat elastycznością to Mac i jego aplikacje nie grzeszą... A za to, by myszka działała normalnie (standardowo chodzi jak w smole) zapłacisz 20$, tak jest elastyczny ten Mac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Nigdy nie bylem fanem Macow IP: 94.75.67.* 05.12.08, 03:09 Myszka działa normalnie. Działa precyzyjnie. Nie trzeba nią celować jak w Windowsach. O jakie opłacie piszesz? Myślę, że cię ktoś okrutnie oszukał biedaku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.kulczyk Re: Nigdy nie bylem fanem Macow IP: 91.194.202.* 02.10.09, 15:59 Faktycznie chyba ktos go wrednie nabral :) Jesli tak bardzo cie meczy myszka, magicmouse jest do sciagniecia za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Nigdy nie bylem fanem Macow IP: *.toya.net.pl 05.12.08, 15:13 I na tym to polega. Ja kiedys tez nie rozumialem jak mozna wydac tyle kasy na komputer - pol biura pracuje na starych dellach optiplex i linuksie, ale od kiedy dostalem sluzbowego mb pro to zrozumialem o co chodzi. trzeba na nim popracowac - szczegolnie jak ktos jest grafikiem albo montuje dzwiek a nie pisac ze "moj hp kosztowal 3k i ma takie same osiagi" taki wpis to dopiero zenada. Z drugiej strony mam kilka zastrzezen do MB PRO (V. 2008) i czasami mysle ze gdybym mogl przelozyc leoparda do Dell XTS to bym poprobowal. Inne komputery nie wchodza w rachube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunny Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.chello.pl 14.11.08, 18:58 Świetny sprzęt, polecam. Dzieło sztuki w każdym calu, nic nie skrzypi, nic nie przeszkadza, nie ma miliarda idiotycznych diod jak w dellach i hp, szybki jak diabli. Komp idealny. To już mój drugi mac zastanawiam się tylko, dlaczego zwlekałem tak długo, teraz nie żałuję ani dnia na os x. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tao szatanski Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.nyc.res.rr.com 14.11.08, 19:43 Bedac w NYC kupilem go 13" z czystej "buraczanej" proznosci, nb. jest o wiele tanszy niz w Polsce. Perfekcyjnosc w wykonania i przejrzystosc programow Apple jest nieprawdopodobna. Kazda doskonalosc ma swoje wady: podlaczenia z lewej strony, monitor w zaleznosci od kata patrzenia ma inny obraz czego nie ma moj dwuletni Sony. Apple mnie urzeklo do tego stopnia, ze wymieniam swojego starego PC na Mac'a OS X 24". tao szatanski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomex Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: 212.160.172.* 22.12.08, 17:13 Jak chodzi o wykonanie to makówki to dziadostwo i tandeta. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Michale, jestem pod wrażeniem! 14.11.08, 20:10 Pierwszy trzeźwy, pozbawiony egzaltacji, tekst o makach na stronach Gazety. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
m4t Nowy Apple MacBook Pro - test 14.11.08, 21:28 Ciekawe wszystkim podoba się Mac ze swoim MacOSem :) Jakoś nikt nie wspomina, że ten cały os to BSD(konkretnie Darwin) czyli programy z Linuxa i Unixów można na niego łatwo przenosić, oraz tego że większość programów to po prostu przeniesione(skompilowane) programy z Linuxa. No cóż, jak coś jest za darmo to jest złe, :) ciekawe jest to, że jak ktoś chce źródła MacOS X to je sobie może ściągnąć, a nikt nie mówi że Mac jest mniej bezpieczny niż Windows! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Nowy Apple MacBook Pro - test 14.11.08, 21:34 m4t napisał: > Ciekawe wszystkim podoba się Mac ze swoim MacOSem :) bo to po prostu dobry system. > Jakoś nikt nie wspomina, że ten cały os to BSD(konkretnie Darwin) czyli program > y z Linuxa i Unixów można na niego łatwo przenosić, oraz tego że większość prog > ramów to po prostu przeniesione(skompilowane) programy z Linuxa. nieprawda, wiekszosc programow jest pisana specjalnie pod OS X. przeniesione eksperymenty typu Gimp sa koszmarne w uzytkowaniu i wymagaja x11. > No cóż, jak coś jest za darmo to jest złe, :) ciekawe jest to, że jak ktoś chce źródła MacOS X to je sobie może ściągnąć, a nikt nie mówi że Mac jest mniej bezpieczny niż Windows! a jest? > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Już ci lepiej? IP: *.as.kn.pl 15.11.08, 10:10 1. OS X nie wszystkim odpowiada. 2. To, że to system *NIXowy jest tylko jego zaletą. Nie bardzo rozumiem dlaczego czynisz z tego jakiś absurdalny zarzut. 3. Kto twierdzi, że "za darmo" jest złe? O co ci chodzi? Czyżbyś był sfrustrowanym użytkownikiem linuxa? Linux jest ok, ale niestety jest nieco jeszcze przekombinowany jeżeli chodzi o zastosowania desktopowe. Jest zbyt mało przejrzysty dla zwykłego użyszkodnika. 4. Mniej bezpieczny bo...? Niech zgadnę: bo tak gdzieś przeczytałeś ;-> 5. Cały twój post to jakiś bełkot osoby która zna system OS X z doniesień prasowych i wyładowuje swoje frustracje krytykując coś o czym nie ma pojęcia. Zastanów się nad tym co popchnęło cię do napisania takiego steku bzdur i dlaczego marnujesz czas na krytykowanie czegoś, czego nie znasz. 6. Sam się sobie dziwię, że odpowiadam na tak infantylny post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: 91.198.118.* 17.11.08, 16:51 BSD to tylko "silnik", na linuxa nie działa photoshop i wiele innych multimedialnyuch programów, na OSX TAK. system osx to najlepszy system jaki do tej porty znam, pracowałem na windosach i linuxie 15 lat. Teraz jestem na osx i zaluje tylko ze tak poźno. Laptopy nie są tanie, ale radze je kupic w niemczech ale za to sa najepsze ( mowie o wersji pro) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Apple - za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 00:22 Wokół komputerów Apple krąży w Polsce masa mniej lub bardziej głupich mitów. Dobrze, że w Gazecie pojawił się w końcu jakiś sensowny artykuł. Na Macintoshu, jak i PC pracuję od wielu lat, więc bez emocji mogę porównać obydwie platformy. Największa zaleta Maców to fakt, iż całość działa sprawnie i bez problemów znanych z Windows (a to sterowniki się sypią, a to jakaś aktualizacja coś demoluje, a to rejestr się zapycha, a to wyskakuje blue screen). Nie mówię, że na PC jest to normą - ale zdarza się często. Tutaj Apple jest znacznie bardziej przewidywalne, zaś programy i system trudniej zawiesić. O wyglądzie i estetyce nie ma co dyskutować, bo to kwestia gustu. Tym niemniej po przyzwyczajeniu się do pewnych rozwiązań większość użytkowników uznaje, że komputery Macintosh i Mac OS X to wygodne i praktyczne połączenie. Największy minus Maców to cena - zwłaszcza w Polsce. Druga sprawa to mniejsza ilość dostępnego oprogramowania (jak zwykle - zwłaszcza w Polsce). Dla użytkowników domowych sporym minusem będzie mniejsza ilość dostępnych gier, choć to się zaczęło ostatnio zmieniać dzięki jednej z rodzimych firm zajmujących się dystrybucją i produkcją gier. To, co w polskich warunkach odgrywa ogromną rolę, to dostępność pirackiego oprogramowania - tu posiadacze Macintoshy mają znacznie bardziej mniejszy wybór, niż użytkownicy Windows. I śmiałbym twierdzić, że to właśnie ostatnie dwie przyczyny sprawiają, że o kupnie Mac'a myśli w Polsce niewiele osób. Na koniec warto wspomnieć, że system Mac OS X, mimo swojej nowoczesności, nie sprawia większych problemów posiadaczom starszych Maców (np. z procesorem G4 1.33 GHz i 1 GB RAM), pozwalając na normalną pracę. Jeśli chodzi o Windows i PC, sprawa jest oczywista. System Microsoftu ma każdy, bo... można go ściągnąć z sieci za darmo. To samo tyczy się oprogramowania pod Windows, w tym oczywiście gier. Oczywiście popularność ma swoje wady - to pod Windows powstaje największa ilość wirusów, zaś dziwaczna polityka Microsoftu sprawia, że co jakiś czas mamy do czynienia z systemową rewolucją, wymuszającą wymianę sprzętu (do tej pory z Vistą nie działa sporo urządzeń peryferyjnych i kart rozszerzeń). Niedoróbki Microsoftu, z różnym skutkiem, próbują nadrabiać indywidualni użytkownicy i programiści, co czasem potrafi sprawiać jeszcze większe kłopoty. Podsumowując, jeśli tylko potrzebne nam oprogramowanie jest dostępne na Macintosha, polecałbym sprzęt i system Apple'a. Wygoda pracy, bezpieczeństwo i użyteczność nieporównywalnie większe, a do tego sprzęt znacznie wolniej się zestarzeje, niż w wypadku PC. A do gier i zabawy zawsze można kupić konsolę - tak jak cały cywilizowany świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Apple - za i przeciw IP: 193.17.14.* 15.11.08, 01:21 Nie zgadzam się z twoją opinią: 1) 7000 za laptopa do pracy/netu to gruba przesada. Nikt przecież nie kupi apple do grania, bo sam zauważyłeś mniejszą ofertę gier 2) mac os x jest fajny, ale za dodatkowe rzeczy trzeba słono płacić - nawet biblioteki do MS SQL są płatne <lol>, kodeki to WMV 3) słabe dość parametry sprzętu za tę cenę 4) skoro przyzwoita maszyna kosztuje 3k-4k to po co wydawać 2x więcej? 5) moim zdaniem maki są idealne dla grafików, do edycji wideo (final cut) czy webmasterów, ale dla zwykłego zjadacza chleba w Polsce to kosmos 6) masz za dużo kasy - kup produkt apple, jesteś przeciętnym userem zostań przy pc 7) co do wymagań systemowych, to owszem odpaliłem 10.5 na G4 (iMac), ale edycja wideo to był koszmar. G4 jest obecnie zbyt słaby i nie polecam go. Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Apple - za i przeciw 15.11.08, 01:53 G4 to maszyna sprzed 4 lat. system dziala calkiem niezle jako maszyna do sieci/biura (mam PB G4 1.5 GHz). jakie byly laptopy pc 4 lata temu? teraz odpal na tym viste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Apple - za i przeciw IP: 94.75.67.* 15.11.08, 03:00 Gość portalu: robert napisał(a): > 1) 7000 za laptopa do pracy/netu to gruba przesada. Nikt przecież nie kupi apple do grania, bo sam zauważyłeś mniejszą ofertę gier gra się na konsolach > 2) mac os x jest fajny, ale za dodatkowe rzeczy trzeba słono płacić - nawet biblioteki do MS SQL są płatne <lol>, kodeki to WMV Kupować Apple do pracy z softem MS to niezrozumiała aberracja. Jest mnóstwo darmowego oprogramowania o jakości niedostępnej dla opanowanych przez MS. > 3) słabe dość parametry sprzętu za tę cenę Kwestia oceny. Jadąc po najtańszej bandzie można by złożyć coś NO NAME o wyższych numerkach, tylko jakby to działało o czy w ogóle? > 4) skoro przyzwoita maszyna kosztuje 3k-4k to po co wydawać 2x więcej? Za jakość i dostęp do softu macintoshowego. > 5) moim zdaniem maki są idealne dla grafików, do edycji wideo (final cut) czy w > ebmasterów, ale dla zwykłego zjadacza chleba w Polsce to kosmos W Polsce zgadzam się (ale nie do końca) - w normalnych krajach są głównie dla "zwykłych zjadaczy chleba", którzy chcą posługiwać się komputerem a nie konfigurować go czy klikać na niekończące się powiadomienia z "centrum kondomów i zabezpieczeń". ;) > 6) masz za dużo kasy - kup produkt apple, jesteś przeciętnym userem zostań przy > pc Jak jesteś hobbystą i masz dużo czasu - baw się z windowsami. Jak potrzebujesz komputera do czegoś konkretnego: kup Macintosha. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torbicka Grazyna Re: Apple - za i przeciw IP: *.eranet.pl 15.11.08, 07:52 Popracuj na jednoklawiszowej myszy na Adobach albo dowolnym progsie 3D to zobaczysz co to znaczy przyjazdny komputer. Przy okazji, niedawno wróciłem z Anglii gdzie pracowałem w biurze jako grafik. Menedżerowie wyższego szczebla chodzili z Macami pod pachą, żeby ich odrózniano od reszty. Mimo to nie widziałem zeby na codzień ktoś używał jabcoków do normalnej pracy. Przeciętny zjadacz angielskiego chleba też nie ma w domu Maca. Wszyscy uzywaja nowoczesnych dwuklawiszowych z rolką myszy, z szybkimi procesorami, równie designerskimi obudowami, nieograniczającymi użytkownika brakiem oprogramowania czy drożyzną wynikajacą z pazerności producenta. Komputer do pracy musi na siebie zarobić. Za 7-8tys w ciągu 2 lat moge kupić 2-3 coraz nowsze compaqi, HP czy cokolwiek. Każdy sie zwraca nie zostaje w tyle. Po co mi komp który jest po tych 2 latach na tle windowsowych przeciętniaków powolnym zacofańcem, na którym praca staje sie męką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Apple - za i przeciw IP: *.net.autocom.pl 15.11.08, 08:54 powolutku i do przodu. Apple ponownie popełnia ten sam błąd co kiedyś prawie wypchnęło go z rynku komputerowego - ogranicza innym dostęp do własnego sprzętu i za bardzo nie przejmuje się wydajnościa kompów skupiająć się na ich "dizajnie" i na cukierkowatości interfejsu użytkownika. Obecny renesans (głównie notebook'ów) jest zwiazany ipodami i lansowanym nowym stylem bycia :), jeżeli chcesz być w porzo to używaj mac'ów ipod'ów, nie patrzac że możesz mieć inny porównywalny sprzęt za połowę ceny. co do starzenia sie sprzętu- niby wolniejszego w przypadku mac'a to nie prawda na 4-letnim pecetowskim spokojnie poserfujesz po necie napiszesz tekst, czy przygotujesz prezentacje, podobnie jak na macu w podobnym wieku, ale nie próbuj na jednym albo drugim odpalić jakiejś nowszej gry :) co do bezpieczeństwa na Mac'u to z góry trzeba sobie odpuścić Safari i korzystać z firefoxa :) - upośledzone mechanizmy weryfikacji stron i szyfrowania świadcza ze firma z góry zakłada uczciwośc innych użytkowników internetu. Osobiści jabłuszka mi sie podobają ale nie kupiłbym bym ich z powodu ceny i ksenofobicznej polityki firmy. a i jeszcze jedno co do całkowitych zmian systemu - aple przeszło 2 gruntowne i znacznie głębsze zmiany zmiany procesorow najpierw z serii 680x0 przesiadlo sie na PowerPC a obecnie na procki Intela - zmiany te są o wiele głębsze niż taka przesiadka z XP'ka na Vistę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooper69 Re: Apple - za i przeciw IP: *.chello.pl 15.11.08, 09:09 Kolega tu podaje fakty historyczne czy rozmawiamy o dniu dzisiejszym? Myszy trzyklawiszowe (lub kilkuklawiszowe) np. Logitech są w pełni funkcjonalne pod MacOS już od dłuższego czasu! Najlepszymi ekspertami w temacie (szczególnie na forach) są zawsze tacy co słyszeli, widzieli z daleka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Apple - za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 22:26 > Kolega tu podaje fakty historyczne czy rozmawiamy o dniu dzisiejszym? > Myszy trzyklawiszowe (lub kilkuklawiszowe) np. Logitech są w pełni > funkcjonalne pod MacOS już od dłuższego czasu! Taaaak, wystarczy tylko zainstalować sterownik i skonfigurować te dodatkowe klawisze bo same z siebie nic nie robią. Nie ma co - kwintesencja przyjazności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooper69 Re: Apple - za i przeciw IP: *.chello.pl 15.11.08, 22:59 Jakoś nie zauważyłem żebym musiał na kilku modelach Logitecha, które do Maca podłączałem ustawiać standardowe klawisze żeby działały (prawy, lewy i środkowy). Dedykowane sterowniki dają za to (tak samo jak na PC) możliwość przeprogramowania klawiszy podstawowych i (jeżeli są) dodatkowych. Jeżeli o czymś piszesz to staraj się zachować obiektywizm i podawać fakty, a nie opowieści typu "kolega mi powiedział, że mój kumpel słyszał..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Apple - za i przeciw IP: 94.75.67.* 05.12.08, 03:13 Gość portalu: Torbicka Grazyna napisał(a): > Popracuj na jednoklawiszowej myszy na Adobach albo dowolnym progsie 3D to zobac > zysz co to znaczy przyjazdny komputer. (...) A może jeszcze, aby wzmocnić swoje pseudoargumenty, zaproponujesz pracę w rękawicach narciarskich i oglądanie monitora w lustrze? Chyba trudno znaleźć teraz jednoklawiszową mysz do maka a w programach 3D używa się manipulatorów 3D, tylko skąd taka "graficzka z Anglii" ma o tym wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iks Re: Apple - za i przeciw IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 22:21 > gra się na konsolach A na jaką konsolę wyszedł Crysis, Red Alert 3 czy wyjdzie Diablo - żeby nie wspominać o setkach innych gier? > Jak jesteś hobbystą i masz dużo czasu - baw się z windowsami. Jak > potrzebujesz komputera do czegoś konkretnego: kup Macintosha. Potrzebuje komputera do czegoś konkretnego np do obsługi firmy. Powiedzmy księgowość i finanse Co mam zainstalować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC serwis Re: Apple - za i przeciw IP: *.chello.pl 15.11.08, 23:02 spróbuj HansaWorld - program multiplatformowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument jabłek Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.net.autocom.pl 15.11.08, 06:08 Brak matowej matrycy to zupełna porażka przy tej półce cenowej. Oby tylko Apple nie strzeliło sobie w piętę tą swoją "kompatybilnością" z targetem iPhone'ów. Dziękuję, postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna Torbicka Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.eranet.pl 15.11.08, 07:31 Mam compaq presario z athlonem 3,5. Jesli mowa o wadze to ma tylko 2kg, ale też panoramiczną 19, również podświetlaną LED-ami. Laptop mam od jakiś 2 lat, a na pełnym obciżeniu (Illustrator,Photoshop, After Effect)bateria wytrzymuje dobre 6 godzin.Szajs appla bez wejścia/wyjścia firewire, upierdliwym touchpadem (wcale nie jest praktyczny), małym ekranikiem (który i tak produkują koreańczycy)i to wszystko za 7700zł to jakaś potworna bzdura. Nie miałem wcześniej do czynienia z Macami, ale odkąd pojawiły się w mojej firmie zastanawiam się dlaczego ludzie ludziom zgotowali taki los. Ani szybsze ani łatwiejsze w obsłudze. Mysle że to jak z neander- talczykami. Ślepa droga ewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snij dalej Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.ists.pl 15.11.08, 09:03 19 i 6 godzin, chyba w trybie wstrzymania Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Nowy Apple MacBook Pro - test 15.11.08, 19:50 2 kg to wazy zasilacz do compaqa. zastanow sie co pieprzysz moze, bo 19 cali i 2 kg to jakos tak niebardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bystrzak Nowy Apple MacBook Pro - test IP: 89.108.200.* 15.11.08, 09:48 Mak jest bardzo fajny przed zakupem, oraz fajny tak przez pierwsze kilka godzin po zakupie. Wszystko wtedy jest super hiper ekstra, no i tak błoga świadomość, że teraz jest się kimś lepszym (nie to co windowsowy motłoch czy linuksowe oszołomy). Tylko potem okazuje się, że OS X zupełnie nie działa jak Windows (na początku to zaleta), programów mało i nie takie. No i z pierwszą zwiechą w końcu pada mit o bezawaryjności i jakości tego sprzętu. Co gorsza, nie ma jak tego samemu naprawić i pozostaje stary dobry windowsowy sposób - reinstalacja systemu. A po roku mamy stary, niewydajny komputer, już sfatygowany, irytujący system dla przedszkolaków (chyba że ktoś wie co to unix, ale to nie do nich kierowane są maki) i opinię oszołoma w środowisku. A, i jeszcze świadomość że się przepłaciło tak mniej więcej razy 2. Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Nowy Apple MacBook Pro - test 15.11.08, 19:54 Farmazony sadzisz ze glowa mala. Co cie tak boli ze ludzie lubia kupic taki komputer a nie inny? Nie podoba ci sie to czytaj sobie artykuly o 10 programach bez ktorych nie da sie uzywac windows etc. Opinie oszoloma wlasnie zyskales ty, bo to wlasnie oszolom pieni sie na tematy na ktore nie ma pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.acn.waw.pl 15.11.08, 22:27 To podaj te 10 programów bo jestem ciekaw? Piszesz o farmazonach a sam ich używasz w dyskusji ... Odpowiedz Link Zgłoś
tastes_like_chicken Re: Nowy Apple MacBook Pro - test 16.11.08, 00:43 Co pare dni na stronie glownej gazeta.pl jest link do poradnika typu 10 programow bez ktorych nie da sie uzywac Windows albo 10 rzeczy ktore trzeba wylaczyc w Viscie zeby chodzila itp. Zreszta sam uzywam Windows i nie mam problemow z osobami ktore uzywaja co im sie tam podoba, nie rozumiem po prostu takiego bezpodstawnego rzucania sie o cos co cie nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomex Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: 212.160.172.* 22.12.08, 17:18 A dla Maka nie ma takich GW-publikacji dlatego jest bez szans Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabkol Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 14:58 Całkiem fajny sprzęt przydał by mi się w podrózy ta matryca wystarczy i sprzęt a w domu podłaczał bym go sobie do do mojego monitorka LG W2452TQ i można oglądac spokojnie filmy w swietnej jakości i graż w gierki na duzej rozdzielczości i z dużą iloscią szczegułów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.tieto.com 18.11.08, 10:01 Pijąc herbatę z porcelany Royal Dulton z ręcznie malowanymi wrąbkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kheiko Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.ubr.maardu.stv.ee 19.11.08, 23:02 widziałem Apple na www.lolobid.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sue dolicza marżę, ale w polsce. w usa maki sa tańsze. IP: *.toya.net.pl 21.11.08, 20:57 wszystkie duże koncerny zarabiają na polandzie krocie. dotyczy to także, niestety, apple Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 04:14 Hm obecny OSX ma tyle wspolnego z BSD ze hej... Kiedys ostanio znalzlem bardzo fajny zapis z konferncji dobitnie pokazujac mit zwiazany z jadre OSX w brew pozora jadroa osx jest monolityczne, co nie zmienia faktu ze obecnie wedlog mnie i wielu wielu innych nie ma lapiej wykonczonego systemu do zastoswani domwych. A co do cen mac'ow to wiadomo cza zaplacic podatek apple to jest akurat zenada ale oni maja swoj target do ktorego trafiaja, a masowa zarbiaja na iphona'ach, ipod'ach i innych gadzetach, widocznie im sie to oplaca, tak juz te maki maja niby byc elitarne niestety nie tylko pod wzgledem mozliwosci, co ceny:/ Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Nowy Apple MacBook Pro - test 22.11.08, 12:19 w dobie dysków ssd zastosowanie dysku talerzowego brzmi jak kiepski żart, ale to apple.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.lanet.net.pl 24.11.08, 20:48 64 GB pojemności (dysku SSD) to jest dopiero kiepski żart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.ghnet.pl 24.11.08, 23:28 mozesz go kupic z dodatkowym ssd nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.apple.com 25.11.08, 13:14 sam jestem wlascicielem tego modelu komputer poprostu miodzio,a propo SSD, jak ciebie stac to mozesz kupic wersje z ssd. Wpierw sprawdz strone producenta w us albo zachodnich krajow EU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han solo Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.sds.uw.edu.pl 07.12.08, 11:19 W skrócie: - nie wiem czy trollujecie czy to pracownicy SADu dorwali się do forum ale efekty są przekomiczne: "nie żałuję ani minuty", "szkoda że tak późno się przekonałem". A miejscem waszych zborów jest każdy iSpot, prawda? Banda świrów. - cena jest wyjątkowo niekorzystna: - HP Pavilion dv5-1170ew Core2 Duo P8400 | RAM: 4GB | HDD: 320GB | nVidia GeForce Go 9600 | Combo BluRay | Vista HP - 3999 PLN - MacBook white (MB402PL/B)Core2 Duo 2.1 GHz | RAM: 1GB | HDD: 120GB |Media Accelerator X3100 | SuperDrive DVD+/-RW | Mac OS X 10.5 Leopard - 4099 PLN Oskarżenie nie ma więcej pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciacho Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 04:10 Ten HP ma DDR2 i rozdzielczosc 1280x800. Podaj kilka zamiennikow MBP. Podaje parametry: Procesor: Intel Core 2 Duo 2,8Ghz 6MB L2 Dysk: 128GB SSD Pamiec: 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM Matryca: 15" 1440x900, LED Grafika: NVIDIA GeForce 9600M, 512MB GDDR3 (Oczywiscie parametry moga byc lepsze) Cena: $3299 Na ceneo znalazlem Acera (TravelMate 5730) z takim procesorem za 6tys zl. Ten Acer ma stara pamiec DDR2, smieszna rozdzielczosc 1280x800. Zeby tego bylo malo ma zintegrowana grafike! Za 6tys zl! Jest tez HP - wieksza rozdzielczosc, ale wolne DDR2, talerzowy dysk twardy. HP Compaq EliteBook 8530w T9600 za 9359zl Okazuje sie, ze Apple wcale nie jest taki drogi, PCty w podobnej konfiguracji albo w ogole nie sa dostepne albo sa w niewiele nizszej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lotus Re: Nowy Apple MacBook Pro - test IP: 86.46.52.* 23.12.08, 02:28 Tak to już jest, że za markę się płaci. Oprogramowanie Appla jest samo w sobie bardzo drogie. W dodatku za wszystko każą sobie płacić, np. gdybyś chciał program do tworzenia filmów, office itp. Są oczywiście wersje już preinstalowane, ale mocno okrojone. Programy do Appla są o wiele droższe od Microsoftowych. Podobnie jest z odtwarzaczami mp3 i video od Appla. Kiepska jakość dźwięku, wi fi za które musisz płacić co miesiąc. Jeśli nie płacisz to połowa aplikacji na iPodzie Touch stanie się nieprzydatna. O wiele lepsze do słuchania muzyki są walkmeny od Sony. Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Nowy Apple MacBook Pro - test 03.10.09, 00:24 Może i drogie są te Apple. Ale za tę cenę kupuje się wygodę. No i nie ma obowiązku kupowania :-) Odpowiedz Link Zgłoś