Gość: sma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 13:22 Hahaa, odkryliscie Ameryke. Trza było się zgłosić do mnie 10 lat temu, powiedział bym wam to samo już wtedy :D LOL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kmin Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes.. IP: *.touk.pl 06.01.09, 13:51 huehue no wlasnie. ameryka w konserwach normalnie. przeciez to oczywiste, ze nie oplaca sie brac telefonu u operatora, bo sie go splaca na raty przez 2-3 lata co wychodzi duzo drozej (nawet po odliczeniu tej czesci abonamentu za "darmowe" minuty). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prrooosz <--------------------- IP: *.ists.pl 06.01.09, 17:28 Jesteś w stanie zatem wytłumaczyć mi taki fenomen? W grudniu podpisałem aneks do umowy w Erze, wziąłem Nokię e51 za 49 zł brutto. Płacę abonament 61 złotych brutto, mam w nim 400 minut, co daje mniej niż 16 groszy brutto za minutę. Gdzie jest haczyk? Dlaczego mam kupować w sklepie tę samą Nokię za 700 PLN? Z góry dzięki za wyjaśnienie! kompletny.swir.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: <--------------------- IP: *.fuw.edu.pl 06.01.09, 17:36 > Jesteś w stanie zatem wytłumaczyć mi taki fenomen? > W grudniu podpisałem aneks do umowy w Erze, > wziąłem Nokię e51 za 49 zł brutto. Płacę abonament 61 złotych brutto, mam w nim > 400 minut, co daje mniej niż 16 groszy brutto za minutę. A umowa/aneks na rok? Jeśli tak, to 12x61zł + 49zł = 781 zł, czyli więcej niż 700zł w sklepie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prrooosz Re: <--------------------- IP: *.ists.pl 06.01.09, 17:46 Nie, umowa na dwa lata, ale przedmiotem oprócz tej nokii było 400 minut miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: <--------------------- IP: *.eranet.pl 06.01.09, 18:08 A coz to za oferta w abonamencie 60 zł 400 minut...? Czy masz na mysli minuty uniwersalne czy jakis pakiet na konkretne numery...? Znam dosc dobrze oferte Ery (dla stalych klientów rowniez) ale o takiej opcji nie słyszalem. W rynku priv abonament 65 zl ma minut 170 do wszystkich ale nie 400 ...:??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Re: <--------------------- IP: *.touk.pl 07.01.09, 12:46 wlasnie tez sie chetnie dowiem, bo wlasnie sie rozgladam za korzystna oferta zeby moze zmienic operatora, a ta wydaje sie zbyt piekna aby byla prawdziwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: <--------------------- IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.09, 18:00 ale wtedy 781 zl (całość kosztów przez rok trwania aneksu) - 700 zł (cena rynkowa nowego aparatu) = 81 zł przez cały rok za 400 minut miesięcznie abonent zapłaciłby 81 zł. Przeliczmy koszt minuty i porównajmy ze stawkami. 400 x 12 = 4800 minut 81 zł / 4800 minut = 0,016 zł. Pasuje - to dokładnie to co napisał twój przedmówca (taka stawka za 'gratisową' minutę w abo) A teraz weź chłopczyku cennik do ręki i znajdź mi takiego prepaida co po wszystkich sieciach będzie dzwonił za 16 gr (z vat naturalnie) i wystarczy 81 zł na aktywną kartę przez cały rok. Sam ci odpowiem - nie znajdziesz! Tak więc jak mój przedmówca napisał: głupi ludzie mają w życiu ostro pod górkę. Jak dla mnie ta oferta nie jest najgorsza. A teraz podam swój przykład: Telefon k800i (cena rynkowa gdy go brałem w granicach 1200 zł i tą przyjmę za średnią - wiem, bo się wtedy orientowałem). Mam abo 75zł na 24 miesiące (klientem sieci jestem od kilku lat znaczy się 'nie nowy'). 75 x 24 = 1800 zł (całość kosztów) 1800 - 1200 = 600 zł (tyle zgarnie ze mnie operator 'na czysto' w dwa lata. Ale za te 600 zł dostanę od niego 120 x 24 = 2880 minut do wszystkich i do tego 60 x 24 = 1440 minut do własnej sieci (pomijam w dalszych rozważaniach). Uzupełnię, że cena 1 minuty wtedy oscylowała w granicach 72 gr. Przeliczmy, czy na tym straciłem (obecnie najniższa stawka minutowa wynosi bodajże 49 gr w normalnym abo u innego operatora). 600 / 2880 = 0,20 zł Tak więc mimo upływu czasu, nie wliczając bonusów operatora (czyli po sieci jedna godzina gratis, niezależnie od pory dnia, bo są pakiety większe ale dopiero wieczorem), wychodzę CIĄGLE taniej niż oferty rynkowe. Nie biorę pod uwagę sieci Play (chociaż do niej też obowiązują mnie 'gratisy' i nie dopłacam do połączeń) bo nie mogę sobie pozwolić by ludzie dzwonili do mnie 'drożej' niż do konkurencji, ot taka prosta zależność. Przyznaję, że moja oferta wydaje się być nieco mniej atrakcyjna od nokii e51 ale zauważ, że 1) inny operator 2) prawie dwa lata różnicy Założę się, że gdybym wliczył wszystkie bonusy, jakie dostałem (np pendrive 2giga w tamtych czasach kosztował sporo, teraz podobny zabieg robi sieć era dając chyba 8 giga). Do tego punkty wymieniane na nagrody w programach partnerskich (co też dużo daje, jakieś 200 zł w czasie trwania dwuletniej umowy), do tego opieka konsultanta w przypadku kradzieży telefonu, zachowanie kontaktów w bazie, gwarancja na cały okres trwania umowy, dodatkowe premie (minuty, punkty) na urodziny, imieniny etc, zero spamerskich reklam, taniuśki roaming (nawet w play jest 5gr drożej, porównałem z kolegą z tej sieci na jednym tygodniowym wyjeździe), rachunek opłacający się sam (nie muszę biegać do kiosku po zdrapkę albo klikać w bankomacie o doładowanie etc), rachunek elektroniczny, historia wykonanych połączeń, możliwość zablokowania dzwonienia z jakiegoś numeru etc Daj mi to samo w telefonie prepaid, daj mi tel za gratis (no dobrze, chyba dałem 1zł, bo promocja była), wtedy porozmawiamy co lepsze - prepaid czy abo. P.S Oczywiście w abo jak ci się skończą gratisy dzwonisz dalej, w prepaid nie ma takiego komfortu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: <--------------------- IP: *.stansat.pl 06.01.09, 22:43 Za duzo napisales, nikt tego nie przeczyta:) bla bla bla blaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Re: <--------------------- IP: *.touk.pl 07.01.09, 12:51 0.016 zlotego, to jest 1.6gr a nie 16gr. poza tym nikt nie mowi ze trzeba kupowac prepaid, zeby miec telefon spoza sieci. jesli podpisujesz umowe na czas okreslony bez aparatu promocja obejmuje tanie polaczenia albo inne uslugi, a nie telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze zrobiles Re: <--------------------- IP: 80.185.178.* 06.01.09, 17:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spie_przy_kompie co wy z tymi minutami? IP: 77.252.43.* 06.01.09, 21:44 kazdemu wedle potrzeb. ja e51 kupilem w mm za ~1k i jestem zadowolony. uzywam jako kalendarza (synchro z outlookiem), budzika, bazy kontaktow, pamieci, notatek, listy zadan etc etc... czasami jako telefon. nie potrzebuje oplacac haraczu 24 miesiace i zastanawiac sie co robic z minutami. jesli ktos potrzebuje duzo rozmawiac to niech kupi duzy abo u opa, bedzie mial telefon 'za zlotowke'. abonamenty 25zl/miech plus nokia jakastam za ~1k to porazka. ps. nie ma 400 minut za 60zl - chyba ze pakiet do ery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: <--------------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 20:42 haczyk jest taki że są tutaj minuty brutto do sieci ERA. Jak dzwonisz do wszystkich i ERA masz już 120 minut wychodzi 54 gr za minutę. Doskonale wiem bo sprzedaje ERE i w duchu się śmieje z ludzi że sa głupcami. Jak chcesz zarobić to kupuj w Biurze Obsługi Abonamenta taryfa NPB 230 za 50 % przez cały czas 24 miesiace i wtenczas minuta za 25 gr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 17:13 Ja pier..ole, ale głupi ludzie to mają w życiu pod górkę ......... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDA Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: 80.185.178.* 06.01.09, 17:57 niech kupi tanszy telefon w sklepie i dzwoni za darmo... jak kupisz to musisz go zasilac.. po co ci sam telefon... moze zeby poswirowac0... ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł12 Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 17:13 klika złodziei oranga era plus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.eranet.pl 06.01.09, 17:58 Pawel12 - swietny jestes - jak uwazasz ich za złodziei to zapraszam do TP lub PLAY. Tam bedzie na pewno lepiej ...:DD <buhahahahah> Tylko umowy najpierw porównaj i potem sam juz stwierdzisz ze jakie glupoty piszesz <bleeeeeeeeeee> :((( P.S. A jak widzisz zlodzieja to na 997 zadzwon... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 452134 Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 15:38 PLAY? TP i Orange które bronisz mają ze sobą kontrakty, Play ma tanie telefony, rozmowy i internet, nie ma co narzekać :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.acn.waw.pl 06.01.09, 17:20 chyba musisz miec jakiegos operatora,zeby dzwonic, niewazne, czy to abonament czy prepaid. ale swoja droga ceny niektorych modeli sa absurdalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coleczka Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.promax.media.pl 06.01.09, 17:52 przed swietami chcialem w erze kupic samsunga omnie w ramach przedlużenia umowy biznesowej, place srednio 150 zl/miesiąc rachunki, konsultant wyliczyl mi cene na 1399 zl. :)w mm kosztyje 1190 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.eranet.pl 06.01.09, 18:01 Masz racje - operator zawsze ma wyzsza cene detaliczna telefonu i nie kazdy model moze byc "dopuszczony" do promocji - decyduje o tym umowa z producentem. Omnia w Erze jest droga bo era stawia na innym smart - iPhone który jest z reszta gorszy ale za to bardziej rozreklamowany i Apple nie oszczedzała w Polsce na jego promocji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro29 Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 19:08 Głupi ludzie to mają po górkę. W czym to Omnia jest lepsza od Iphona? Nawet aborygen który dostałby te dwa telefony do ręki szybko powiedziałby Ci co jest lepsze. Ile to Apple wydał na promocję w Polsce? Z tego co wiem to ani złotówki. Ale głupi ludzie to maja pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: 149.156.67.* 06.01.09, 20:50 chyba żyjesz zatem w buszu, jak myślisz, że ani złotówki. kretyni to maja pod górkę. i wątpię, byś porównywał telefony. smarta nie kupuje się tylko do dzwonienia. a jeśli już się wydaje te kupę kasy, to to ma działać dobrze od razu - apple działa. jak spędzisz nad nim kupę czasu. i wcale nie lepiej. więc wracaj do swoich aborygenów i skończ pier****. albo kup sobie nokie 3210, bo widzę, że czasami tylko dzwonisz. wystarczy ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.eranet.pl 07.01.09, 04:20 Dzięki M za konkretny wpis bo do niektórych trzeba pisac wlasnie w ten sposób... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: tia, ale po co ci sam telefon? IP: *.eranet.pl 07.01.09, 04:17 No to juz wymieniam Ci w czy mjest lepszy Omnia, chociaz to sam sobie powinienes poszukac na forach albo np. gsm-online.pl. Ale ze mowisz tak pieknie o glupich ludziach to moze warto zaczac te refleksje od samego siebie... Podstawowe funkcje jak: MMSy, Bluetooth, nagrania video matryca od aparatu dostepne sa tylko w jednym telefonie - zgadniesz...? a jak nie to zapytaj aborygenów - beda wiedzieli z pewnoscia :DDD <buhahahahah> A co do Apple i jej kampanii marketingowej to z tego co ja wiem, widzialem i spotkało mnie to (bo moze Ciebie nie...) a pracuje w telefoni komórkowej (operatora nie zdradze) przeznaczyło w Polsce ogrom nakładów. Przykladem tego byly wieczory i eventy jakie towarzyszyły przy premierze tegoz "cudownego" jakze iPhone'a z genialnym systemem MAC, który jest tak wspaniały ze oprócz dobrej przegladarki Safari i iPoda nadaje sie jako podstawka pod kawe albo popielniczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżaga Ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:02 ile saturn zaplacil gw za reklame ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: Ciekawe IP: *.eranet.pl 06.01.09, 18:05 Dżaga - tyle samo ile Doda dostała za reklame lodów... :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piekarz Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:00 Wszyscy podziękujmy Wybiórczej S.A. za artykuł sponsorowany przez sklepy Saturn, a w zasadzie firmie Metro AG (właściciel m.in. MediaMarkt, Saturn). Cieszmy się i radujmy, że nadstawiamy swój kakaowy otwór dla naszych ukochanych firm w naszym sielankowym McŚwiecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.eranet.pl 06.01.09, 18:04 Piekarz - chleb chyba ci sie paliiiii w Piecu... :))). My tu o kakale i Mcowy swiecie nie rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piekarz Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:25 szkoda :/ bo dyskusje o tym, że ktoś zaoszczędził 3,549 zł, bo kupił telefon przez internet, a nie u operatora, mnie nie ruszają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
f00tix Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes... 06.01.09, 18:11 Nie wiem czy autor wie, ale 65-55=10 a 10x24=240zł. I tyle należy dodać do kosztu aparatów w Play, jeśli chcemy porównywać ceny z ofertami Plus czy Orange... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Im Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.kp.pl 06.01.09, 18:24 Żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: handat Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.eranet.pl 06.01.09, 18:25 No Fajnie juz wszyscy wiemy ze PLAY jest najtańszy. Ale niestety nie najlepszy jesli chodzi o usługi telekounikacyjne. Sam operator próbuje nadrabiac niskimi cenami aparatów - tu racja - ceny najbardziej zachecające. Ale telefon sam do czegos ma słuzyc. Drogie i dobre aparaty który wymieniono w tabeli posiadają oprócz ładnego wyglądu HSDPA/EDGE, Videocall, oraz GPS (który tez pobiera z defaltu mapy z www). Jak sprawdzicie jak działa i za ile usługa 3G to smiało stwierdzicie ze cena tel to jedyny plus oferty PLAY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.knc.pl 06.01.09, 19:25 video rozmowy 3g w PLAY kosztuja tyle samo co zwykle rozmowy w innych sieciach sa drozsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc_donosa Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.chello.pl 07.01.09, 17:49 Od kiedy mam Play zapomniałem co to rachunki, wcześniej w erze płaciłem dwa razy więcej niż teraz. Nie rozumiem jaki masz problem z usługami Play, używam 2 lata bez kłopotów. Ostatnio testuje ich internet i muszę stwierdzić że jak na komórkowy to chodzi rewelka. Play Okay :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@@ Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 21:29 Chłopczyku to porównaj jeszcze ceny połączeń w "Play" i u reszy i wtedy zobaczysz ile trzeba dołożyć do "świętej trójcy", hehe Odpowiedz Link Zgłoś
f00tix Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j 06.01.09, 22:02 Wróć, przeczytaj jeszcze raz. Tylko wolniej i dokładniej. Mowa o "suchych" opłatach, a nie taryfach, zniżkach czy tabeli opłat za sms i połączenia... Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j 07.01.09, 16:19 f00tix napisał: > . Mowa o "suchych" opła > tach, a nie taryfach, zniżkach czy tabeli opłat za sms i połączenia... Sucho to ty masz w tym tepym lbie, tu sie dzwoni rozmawia a nie suche oplaty. Zalosc bierze, skad sie biora takie "mloty" jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
zat4ra Przykladowo, N71 to ja kupilem za 1100. Nowiutka. 06.01.09, 18:39 Na Allegro, kupiona tego samego dnia w Plusie. I to pol roku temu, teraz pewnie taniej mozna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurak Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:40 Do cen telefonów kupionych w sklepie doliczcie minimalną ilość pieniędzy jaką wydamy, aby utrzymać numer, i co wtedy wyjdzie taniej? Pomijanie tych opłat to częsty błąd w takich porównaniach, choćby podczas rozmów towarzyskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.chello.pl 06.01.09, 23:26 przecież możesz wziąć taki sam a nawet lepszy abo. bo bez fona... co za duren Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok Nie prawda! Nie odjęto ceny rozmów... 06.01.09, 19:50 Nie odjęto ceny rozmów i smsów, które są darmowe w abonamencie. Faktem jest jedynie, że np. Era w celach reklamowych podaje dużo wyższe ceny telefonów niż sam producent np. Nokia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Nie prawda! Nie odjęto ceny rozmów... IP: *.chello.pl 07.01.09, 00:46 jeżeli są darmowe to czemu miałby odliczać, jak od 100 zł odejmiesz 0 to wychodzi nadal 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris_id Re: Nie prawda! Nie odjęto ceny rozmów... IP: *.aster.pl 07.01.09, 01:58 przypuszczam, że bardziej w celach fiskalnych niż reklamowych. Koszt rabatu zmniejsza podatek od dochodu - tak przypuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Re: Nie prawda! - jednak PRAWDA 08.01.09, 08:53 Mozna kupic TANIEJ telefon nie u operatora (w sklepie rtv) i podpisac tylko umowe o abonament, jednak bez wieloletniej lojalki! Wtedy i telefon taniej i tzw. "darmowe minuty" i mozliwosc zmiany operatora bez koniecznosci oczekiwania, az umowa lojalnosciowa dobiegnie konca! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Nie prawda! Nie odjęto ceny rozmów... IP: *.abcdata.pl 08.01.09, 12:19 Oczywiście, razja, że nie wzięto pod uwagę wliczonych minut i smsów, ale przecież zamiast dawać np 300zł więcej u operatora można kupić telefon w sklepie , a u operatora wziąć tylko abonament (opcja z własnym telefonem) i nie dość, że będziemy w ten sposób mieć więcej daromwych minut (płacąc tyle samo co w przypadku gdybyśmy wzięli abon z tel) to jeszcze zaoszczędzimy kasę na telefonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabian Re: Nie prawda! Nie odjęto ceny rozmów... IP: 77.46.50.* 10.01.09, 11:50 Jednak musisz wziąć pod uwagę również fakt, iż często masz abonament o 50% tańszy, jeżeli podpisujesz umowę bez telefonu na np. 12 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
panipanda Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes... 06.01.09, 20:03 A rozmawiamy potem za darmo, bez numeru telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E-e Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.acn.waw.pl 06.01.09, 20:29 Niektórzy chyba nie zrozumieli artykułu, sądząc po wpisach. 1300 nie płacisz przez 24 miesiące w miesięcznych ratach, tylko to jednorazowa opłata za telefon - obok miesięcznego abonamentu. Jeśli masz abonament i płacisz, to nie opłaca Ci się podpisywać umowy na 24 miesiące, by zapłacić więcej za telefon. Lepiej mieć umowę bezterminową, kupić telefon nowy, bez simlocka i zmieniać sobie taryfy/operatora jak się chce, gdzie taniej niż zapłacić więcej za telefon, a potem jeszcze nie móc uciec bez płacenia jakiej horrendalnej ceny telefonu u operatora, która zazwyczaj jest wyższa niż u producenta. To, że ktoś miał dobrą ofertę w sieci na telefon i płaci wysokie rachunki - gratuluję, udało się. Po 6 latach w sieci Plus daje mi na wymianę telefonu ofertę gorszą niż nowym klientom, a cyrograf każą podpisywać na 2 lata. Taki interes, to dla mnie żaden interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vries Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:42 > To, że ktoś miał dobrą ofertę w sieci na telefon i płaci wysokie rachunki - > gratuluję, udało się. Po 6 latach w sieci Plus daje mi na wymianę telefonu > ofertę gorszą niż nowym klientom, a cyrograf każą podpisywać na 2 lata. Taki > interes, to dla mnie żaden interes. Zrób tak jak ja - po 4 latach w orange i śmiesznej ofercie na pozostanie , zabrałem numer i przeszedłem do play.Oferta dla nowego abonenta ofc , telefonik za 1 zeta (k800i) - a numer mam ten sam.Same korzyści ,polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: 78.8.107.* 06.01.09, 21:38 To dość oczywiste, że jeśli operator oferuje aparat w cenie promocyjnej- nie opłaca się kupować tego samego telefonu w sklepie. Artykuł jest w ewidentny sposób bzdurą pisaną na zamówienie, aż wstyd, że się coś takiego ukazało. A może i nie- dobrze, że bzdury oczywiste są, ośmieszają jedynie chciwych wydawców, którzy myślą, że czytelnik jest debilem. Gorzej, kiedy sprawy nie da się tak łątwo sprawdzić. Tutaj akurat się da. W sklepie telefon kupują ludzie, których stać, lub też, kiedy ich wymarzonego telefonu operator nie oferuje w cenie promocyjnej za symboliczną złotówkę (albo i stówkę). Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.touk.pl 07.01.09, 16:15 to jest taka sama sciema jak "darmowe minuty". myslisz, ze zaplacisz "symboliczna zlotowke" i na tym koniec? a umowa na 24 albo 36 miesiecy, to co? splacasz ten aparat na raty i w rezultacie jest duzo drozej pomimo tego ze dostajesz tez "darmowe" minuty ale za nie tez placisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrus^ Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: *.globalconnect.pl 06.01.09, 23:42 Nie rozkminiajcie.... autor wzial w lape od Saturna i tyle. Ciekawe czemu nie wspomnial o innych sieciach handlowych gdzie w/w fony mozna nawet taniej kupic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klio Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes... IP: *.chello.pl 07.01.09, 00:56 No Ameryki nikt tym stwierdzeniem nie odkrył. Największą różnicę można zauważyć przy smartphonach - szczegónie przy 3-letnich umowach. Wystarczy trochę czasu, arkusz kalkulacyjny i dostęp do internetu, aby znaleźć bardzo fajny telefon w dużo lepszej cenie niż proponują nam operatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes.. IP: 82.177.140.* 07.01.09, 06:58 Dział PR w Saturnie pewnie dostanie premię za wykreowanie tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barto9999 Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes.. IP: *.uwm.edu.pl 07.01.09, 08:33 Czy nikt z Was nie dostrzega kryptoreklamy sieci Saturn w tej wiadomości? Dużo tego ostatnio pojawia się na tym portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j IP: 94.254.141.* 07.01.09, 17:40 Kupiłem aparat "w promocji" 2 razy - pierwszy i ostatni, było to jeszcze na studiach, gdy Orange nazywał się Idea, gdy były tylko 2 abonamenty: Idea 50 (50 zł + VAT) dla biedoty i Idea 150 (150 zł + VAT dla bogaczy). Telefon był "wypasiony", bo miał dostęp do internetu (czyli WAP za każdą minutę którego leciały ciężkie złotówki). Jedyny plus tej oferty to zaledwie 12 miesięcy cyrografu. Oczywiście aparat z simlockiem... Podziękowałem po 12 miesiącach i przeszedłem na pre-paid. Następne aparaty kupowałem już w sklepie, na nieoprocentowane raty (np. nokia 3510 i chyba za 500 czy 600 zł, czy samsung z720 HSDPA za 800 zł). Korzyści z tego rozwiązania są oczywiste: spłacam niewysokie raty, więc właściwie nie odczuwam, że telefon ciąży mi finansowo. Mam dobrą historię kredytową, więc raty mam "od ręki", na dowód osobisty. Mam ciągle ten sam nr telefonu od czasu studiów (znajomi zmieniali numery i sieci jak rękawiczki, byle kupić najnowszą szpanerską komórkę "w promocji"), nie muszę martwić się o simlock i przede wszystkim: nie mam oprogramowania telefonu brandowanego przez operatora. Teściowie mają telefony w Plusie, które co rusz wieszają się, tracą dane (książka telefoniczna, sms-y), nie dzwonią... Po kiego grzyba mieć telefon z simlockiem, idiotyczną tapetą operatora na wyświetlaczu i kijowymi dzwonkami z reklam, do tego logo nadrukowane na obudowie? Mojej żonie operator zaproponował taryfy biznesowe z gó...anym telefonem w tak wysokiej cenie i cyrografem na 24 miesiące, że go wyśmiała i kupiła nokię E51 w sklepie internetowym. Zamiast brać nowy numer, przeniosła swojego prepaida do oferty abonamentowej i jest zadowolona. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puni Telefony u operatorów są nieopłacalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 18:11 Dla osoby która dzwoni sporadycznie po różnych sieciach najlepszą opcją jest prepaid PlAY (tzw. stara karta). Za 15 PLN miesięcznie mamy ok. 60 minut rozmów do wszystkich sieci (kupujemy doładowanie raz na 3 miesiące za 50 PLN). Dodatkowo każdy kto do nas dzwoni nabija nam kasę za 2 minuty dostajemy jedną. Bez abonamentu, bez podpisu, całkowita wolność, wybieramy dowolny telefon w sklepie internetowym bez simlocka jaki chcemy. Obliczyłem, że biorąc telefon u operatora spłacamy telefon w kwocie ok. 30 PLN/miesiąc przez 2 lata, reszta powyżej 30 PLN to koszty minut. Koszty spłacania telefonu są o wiele wiele wyższe niż dowolny telefon kupiony nowy. Nie warto brać umowy na 2 lata, nie opłaca się, kiedyś się opłacało, nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Częściowo racja ale autor się nie postarał IP: 213.155.183.* 07.01.09, 18:18 Ile osób dziś przystępuje do sieci? Zazwyczaj przenosi/przedłuża, a wówczas ma specjalne warunki. I akurat E66 wyniosła mnie dużo taniej, bo w Orange dostałem telefon LG za darmo (tanii abonament 55 zł), sprzedałem go za 700 i zwróciło mi się tyle z kosztu Nokii za 1200 zł. Także warto brać telefon u operatora. Nie lubię płytkich tekstów dziennikarzy Gazety... Większość ludzi bez przygotowania może im zarzucić nieznajomość tematu. Tak to jest gdy się pisze dla wierszówki, a nie dla dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Częściowo racja ale autor się nie postarał IP: 217.153.158.* 07.01.09, 19:08 wiesz jak masz jeden malutki telefonik to wiadomoze beda ciebie miec gdziesz ja mam w erze kilka place abonamet 90zl i mam prawie 400minut do wszytkich ale co nie zmienia faktu ze mam prawie 11tel w erze Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.komorowski Re: Częściowo racja ale autor się nie postarał 08.01.09, 08:58 Tego nie pisał dziennikarz GW, tylko Gazety Prawnej, a to taki "przedruk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach jes... IP: 83.238.213.* 08.01.09, 08:42 A na allegro kosztuje 70% podanych cen wiec jesczcze taniej! Ale to wie kazde dziecko ze u operatora oplaca sie wziasc tylko za 1zl telefon, poczym sprzedajemy go na allegro i kupujemy sobie lepszy tanszy:) TO WIE KAZDE DZIECKO tylko cembaly placa drozej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynek_me Mozna DWA w jednym! :-) 08.01.09, 08:55 Mozna kupic TANIEJ telefon nie u operatora (w sklepie rtv) i podpisac tylko umowe o abonament, jednak bez wieloletniej lojalki! Wtedy i telefon taniej i tzw. "darmowe minuty" i mozliwosc zmiany operatora bez koniecznosci oczekiwania, az umowa lojalnosciowa dobiegnie konca! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.komorowski a po co mi sam telefon? 08.01.09, 09:07 Rozpatrywanie samych cen telefonów komórkowych mija się z celem. No chyba, że ktoś się chce lansować w towarzystwie albo używać telefonu jako mp3 lub aparatu fotograficznego. Ale to jakieś odosobnione przypadki... Komórka jest po to by korzystać: z minut, smsów, mmsów, mobilnego internetu itp. itd. Jeżeli chcemy poznać co się bardziej opłaca, czy kupno telefonu w abonamencie, czy też kupno w jakimś sklepie rtv proponuję sobie doliczyć koszty użytkowania telefonu. Najlepiej wg wzorów (przyjmujemy czas trwania umowy = 24 miesięce) dla abo: cena telefonu + (wysokość abonamentu*24 miesiące) + aktywacja = koszt całkowity dla telefonu kupionego w sklepie: cena telefonu + (wysokość abonamentu*24 miesiące) + aktywacja = koszt całkowity albo dla prepaid: cena telefonu + (miesięczne dołoadowanie*24) = koszt całkowity Aby porównania miało sens, proponuję w przypadku kupowania telefonów w sklepach rtv wybrać abonament albo kwotę doładowań, które dadzą mnie więcej tyle samo minut/smsów i innych bonusów, które otrzymamy kupując telefon z abonamentem u operatora. To pozwoli oszacować koszt całkowity i porównać oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: a po co mi sam telefon? 08.01.09, 10:31 przemek.komorowski napisał: > Rozpatrywanie samych cen telefonów komórkowych mija się z celem. No chyba, że > ktoś się chce lansować w towarzystwie albo używać telefonu jako mp3 lub aparatu > fotograficznego. Ale to jakieś odosobnione przypadki... > > Komórka jest po to by korzystać: z minut, smsów, mmsów, mobilnego internetu itp > . > itd. (ciach) > > To pozwoli oszacować koszt całkowity i porównać oferty. > chyba pierwszy rozsądny post w tej sprawie - gadanie o "możliwości zmiany operatora, rozwiązaniu umowy kiedy chcesz itd" a ile razy się Wam tak zdarzyło co? no chyba że podnieca Was "wolność wyboru" a co do kupowania - pewnie, kupmy telefon za 1000zł, do niego NIE kupmy żadnej karty, bo przecież to już kosztuje.... ja mam w pewnej sieci abonament ~100pln i jakoś zazwyczaj dochodzę do 90% jego wykorzystania, a do tego za 1pln "dostałem"/kupiłem telefon, który po 2 latach co prawda będzie się nadawał na złom :), ale za kolejną złotówkę otrzymam nowy "telefon dwuletni" - i co w przypadku jakbym chciał ten sam telefon kupić w sklepie za 500zł - czy te 500zł (450 zakładając 90% wykorzystanie) odzyskam w jakimś super hiper abonamencie bez aparatu? Odpowiedz Link Zgłoś
przemek.komorowski Re: a po co mi sam telefon? 08.01.09, 12:30 rangerek napisał: > gadanie o "możliwości zmiany > operatora, rozwiązaniu umowy kiedy chcesz itd" a ile razy się Wam tak zdarzyło > co? > no chyba że podnieca Was "wolność wyboru" W ten sposób najczęściej piszą osoby młode, głównie korzystające z ofert prepaid. Takie osoby często zmieniają operatora i co za tym idzie. Praktycznie nie spotkałem się z osobami, które mając abonament zmieniają go co kilka miesięcy, a tym bardziej nie wyobrażam sobie sytuacji, że komuś co kilka miesięcy chce "bawić" się w przenoszenie numerów pomiędzy sieciami. Co ważne - takie przeskakiwanie z sieci do sieci, też nie jest za darmo. Osoby, które mają abonament przeważnie mają umowy na czas określony i zmieniają operatora w momencie gdy kończy się im umowa. IMHO kupowanie telefonu w sklepie ma sens tylko w nielicznych przypadkach: - gdy mało dzwonimy i korzystamy z prepaid - gdy zgubimy/ukradną/zepsuje się nam telefon - wtedy nie ma sensu wchodzić w kolejną umowę z operatorem - gdy chcemy kupić "topowy" telefon, a nie chcemy płacić wysokiego abonamentu (tak powyżej 100zł) Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: Nie bierz telefonu u operatora - w sklepach j 08.01.09, 11:10 to ile masz tych telefonów w erze? prawie 11?? tzn., że masz 10,5 czy 10 3/4 co za debil >Re: Częściowo racja ale autor się nie postarałIP: 217.153.158.* > Gość: xxx 07.01.09, 19:08 Odpowiedz cytując Odpowiedz >wiesz jak masz jeden malutki telefonik to wiadomoze beda ciebie miec >gdziesz ja mam w erze kilka place abonamet 90zl i mam prawie >400minut do wszytkich ale co nie zmienia faktu ze mam prawie 11tel w >erze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jax kurde ludzie, czytajcie ze zrozumieniem!!! IP: *.echostar.pl 08.01.09, 13:36 w artykule są podane ceny za telefony u operatorów, a nie zsumowany koszt abonamentu za 24 miesiące. Jak gadacie tu potem że ten to ma w tym tyle a ten tyle minut - to jest to analfabetyzm. Faktycznie, niektore telefony w sklepie sa tansze niz u operatorow, gdzie dodatkowo musisz podpisac umowe na korzystanie z uslug. Ale to sie tyczy raczej droższych aparatów. Bo jakby nie patrzeć za złotówkę w saturnie nic nie kupisz ... ale kupisz za 79 bez koniecznosci umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: kurde ludzie, czytajcie ze zrozumieniem!!! 08.01.09, 14:35 jax a wytłumacz mi proszę, po co Ci telefon bez abonamentu? (zakładając że nie chcesz prepaida) - jak już masz abonament/prepaida i chcesz sam telefon kupić, to musiałbyś być głupi, żeby kupić nowy abonament i z neigo nie korzystać tylko aby sam telefon kupić - no chyba każdy potrafi dodawać!!! > w artykule są podane ceny za telefony u operatorów, a nie zsumowany koszt > abonamentu za 24 miesiące. Jak gadacie tu potem że ten to ma w tym tyle a ten > tyle minut - to jest to analfabetyzm. no tak ale ceny u operatorów za telefon są Z ZSUMOWANYMI kosztami - bądźmy rzetelni - jak chcesz liczyć sam telefon to licz SAM telefon, ale jak chcesz liczyć koszty u operatora to licz koszty tego co dostajesz. jak komuś to niepotrzebne to jasne że wyjdzie, że każą mu płacić za coś czego nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba tragedia - matematyka w wersji 6 kllasa to za dużo 08.01.09, 15:13 dla połowy tu piszących. Zsumujcie sobie w słupeczkach: 1. Koszt zakupu telefeno w 'saturnie' + dwuletnie rachunki u swojego operatora 2. Koszt 'promocyjnego' zakupu u operatora + dwuletnie rachunki u swojego operatora Porównajcie wyniki obu słupków - tam gdzie liczba jest MNIEJSZA ten wariant jest tańszy. Potem możecie komentować. p.s. podpisując umowe na czas określony bez zakupu "promocyjnego" moze cie wytargować dodatkowe "bezpłatne" minuty lub tańszy abonament. p.s. Nauczyciele matematyki jesteście nieuczciwi - bierzecie pieniadze a praca nie wykonana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: tragedia - matematyka w wersji 6 kllasa to za 08.01.09, 15:45 > p.s. > podpisując umowe na czas określony bez zakupu "promocyjnego" moze > cie wytargować dodatkowe "bezpłatne" minuty lub tańszy abonament. > dodam do tago tylko tyle, że należy to brać pod uwage jak z tego skorzystasz :) bo wyliczanie wirtualnego 1mln minut jak dzwonisz 2x dziennie po 30s :) zafałszowuje wynik - jak już było napisane - po pierwsze to sytuacji kiedy warto wziąć telefon w sklepie jest kilka (najbardziej do mnei przemawiająca jest ta kiedy zgubiłeś, zniszczyłeś, ukradli ci, telefon) a po drugie to link do tego artykułu jest wszędzie na portalu :P - strasznie podejrzane :) jak na artykuł w którym nie ma słowa "WHITE PAPER Metro AG" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: tragedia - matematyka w wersji 6 kllasa to za IP: *.cmbg.cable.ntl.com 08.01.09, 20:31 A ja nigdy nie mialem w Polsce komórki - nie kupowalem ,nie uzywalem ,nikt mi nie zwracal glowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panmisiek Re: tragedia - matematyka w wersji 6 kllasa to za IP: *.acn.waw.pl 09.01.09, 22:40 No moj Ty maly matematyku. Tak mi sie zdaje, ze to Twoj nauczyciel wzial pieniazki za mizerna robote. Policzmy zatem Twoje slupki. Zalozenie: jestem nowym klietnem,ktory szuka najnizszej ceny (no bo w koncu tak dziala swiadomy konsument). Odrzucam jednak portale typu allegro ze wzgledu na ryzyko. Zalozmy, ze polegam na renomie sklepu internetowego i kupuje E71 w agito - cena 1244 + 44 (najdrozszy wariant dostawy - zakladam, ze chce zaplacic karta za przesylke kurierska). Nastepnie ide do Ery i podpisuje umowe w taryfie Nowa Era bez telefonu 60. Normalnie podpisuje sie ta umowe na 12mcy, ale dla potrzeb wyliczen zakladam, ze na tych samych warunkach podpisze ta umowe za rok na kolejne 12 m-cy. Bez telefonu ta taryfa kosztuje 45zl. Ta sama taryfa z telefonem kosztuje 60zl. Tyle same minut i smsow. E71 z taryfa za 60 zl kosztuje 1399 . Na samy abonamencie zyskujesz 15 x 24 = 360PLN przez dwa lata - masz takie same warunki. Dodaj sobie jeszcze 111PLN za roznice na cenie tlefonu i wychodzisz cale 471PLN do przodu... Tak wiec widzisz moj Dorgi na tym jednym przykladzie, ze elementarne braki w matematyce jakie wykazujesz pozwalaja dojnym krowom operatorom zarabiac na frajerach. Taka to smutna prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter Po co tyle płacić za telefon! IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 01:47 Ludzie! DO czego przede wszystkim słuzy telefon? Czy warto płacić grubą kasę np. kilka dni czy może ze dwa tygodnie pracy za telefon? To jest tylko gadżet służący do mówienia! Przede wszystkim do rozmów, tak mi się wydaję. Ja mam starą Nokie 6630i i sądzę, że tak samo słyszę rozmówcę jak w tych nowych zabawkach... Szkoda czasu i pracy na zabawek i świecidełek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panmisiek Re: Po co tyle płacić za telefon! IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 02:07 W jednym sie z przedmowca zgodze - przy wciaz raczkujacym rynku uslug opartych na mobilnym internecie, rzeczywiscie nie warto ladowac grubej kase w wypasiony sprzet. Dodatkowo, polscy operatorzy nie maja zadnych ciekawych ofert mobilnego internetu (np. 50 zeta za 500mb w erze to bardzoooo gruba przesada). Chcialbym jednak zwrocic uwage, ze niektore modele oferuja ciekawe funkcjonalnosci jak np. radio, gps czy wi-fi. Oczywiscie pozostaje odpowiedziec sobie na pytanie czy chcemy miec all-in-one solution, czy jednak pozostaniemy przy mp3 playerze z radiem, starym poczciwym nawigatorem w aucie i bezprzewodowym internetem w domu na laptopie. Nic jednak nie napedzi popytu na wypasione telefony tak porzadnie jak ciekawa oferta wykorzystania mobilnego internetu dostepnego na mozliwych do zaakceptowania warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś