Gość: Jurgi IP: 80.54.22.* 07.01.09, 15:46 +1 za porównanie z pierwszego zdania. I tak samo jak ten rycerz MS/IE nigdy nie przyzna się, że dostaje po dupie i ciągle się odgraża. :D _________________ my.opera.com/Jurgi/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Na początku TEGO roku ??? IP: *.cust.tele2.de 08.01.09, 00:19 "Najnowsze statystyki pokazują, że z IE wciąż korzysta większość (68,5%) użytkowników Internetu. Ale jest ich wyraźnie mniej niż na początku roku, gdy wartość ta wynosiła 75%." 6 punktow procentowych w ciagu 7 dni? Jak tak dalej pojdzie, IE gdzies pod koniec kwietnia zniknie z rynku :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Obiektywna opinia IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.09, 16:54 Zwykle staję w obronie Microsoft przed fanami Linuxa udawadniającymi, że Firefox, StarOffice i Gimp to wszystko co potrzebuje użytkownik i w dodatku nigdy te programy nie zawodzą. Dodatkowo pewnie wierzą, że Linux = mniej CO2. Tym razem jednak przyłożę Microsoftowi za to, że doprowadził dobrze zapowiadającą się przeglądarkę do ruiny. Pamiętam jak kilka lat temu gdy kończyłem zabawę w aplikacje JavaScript wychwalałem IE pod niebiosa bo jako jedyna na rynku poprawnie akceptowała kod JavaScript. Drogą przez mękę było doprowadzenie zgodności z Netscape Navigator 4.x, który non stop się wieszał, błędnie wyświetlał zawartość strony, działał bardzo wolno. Z tej perspektywy czasu jest dla mnie niepojęte jak Microsoft nie dostrzegł w których obszarach rozwijać IE. A przecież inne produkty tej firmy są wzorem odnośnie możliwości rozwoju, stabilności, przyjazności dla użytkownika. Pozdrawiam, Marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tux Re: Obiektywna opinia IP: 80.50.127.* 10.01.09, 20:48 Na rynku zwieksza sie udzial przegladarek w telefonach komorkowych, wiec przegladarki z tych telefonow beda szybko zmieniac statystyki. Narzekasz na Linuksa, jednak to ten system obok uniksow popularyzuje wiedze o tworzeniu oprogramowania i wymusza zmiany na rynku oprogramowania. Gdy zrozumiesz, ze nie ma jedynie slusznych rzeczy, jezykow oprogramowania lub tych mowionych, wtedy zrozumiesz, o czym pisze. Widzialem te bete Windowsa, ktora niby przypadkowo wyciekla do sieci. Porownujac ja z dystrybucjami linuksowymi, desktopowym BSD albo Solarisem widac, ze kazdy nowo pisany program powinien byc wieloplatformowy, bo system operacyjny Windows jest w coraz glebszym kryzysie. Jednak na tym polega konkurencja na rynku i dlatego tak wazne jest stosowanie standardow ISO i innych dostepnych bez wlasnosciowych ograniczen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan kran Re: Obiektywna opinia IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 10.01.09, 23:31 > Zwykle staję w obronie Microsoft przed fanami Linux > (...) pewnie wierzą, że Linux = mniej CO2. Dobrze się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Obiektywna opinia IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.09, 23:44 Nie, mam grypę, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Obiektywna opinia - 100% zgody! 11.01.09, 05:19 Koszmary Netscape Navigator mamy na szczęście za sobą. Któż używa dziś jeszcze tej przeglądarki? Kiedyś miała tę zaletę, że można w niej było robić stroniczki www WYSIWYG bez znajomości kodowania, podczas gdy MS oferował FrontPage za całkiem spore pieniądze, ale kiedy doszły nowe rozwiązania, o których wspomina Marek, Netscape Navigator zawodziła na całej linii, nie mówiąc o tym, że mogłaby konkurować z IE o prymat ociężałości. Niestety, IE, który tak dobrze się zapowiadał, gdzieś po drodze stracił orientację na sukces i stał się obciążeniem. Nastąpiło to bodaj w chwili całkowitej integracji Explorera z Windows, co miało usprawnić pracę na komputerze, a zamieniło się w zniewolenie komputera. Może dlatego, że powierzono Explorerowi zbyt wiele zadań. Sometimes too much isn't too good! Piszę to głównie jako laik-użytkownik, który dawno już zarzucił robienie prostych stroniczek www, gdyż było to fajne hobby dopóki nie doszła konieczność znajomości tak wielu nowych rozwiązań, że przy moim braku otrzaskania w nich hobby przestało być zabawą i nie potrafiło sprostać wymogom czasów. A zresztą - doszło blogowanie, do którego wystarczy posługiwać się poprawnie językiem pisanym, gdyż większość portali umożliwiających blogowanie robi resztę za człowieka. Fakt, że trzeba się pogodzić z grafiką oferowaną przez portal, ale nie znaczy to, że sam wymyśliłbym coś bardziej atrakcyjnego bez konieczności spędzania nad tym ogromnej ilości czasu, który wolę poświęcić... życiu:) Ale, ale - ciekawym, czy Marek to ktoś, kogo znam. Chyba nie, bo ten, o którym myślę, mieszka w USA, a tutejszy ma, jak widzę, polski adres IP, no i płci tutejszego "Marka" nie jestem pewien. Tak czy owak - pozdrowienia i dzięki za cenne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Nieeeeeeeeee dla Microsoftu 10.01.09, 17:55 Boże chroń nas przed nowymi produktami Microsoftu. Ostatnie lata z IE7, Vistą i Office 2007 to prawdziwa katastrofa. Microsoft przestał się liczyć z użytkownikami, stał się arogancką organizacją i mam nadzieję że zapłacą za to bankructwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -- Re: Nieeeeeeeeee dla Microsoftu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 21:30 jestem bardzo zadowolony z office 2007 nareszcie przyjazny interfejs! latwo i szybko! Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd A Opera??! 10.01.09, 18:35 Rozumiem że Opera (circa 7% użytkowników) została uznana za przegladarkę mniej popularną niż Chromszit... Cóż za wspaniały ranking! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co za belcott Re: A Opera??! IP: 91.84.220.* 10.01.09, 20:18 opera 7%? moze jakieś źródełko tej sensacyjnej wiadomości? u mnie na stronach opera to <2% i tak się trzyma od roku - widać to po prostu doopna przegladarka. firefox & MSIE rulez, potem dłuuugo nic, a potem reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: A Opera??! IP: *.unregistered.net.exatel.pl 10.01.09, 20:43 Niestety Firefox, choć nie jest zły, stał się takim Apple wśród przeglądarek. Zwykły marketing, który jednak Operze nie idzie aż tak dobrze. Wybór przeglądarki zwykle opiera się na tym, co się już zna, albo, co ktoś inny zachwala. Podobnie bywa z Vistą, którą niemal wszyscy odradzają "bo tam nic nie działa", choć osobiście nigdy kontaktu z nią nie mieli. SPEKULACJE rządzą nie tylko gieładami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kraft Re: A Opera??! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.09, 23:01 Nie pomyślałeś o tym, że siłą Firefoksa jest otwarty kod i setki świetnych rozszerzeń , które powstają właśnie dlatego, że ich programiści maja dostęp do "bebechów" przeglądarki? Lubie Operę, uważam , że Norwedzy z Opera Software odwalają kawał świetnej roboty, ale, dla wymagajacego internauty wg. mnie nia ma alternatywy innej niźli Firefox plus odpowiadające mu rozszerzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: A Opera??! IP: *.unregistered.net.exatel.pl 10.01.09, 23:21 I w większości się z Tobą zgadzam. Jednak wiele osób nie jest w stanie tak jak Ty uzasadnić dlaczego wolą FF od Opery. Po prostu kiedyś znajomy im polecił i tak już zostało, a o rozszerzeniach nie mają pojęcia. Sugerują sie popularnością FF, a ponieważ jest dobra, to nie szukają innej. Uważam (w pełni subiektywnie), że Opera jest lepsza, ale i dla mnie różnica w jakości pomiędzy FF i Operą nie jest uderzająca. Uważam po prostu, że miażdząca przewaga FF nad Operą w kwestii ilości użytkowników, nie ma żadnego uzasadnienia z punktu widzenia technicznego. Jest to tylko i wyłącznie wynik umiejętnie poprowadzonego marketingu. Celowo pomijam kwestię IE, bo odpowiedź każdy, kto miał kontakt z powyższymi przeglądarkami, zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staruch Re: A Opera??! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 10.01.09, 23:41 Używałem Opery 9.x przez prawie rok, ale generalnie przestawiłem się na FF, bo zbyt często Opera miała problemy z wyświetlaniem stron. Nie interesuje mnie, czy strony są dobrze czy źle napisane, nie chcę tracić czasu na ustalanie co i dlaczego mi się nie wyświetla. Adblock działa również nieco lepiej niż blokowanie Opery. Chrome- nigdy! Google rośnie na kolejnego monopolistę w dodatku proponuje różne dziwne klauzule w swoich EULA, będę popierał każdą konkurencję Google, żeby się historia M$ nie powtórzyła. IE? Jestem chory, jak go widzę. Wolny, upierdliwy, niewygodny. Trafi do lamusa. PS W tym momencie używam komputera i Opery, bo piszę z wyjątkowo dennego komputera, szkoda zasobów na FF. Również w telefonie tylko Opera, nie ma realnej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd ...albo 'doopne' strony. 10.01.09, 23:40 j.w. ********** Oczywiscie, przytoczona statystyka uwzglednia uzytkownikow Opery Mini, co jest pewnym znieksztalceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
funstein IE8 - czy pomoże Microsoftowi? 10.01.09, 18:39 w grudniu 2009 IE bedzie mial maksimum 25% rynku przegladarek. I to tez w optymistycznym dla microsoftu scenariuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ekiwok IE8 - czy pomoże Microsoftowi? 10.01.09, 21:08 Ech, ja od prawie roku "korzystam" z IE8 :-/ jego wersja Beta pojawiła się wieki przed Chromem... I moim zdaniem firefox jest gorszy od Opery, z której czynnie korzystam, która również ma coraz więcej zwolenników. Dziwne rzeczy zostały wypisane w tym artykule... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamatho82 Re: IE8 - czy pomoże Microsoftowi? IP: *.chello.pl 25.01.09, 13:57 Myślę, że napewno pomoże. Na rynku jest bardzo silna konkurencja i dobrze bo napędza się sama dla nas klientów im większa tym więcej rozwiązań :-) Natomiast muszę przyznać, że jeszcze wiele jej brakuje do np Chrome...chociażby przy otwieraniu kart ponad 5 przełączanie się miedzy nimi to prawdziwa masakra...do tego potrafi się jeszcze zawiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pocalujta_wujta Pomoze... chyba w upadku IP: *.mad.east.verizon.net 11.01.09, 02:28 Pracuje z tymi narzedziami w USA (informatyk finansowy blisko NYSE) i szczrze powiem ze to katorga. Problem jednak nie w samych narzedziach z Microsoftu ale z aroganckimi postawami ludzi Microsoftu i ludzi ktorzy zostali wyszkoleni do pracy z tymi narzedziami. Oczywiscie nie tak od razu.... ale gdy tylko sie krytykuje albo wymaga naprawienia. W koncu te wszystkie durnoty w zachowaniu narzedzi to "features" nie "bugs". Mam nadzieje ze firma Microsoft sie rozpadnie na jakies rozsadne "zarzadzalne" i niezalezne grupy lub firmy ktore beda przyjmowaly rozne postawy i nie beda zalezne od obecnego zarzadu firmy Microsoft majacej chore podejscie do calego interesu informatycznego i kryjacego je jedynie sprytnym marketingiem. Nie moge sie doczekac... moze IE 8 troche w tym pomoze bo postawy ludzi wokol MS bywaja przerazajace jesli sie jest krytycznym. To jest zwykla polityka a nie solidna inzynieria oprogramowania. Szkoada nawet tych inzynierow w MS ktorzy maja zdrowe podejscie, ale i tak pierze sie im mozgi. Spod Nowego Jorku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. IE8 - czy pomoże Microsoftowi? IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 02:48 Odnoszę wrażenie, że wszystkie dzieci neo poszły spać. Dyskusja o IE, Firefox'ie, Operze bez wyzwisk i rzucania błotem - nie może być. Dodam coś od siebie. Oprócz Netscapa (dawne dzieje) nigdy nie używałem niczego innego oprócz IE - do czasu kiedy rozsierdził mnie natłok reklam na naszych portalach (w tym i gazecie.pl). Nie mam nic przeciwko filmikom reklamowym gdzieś z boku, bannerom (nawet tym animowanym, byle nie zasłaniały mi tekstu), ale pewnego pięknego dnia musiałem zamknąć tego całe sterty, żeby przeczytać naprawdę krótki artykuł. Powiedziałem dość i odtąd mam Firefoxa z cudownym Adblock Plus i do IE nie wrócę. Opery nigdy nie używałem, widziałem u znajomych, ale wydała mi się "zbyt inna" - pewnie to kwestia przyzwyczajenia do interfejsu. Zaś co się tyczy Visty - to miałem z nią na początku mnóstwo kłopotów, ale wynikały one z tego samego powodu, z którego inni tak strasznie na Vistę psioczą, najzwyczajniej zamiast ściągnąć nowe sterowniki zainstalowałem stare z płyt. Teraz wszystko działa idealnie, a Vistę polubiłem przede wszystkim za bardzo sprawne wyszukiwanie plików. Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Nie ma to jak Firefox! 11.01.09, 04:32 Zwłaszcza w oprawie Chrome. Explorer zużywa za dużo pamięci operacyjnej, jest klocowaty i ospały. Do d. z taką przeglądarką. Ósemka będzie pewnie jeszcze bardziej ociężała. Choć korzystam z peceta i Windows (XP, bo Vista to napytanie sobie biedy, a Maców nie lubię), to jednak zastąpiłem wiele programów Microsoftu innymi. Są o połowę tańsze lub wręcz darmowe, nie zniewalają mi komputera (z wyjątkiem AOL, toteż zrezygnowałem z używania ich software'u, choć zatrzymałem adres mailowy, bo jest przynajmniej stały, ale pocztę ściągam na Thunderbird:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: })i({ IE8 - czy pomoże Microsoftowi? IP: 194.88.224.* 11.01.09, 11:59 IE nie można zastąpić :) co pewien czas musi przydarzyć się strona która działa tylko w IE (poprawnie działa), w dodatku, w momencie premiery IE7 był najlepszą przeglądarką i wciąż zjada najmniej RAM'u Odpowiedz Link Zgłoś