Dodaj do ulubionych

Internet i IP

18.01.09, 23:30
Jaka może być przyczyna? po włączeniu laptopa muszę
czekać z 5 min i dłużej zanim przyjdzie internet.
Kiedys było to prawie od razu.Potem już działa.I tak
jest od dłuzszego czasu codziennie.
Drugie pytanie-o czym świadczy gdy ktos inny/nie znam/
ma taki sam nr IP Co powinnam zrobić?
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: Internet i IP 19.01.09, 14:03
      Nikt nie odpowie mi?
      • jap_1 Re: Internet i IP 19.01.09, 14:22
        Na putanie drugie odpowiedziałem w dziale Komputer (tak to jest, gdy
        się zakłada dwa podobne wątki).
        Na pytanie pierwsze powinien ci odpowiedzieć dostawca tego
        internetu. To u niego jest serwer DHCP, który przydziela dzierżawę
        adresów IP. Może się nie wyrabia.
      • jap_1 Re: Internet i IP 19.01.09, 14:37
        Druga możliwa przyczyna opóźnień, to niewydolny serwer
        uwierzytelnienia, jeśli jest używany w tej sieci - też piłka po
        stronie dostawcy.
      • swojadroga Re: Internet i IP 19.01.09, 22:38
        Najprawdopodobniej ktoś się "podpina" pod Twoje IP albo Ty "podpinasz" się na
        czyjeś IP.
        Opcja z niewydolnym DHCP dostawcy też wchodzi w rachubę ale raczej stawiam na
        pierwszy wariant.
        Bardziej precyzyjnie będziemy mogli odpowiedź, kiedy podasz trochę więcej
        danych. Dostawca internetu, czy masz własny router, czy masz automatyczne
        przypisywanie adresu. Te kilka informacji już nas przybliży do Twojego problemu.
        Jeśli nie potrafisz na te pytania odpowiedzieć to pozostaje Ci kontakt z Twoim
        dostawca internetu, aby pomógł Ci rozwiązać problem.
        • Gość: smutas Re: Internet i IP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 21.01.09, 20:56
          jak sobie wyobrazasz to podpinanie sie pod czyjes IP? Ja takiej mozliwosci
          raczej nie widze. Oprocz jakiegos bledu w konfiguracji DHCP powodem moze byc
          nieprawidlowo dzialajacy protokol IP na komputerze, czy najpewniej wirus...
          • swojadroga Re: Internet i IP 22.01.09, 00:01
            Sieć z logowaniem PPPoE kiedy dwóch użytkowników używa tego samego loginu. Kiedy
            jeden użytkownik jest zalogowany i drugi próbuje uzyskać połączenie. Zanim
            nastąpi rozłączenie tego pierwszego i nadanie ponownie adresu IP temu drugiemu
            może upłynąć dłuższa chwila.

Kiedy DHCP przydziela adresy na podstawie MAC adresu stały adres IP wewnątrz sieci.
            • Gość: smutas Re: Internet i IP IP: *.dsl.bell.ca 22.01.09, 06:08
              Chyba jednak nie zupelnie tak... Ale od poczatku. Nie wiemy jaki rodzaj
              polaczenia ma zadajaca pytanie. Jesli to kabel, to by znaczylo DHCP i
              autentykacja oparta na adresie MAC modemu / komputera (to oczywiscie moze byc
              cokolwiek z karta sieciowa np. router). I w tym wypadku praktycznie nie ma
              mozliwosci otrzymania adresu IP juz komus przydzielonego. Nalezaloby sklonowac
              RF-MAC modemu, ale ta opcja zostala wykluczona wraz z implementacja DOCSIS 1.1.
              Czyli modem ze sklonowanym MAC nie otrzyma IP. Ewentualnie, jesli sklonowany
              modem i legalny znajduja sie na osobnych segmentach to jeden i drugi "moze"
              dzialac, ale otrzymaja one rozne IP. Czyli opoznienie w polaczeniu z internetem
              i przypisanie tego samego IP u dostawcy kablowego nie bedzie mialo miejsca. Nie
              te objawy :-)

DSL - to nie moj dzial, ale blisko :-)
              Auntentykacja realizowana jest za pomoca loginow. Zalogowanie sie na dwoch
              roznych modemach w tym samym czasie uzywajac jednego "logina" poskutkuje...
              dzialajacym internetem na obu komputerach bez wiekszych problemow. Adresy IP nie
              sa rozdawane w taki sam sposob jak to sie dzieje w sieciach z DHCP. Tu
              najczesciej uzywanym protokolem jest IPCP. Zauwaz ze maska to 255.255.255.255
              czyli w takiej sieci nie byloby miejsca nawet na jedna stacje robocza :-)

I na koniec DHCP != staly IP. Mozna "recznie" skonfigurowac server by na
              podstawie listy adresow MAC przydzielal IP pobrane z okreslonej puli. Staly to
              nie dynamiczny :-)

cheers TJ
              • swojadroga Re: Internet i IP 22.01.09, 08:21
                Sieć radiowa z logowaniem PPPoE i efekt jest podobny jak opisała osoba z
                problemem. PPPoE to nie tylko DSL;)
                • Gość: smutas Re: Internet i IP IP: *.dsl.bell.ca 22.01.09, 13:35
                  No kurna, efekt nie jest podobny do opisanego. Autentykacja przebiega podobnie
                  na sieciach PPPoE. Czyli w skrocie: klient pyta "co w sieci slychac", IPCP
                  odpowiada "rodzina zdrowa, ale na imprezke trzeba miec przepustke" ... klient
                  wklepuje swoj login i dostaje pierwszy wolny IP z puli. To samo mozna powtorzyc
                  z urzyciem innego modemu / komputera. IPCP nie wie, ze tego klienta juz
                  obsluzyl, wydaje wiec kolejny wolny IP. Musi to tak dzialac na wypadek np.
                  zerwania polaczenia. Wtedy system czeka na skonczenie sie leasingu bo IP nie
                  zostal zwrocony przed czasem.

Opisany problem przpomina laczeniesie do sieci WiFi (nie do sieci GPRS/EDGE). To
                  normalne polaczenie Ethernet a nie PPP, czyli DHCP. Problem taki powstanie gdy
                  dwa routery obslugujace dwie rozne sieci, posiadajace taka sama SSID znajdyja
                  sie w podobnej odleglaosci od klienta. Moze wtedy zaistniec sytuacja, ze IP
                  zostanie przydzielony przez jeden router a de facto klient probuje laczyc sie z
                  tym drugim. Czyli Problem w blokach z barankami o niezabezpieczonych WiFi i
                  pozostawinych wszystkich ustawieniach jako domyslne I Linksys, default itp.
                  sieci. Konflikty IP sa wiecej niz czeste :-)

cheers TJ
                  • swojadroga Re: Internet i IP 22.01.09, 15:20
                    I w ten sposób wróciliśmy, jak ja to nazwałem, "podpięcia" się pod czyjeś IP.
                    I tak jak napisałem wcześniej. Teraz możemy tylko zgadywać jak jest faktycznie
                    bo nie znamy dostawcy internetu i konfiguracji połączenia.
                    Wszystkie te nasze dywagacje są tylko przypuszczeniami i takimi póki co pozostaną:)
                    Pozdrawiam gorąco:)
                    • Gość: smutas Re: Internet i IP IP: 72.136.46.* 22.01.09, 16:06
                      rowniez pozdrawiam :-) Tak czy siak - to bylo bardzo interesujace cwiczenie
                      umyslowe i przypomnienie tego czego uczyli w szkole :-)

cheers tj
                      • jap_1 Re: Internet i IP 22.01.09, 19:24
                        Wszyscy pogadali ciekawie, a zadającej pytanie już tu dawno nie ma :-)
                        Tak to jest z kobietami.
                        • Gość: ewax100 Re: Internet i IP IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.01.09, 23:27
                          Jestem, jestem. Tylko mi wciaz to ip kolegi wystaje z routera. A czy ten router
                          to trzeba podlaczyc do pradu?
                          • swojadroga Re: Internet i IP 23.01.09, 10:27
                            Wziąłem trzy głębokie oddechy...

Tak, router potrzebuje zasilanie.

Co ewax100 miała na myśli mówiąc: "Tylko mi wciaz to ip kolegi wystaje z routera" ?

Mimo uruchomienia najbardziej skrywanych zakamarków mej wyobraźni nie jest w
                            stanie odgadnąć co autorka miała na myśli.
                            • Gość: smutas Re: Internet i IP IP: *.dsl.bell.ca 23.01.09, 16:51
                              Hey Swoja droga - to byla moja prowokacja :-) To nie byla Ewa :-)

Cheers TJ
                              • swojadroga Re: Internet i IP 23.01.09, 17:09
                                No to się udała;)

Choć nie pierwsze i nie ostatnie takie pytanie mnie spotyka;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka