Dodaj do ulubionych

Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test

IP: *.icpnet.pl 20.01.09, 10:58
Niedawno był zorganizowany Wielki Test Nawigacji w Warszawie i sprawdzano
która nawigacja poradzi sobie z korkami samochodowymi. NaviExpert zajął
pierwsze miejsce drugi był TomTom z całkiem niezłym wynikiem, zawiodła
natomiast Automapa.

NaviExpert tak mocno się rozwija że dostał się do konkursu Navteq Global LBS.
To jest szokiem, bo żadna polska firma jeszcze nie była w tym konkursie!
Obserwuj wątek
    • Gość: no comment Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.nott.cable.ntl.com 20.01.09, 22:35
      Cieszę się , że tak wiele dowiedziałem się o modelu GO 930. Sam posiadam model
      GO 910, ale zepsuł się. Zamierzam kupić nowszy. Dlatego ogólnie jestem
      rozczarowany, bo w sklepach widzę model GO 940T i nic nie wiem na jego temat.
      Tak samo nic nie wiem o modelach GO 540T i GO 740T. Wasz komentarz spóźniony
      jest co najmniej o rok czasu.
      • Gość: hawo Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.chello.pl 21.01.09, 00:29
        Hm, tam gdzie mieszkasz może faktycznie jest już w sklepach... W
        Polsce nie ma go jeszcze nawet na stronie producenta :(
        • mageillusionist TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci 21.01.09, 08:54
          Ja w ogóle nie rozumiem, jak można coś takiego polecać. I w ogóle skąd się biorą
          Ci średnio inteligentni ludzie z dużym portfelem którzy to kupują. Osobiście
          kupiłem absolutnie najtańszą nawigację, do tego AutomMapę i za 600zł można mieć
          to samo co za 1300 czy 1600 od TomToma. Zresztą, z NaviExpertem wyjdzie
          450-500zł. A jaką przewagę ma wspomniany TomTom? Że co, ma blutooth i nadajnik
          FM? Przez to niby szybciej się jeździ czy jest mniej korków? Jedynie ekran
          4.3cala zamiast 3.5 może być jakąś tam zaletą, ale tylko jeśli korzysta się z
          filmów. Za to moja najtańsza nawigacja ma odblokowanego Windowsa i mogę na niej
          robić co chcę, jest MP3, jest divx. Ale przede wszystkim działa i to bardzo
          sprawnie.
          • Gość: Filip Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci IP: 217.149.44.* 21.01.09, 09:01
            A można wiedzieć, jaki sprzęt kupiłeś?
            • mageillusionist Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci 21.01.09, 09:42
              Lark 35.0, zanim go kupiłem kumpel kupił 35.3 chyba i bardzo sobie chwalił, więc
              się zdecydowałem.
              • Gość: Jurek Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci IP: 67.159.45.* 21.01.09, 10:16
                Idź do menela i zapytaj się go, czy woli kieliszek koniaku, czy kankę bimbru.
                Gwarantuję, że weźmie bimber, mówiąc "etam, szefuniu, po co mi te perfumowane
                zachodnie świństwa, bimber może jest w gorszym naczyniu, ale do picia nadaje się
                tak samo".
                Z nawigacjami jest podobnie - płacisz więcej, dostajesz więcej. Ale nie każdy to
                doceni... Jednak jeśli ktoś jest "cieciem", to raczej nie ten, który potrafi
                docenić co dobre...
                • mageillusionist Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci 21.01.09, 16:29
                  Widzisz ynteligencie, problem w tym, że TomTom za 1300zł ma ekran dotykowy i
                  nawigację, Lark za 300zł ma to samo, a po wgraniu porządnej mapy niczym się nie
                  różni. Powiedz co niby lepszego ma TomTom?
                  • Gość: Jurek Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci IP: 67.159.45.* 21.01.09, 20:23
                    > niczym się nie różni
                    Tak jak bimber niczym się nie różni od koniaku, też ma 40%...

Różnic jest całe mnóstwo - od szybkości łapania sygnału GPS, przez wielkość
                    ekranu (o połowę - łatwiej się zerka w trakcie jazdy, łatwiej się obsługuje
                    palcem), jakość dźwięku, szybkość przeliczania trasy, po solidność mocowania.
                    Tylko trzeba pojeździć trochę z lepszą nawigacją, żeby przestać uważać Larka za
                    świetną nawigację. Diabeł tkwi w szczegółach.
                    • mageillusionist Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci 22.01.09, 23:09
                      Lark ma jakość dźwięku idealną, rozumiem doskonale lektora, którego dodatkowo
                      mam ustawionego na język obcy. Ekran jest bardzo czytelny, nie mam problemów z
                      dostrzeżeniem drogi czy skrzyżowania, palcem da się obsługiwać w trakcie jazdy.
                      Uchwytu w ogóle nie używam, a sygnał GPS łapie z identyczną szybkością, jak
                      Navigon znajomego za 1300zł bodajże. Diabeł nie tkwi w szczegółach, a w
                      oprogramowaniu, które na Larku jest dowolne jakie sobie wgrasz. Ale to musisz
                      pojeździć trochę z Larkiem, żeby przestać uważać TomToma za nawigację wartą uwagi.
                      BTW: TomTomy też mają wyświetlacze 3.5 cala, tylko te droższe mają 4.3. A 3.5"
                      to i tak tylko 30% mniej niż 4.3", żadna wielka mi zmiana.
              • Gość: Filip Re: TomTom Go 930 - nawigacja dla cieci IP: 217.149.44.* 21.01.09, 10:24
                Dzięki za odpowiedź.

We wcześniejszym poście chwalisz NaviExperta, a czy wiesz coś nt.
                iGo? Który z tych dwóch softów jest lepszy?

Pozdrawiam.
              • Gość: tyu a co myślicie o larku 43.0? IP: 194.126.165.* 21.01.09, 11:43
                na allegro idą po 365 zł i zastanawiam się czy kupić urzywanego
                tomtoma w tej cenie np model tt one xl czy nowego larka z 2 latami
                gwar?
                • Gość: lark Re: a co myślicie o larku 43.0? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.09, 09:18
                  Za ta cene wole
                  ans.sklep.pl/m300-nawigacja-mapa-polski-p-3966.html
          • Gość: abdul Skąd się biorą Ci średnio inteligentnie ludzie? IP: *.acn.waw.pl 21.01.09, 14:21
            Twoi starzy ich robią..
            • Gość: rafa Re: Skąd się biorą Ci średnio inteligentnie ludzi IP: *.superkabel.de 31.07.09, 17:57
              www.toplistamotyla.najlepsze.net/?we=Adrick119709
        • Gość: tati Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.superkabel.de 31.07.09, 08:47
          Niestety polska jest jakies 100 lat za murzynami i karmia nas samymi starociami!!!
          www.toplistamotyla.najlepsze.net/?we=sartron
      • Gość: no comment Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.nott.cable.ntl.com 21.01.09, 11:51
        Nowe TomTomy pokazały się w sprzedaży pod koniec 2008 roku. Cena modelu GO 940T
        - 350 funtów, GO 740T - 300 funtów, GO 930 - 300 funtów, GO 730 - 250 funtów.
        Dostępne są wszędzie we wszystkich sklepach na terenie Anglii. Mogą być tańsze o
        drobne różnice cenowe, podałem tylko orientacyjnie koszt.
      • Gość: no comment Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.nott.cable.ntl.com 21.01.09, 12:03
        Jeżeli chodzi o kwestię map to najnowszy TomTom nie uwzględnia zmian do pół roku
        wstecz. Dotyczy to zarówno dróg w Anglii jak i w Polsce. Prawdopodobnie do
        Polski trafiają TomTomy ze starych zapasów produkcyjnych, w celu oczyszczenia
        magazynów po wprowadzeniu nowego modelu do produkcji. O ile nie mylę się to
        model GO 930 wszedł na rynek w połowie 2007 roku. Tak więc posiada mapy z
        początku 2007 roku.Dlatego nie dziwcie się takim rozbieżnościom. Od tego czasu
        na pewno dużo zmieniło się szczególnie w Polsce.
        • Gość: zorientowany Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.teleatlas.com 21.01.09, 12:13
          Witam,
          Kupując urządzenie TomTom zawsze masz możliwość zainstalowania
          najbardziej aktualnych map. Nazywa się to Latest Map Guarnatee.
          Pewnie, że zdarza się, iż rzeczywistość zmienia się szybciej, niż
          aktualizacja map. Nie jest jednak tak, że kupując starszy model masz
          z definicji gorsze mapy...
    • bugmenot2008_2 Żeby jeszcze TomTom zechciał zmienić dostawcę 21.01.09, 08:36
      danych do map, bo Tele Atlas to całkowita porażka. Przynajmniej jeśli chodzi o
      Polskę.
      • Gość: Yello Re: Żeby jeszcze TomTom zechciał zmienić dostawcę IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.01.09, 09:21
        > danych do map, bo Tele Atlas to całkowita porażka. Przynajmniej jeśli chodzi o
        > Polskę.

Z tym różnie bywa. Na zachodzie Polski (Dolny Śląsk) według mnie mapy Tele Atlasa biją na głowę wszystko co się rusza. :) Poważnie!
        • kali23 Jechałem do Szklarskiej Poręby z Wrocławia. 21.01.09, 11:35
          Tom Tom okazał się kompletnym badziewiem!!
          ........................................
          Nawigacja na pocket PC
          • Gość: romek Re: Jechałem do Szklarskiej Poręby z Wrocławia. IP: *.t-mobile.co.uk 03.05.09, 12:46
            Za darmo nic nie ma - jak Polacy piratują, to niech się nie dziwią, że nikt im prezentów robił nie będzie :-P
      • Gość: Marc Re: Żeby jeszcze TomTom zechciał zmienić dostawcę IP: 195.245.84.* 21.01.09, 09:59
        Nie prędko zmieni, bo jest właścicielem Tele Atlasa...
      • Gość: zorientowany Re: Żeby jeszcze TomTom zechciał zmienić dostawcę IP: *.teleatlas.com 21.01.09, 10:06
        Witam,
        Będzie ciężko zmienić dostawcę map, jako że Tele Atlas jest od
        jakiegoś już czasu w 100% własnością TomTom. Co do mapy Polski, to
        spóbuj wersji 8.15. Zmienisz zdanie.
        Pozdrawiam.
        p.s. Nie logowałem się celowo
    • Gość: user Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.ericpol.pl 21.01.09, 08:48
      Powiem tak: to chyba jedyny GPS ktory pozwala wytrasowac droge z
      Warszawy do np Zurichu w jednym ruchu. Oczywiscie to kwestia mapy
      ale nie znam innego producenta ktory mam mape od Giblartaru po Ural.

Druga sprawa: Europa Zachodnia. Bolaczki opisane przez autora
      znikaja po przejechaniu naszej zachodniej granicy. Plus dodatkowe
      uslugi, ktore niestety w polsce nie dzialaja, jak np informaje
      online o korkach.

Moim zdaniem jesli ktos jezdzi po Polsce to ten GPS jest drogi i
      pewnie lepiej kupic cos tanszego z AutoMapa. Natomiast do podrozy po
      Europie sprawdza sie znakomicie.
      • Gość: No nie mów! Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 89.100.69.* 21.01.09, 13:37
        > Powiem tak: to chyba jedyny GPS ktory pozwala wytrasowac droge z
        > Warszawy do np Zurichu w jednym ruchu. Oczywiscie to kwestia mapy
        > ale nie znam innego producenta ktory mam mape od Giblartaru po Ural.

A mi się udało wytrasować drogę z Dublina do Głogowa na Garminie nuvi 250. I to
        kupionym rok temu...

Giblartar, Ural, Warszawa, Zurich - gdzie Rzym a gdzie Krym. Spróbuj zatem
        wyznaczyć trasę z Giblartaru do Zlatousta... i się nią przejedź i sprawdź czy
        mapa trasy jest jak najbardziej aktualna.

No i jak zauważyłeś to kwestia mapy. Oraz pojemności urządzenia. Samo
        przeliczanie trasy to jest pikuś, z którym radzi sobie świetnie każde chyba
        urządzenie GPS.

Różnicę czynią jedynie gadżety typu: bluetooth, odtwarzanie mp3 oraz
        poważniejsze dodatki: rozmiar ekranu, pojemność pamięci czy odbiornik FM TCM.

Software to tylko software - zawsze można uaktualnić.
      • malicki8 Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test 18.08.09, 15:50
        Automapa mnie zawiodła,strasznie sie motała kiedy tylko niechcacy
        zjechalem z trasy. Albo w ogole wprowadzała mnie na drogi ,które
        prowadziły w inna strone.W tym roku jade na wakacje z Mio.
    • Gość: Jurek Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 67.159.45.* 21.01.09, 09:07
      > Niedawno był zorganizowany Wielki Test Nawigacji w Warszawie
      Tylko że ten test to jedna wielka bzdura. Na stronie Chipa są wyniki, na innych
      stronach można znaleźć wyznaczone trasy. Dlaczego osobno? Ano dlatego, że
      okazuje się, że te same trasy, tego samego dnia były pokonywane raz szybciej,
      raz wolniej - różnice dochodziły do kilkudziesięciu procent! To świadczy o
      zerowej wiarygodności tego testu - pomijając już fakt, że aby prowadzić jakieś
      statystyki, trzeba mieć dużo więcej danych. Każda nawigacja mogła wygrać i
      przegrać ten test - przy pięciu przejazdach musiał rządzić przypadek.

Co do TomToma - to zdecydowanie najlepsze oprogramowanie nawigacyjne (podkreślam
      - oprogramowanie, nie dotyczy to samych map), z jakim miałem do czynienia.
      Bardzo wygodne w obsłudze, bardzo szybkie i adaptujące się do sposobu jazdy.
      Nieco gorzej wygląda sprawa z mapami, ale nie jest tak źle, jak się powszechnie
      sądzi. Jest AutoMapa, która całkiem nieźle sobie radzi, a ma bardziej
      szczegółowe mapy. Reszta to - czy producenci tego chcą, czy nie - margines.
      • Gość: hmm Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.xs4all.nl 21.01.09, 10:34
        zgadzam sie z ta czescia o oprogramowaniu. nie chce generalizowac, ze TomTom
        jest najlepszy, ale przy wybieraniu taniej nawigacji porownywalem kilka modeli
        m.in. TomTom-a, Garmina i Mio, i z tych ktore mialem okazje pomacac, interfejs
        TomTom-a jest dla mnie zdecydowanie najsensowniejszy i najlepszy pod wzgledem
        ergonomii.

co do wyboru konkretnego modelu, to niektorzy komentujacy zbyt mocno patrza na
        sprawe z polskiej perspektywy. akurat informacja o korkach i umiejetnosc jej
        wykorzystania w planowaniu przez urzadzenie do nawigacji to bardzo sensowna
        cecha, ale do tego trzeba nie tyle wiedzy typu "wszyscy normalni unikaja Pl.
        Dominikanskiego w godzinach szczytu" tylko dzialajacego systemu rozpoznawania
        predkosci i zageszczenia ruchu pojazdow - ot chocby: www.anwb.nl/verkeer .
        ale to rzeczywiscie dziala i dla osob duzo jezdzacych po ruchliwych centrach
        komunikacyjnych jest nie do przecenienia
      • Gość: hmm Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.xs4all.nl 21.01.09, 10:37
        jeszcze co do samych map: w Holandii nie zauwazylem najmniejszych problemow. no
        ale, bylo nie bylo, w przypadku holenderskiego TomTom-a, jest to sytuacja zgodna
        z oczekiwaniami.
        gorzej we Francji. przez tydzien jezdzenia po Alzacji/Lotaryngii zauwazylem co
        najmniej kilka babokow w mapach. glownie polegajacych na wprowadzaniu na
        zamkniete drogi.
    • Gość: azet GPS TomTom - MAM IP: *.aster.pl 21.01.09, 09:10
      Mam tego gps za 600 i jest bdb, tylko odkleiła się ta "przyssawka"
      na szybę i zgubiłem ją. Gdzie to dokupić?
      • Gość: big t Re: GPS TomTom - MAM IP: *.hudd.cable.ntl.com 21.01.09, 09:17
        ebay? allegro?
    • Gość: ALI Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.01.09, 09:15
      W grudniu w biedronce z pewną niesmiałością kupiłem GPS za 189
      pln....jeżdze tylko po polsce ,sprawuje się całkiem
      przyzwoicie.....po co wydawac 1300 ,jak można 189???? Ma
      oprogramowanie mapamap....
    • Gość: ebus Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 212.160.172.* 21.01.09, 09:24
      Korzystam z NaviExperta na BB8800 - jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o jakość map i ciekawą opcję omijania korków - wypróbowałem ją w Trójmieście i byłem mile zaskoczony.
    • jestem.za Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test - the best 21.01.09, 09:31
      A ja w ubiegłym roku przejechałem z nią 4443 mile w stanach.
      Właściwie po to ją kupiłem.
      Mapy bardzo dobre (jak to hamerykańskie), choć co do POI zdarzyło
      się parę razy, że nieaktualne.
      Generalnie elastyczność urządzenia jest na najwyższą ocenę z jednym
      maleńkim minusem - nie ma opcji przerwij nawigację !!!!
      Asystent pasa ruchu spisuje się perfekcyjnie.
      PILOT - rzecz doskonała, hiperłatwa obsługa w czasie jazdy bez
      zbędnej gimnastyki!

dodam, że mnie nie kosztowała 1300 ale prawie 1700.
      Warta swojej ceny. Bodaj tylko Becker ma coś podobnego.

Mam też sonego i mimo że bardzo cenięsobie produkty tegoż, to
      nawigacja sonego to jest porażka....
    • Gość: soren Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 195.205.192.* 21.01.09, 09:32
      Nie wiem gdzie oni testowali tego gps-a, ale w Wawie nie ma skrzyżowania Trasy
      Łazienkowskiej z Trasą Siekierkowską.
      • whitenabuchodonozor Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test 21.01.09, 10:29
        no właśnie, zdaje mi się, że są to trasy równoległe - może ktoś kto częściej
        bywa w okolicy się wypowie??
        • Gość: autor Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.stacje.agora.pl 21.01.09, 13:20
          Napisałem tak: "jeden z największych, warszawskich węzłów komunikacyjnych (miejsce, w którym Trasa Siekierkowska spotyka się z Trasą Łazienkowską i kilkoma innymi ulicami) złamalibyśmy przepisy skręcając w lewo z ul. Ostrobramskiej w ul. Grochowską"

i dalej

"wspomniane, warszawskie skrzyżowanie"

Jeśli mierzyć to z aptekarską dokładnością, to faktycznie krzyżują się tu "tylko" Ostrobramska, Marsa, Grochowska i Płowiecka. Tyle, że, w godzinach popołudniowego szczytu nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. Cały węzeł jest zapchany, bo łączy się w nim ruch z tr. łazienkowskiej (której kontynuacją jest Ostrobramska) z ruchem z tr. siekierkowskiej. Mam nadzieję, że tak jaśniej ;)
    • Gość: ziieeeba Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.colc.cable.ntl.com 21.01.09, 09:35
      jak ja wiem to pol roku jest juz TomTom 940
    • mark6 TomTom ma przede wszystkim beznadziejną mapę Polsk 21.01.09, 09:44
      Nie wiem jak na innych urządzeniach ale na moim Pocket PCecie mapa
      Polski to śmiech.
      Dziwne , że producent urządzenia olewa tak duży rynek?
    • Gość: ANDY Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 09:57
      Wszyscy maniacy GPS-ów zobaczymy jak ulegnie awarii satelita to będziecie stać
      na poboczach dróg i pytać się przechodniów jak jechać,z orientacją kierowców
      stanie się to co stało się z umiejętnościami rachunkowymi w pamięci.
      • Gość: osmiol A jak wysiadzie kanalizacja IP: *.nhs.uk 21.01.09, 11:55
        to bedziemy chodzic za potrzeba za stodole. Tylko czy to oznacza,
        ze , na wszelki wypadek, lepiej nie robic w domu lazienki tylko od
        razu latryne w ogrodzie? Puknij sie w lepetynke filozofie
      • Gość: OBSERVATOR Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.01.09, 17:05
        ANDDY ty sie nie martw, bo GPS zwlaszcza te nowe korzystaja od 3 do
        24 jednoczesnie satelitow. Ty sie nie martw tak o innych, ty sie
        bardzo pomartw o brak swojej wiedzy to bedzie lepsze dla ciebie
    • Gość: GPS enthusiast Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 193.67.103.* 21.01.09, 10:00
      niewielkie roznice w jakosci nawigacji a placic trzeba jak za
      woly!!! POWARIOWALI! a do tego TomTom pada na pysk, nadal sa winni
      bankom ponad miliard euro. warto sie zastanowic czy ta firma za rok
      jeszcze bedzie na rynku a jezeli nie - to kto dostarczy nowa wersje
      map.
      • Gość: romek Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.t-mobile.co.uk 03.05.09, 12:30
        No i co z tego, że mają (o ile mają) miliard kredytu, jeżeli kupili Tele Atlas za 2,9 miliarda (Garmin odpadł przy 2,3) - swoją drogą, ładne przebicie :)

PS. Mam TomToma w samochodzie i Garmina na rower - i powiem jedno; szkoda, że TomTom nie robi nawigacji na rowery :(
    • Gość: user Lepsza i tańsza jest Nokia 500 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:03
      Znacznie tańsza i o niebo lepsze mapy. Funkcje ma dokłądnie takie same jak
      reklamowany tomtom
      • xenocide To juz kolena generacja 900Toma z ktorej korzystam 21.01.09, 10:26
        I nie wyobrazam sobie innej nawigacji jesli potrzebujemy jej na obu
        kontynentach. Sam test jest malo wiarygodny poniewaz "polskie korki" to
        dziecinada. Wartosc Tom Toma wzrasta jesli zapuscimy sie tam gdzie potrafi byc
        po 6 pasow ruchu w jedna strone.
        • Gość: romek Re: To juz kolena generacja 900Toma z ktorej korz IP: *.t-mobile.co.uk 03.05.09, 12:55
          A po kiego diabła, europejczykowi, mapy USA i Kanady? Co prawda, dawno nie byłem, ale zakładam w ciemno, że za wypożyczenie tam samochodu - bez nawigacji - trzeba extra dopłacić ;-)
    • Gość: Zbigniew Czernik Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.09, 10:24
      Autorze, wydaje mi się, że AutoMapa posiada plan Szczyrku -
      mapa.szukacz.pl/?&n=205698&e=502602&z=2m&m=Szczyrk - może to tylko
      kwestia nowszej wersji mapy wgranej do urządzenia?
      • xenocide Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test 21.01.09, 10:27
        Gość portalu: Zbigniew Czernik napisał(a):

> Autorze, wydaje mi się, że AutoMapa posiada plan Szczyrku -
        > mapa.szukacz.pl/?&n=205698&e=502602&z=2m&m=Szczyrk - może to
        tylko
        > kwestia nowszej wersji mapy wgranej do urządzenia?

Dokladnie tak jest jak napisales.
        • Gość: autor Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.stacje.agora.pl 21.01.09, 13:23
          Plan jest. Nie ma numeracji. Spróbuj odnaleźć dowolny numer na ul. Beskidzkiej i porównaj wyniki z Google Maps (który akurat w tej kwestii radzi sobie całkiem nieźle).
    • Gość: rreduktorr Panevėžys to po polsku Poniewież IP: *.ebs.ee 21.01.09, 10:31
      Proszę poprawić to "rz".
    • Gość: aaaaaa Tom Tom to kit IP: *.chello.pl 21.01.09, 10:31
      Fafkt faktem kupiłem TomToma, ale tylko dlatego że była promocja za 200zł, bo na
      alledrogo i innych sklepach 4 stóweczki kosztował, więc przynajmnej zarobić się
      na nim dało;) Ale wracajac do setna sprawy, gdyby nie fakt,że był taki tani, to
      bym nie narzekał, jednakże pomimo wgrania najlepsiejszych map pod słońcem, to
      sporo było błędów, nie bacząc na pomyłki dróg jednokierunkowych, ale sporo było
      takich wkur... mankamentów jak wpisywanie nazw ulic z przedrostiem np. generał
      jakiś tam jakiś tam, bo inaczej cieżko było coś znależć. albo wyszukiwanie
      bardziej skomplikowanych adresów typu Wojska polskiego 23/45 (slash w nazwie)
      nie ma czegoś takiego.. no swietnie bo czasem wpisujac same 23 sie okazuje że od
      celu jesteśmy z kilometr;P Za to patrzać na możliwości GPSa zamontowanego w
      Skodzie to Tom Tom robi się taki mały _ . Bez porównania lepsze mapy. Ja napewno
      nie poleciłbym nikomu TomToma, chyba że tak jak ja by miał możliwosć dostania go
      za dosłownie grosze:) ale w przeciwnym razie to porażka
    • drakaina Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test 21.01.09, 10:39
      Ciekawe jak wygląda "kompletność" map Europy dla Bałkanów... Jeżdżę co roku do
      Grecji alternatywnie przez Serbię-Macedonię lub Rumunię-Bułgarię i jeszcze nie
      znalazłam mapy gps, która sensownie prowadziłaby przez te kraje (pomijam fakt,
      że sporo map "całej Europy" w ogóle nie uwzględnia nie tylko ich, ale również
      Grecji).

--
      antiquitates.blox.pl
      ferengis.blox.pl
      • Gość: romek Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.t-mobile.co.uk 03.05.09, 13:06
        "Map of Greece v8.25
        Download 21.2 MB
        Map of Greece, now with 78% street network coverage and almost 37,000 points of interest."
        www.tomtom.com/products/maps/select.php?D=32&M=108
    • Gość: Anna Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.eastwest.com.pl 21.01.09, 10:55
      "Poniewieża", a nie "Poniewierza"...
      "Drogą, która go omija", a nie "drogą, która je omija"
    • Gość: Gość Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.iss.pl 21.01.09, 10:56
      A to było testem nawigacji czy map bo chyba dane do gps z satelity dla wszystkich navi jest taki sam.
      Dla mnie ten test mało wartościowy.
      Ogólnie gniot byle zapełnić rubrykę.
      Kupiłem Navi w biedronce i też doprowadza mnie do celu.
      Jak już chcą to coś pokazać jako test to raczej powinni skupić cie na teście map.
      DLA MNIE Z KILOMETRA ŚMIERDZI TO ARTYKUŁEM SPONSOROWANYM JAK KTOŚ WYŻEJ NAPISAŁ PRZEZ FIRMĘ >>>.........
    • Gość: navi NaviExpert - Navteq Global LBS IP: 213.172.177.* 21.01.09, 11:23
      Przyznam, że męczy mnie już ta kryptoreklama naviexperta... Konkurs Navteq
      Global LBS to zabawa dla studentów, którzy piszą programy na telefony komórkowe,
      a nie jakiś globalny ranking systemów nawigacji, jak sugerujesz...
    • Gość: mm Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: 198.28.92.* 21.01.09, 11:41
      Czy w tych nowszych modelach TomToma trzeba nadal przelaczac mapy
      miedzy europa wschodnia a zachodnia?

Dla choc fajnie sie obsluguje TT, to podstwowa wada ze nie mozna
      zaplanowac trasy z PL do Eu zachodniej, tylko trzeba dojechac do do
      granicy i przelaczyc mape...
      pzdr
      • Gość: zibi Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.gprs.plus.pl 21.01.09, 15:35
        Zadnych map sie nie przelacza,tylko trzeba miec mape calej Europy w
        jednym kawalku czy na 1 karcie sd.Mozesz kupic na allegro
    • bucefal76 Aktualizacja - niemożliwa 21.01.09, 11:46
      Kilka miesięcy temu złożyłem żądanie aktualizacji map poprzez dostarczony z
      urządzeniem program (program ogólnie zarządza aktualizacjami).
      Do dzisiaj nie dostałem żadnego odzewu od firmy TomTom.
      Mam bezużyteczną zabawkę, na której brakuje dróg wybudowanych przez ostatnie
      dwa lata a tych wbrew pozorom jest dużo!
      Odradzam!
      • Gość: arnie Re: Aktualizacja - niemożliwa IP: *.sie.vectranet.pl 22.01.09, 01:38
        > Kilka miesięcy temu złożyłem żądanie aktualizacji map poprzez
        > dostarczony z urządzeniem program (program ogólnie zarządza
        > aktualizacjami).
        > Do dzisiaj nie dostałem żadnego odzewu od firmy TomTom.

Coś schrzaniłeś, po zapłaceniu praktycznie od razu zaczyna ściągać nowe mapy. U mnie 2GB mapy było po niecałym kwadransie.

W całym teście nie napisali o MapShare - uaktualnienia do map typu ograniczenia prędkości, zakazy skrętu, zmiany nazw ulic są nanoszone co tydzień. Żadna inna nawigacja nie ma takiej usługi.
        • bugmenot2008_2 Co do mapshare to kolejna porażka. Spróbuj wprowa 26.01.09, 08:56
          dzić samemu jakąś poprawkę, np. ograniczenie prędkości. Sposób wprowadzania jest
          wyjątkowo niewygodny, zamiast zastosować ograniczenie do najbliższego
          skrzyżowania, narzuci je na całej ulicy i później musisz przewijać mapę i
          odhaczać kilkadziesiąt segmentów drogi. Nic dziwnego, że w Polsce rzadko mają
          aktualne dane nt dozwolonej prędkości.
    • Gość: www Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.slowianin.pl 21.01.09, 11:48
      czy mozna do urzadzen np. TomTom ktore korzystaja z wlasnych map wgrac inne mapy np. Automapa ?
      • Gość: no comment Re: Nawigacja GPS TomTom Go 930 - test IP: *.nott.cable.ntl.com 21.01.09, 12:24
        Obawiam się,że nie można. TomTom wbudował dodatkowe zabezpieczenia w porównaniu
        do starych modeli GO 300,500,700. Jednak mam pocieszającą wiadomość. W Anglii
        wgrywane jest nielegalne oprogramowanie nowych aktualnych map do modeli TomTom,
        o ile konfiguracja sprzętowa pozwala na to. Aktualizacja fabryczna oczywiście
        nie działa i zapomnijcie o niej. Stary TomTom GO 300, 500 chodzi z mapami GO
        710,910, wystarczy tylko pojemniejsza karta SD, a procesor poradzi sobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka