Dodaj do ulubionych

banki on-line

IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.11.03, 01:25
Nie wiem czy to pytanie już było, jeśli się powtarzam, to przepraszam.
Chciałabym założyć konto bankowe w internecie. Czy jest ono w pełni
bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA 18.11.03, 02:59
      1. nie oddasz nikomu swojego ID i hasła
      2. nie sprzedasz tokena lub listy haseł jednorazowych
      3. nie będziesz łączyć się z bankiem z kafejki internetowej :o)
      4. nie pozwolisz sobie zainstalować na komputerze żadnego keyloggera czy innego G
      W zasadzie są bezpieczne, ja mam konto ponad 3 lata w mBanku i kasę jeszcze też.
      • Gość: bank bezpieczny - to może być sex !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 14:59
        ale mam konto w INTELIGO, i nie jest żle. żeby ći odebrać kase - musiał byś
        popełnić kilka błędów kolejno. zabezpieczenie przelewu kasy na obce konto jest
        trzyetapowe. "login", "hasło", "jednorazowy kod z karty kodów". stały jest
        tylko login, reszta sie zmienia. jak masz bezpieczny komp - brak trojanów i
        innego gówna, brak nadzoru administratora - który wie o tobie wszystko (na
        osobiste polecenie szefa) - to wal śmiało! jak znajomość kompa sprowadza sie do
        przeglądania internetu - to sie UCZ!
        a najlepiej mieć wiele kont - w różnych bankach - to sie niezmienia i bez
        internetu.
      • Gość: prudencja Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.11.03, 01:03
        Dzięki za informacje. Ale mam nadal wątpliwości... :)
        Przecież takie rzeczy jak ID czy hasło są chyba do poglądnięcia przez co
        bardziej zdolnych komputerowców?
        • skynews Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA 19.11.03, 02:06
          dyskutowalismy juz na ten temat.

poczytaj tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=8679230&a=8679230
          • Gość: prudencja Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.11.03, 20:18
            Dzięki za link, zbyt wiele to ja z tego nie rozumiem, ale i tak dzięki. ;)
            Chyba podaruję sobie konto on-line, ono nie dla takich tooków jak ja. :)
            • Gość: Krzysztof Zbyt szybko rezygnujesz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.11.03, 22:02
              Miałem do czynienia z dwoma bankami elektronicznym mBank - prawie od początku
              istnienia i LG Bank - obecnie Nordea. Z tego drugiego zrezygnowałem z uwagi na
              interface - nie tak wygodny jak w mBanku.

Aby ktokolwiek włamał się do mojego konta (nawet gdybym zdradził mu nazwę
              uzytkownika i hasło - albo przechwycił te dane w internecie) to jeszcze musiał
              by zdobyć hasła jednorazowe. A te są w odpowiednim miejscu pod opieką.
              Samo włamanie na konto niczego nie załatwi. Będzie mógł przekazać środki na
              wcześniej zdefiniwane przeze mnie rachunki. Nic z tego mu nie przyjdzie.
              Aby zdefiniować nowy przelew trzeba mieć dostęp do haseł jednorazowych.
              Uważam, że pieniądze tam są dobrze zabezpieczone. Nie słyszałem jeszcze aby w
              Polsce ukradziono komuś pieniądze z konta elektronicznego.

Większe niebezpieczeństwo zagraża ze strony kart płatniczych, do bankomatów
              czy też kart kredytowych. Stając się ofiarą napadu czy podglądu pinu do tych
              kart a w przypadku kart kredytowych VISA CLASIK kradzieży i mało
              odpowiedzialnych pracowników sklepów można rzeczywiście stracić. W prasie były
              opisywane sprawy podglądu pinu poprzez zamontowane kamery w bankomatach.
              Z w/w powodów wypłata gotówki z bankomatów jest ograniczona do określonej kwoty
              w ciągu dnia. Dodatkowo pracownicy banku kontrolują większe płatności kartą -
              potrafią zadzwonić na komórkę do właściciela i po zadaniu odpowiednich pytan
              upewnić się czy rzeczywiście właściciel posługuje się kartą.
              Ja nie będę namawiał na założenie konta internetowego. Moja żona podchodziła do
              tego w podobny sposób - brak zaufania do czegoś co nawet nie ma porządnej lady
              (mBank nie ma żadnego punktu obsługi) dlatego rozumiem opory. Ale wszystkie
              przelewy wykonuję ja z domu nawet te które wymagają potwierdzenia. Wydruk
              potwierdzenia z komputera jest dowodem również dla U.S. - sprawdziłem nie było
              zastrzeżeń.
              Pozdrawiam
    • arkmet Re: banki on-line 20.11.03, 07:26
      Ja obecnie mam konto w PKO BP i mBanku. Konto w mBanku jest bezpieczne ale do
      konta w PKO BP bardziej jestem przekonany ( i nie mam ty na mysli INTELIGO
      tylko e-pko). Gorąco polecam naprawde warto ( jeden minus dość wysoka opłata za
      prowadzenie konta ) !!!
      • Gość: prudencja Re: banki on-line IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.11.03, 21:51
        Krzysztofie, jestem Ci bardzo wdzięczna za tak obszerne wyjaśnienia. :) Nie
        przeszkadza mi, że nie ma lady itd., miałam wątpliwości przede wszystkim na
        temat bezpieczeństwa. Na pewno dużym plusem jest oszczędność czasu, no i
        pieniędzy też. Przemyślę jeszcze to wszystko, a tymczasem dziękuję Tobie i
        wszystkim innym miłym internautom, którzy zabrali głos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka