Gość: prudencja IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.11.03, 01:25 Nie wiem czy to pytanie już było, jeśli się powtarzam, to przepraszam. Chciałabym założyć konto bankowe w internecie. Czy jest ono w pełni bezpieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koktajl_molotowa WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA 18.11.03, 02:59 1. nie oddasz nikomu swojego ID i hasła 2. nie sprzedasz tokena lub listy haseł jednorazowych 3. nie będziesz łączyć się z bankiem z kafejki internetowej :o) 4. nie pozwolisz sobie zainstalować na komputerze żadnego keyloggera czy innego G W zasadzie są bezpieczne, ja mam konto ponad 3 lata w mBanku i kasę jeszcze też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bank bezpieczny - to może być sex !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 14:59 ale mam konto w INTELIGO, i nie jest żle. żeby ći odebrać kase - musiał byś popełnić kilka błędów kolejno. zabezpieczenie przelewu kasy na obce konto jest trzyetapowe. "login", "hasło", "jednorazowy kod z karty kodów". stały jest tylko login, reszta sie zmienia. jak masz bezpieczny komp - brak trojanów i innego gówna, brak nadzoru administratora - który wie o tobie wszystko (na osobiste polecenie szefa) - to wal śmiało! jak znajomość kompa sprowadza sie do przeglądania internetu - to sie UCZ! a najlepiej mieć wiele kont - w różnych bankach - to sie niezmienia i bez internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prudencja Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.11.03, 01:03 Dzięki za informacje. Ale mam nadal wątpliwości... :) Przecież takie rzeczy jak ID czy hasło są chyba do poglądnięcia przez co bardziej zdolnych komputerowców? Odpowiedz Link Zgłoś
skynews Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA 19.11.03, 02:06 dyskutowalismy juz na ten temat. poczytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=8679230&a=8679230 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prudencja Re: WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.11.03, 20:18 Dzięki za link, zbyt wiele to ja z tego nie rozumiem, ale i tak dzięki. ;) Chyba podaruję sobie konto on-line, ono nie dla takich tooków jak ja. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Zbyt szybko rezygnujesz IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.11.03, 22:02 Miałem do czynienia z dwoma bankami elektronicznym mBank - prawie od początku istnienia i LG Bank - obecnie Nordea. Z tego drugiego zrezygnowałem z uwagi na interface - nie tak wygodny jak w mBanku. Aby ktokolwiek włamał się do mojego konta (nawet gdybym zdradził mu nazwę uzytkownika i hasło - albo przechwycił te dane w internecie) to jeszcze musiał by zdobyć hasła jednorazowe. A te są w odpowiednim miejscu pod opieką. Samo włamanie na konto niczego nie załatwi. Będzie mógł przekazać środki na wcześniej zdefiniwane przeze mnie rachunki. Nic z tego mu nie przyjdzie. Aby zdefiniować nowy przelew trzeba mieć dostęp do haseł jednorazowych. Uważam, że pieniądze tam są dobrze zabezpieczone. Nie słyszałem jeszcze aby w Polsce ukradziono komuś pieniądze z konta elektronicznego. Większe niebezpieczeństwo zagraża ze strony kart płatniczych, do bankomatów czy też kart kredytowych. Stając się ofiarą napadu czy podglądu pinu do tych kart a w przypadku kart kredytowych VISA CLASIK kradzieży i mało odpowiedzialnych pracowników sklepów można rzeczywiście stracić. W prasie były opisywane sprawy podglądu pinu poprzez zamontowane kamery w bankomatach. Z w/w powodów wypłata gotówki z bankomatów jest ograniczona do określonej kwoty w ciągu dnia. Dodatkowo pracownicy banku kontrolują większe płatności kartą - potrafią zadzwonić na komórkę do właściciela i po zadaniu odpowiednich pytan upewnić się czy rzeczywiście właściciel posługuje się kartą. Ja nie będę namawiał na założenie konta internetowego. Moja żona podchodziła do tego w podobny sposób - brak zaufania do czegoś co nawet nie ma porządnej lady (mBank nie ma żadnego punktu obsługi) dlatego rozumiem opory. Ale wszystkie przelewy wykonuję ja z domu nawet te które wymagają potwierdzenia. Wydruk potwierdzenia z komputera jest dowodem również dla U.S. - sprawdziłem nie było zastrzeżeń. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arkmet Re: banki on-line 20.11.03, 07:26 Ja obecnie mam konto w PKO BP i mBanku. Konto w mBanku jest bezpieczne ale do konta w PKO BP bardziej jestem przekonany ( i nie mam ty na mysli INTELIGO tylko e-pko). Gorąco polecam naprawde warto ( jeden minus dość wysoka opłata za prowadzenie konta ) !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prudencja Re: banki on-line IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.11.03, 21:51 Krzysztofie, jestem Ci bardzo wdzięczna za tak obszerne wyjaśnienia. :) Nie przeszkadza mi, że nie ma lady itd., miałam wątpliwości przede wszystkim na temat bezpieczeństwa. Na pewno dużym plusem jest oszczędność czasu, no i pieniędzy też. Przemyślę jeszcze to wszystko, a tymczasem dziękuję Tobie i wszystkim innym miłym internautom, którzy zabrali głos. Odpowiedz Link Zgłoś