IP: *.146.c78.petrotel.pl 18.10.10, 10:49
Czy kupujecie swoim dzieciom zestawy klocków innych firm niż strasznie drogie Lego ? Jak się sprawdzają? Jakich producentów możecie polecić ? Z góry dzięki za wszelką pomoc - muszę kupić klocki na prezent :), a nie chciał bym się wstydzić nieudanego zakupu...
Obserwuj wątek
    • Gość: Jadzia Re: Klocki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.10, 11:59
      Nie bądź skąpa i kup lego
    • mika_p Re: Klocki 18.10.10, 12:01
      Tak, klocki konstrukcyjne, zwane tez waflowymi. Takie:
      www.rai-bud.pl/kat_4_23_0_0_1.html
      Mojej córce nie nudzą się od chyba 3 lat, jak nie dłużej, co jakiś czas dokupujemy nowy zestaw. Albo same klocki-kwadraty, albo jakiś tematyczny, ostatnio chyba Mały Domek. Ale i tak wszytskie ląduja w jednym pudle i tworzone z nich sa rozległe konstrukcje. Za cenę malutkiego zestawu Lego można kupic całkiem solidną porcję waflowych.
      Na pewno bywają na Rembielińskiego w środkowej hali.
    • Gość: do skąpej Re: Klocki IP: *.plock.mm.pl 18.10.10, 20:28
      lego nie są strasznie drogie
      lecz widząc twoje podejście już wiadomo, że będziesz się wstydzić

Ps. zrób sama klocki, np. z drewna
    • Gość: ola Re: Klocki IP: *.021.c78.petrotel.pl 18.10.10, 22:26
      proponuje ci się wybrać do hurtowni bona na podolach płd duży wybór klocków oraz ich cen lub do gumisia m a komentarzami reszty nie przejmuj się!
      • Gość: gość Re: Klocki IP: *.146.c78.petrotel.pl 19.10.10, 09:07
        Lego nie są drogie hmm. Szukam remizy strażackiej z Lego około 650 części kosztuje ponad 300 zł jeśli dla Was nie jest to drogo to może podam Wam numer konta i każdy z Was "nieskąpców" przeleje po 50 zł ?

ola - kupowałaś jakieś klocki inne niż Lego ?
        • ziva Re: Klocki 19.10.10, 10:01
          Podobne do lego, a nieco tańsze są klocki firmy cobi.
        • Gość: do skąpej Re: Klocki IP: *.plock.mm.pl 19.10.10, 14:51
          Gość portalu: gość napisał(a):

> Lego nie są drogie hmm. Szukam remizy strażackiej z Lego około 650 części koszt
          > uje ponad 300 zł jeśli dla Was nie jest to drogo to może podam Wam numer konta
          > i każdy z Was "nieskąpców" przeleje po 50 zł ?

Typowe myślenie skąpej osoby, czyli "niech inni dadzą". Skoro sadzisz się na remizę, to ją kup. A jak cię nie stać to siedź cicho.
        • Gość: darkus Re: Klocki IP: 80.50.135.* 13.02.11, 18:17
          polecam remizę firmy KAZI kupiłem ją po 89 zł i jest naprawdę ogromna 850 el , klocki są dobrej jakości dużo nie odbiegającej od lego
    • Gość: babcia Re: Klocki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.10.10, 19:11
      Wszystkie nosoby które się ty wypowiadały marnują swoje talenty, powinniście iśc do ratusza na doradców.
    • Gość: **** Re: Klocki IP: 178.56.135.* 20.10.10, 09:38
      W Gumisiu są bardzo fajne i dużo tańsze niż lego klocki firmy "sluban" nie widzę wielkiej różnicy w łatwości budowania czy rozkładania w porównaniu do lego.
      • Gość: gość Re: Klocki IP: *.146.c78.petrotel.pl 20.10.10, 19:26
        Byłem w Gumisiu i w Bonie mają bardzo mały wybór, za radą mika_p poszedłem do środkowej hali z butami na Rębiela i kupiłem to czego szukałem - remizę strażacką ponad 700 części za 120 zł.
        Sulbana też tam mają, i wiele innych, ale ja kupiłem z logiem jakiejś piramidki.

Też śmiało mogę polecić tę firmę, sam miałem niezłą zabawę pomagając układać klocki :)

Do nieżyczliwych: Psioczcie dalej ale pamiętajcie, kto pyta nie błądzi!
        • Gość: mama z Płocka Re: Klocki IP: *.plock.mm.pl 20.10.10, 22:35
          Ja kupuje klocki LIAGO, są tak samo dobre jak lego, a co najważniejsze
          dzieci są zadowolone. Gdzie dokładnie w hali z butami jest ten sklep.
          Wiem, że jest tam taki zabawkowy, ale tam mają tylko lego.

• Gość: Gosia Re: Klocki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.10.10, 23:02
            wchodzisz do pierwszej hali od strony ch echo przechodzisz ja cala i wchodzisz do nastepnej Po lewej i prawej stronie masz buty a w korytazu pomiedzy butami masz klocki. Dzis tamtedy przechodzilam myslalam ze to lego :)
            • Gość: gość Re: Klocki IP: *.167.c92.petrotel.pl 09.11.10, 14:26
              Żeby była jasność co do jakości:

Od roku 1999 kiedy LEGO straciło patent na system klocków w Europie pojawiło się kilka firm chinskich produkujących klocki "lego". Z latami rozwijały one swoje produkty i jakość i doszły do dobrych (nie znaczy to idealnych) rezultatów, co spowodowało niepokój i całą rzeszę błędnych informacji na ich temat. Klocki chińskie nie są trujące, są wykonywane z tych samych materiałów co inne znane więc każda informacja o ich toksyczności jest anty reklamą próbującą utrzymać europejskich producentów,którzy też produkują swoje zabawki w Chinach!!!. Markety takie jak Auchan czy Carefur zaopatrują się w Chinach, a my chętnie kupujemy właśnie w takich miejscach nie patrząc na szkodliwość tych produktów . Obecnie Chińczycy oferują całkiem udane zestawy po atrakcyjnych cenach. Kilka słów o firmach, które można znaleźć na polskim rynku:

- Sluban - klocki raczej dobrze wykonane. Pojawiają się tu 2 problemy: składalność na 90% bo czasami coś "zgrzyta", drugi to przy dużych zestawach braki części. Firma ta boryka się z ilością zamówień co świadczy o zainteresowaniu i w miarę dobrej jakości oraz przystępnej cenie, ale nie potrafi zapewnić takiej ilości zestawów co skutkuje błedami i brakami.
              Ludzie którzy raz kupili wracają po następne zestawy - polecam te mniejsze.

- Ligao - to firma nastawiona na współpracę ze wszystkimi, którzy mogą zakupić 20m3 kontener. Mają odpowiednie siły by przerobić każdą ilość zamówień. Klocki są raczej dobrze wykonane ale tak jak w przypadku Slubana czasmi coś "zgrzyta" i trzeba użyć wiekszej siły. Nowe zestawy tej firmy taie jak piraci są już dobrze wykonane i tu nie mają czego się wstydzić. Z nowych produktów ligao (których nie ma narazie duzo) można wymienić: piracitów, gwiezdne wojny, wille i stragany. Cena jest podobna jak Slubana. Ludzie którzy raz kupili wracają po następne zestawy.

- KAZI - te klocki powoli wdzierają sie między Slubana, a Ligao. Są raczej dobrze wykonane i tak jak u poprzedników zdarzają sie problemy, ale duże rzadziej. Są wykonane w sposób umożliwijący łatwe ich łączenie, a wzory są łudząco podobne do LEGO. Według mnie są to klocki które z chinskich produktów są najbardziej godne uwagi.

- BELA - dużo krytyki związanej z tymi klockami pojawia się w sieci. Należy się zastanowić nad stosunkiem cena-jakość. LEGO technic to drogie zestawy te największe sięgają nawet 1200 zł. Jak w takim przypadku ma się zarobek przeciętnego Polaka do ceny - nijak. Są na rynku tańsze odpowiedniki więc każdy powinien mieć szanse wyboru. Znam ludzi którzy sa zadowoleni z tego co sie udał zbudować z tych klocków i ja do nich należę - mam traktor, racera, koparkę, widziałem quada. Roboty też nieźle wyglądają. Prawdą jest że części nie są wykonane idealnie i często potrzeba siły żeby coś złożyć, ale z drugiej strony mocno się trzymają i nie odpadają. Mechanizmy - tu większy problem, nie wszystkie działają czasami nie składają się kółka zębate. większość które zbudowałem działają najwiekszy problem był i jest z traktorem. Tu pozostawiam wybór do rozważenia
              • Gość: gość Re: Klocki IP: *.167.c92.petrotel.pl 06.12.10, 13:32
                Opinie o podróbkach DUPLO: JIXIN i JDLT

Klocki JDLT są super. Wykonane są z bardzo dobrej jakości plastiku, bardzo solidne i bezpieczne, a przy tym kolorowe i piękne:)

Moim zdaniem taka duża różnica w cenie pomiędzy JDLT a DUPLO istnieje tylko dlatego, że Lego Duplo nie miały konkurencji i producent mógł sobie narzucić cenę jaką chciał. Teraz (choć konkurencja już jest) ceny nadal są dużo wyższe bo Lego jest na rynku już dość długo i ma wyrobioną markę - a że dużo jest naiwnych klientów to nieźle na tym firma zarabia.

Ja polecam JDLT jak najbardziej. Pojawia się coraz więcej ciekawych zestawów - są mniejsze i większe paki więc każdy znajdzie coś dla siebie (a raczej dla maluszków Wink ).

Z tego co zdążyłam się dowiedzieć, klocki JDLT można łączyć też z klockami DUPLO - co prawda trochę mocniej trzeba naciskać ale się da.

Mój synek ma JIXIN - kolejkę jak również jeden zestaw Lego Duplo. Jakoś identyczna powiedziałabym. JIXIN nie mają napisów firmowych Smile, jedynie kwiatki i zwierzątka ciężej wchodzą do płyt z Duplo a tak to OK
    • swiatklockow Re: Klocki 03.01.11, 20:47
      Nie chodzi o skąpość,a o strach przed nowym. Spróbujcie czegoś nowego a nuż się spodoba :-)
      Odwagi Jixiny są fajne i niedrogie. Lego nie jest jedyna firmą produkującą klocki:
      Jixin, Ligao, Banbao, Dragon, Kazi, Sluban, Jubilux, Mega blocks i wiele innych. Experymentujcie - dzieci i tak nie widzą różnicy. Rodzice wynajdują wymówki i widzą więcej wad niż ich pociechy - po co utrudniać tak prostą rzecz :-)
      • Gość: gość Sklep z kolckami w Płocku IP: *.242.c92.petrotel.pl 16.04.11, 09:39
        Zawsze kupuje na Rynku na Rembielińskiego w hali z butami (środkowa hala), mają tam największy wybór odpowiedników klocków Lego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka