Dodaj do ulubionych

depo-provera

13.09.06, 10:36
prosze napiszcie co sadzicie o zastrzyku depo-provera?dzieki
Obserwuj wątek
    • gosikka Re: depo-provera 13.09.06, 14:36
      Ja nie używałam, ale czytałam dużo opinii, m.in. na forach internetowych (także
      Gazety) i chyba większość opinii jest negatywna. Chociaż napewno znajdą się
      osoby, którym ta metoda odpowiada.
      Plusy:
      - cena
      - niekłopotliwość stosowania (raz na 3mce)
      - skuteczność taka jak w przypadku pigułek
      Minusy:
      - chyba dość częste skutki uboczne (zaburzenia nastroju, przybieranie na wadze,
      plamienia częste i obfite, nawet kilku tygodniowe - te objawy spotykałam w
      opiniach najczęściej)
      - długi (duuużo dluższy niż podaje producent) czas powrotu do płodności. Kilka
      kobiet o których wiem musiało przejść na leczenie hormonalne gdy chcialy zajść
      w ciążę, bo mimo upływu 1,5-2lat owulacji nadal nie było (także u kobiet, które
      wcześniej nie miały z tym problemów, mają już jedno dziecko).
      - fakt, że w razie, gdy źle będziesz znosić tą metodę nie możesz jej przerwać z
      dnia na dzień, tak jak tabletek.
      - nie jest polecae u kobiet, które jeszcze nie rodziły (może wlaśnie ze względu
      na to, że często "permanentnie" znosi owulację.
      Tyle wiem, ale lekarzem nie jestem ;D A co na to twój gin?
    • jankocha1 Re: depo-provera 13.09.06, 21:02
      ja tylko slyszalam,ze sie bardzo tyje
    • mp1203 Re: depo-provera 13.09.06, 22:06
      oj nie polecam,chyba ze chcecie przytyc. bylo fajnie dopoki nie zaczelam tyc...
      zero stresu, moglam karmic piersia,zadnych powiklan...ale do wagi "sprzed" nie
      wrocilam
      • mamynia Re: depo-provera 16.09.06, 21:32
        A ja w zeszłym roku biorąc depo-proverę schudłam 7 kilo. Oczywiście na diecie
        też byłam.
        Nie miałam okresu (pierwszy pojawił się 6 miesięcy po odstawieniu) choć
        poplamiania bywały.
        Ogólnie byłam zadowolona.
        Pozdrawiam
    • bomola Re: depo-provera 29.10.06, 08:56
      ja biorę jestem zadowolona co do tycia mnie to nie dotyczy i nie wiem dlaczego
      wiąże się je z tym lekiem myślę że szybciej tyje się po zwykłych tabletkach
      depo-provera działa tak jak hormony działające w okresie ciąży więc powinna mieć
      mniej skutków ubcznych niż zwykłe tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka