ryba215 13.09.06, 10:36 prosze napiszcie co sadzicie o zastrzyku depo-provera?dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosikka Re: depo-provera 13.09.06, 14:36 Ja nie używałam, ale czytałam dużo opinii, m.in. na forach internetowych (także Gazety) i chyba większość opinii jest negatywna. Chociaż napewno znajdą się osoby, którym ta metoda odpowiada. Plusy: - cena - niekłopotliwość stosowania (raz na 3mce) - skuteczność taka jak w przypadku pigułek Minusy: - chyba dość częste skutki uboczne (zaburzenia nastroju, przybieranie na wadze, plamienia częste i obfite, nawet kilku tygodniowe - te objawy spotykałam w opiniach najczęściej) - długi (duuużo dluższy niż podaje producent) czas powrotu do płodności. Kilka kobiet o których wiem musiało przejść na leczenie hormonalne gdy chcialy zajść w ciążę, bo mimo upływu 1,5-2lat owulacji nadal nie było (także u kobiet, które wcześniej nie miały z tym problemów, mają już jedno dziecko). - fakt, że w razie, gdy źle będziesz znosić tą metodę nie możesz jej przerwać z dnia na dzień, tak jak tabletek. - nie jest polecae u kobiet, które jeszcze nie rodziły (może wlaśnie ze względu na to, że często "permanentnie" znosi owulację. Tyle wiem, ale lekarzem nie jestem ;D A co na to twój gin? Odpowiedz Link Zgłoś
jankocha1 Re: depo-provera 13.09.06, 21:02 ja tylko slyszalam,ze sie bardzo tyje Odpowiedz Link Zgłoś
mp1203 Re: depo-provera 13.09.06, 22:06 oj nie polecam,chyba ze chcecie przytyc. bylo fajnie dopoki nie zaczelam tyc... zero stresu, moglam karmic piersia,zadnych powiklan...ale do wagi "sprzed" nie wrocilam Odpowiedz Link Zgłoś
mamynia Re: depo-provera 16.09.06, 21:32 A ja w zeszłym roku biorąc depo-proverę schudłam 7 kilo. Oczywiście na diecie też byłam. Nie miałam okresu (pierwszy pojawił się 6 miesięcy po odstawieniu) choć poplamiania bywały. Ogólnie byłam zadowolona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bomola Re: depo-provera 29.10.06, 08:56 ja biorę jestem zadowolona co do tycia mnie to nie dotyczy i nie wiem dlaczego wiąże się je z tym lekiem myślę że szybciej tyje się po zwykłych tabletkach depo-provera działa tak jak hormony działające w okresie ciąży więc powinna mieć mniej skutków ubcznych niż zwykłe tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś