dorota7911 12.06.07, 16:06 Chciałam zapytać czy któraś z Was robiła Test z krwi na wykrycie wad rozwojowych dzidziusia tzw. test PAPP-A który wykonuje sie na ul. Mickiewicza 27? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosikka Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 12.06.07, 22:26 W takim budynku za bliźniakiem? Jeśli tak, to ja robiłam prawie dwa lata temu. Wyniki były do badania w 12 tyg. u dr.Juchnowicza. Jeśli masz pytania, to ( o ile będę pamiętała ;) ) odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 13.06.07, 11:21 Ja robiłam ten test trzy tygodnie temu, kosztuje o ile pamiętam 90 zł. Wyniki odebrałam po 3 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota7911 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 13.06.07, 16:52 Pytam dlatego bo robiłam usg genetyczne u dr Sabatowskiej które wyszło w porządku i nie wiem czy warto robic to drugie badanie, wydaje mi się że oba badania polegają prawie na tym samym, mają ponad 90% wykrywalności wad rozwojowych. dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 11:04 Jeśli możesz sobie pozwolić na koszta to polecam żebyś zrobiła, bo test Pappa jest łączony z wynikiem usg genetycznego i to daje najwyższą wykrywalność jaką dają metody prenatalne nieinwazyjne. Ja też robiłam usg genet. u dr Sabatowskiej i bardzo wahałam się nad testem Pappa, a to dlatego, ze z pierwszym dzieckiem mimo, że usg genetyczne wychodziło prawidłowo to testy pappa i test potrójny, który robi się w 15 tygodniu wykazywały na duże ryzyko zespołu Dawna. Mój syn urodził się w rezultacie cały i zdrowy, ale okazało się, że znalazłam się w 10% tzw "szczęśliwych pechowców" z zafałszowanym pozytywnym wynikiem- po prostu chemia mi szalała pod wpływem hormonów ciążowych. Okazało się teraz że test Papa wykazuje niskie ryzyko co daje mi komfort, ze z moją fasolką jest ok. Polecam, ale spiesz się bo 12 tdzień szybko mija:)Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 12:27 Witam serdecznie. Test PAPP-A robiłam we wtorek, mam już wyniki ale nie potrafię ich zinterpretowac. Czy ktoś miał podobne: hcg - beta: 19,9 PAPPA: 1,2 jestem w 14 tyg ciąży. Prosze o jakąś informację Odpowiedz Link Zgłoś
kasialoca Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 17:23 Cześć.Moje wyniki z tego labolatorium były;PAPP-A-0.26 i B-HCG-0.40. Były to to bardzo zle wyniki,ponieważ ryzyko dla Trisomii 21 wyszło mi 1;50,robiłam amniopunkcje i wszystko jest ok.Musisz skonsultować wynik z lekarzem,ale wydaje mi się,że jest wporządku.Gdyby nie był to już w labolatorium by ci powiedzieli,tak jak mi.Mnie skierowała dr Sabatowska.Konsultowałam to z innym lekarzem i on twierdził,że przestał zalecać wykonywanie tego testu,ponieważ jakość płockiego labolatorium i doświadczenie pracowników nie jest wystarczająca i często wychodziły mylne wyniki,twierdzi,że jeśli już robić to w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 15.06.07, 14:29 Dziękuję Kasiu za odpowiedź. Troszkę mnie pocieszyłaś. Pierwszą ciąże miałam obumarłą dlatego teraz panikuje. Cieszę się że u Ciebie wszystko ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 16.06.07, 06:45 ar052007 a w którym tygodniu ciąży robiłaś test Pappa, bo mówisz że jesteś w 14 t.c. Tutaj każdy tydzień ma znaczenie i wyniki, które są błędne w 14 t.c. mogły być dobre w 12 t.c. Test Pappa robi się tylko w 12 tygodniu, potem w 15 tygodniu można zrobić test potrójny z krwi, ale on jest mniej czuły. Powodzenia wszystko będzie dobrze, jeśli czytałaś mój powyższy post to wiesz że u mnie wyniki testów były bardzo złe, tylko usg genetyczne wychodziło ok i urodziłam zdrowego fajnego syna. Głowa do góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 18.06.07, 07:52 To był 14 tc licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Licząc wiek faktyczny to było ok 12 tc. Mam nadzieję że lekarz bezsensownie nie kazał mi robic badań. Wczoraj miałam usg i wszystko ok. czekam teraz na wynik kompleksowy i jestem pełna nadzieji.Pozdrawiam serdecznie. Ania Odpowiedz Link Zgłoś