Dodaj do ulubionych

Test PAPP-A na Mickiewicza!

12.06.07, 16:06
Chciałam zapytać czy któraś z Was robiła Test z krwi na wykrycie wad
rozwojowych dzidziusia tzw. test PAPP-A który wykonuje sie na ul. Mickiewicza
27? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gosikka Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 12.06.07, 22:26
      W takim budynku za bliźniakiem?
      Jeśli tak, to ja robiłam prawie dwa lata temu. Wyniki były do badania w 12 tyg.
      u dr.Juchnowicza. Jeśli masz pytania, to ( o ile będę pamiętała ;) ) odpowiem.
      • mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 13.06.07, 11:21
        Ja robiłam ten test trzy tygodnie temu, kosztuje o ile pamiętam 90 zł. Wyniki
        odebrałam po 3 dniach.
        • dorota7911 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 13.06.07, 16:52
          Pytam dlatego bo robiłam usg genetyczne u dr Sabatowskiej które wyszło w
          porządku i nie wiem czy warto robic to drugie badanie, wydaje mi się że oba
          badania polegają prawie na tym samym, mają ponad 90% wykrywalności wad
          rozwojowych. dzieki i pozdrawiam
          • mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 11:04
            Jeśli możesz sobie pozwolić na koszta to polecam żebyś zrobiła, bo test Pappa
            jest łączony z wynikiem usg genetycznego i to daje najwyższą wykrywalność jaką
            dają metody prenatalne nieinwazyjne. Ja też robiłam usg genet. u dr Sabatowskiej
            i bardzo wahałam się nad testem Pappa, a to dlatego, ze z pierwszym dzieckiem
            mimo, że usg genetyczne wychodziło prawidłowo to testy pappa i test potrójny,
            który robi się w 15 tygodniu wykazywały na duże ryzyko zespołu Dawna. Mój syn
            urodził się w rezultacie cały i zdrowy, ale okazało się, że znalazłam się w 10%
            tzw "szczęśliwych pechowców" z zafałszowanym pozytywnym wynikiem- po prostu
            chemia mi szalała pod wpływem hormonów ciążowych. Okazało się teraz że test Papa
            wykazuje niskie ryzyko co daje mi komfort, ze z moją fasolką jest ok. Polecam,
            ale spiesz się bo 12 tdzień szybko mija:)Powodzenia:)
    • ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 12:27
      Witam serdecznie. Test PAPP-A robiłam we wtorek, mam już wyniki ale nie
      potrafię ich zinterpretowac. Czy ktoś miał podobne:
      hcg - beta: 19,9
      PAPPA: 1,2
      jestem w 14 tyg ciąży.
      Prosze o jakąś informację
      • kasialoca Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 14.06.07, 17:23
        Cześć.Moje wyniki z tego labolatorium były;PAPP-A-0.26 i B-HCG-0.40. Były to to
        bardzo zle wyniki,ponieważ ryzyko dla Trisomii 21 wyszło mi 1;50,robiłam
        amniopunkcje i wszystko jest ok.Musisz skonsultować wynik z lekarzem,ale wydaje
        mi się,że jest wporządku.Gdyby nie był to już w labolatorium by ci
        powiedzieli,tak jak mi.Mnie skierowała dr Sabatowska.Konsultowałam to z innym
        lekarzem i on twierdził,że przestał zalecać wykonywanie tego testu,ponieważ
        jakość płockiego labolatorium i doświadczenie pracowników nie jest
        wystarczająca i często wychodziły mylne wyniki,twierdzi,że jeśli już robić to w
        Warszawie.
        • ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 15.06.07, 14:29
          Dziękuję Kasiu za odpowiedź. Troszkę mnie pocieszyłaś. Pierwszą ciąże miałam
          obumarłą dlatego teraz panikuje. Cieszę się że u Ciebie wszystko ok.
          Pozdrawiam
          • mamamikolaja7 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 16.06.07, 06:45
            ar052007 a w którym tygodniu ciąży robiłaś test Pappa, bo mówisz że jesteś w 14
            t.c. Tutaj każdy tydzień ma znaczenie i wyniki, które są błędne w 14 t.c. mogły
            być dobre w 12 t.c. Test Pappa robi się tylko w 12 tygodniu, potem w 15 tygodniu
            można zrobić test potrójny z krwi, ale on jest mniej czuły. Powodzenia wszystko
            będzie dobrze, jeśli czytałaś mój powyższy post to wiesz że u mnie wyniki testów
            były bardzo złe, tylko usg genetyczne wychodziło ok i urodziłam zdrowego fajnego
            syna. Głowa do góry:)
            • ar052007 Re: Test PAPP-A na Mickiewicza! 18.06.07, 07:52
              To był 14 tc licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Licząc wiek
              faktyczny to było ok 12 tc. Mam nadzieję że lekarz bezsensownie nie kazał mi
              robic badań. Wczoraj miałam usg i wszystko ok. czekam teraz na wynik
              kompleksowy i jestem pełna nadzieji.Pozdrawiam serdecznie. Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka