Dodaj do ulubionych

Pierwsze ruchy

27.06.07, 07:47
cześć dziewczyny,wiem, że przy pierwszej ciąży można czekać nawet do 22tyg na
pierwsze ruchy, ale ja już nie mogę się doczekać,jestem w 17tyg.Jak to jest
(było) u Was?? Napiszcie kiedy poczułyście motylki???
Obserwuj wątek
    • brawurka132 Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 09:48
      witaj!ja też jestem w 17 tyg. może spotkamy się na porodówce?:)termin mam na
      2-6 grudzień i też niecierpliwie czekam na ruchy. czasem podsłuchuję Maleństwo
      stetoskopem i słychać jak wody pluskają, a czasem jest cisza więc pewnie śpi!
      Gdzie będziesz rodziła? pozdrawiam
      • kokate Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 10:23
        poród na kościuszki, termin mam na 1 grudnia :) fajnie jakbyśmy się
        spotkały,też podsłuchiwałam stetoskopem, ale cisza.Naczytałam sie w książkach i
        dlatego taka niecierpliwa jestem. Pozdrawiam
    • janka741 Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 10:06
      Moja córcia dała o sobie znać w 20 tygodniu ciąży - też się naczekałam.
      Pozdrawiam
      Ewa
      • mamamikolaja7 Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 12:31
        Jestem także w 17 tyg. ciąży (na początku) to moja druga ciąża, z synkiem
        poczułam ruchy pod koniec 17 tyg, ale jak teraz dopiero to wiem, pierwszy
        jednorazowy "motylek" poczułam w 15 tyg, ale wtedy nie miałam pewności czy to
        jest właśnie to...:) Teraz mam pod sercem dziewuszkę i nasłuchuję, bo to już
        pewnie lada dzień, chyba, że dziewuchy są bardziej leniwe, jak pisze janka741:)
    • bejoy Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 15:10
      Oficjalnie lekarz klepnął 17 tydzień jako początek ruchów, ale motylki były już
      od 15-go :)))
      Wiedziałam na co zwracać uwagę, więc było łatwo poczuć "gilanie" w brzuchu :)
      Teraz to już hard core - kopie na potęgę i zaczynam odliczać kiedy koniec, bo
      bywa boleśnie :))) Szczególnie przy obrotach mam wrażenie odpływania i boję się,
      że któregoś dnia naprawdę zemdleję. Ale takie akcje to po siostrze, więc też
      jestem przygotowana na gorsze zajdy. W końcu starsza wypchnęła mi jedno żebro :))))
      • kokate Re: Pierwsze ruchy 27.06.07, 15:26
        no właśnie, 17 tydz a ja codziennie leżę wieczorkiem i tzrymam ręce na brzuchu
        z nadzieją że coś poczuję, ale to co czuję to zwykłe wzdęcie, no bo przecież
        sezon na czereśnie i bób...hehe :)
    • madziara1976 Re: Pierwsze ruchy 28.06.07, 13:47
      ja pierwsze ruchy mialam gdzies w 18 tygodniu, ale tak na serio to poczulam w 19
      i potem bylo juz coraz fajniej. Po porodzie to byla jedyna rzecz, ktorej mi
      brakowalo, mimo że Ania na zewnatrz jest równie ruchliwa :)
      • kokate Re: Pierwsze ruchy 11.07.07, 07:54
        Witajcie
        muszę Wam napisać, że dzidziuś zaczął delikatnie pukać do mnie, niesamowite
        uczucie, nie są to motyle, bąbelki czy przepływająca rybka, normalne delikatne
        puk puk...:)
        a jak tam u Was? pozdrawiam serdecznie :))
        • mamamikolaja7 Re: Pierwsze ruchy 11.07.07, 08:42
          Moja niunia bierze chyba bardzo duży rozbieg do tego startu, bo w zeszłym
          tygodniu poczułam stuk-puk i cisza do wczoraj gdy było już o wiele wyraźniejsze
          PUK I ZNOWU CISZA... albo jakaś leniwa, albo to cisza przed burzą ha,ha:)
          • kokate Re: Pierwsze ruchy 11.07.07, 09:34
            hehe...taka pogoda, to nie ma co się dziwić, że nawet dzidzi nie chce się
            ruszać...u mnie na razie regularnie codziennie puka, ale delikatnie i na razie
            oszczędnie, raz na dobę...też leniuszek chyba ;)jeszcze nie znam płci...
    • mamamikolaja7 Re: Pierwsze ruchy 11.07.07, 21:49
      No to się zaczęło!!!! To była cisza przed burzą:0 Moja niunia szaleje od
      pierwszego dnia regularnych ruchów. Skopała mnie dziś bo nie podobała jej się
      muzyka, którą puszczał jej straszy brat - uspokoiła się zaraz gdy ją
      wyłączyliśmy ha,ha:) Niezłe ziółko rośnie czuję:)
      • bejoy Re: Pierwsze ruchy 11.07.07, 22:44
        Ja jestem już pokopana na całego :)))
        Żebra bolą, nie wspomnę o pęcherzu czy innych zawartościach brzucha :)
        Do tego krzyż... jesoooooo, ależ boli :(
        A ganianie trzylatki wcale mi nie pomaga, wrrrrr, byle do końca :))))
    • mamamikolaja7 Re: Pierwsze ruchy 12.07.07, 11:12
      łączę się z tobą w bólu, ja biegam za 2 -latkiem i choć jestem w połowie ciąży
      to już zaczyna nie być fajne:) Dużo cierpliwości i jak najszybszego
      bezpiecznego rozwiązania:)
      • bejoy Re: Pierwsze ruchy 12.07.07, 13:14
        Nie dziękuję :)
        Przyda się :)))
        • kokate Re: Pierwsze ruchy 13.07.07, 11:45
          to ja mam dobrze, bo to pierwsze dziecko więc nie muszę za nikim ganiać...ale
          moje małe kopie nadal subtelnie i delikatnie...może wstydzioszek jaki?
    • tara34 Re: Pierwsze ruchy 13.07.07, 13:51
      u pierworodek tak ok.20-22 tygodnia ,jednak może każda mama zauważy wczesniej
      inna troszeczkę pózniej.Powiem Ci tylko tyle ,wiem co czujesz,to
      najcudowniejsze uczucie....................pierwsze ruchy są tak delikatne,że
      trzeba się wczuc ,żeby wiedziec .Kolejne ................juz nie przemkną
      uwadze....................powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka