cinekk1 12.11.09, 22:07 Jeśli napiszę: dla dzieci w wieku 15-17 lat, popełniam błąd pisząc słowo "lat" na końcu? Czy samo "w wieku" nie wystarczy? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Jak to 12.11.09, 22:31 Jak to, 17-latek - i nadal dziecko? Toż to już młodociany! Ci, nekkazujący {Cinekkowi} wycinać "lat" ze zdania, nie zdają sobie sprawy, że błądzą. Jeśli {Cinekk} chce dualizmu unikać - niechże przeredaguje zdanie na: ... dla dzieci w wieku 15-17 wiosen ... Choć, jak któreś z nich latem rodzone, to będą mogły wystąpić pewne kłopoty w zliczaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
cinekk1 Re: Jak to 12.11.09, 22:54 Niestety "lat" zostanie, bo szefowa napisała to czerwonym flamastrem. Tak sobie wszechwiedząca szefowa życzy i na nic się zdają tłumaczenia. Koniec i kropka. Szefowa jak nauczycielka. Na moim piśmie czerwone bukwy stawia i tak ma być poprawione. Dziękuję za wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
cinekk1 Re: Jak to 12.11.09, 22:56 dar61 ja Cię nie rozumiem. Przepraszam. Nie rozumiem. Nie piję od pięciu lat. Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Jak to 13.11.09, 00:40 cinekk1 napisał: > dar61 ja Cię nie rozumiem. Dar61 wyjaśnia, że słowo "lat" jest potrzebne. Samo 16-17 nie jest wiekiem. Wiek to jest 16-17 lat. Kiedyś się mówiło i pisało "wiosen" i to jest żart Dara61. Teraz już rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Czy aby? 13.11.09, 00:59 Przekonajcie mnie, że liczenie "wiosnami" jest wcześniejsze od liczenia "latami"! Czy "wiosnowanie" nie jest aby żartobliwą późniejszą formą? Kornel PS. Aby do wiosny! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: nie kumam 13.11.09, 12:47 Dyć pisałżech, że dzieciok może mieć 15-17 miesionców, tak i "lat" jest bezsprzecznie kompatybilne z tom cyfrom. Ergo: szefowa mo recht. A jak rechtu ni mo, to patrz pirwszy punkt regulamina. --- Bez picia hadwao wytrzymamy dyć tylko tydzień, {Cinekku_Pierwszy}, pij! Odpowiedz Link Zgłoś
ka.mu Re: W wieku... 13.11.09, 23:39 Wyobraź sobie zdanie: Dla dzieci w wieku 15. nie robiono zabawek, musiały pracować. Tylko mały makijaż i mamy coś nowego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś