krzysiek23bb 30.09.10, 13:48 Witam. Mam pytanie odnośnie pisania pewnego sformułowania. Przykładowe zdanie: "To co charakteryzowało Jana Kowalskiego to to, że...." Czy pisanie jedno po drugim "to" jest poprawne?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Gramatyka 30.09.10, 18:09 A nie prościej, że Jana K. coś charakteryzowało? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gramatyka 30.09.10, 19:16 Jak jak jaki jaka i jakę zobaczy to to rzadki przypadek. krzysiek23bb napisał: > Witam. Mam pytanie odnośnie pisania pewnego sformułowania. Przykładowe zdanie: > "To co charakteryzowało Jana Kowalskiego to to, że...." > > Czy pisanie jedno po drugim "to" jest poprawne?:) IMHO poprawnie, ale brakuje przecinka: "To, co charakteryzowało Jana Kowalskiego to to, że...." "To" ma różne funkcje: partykuły, łącznika, spójnika, zaimka, jak również pełni rolę podmiotu. W "to to" (IMHO) pierwsze to jest łącznikiem, drugie to zaimkiem. Porównaj: Ta, co mi się podobała to ta, co wyszła za mąż. To, co mi się podobało to to, żem wciąż wolny. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Gramatyka 30.09.10, 23:41 Na mój gust tam brakuje więcej przecinków... To, co charakteryzowało Jana Kowalskiego, to to, że.... Ta, co mi się podobała, to ta, co wyszła za mąż. Dopiero tak jest dobrze:-) Azdanie proponuję przerobić do postaci: Jana Kowalskiego charakteryzowało to, że... - tak jest prościej i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek23bb Re: Gramatyka 01.10.10, 12:30 Pozostając przy mojej wersji zdania. Czy po drugim "to" trzeba postawić przecinek przed "że" ? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Repetitio est mater studiorum? 01.10.10, 15:03 {Krzysiek23bb}, z niedowierzaniem: ...Pozostając przy mojej wersji zdania. Czy po drugim "to" trzeba postawić przecinek przed "że" ?... O, niewierny Tomaszu... {Kornel} już {Krzysiekowi} odpowiedział na to pytanie - tak, trzeba. Pod warunkiem, że {Krzysiek} doda też ten drugi, brakujący przecinek. Repetitio mater studiorum, {Krzysieku}, est. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_marchewa Re: Repetitio est mater studiorum? 01.10.10, 16:25 Racja, chyba, że chcesz zostać człowiekiem z mojej bajki i strzelać przecinkami na oślep. Nie polecam.. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_marchewa Re: Repetitio est mater studiorum? 01.10.10, 16:27 PS. Dar61: a znasz "gutta cavat lapidem.."? To najdłuższe jakiego musiałem się nauczyć na łacinie. A kazano nam przyswoić około 300 przysłów, okrutnicy jedni ci nauczyciele :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Tertio datur: Medico, cura te ipso 01.10.10, 18:54 Ba, {Kapitanie_m.}! Zdanie wtrącone zdaniem, ale dzięki za próbkę kuracji gutacją. Wczytując się we wpisy oraz w posty powyższe umartwię się, pójdę do Canossy i przyznam racyją nie tylko {Kornelowi}, ale i {Aguerremu}, {Cpt. Carrot}, my Cpt.! I przypomnę sobie, opiekunom tego lapidarium i wątkozakładźcy, że czytanie ze zrozumieniem warte jest zakupu włosiennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: : Medico, cura te ipso 01.10.10, 18:59 dar61: ...Tertio datur... - "tertio" z premedytacją, zamierzone! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Repetitio est mater studiorum? 01.10.10, 18:37 kapitan_marchewa napisał: > Racja, chyba, że chcesz zostać człowiekiem z mojej bajki i strzelać przecinkami > na oślep. > Nie polecam.. No tym razem padłeś od własnej broni! Po co ten przecinek po "chyba"????? To istne "mimo, że" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ka.mu Re: Repetitio est mater studiorum? 03.10.10, 12:01 Chyba chodziło o żarcik? Przecinkomania jest zaraźliwa ; -) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gramatyka 01.10.10, 20:31 Prawdę mówiąc wahałem się z tym drugim przecinkiem. Ale, mając w pamięci doświadczenia wczesnoszkolne, uznałem, że łatwiej go dopisać niż wymazać ;-) A przy okazji: czym jest pierwsze "to" w "to to"? Napisałem, że łącznikiem, ale to ma sens? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Gramatyka 01.10.10, 21:31 > A przy okazji: czym jest pierwsze "to" w "to to"? Napisałem, że łącznikiem, ale > to ma sens? Można by uznawać, że ma funkcję łącznika. Ale zwykle klasyfikuje się go po prostu jako czasownik (!) - nieodmienny, niedokonany. Odpowiedz Link Zgłoś