Dodaj do ulubionych

Co tam panie w polityce?

21.08.11, 17:08
Nasi politycy mają bardzo gorące lato, wybory tuż,tuż...
- Gdy widzę, że w sondażach mamy 15 proc. przewagi nad PiS, to mi się robi zimno. To nieprawda, w rzeczywistości prowadzimy o parę punktów - mówi w rozmowie z Newsweekiem marszałek Sejmu Grzegorz Schetyna.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10147423,Wybory_2011__Schetyna__Mamy_tylko_kilka_punktow_przewagi.html
Napieralski z kolei
- Atakują nas, bo jesteśmy silni, bo staliśmy się ważni, bo jesteśmy w lidze mistrzów - tak na konwencji krajowej SLD zagrzewał swoich zwolenników Grzegorz Napieralski. W warszawskiej hali Expo zebrało się ponad 800 działaczy Sojuszu z całej Polski. SLD przedstawiło swój program na wybory.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10147427,Wybory_2011__Program_SLD_mowi__jak_zyc_.html
a Oleksy na to
Były premier i jeden z filarów SLD nie startuje w jesiennych wyborach do parlamentu. - Wszystko przez "machinacje" w partii - zdradza sam Józef Oleksy. O ostatecznym kształcie list decydował w SLD Grzegorz Napieralski. Jeden z najbardziej rozpoznawalnych polityków lewicy pojawił się na konwencji Sojuszu i nie krył rozczarowania z powodu decyzji obecnego szefostwa partii.
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,10147704,Wybory_2011__Oleksy__Nie_kandyduje_przez_machinacje.html
Oj, będzie się działo!!!
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: Co tam panie w polityce? 21.08.11, 17:26
      Nie interesuje mnie ten temat.
      W najgorętszym czasie przygotowań do wyborów,
      ja będę w sanatorium.
      Nie pozwolę włączyć TV,
      nie będę czytała prasy codziennej, w radio wyłącznie
      muzyka. big_grin

PS: telewizor jest włączany po uiszczeniu opłaty,
      więc zaoszczędzę na lody.
      • sagittarius954 Re: Co tam panie w polityce? 21.08.11, 18:46
        Nie wierze super, żeś taka szkotka tongue_out

SLD cos tam zdobędzie, bo mizerota taka na rynku politycznym ....
        • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 21.08.11, 20:14
          Mnie trochę interesuje co tam panie w polityce jest,ale czym bliżej wyborów będzie to chyba też wyłączę TV,bo tego jazgotu to pewnikiem przesłuchać nie będzie można a za TV zapłacić muszę tak czy siak.Miernota jest to prawda i to SLD na czele tej miernoty.
          • sagittarius954 Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 06:50
            SLD na czele prawdy?/ Dominisiu ...big_grin
          • amityr Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 08:38
            A czym był program PO ? TO DOPIERO BAJER. Tusk powiada KRYZYS. Buhaha Wszystko zaczęte nic nie skończone. Jedną rzecz opanowali do perfekcji robienie długu.
            • maria88 Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 09:09

Okropności. Nie ma na kogo głosować. Boję się co będzie jak znowu rządzić będzie
              ktoś kto zadłuży w dalszym ciągu nasz kraj, nie zajmie się problemami ludzi
              ludzi starszych i chorych. Musimy głosować przede wszystkim na tych ,którzy chociaż trochę
              przyczynią się do poprawy naszej egzystencji. Małe ugrupowania ,które obiecują
              poprawę naszego bytowania nie mają obecnie szans na wygranie wyborów.
              Jest nas emerytów duża część społeczeństwa ustalmy na kogo mamy głosować
              i popierajmy.
              • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 10:52
                Maria88 małe ugrupowanie,które obiecuje!!! Ja wiem,ze obiecywanie nic nie kosztuje a tym samym nic nie znaczy.
                • maria88 Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 11:00
                  Jaka Twoja rada? Na kogo?Po? PIS?SLD? do żadnego nie mam zaufania bo wszystkie
                  były już przy władzy.Najchętniej to zagłosowałaby na SLD ale gdyby główne skrzypce
                  grał tam Kalisz.Jest to naprawdę mądry człowiek.
                  • anerim Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 12:18
                    Kalisz, bardziej celebryta niz polityksmile
                    • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 17:35
                      Maria,argument że wszyscy już byli to żaden argument,jeżeli chodzi o Kalisza to chyba masz rację ale on już się 'przejadł'.
                      • aga-kosa Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 19:18
                        Jak u Wyspiańskiego :" Chińczyki trzymają się mocno"
                        Pocieszające jest to, że "X" zbliża się ciągle do naszej orbity i cokolwiek by się nie działo to podobno na krótko ;*)) aga
                        • amityr Re: Co tam panie w polityce? 22.08.11, 19:56
                          aga-kosa napisała:

> Jak u Wyspiańskiego :" Chińczyki trzymają się mocno"
                          > Pocieszające jest to, że "X" zbliża się ciągle do naszej orbity i cokolwiek by
                          > się nie działo to podobno na krótko ;*)) aga
                          Fakt ,że "X" zbliża się ,ale nie do naszej orbity a dziać się będzie ,że ho ho a może i więcej !
                          • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 16:45
                            Faktycznie - trudny wybór, a własciwie jego brak bo tak naprawdę wszyscy juz byli.I dlatego troche denerwuje mnie jak wszyscy sie przejezdzaja na Tusku a sami co pokazali? A nie mieli tylu niesprzyjajacych okoliczności -powodzie, Smoleńsk, kryzys...A takich co obiecują poprostu nie słucham bo zeby komus dac to wiadomo-trzeba drugiemu zabrać.Z pustego i Salomon nie naleje. A zresztą - tak naprawdę to mozemy sobie tylko pogadac...
                            • amityr Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 17:48
                              Tak naprawdę to tylko Miller i Belka coś zrobili w nowe RP.Zapchali dziurę budżetowa Bauca 100mld zł i zostawili bilans na plusie.Tusk dołożył do Kaczora i razem mają 350 mld długu. Więc Irysko co ? jak ? gdzie? kto?
                              • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 19:04
                                Amityr!! już czasy minęły co to należało się zreformować a Ty co?? jakoś tkwisz w tym betonie,nie mam nic przećko temu ale nie pisz co było,bo my tu chyba wszyscy wiemy co było..
                                • amityr Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 20:32
                                  dominika.24 napisała:

> Amityr!! już czasy minęły co to należało się zreformować a Ty co?? jakoś tkwisz
                                  > w tym betonie,nie mam nic przećko temu ale nie pisz co było,bo my tu chyba wsz
                                  > yscy wiemy co było..
                                  Widzę ,że nie pierwszy i nie ostatni raz jadłaś leszcza. Więc idź kobieto do składziku i napij się zimnego schłodzonego mleka . Najlepiej od Milki. Nie zapomnij zebrać śmietankę. Przeważnie tak jest ,że jedni maja śmietankę a drudzy ci pracowici chude mleko. Jeszcze jedno nie pisz za wszystkich . Pisz za siebie i do przodu. Chętnie wysłucham co masz do powiedzenia .Tylko bez och i ach.
                                  • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 21:09
                                    Fakt ze nasze rządy - kazda kolejna ekipa - rządziły jak rzadziły i mamy to co mamy.Jak tylko komuna padła to jak była przeprowadzana prywatyzacja? Ile wtedy poszło w błoto? Ale teraz to wszystko wina Tuska. To nie tak ze ja pałam wręcz miłoscią do PO. Co ten facet zawinił w końcu...Zresztą ta cała polityka to jedno bagno.
                                    • amityr Re: Co tam panie w polityce? 23.08.11, 21:10
                                      Do tramwaju wpada ksiądz i już od drzwi krzyczy:
                                      - Krzyżyki do kontroli!
                                      Wszyscy posłusznie okazują, tylko jeden facet w kącie nie.
                                      - No a pan? - pyta się ksiądz.
                                      Facet zdejmuje koszulę i oczom wszystkich ukazał się wielki różaniec zawieszony na szyi.
                                      - Co to jest? - dopytuje się zdziwiony ksiądz.
                                      - Miesięczny.
                                  • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 24.08.11, 09:40
                                    Amity,Panie Dzieju nie denerwujsa się tak, achów i ochów niet.Ja akurat mam mleko i śmietanę,śmietany nie zbieram bo mam z wirówki od mleka.Nie piszę za wszystkich,ponieważ napisałam 'chyba' a to słowo nie mówi za wszystkich.Do powiedzenia co mam to okaże się w praniu.Jest słonecznie.
                                    • aga-kosa Re: Co tam panie w polityce? 24.08.11, 11:00
                                      Piszcie co chcecie, moja młodość; durna, górna, chmurna, pierwsze niezapomniane miłości, to wszystko zostało w PRL- u.
                                      Żaden polityk tego już nie zmieni.sad aga
                                    • amityr Re: Co tam panie w polityce? 24.08.11, 14:51
                                      dominika.24 napisała:

> Amity,Panie Dzieju nie denerwujsa się tak, achów i ochów niet.Ja akurat mam mle
                                      > ko i śmietanę,śmietany nie zbieram bo mam z wirówki od mleka.Nie piszę za wszys
                                      > tkich,ponieważ napisałam 'chyba' a to słowo nie mówi za wszystkich.Do powiedzen
                                      > ia co mam to okaże się w praniu.Jest słonecznie.
                                      Ja się nie denerwuję tylko szkoda mi ciebie,ze nie łapiesz o co biega a poddajesz wątpliwość fakty.Nie chcesz debaty to nie jesteś jak Jarek. Najpierw tak a po tym siak.A najlepiej na boku.
                                      • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 24.08.11, 16:02
                                        Chętnie dałabym się sprowokować ale na debatę Tu,brakuje mi czasu.A Jarek przegrał......na razie !
                                        • amityr Re: Co tam panie w polityce? 24.08.11, 18:55
                                          dominika.24 napisała:

> Chętnie dałabym się sprowokować ale na debatę Tu,brakuje mi czasu.A Jarek przeg
                                          > rał......na razie !
                                          Bajer .Na rolnictwie też się nie znasz !
                                          • baska123 Re: Co tam panie w polityce? 25.08.11, 17:40
                                            CBOS: PO - 36 proc., PiS - 20 proc.
                                            46 minut temu Aktualizacja: 1 minuta temu
                                            W sierpniu 36 proc. respondentów deklarujących, że na pewno weźmie udział w wyborach, chce głosować na PO; na PiS jest gotowych oddać swój głos 20 proc.; SLD popiera 8 proc., a PSL z 4-procentowym poparciem znalazło się poniżej progu wyborczego - wynika z sondażu CBOS.

To mi się podoba!
                                            • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 25.08.11, 19:02
                                              Gdyby taka cyrkulacja się utrzymała!!!To i Kłopotek miałby kłopoty.
                                              • amityr Re: Co tam panie w polityce? 25.08.11, 20:33
                                                I musiałby powstać Rząd mniejszościowy!
                                                • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 26.08.11, 10:01
                                                  Zyta G. wspiera Kaczyńskiego,wczoraj jedli wspólnie obiad i miedzy innymi była kaczka i kluski,chyba ja jestem trendy ,bo też u mnie na obiad były kluski.
                                                  • lucciola_one Re: Co tam panie w polityce? 26.08.11, 10:37
                                                    Z czym te kluski dominiko? Nie hodujesz kaczek? smile
                                                  • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 26.08.11, 11:13
                                                    lucciola_one napisała:

> Z czym te kluski dominiko? Nie hodujesz kaczek? smile
                                                    Z innym kurzęciem mięskiem,ja nic nie hoduję co by można było ubić i zjeść.
                                                  • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 29.08.11, 20:42
                                                    A.Hoffman dostał buraka od PSL-u ale to jest chyba taki ronkiel pastewny i ten burak i ten A.H.
                                                  • metalin Re: Co tam panie w polityce? 29.08.11, 21:07
                                                    PSL z pewnością wejdzie do rządu.... zawsze ma marne sondaże .
                                                  • chochlik5 Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 11:36
                                                    Budowy, przebudowy remonty rozpoczęte. Trzeba tym co rozpoczęli dać szansę żeby zakończyli. Dopiero wtedy gdy zakończą można będzie rozliczać. Nie wyobrażam sobie, żebu ktoś nowy realizował plany zgodnie z założeniem.
                                                  • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 16:36
                                                    Święta racja
                                                  • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 19:31
                                                    Widziałam dziś w TV Czarneckiego Ryszarda,mógłby robić w bajce za Bolka i Lolka,jaki śmieszny!!!
                                                  • amityr Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 20:52
                                                    chochlik5 napisała:

> Budowy, przebudowy remonty rozpoczęte. Trzeba tym co rozpoczęli dać szansę żeby
                                                    > zakończyli. Dopiero wtedy gdy zakończą można będzie rozliczać. Nie wyobraża
                                                    > m sobie, żebu ktoś nowy realizował plany zgodnie z założeniem.

A ja napisze ,że Gierkowi takiej szansy nie dano.Też Polska była w budowie i to jakiej.Tusk też już przegrał.Rostowski pociągnie go i utopi. tak jak Kania z Jaruzelem i Kiszczakiem utopili Gierka.Rostowski przyznaje ,że za pół najpóźniej za 8-m miesięcy Polskę ogarnie wielki kryzys.Pożyczki nie ma skąd a długu po uszy i nie spłacany.Pięknie.
                                                  • baska123 Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 21:13
                                                    amityr nabazgrał:
                                                    " Pożyczki nie ma skąd a długu po uszy i nie spłacany.Pięknie."
                                                    Rozumiem dlaczego tak za Gierkiem Ci się ckni.
                                                    On też w zapożyczaniu nas widział sposób na "dobrobyt".
                                                    Bredzisz jak ...... a tam, szkoda słów.

baska123
                                                  • amityr Re: Co tam panie w polityce? 01.09.11, 21:34
                                                    baska123 napisała:

> amityr nabazgrał:
                                                    > " Pożyczki nie ma skąd a długu po uszy i nie spłacany.Pięknie."
                                                    > Rozumiem dlaczego tak za Gierkiem Ci się ckni.
                                                    > On też w zapożyczaniu nas widział sposób na "dobrobyt".
                                                    > Bredzisz jak ...... a tam, szkoda słów.
                                                    >

Ja mam takie samo zdanie o Tobie.35 mld długu a 350 mld to rzeczywiście niewielka różnica. Gierek coś postawił i jeszcze złodzieje mieli co ukraść.Teraz nic nie ma. Dróg nie ma, przemysłu nie ma ,służby zdrowia nie ma, wojska i sprzętu nie ma, szkolnictwa też nie ma .Nic nie ma . Kto miał rację już niedługo się przekonamy. Dobranoc.

• chochlik5 Re: Co tam panie w polityce? 02.09.11, 00:26
                                                    Zaniechanie podjętych prac spowoduje znaczne straty materialne i jeszcze większe niezadowolenie z powodu niewykończonych autostrad i obwodnic Zaniechane remiony torów kolejiwych ograniczą sznsę na poprawę pracy kolei. Warto było wysłuchać uważnie sprawozdania ministra Grabarczyka o dotychczasowych osiągnięciach i rozpoczetych pracach ilustrowane zdięciami i planach opartych na zabezpieczeniu finansowym.
                                                  • metalin Re: Co tam panie w polityce? 02.09.11, 06:49
                                                    Amityr, cóż na upartego nie ma lekarstwa i nie chcę tu kolejnego prostowania twoich poglądów czynić i przykładów podawać....wróciłam z kolejnej eskapady po Polsce , tym razem z Podkarpacia tam się buduje i to całkiem sporo. Rusz chłopie w Polskę to zobaczysz różnicę sprzed kilku zaledwie lat.
                                                  • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 02.09.11, 20:11
                                                    Racja.Polska się bardzo zmieniła.Nie jest juz taka siermiężna, szara.Nie wiem ale ja tu u nas biedy nie widzę a buduja sie wszyscy na potęgę.Nie tylko prywatnie.
                                                  • amityr Re: Co tam panie w polityce? 06.09.11, 21:23
                                                    metalin napisała:

> Amityr, cóż na upartego nie ma lekarstwa i nie chcę tu kolejnego prostowania tw
                                                    > oich poglądów czynić i przykładów podawać....wróciłam z kolejnej eskapady po Po
                                                    > lsce , tym razem z Podkarpacia tam się buduje i to całkiem sporo. Rusz chłopie
                                                    > w Polskę to zobaczysz różnicę sprzed kilku zaledwie lat.

Zacząłem już rozumieć filozofię, że wszystko można wytłumaczyć tym, że nasz kraj jest w budowie. Chociaż z czego pamiętam, to ostatni raz front przechodził przez Polskę w 1945 roku, a potem mieliśmy już tylko zimne wojny. A i tak właściwie odkąd pamiętam to zawsze coś budujemy. Po prostu taki z nas budowniczy naród.
      • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 01.02.12, 20:44
        Donald i Nicolas
        Co oni takiego ciekawego tam widza?

https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-580/-500/faktonline/634636273339608844.jpg
        • chris.w2 Skandaliczne wycieczki europoslow 02.02.12, 00:10
          "Cała Europa ma oszczędzać, ale europosłowie nie! (...)
          Ujawnione przez komisję kontroli budżetu UE dane za 2010 r. o skandalicznych wycieczkach eurodeputowanych wywołały zgrozę i oburzenie, także wśród trzeźwo myślących europejskich polityków.

Zamaskowane jako wyjazdy służbowe, w slangu deputowanych te podróże nazywane są >wygłupami<.
          Organizowane są pod pretekstem spotkań z parlamentarzystami z innych kontynentów,
          wymiany poglądów na temat rozwoju demokracji, czy rozwoju lepszej współpracy między instytucjami Unii Europejskiej i innymi organizacjami. (...)

Europosłowie mówią wszystkim o zaciskaniu pasa, ale uważają, że ich samych to nie dotyczy. Wydatki na ich podróże są obrazą dla podatników – grzmi Marta Andreasen, brytyjska eurodeputowana, była główna księgowa instytucji UE."
          • chris.w2 W Szwecji emerytury od 75 lat? 07.02.12, 22:23
            Premier Szwecji Fredrik Reinfeld chce wprowadzenia emerytur od 75 lat.
            Szwedzi sa oburzeni.
            Wg ich premiera w przyszlosci emerytury powinny rozpoczynac sie w wieku 75 lat.
            Uzasadnia to w prosty sposob: kto dluzej zyje, musi dluzej pracowac
    • amityr Re: Co tam panie w polityce? 05.09.11, 08:38

Najwyższy czas na plan ratunkowy dla polskiej gospodarki. Jeszcze płynie Titanic jeszcze wyborcze obietnice fruwają w powietrzu jak kolorowe motyle. Wyborcza koalicja domaga się debaty choć nie chce odpowiedzieć na podstawowe pytania dotyczące polskiej gospodarki i finansów publicznych. To najlepszy czas na postawienie przez opozycję trudnych pytań rządzącym. Dokąd zmierzamy, jak jest naprawdę ze skalą zagrożeń zarówno dla kieszeni zwykłych obywateli jak i dla wzrostu gospodarczego? Zamiast pozorowanych debat warto zadać choćby następujące pytanie naszym rządzącym:

1- Czy przygotowany jest plan ratunkowy na wypadek całkowitego bankructwa Grecji i wprowadzenie w życie planu Europy dwóch prędkości, pogłębienia się problemów wspólnej waluty oraz kryzysu systemu bankowego w Europie.

2- Czy jest plan awaryjny na wypadek załamania się kursu polskiego złotego oraz dalszego wzrostu cen walut w tym franka szwajcarskiego oraz problemów na europejskim rynku obligacji.

3- Jak dziś wygląda prawdziwa sytuacja finansów publicznych oczywiście nie ta PR – owska wersja MF J.V.Rostowskiego o zielonej wyspie i pełnej kontroli nad polskim długiem i budżetem, tylko ta, która przewiduje, że w wyniku osłabienia wzrostu polskiego PKB z 4,5 proc. do poziomu 3,5 w tym roku i ledwie 1,5 – 2 proc. w 2012r. co z kolei spowoduje, że w budżecie może zabraknąć od 15 – 30 mld zł.

4- Należy przycisnąć do ściany nasze wybitne pseudo autorytety ekonomiczne by odpowiedziały wreszcie jak długo możemy jeszcze zadłużać się w takim tempie ( średnio rocznie na ok. 100 mld zł ) i w tej skali co obecnie ( blisko 850 mld zł ).

5- Co uczyniono, żebyśmy przestali być zakładnikiem rynków kapitałowych i kapitału spekulacyjnego.

6- Czy 1 bln zł zadłużenia Skarbu Państwa na przełomie 2012/2013 będzie w ogóle jeszcze do spłacenia przez Polaków.

7- Czy dokonywane oszczędności w budżecie przez MF J.V.Rostowski, którymi tak się chwali ( w I poł. 2011r ok. 7 mld zł ) nie grożą realizacji podstawowych obowiązków państwa wobec obywateli. Czy nie są to aby m.in. oszczędności w służbie zdrowia ( nie zapłacono za nadwykonania szpitali za lata 2009 – 2010 to już grubo ponad 1 mld zł ) czy też równie szkodliwe oszczędności na budowie dróg czy FUS.

8- Czy rząd ma jakąkolwiek spójną koncepcję polityki cenowej zwłaszcza na rynku paliw, czy czekają nas tylko kolejne podwyżki cen paliw, gazu, żywności, kosztów utrzymania mieszkania.

9- Co należy uczynić żeby wzrost PKB przekładał się na poziom życia przeciętnego Kowalskiego. Czy obecny rząd przewiduje kolejną podwyżkę VAT – u do 24 proc. w lipcu przyszłego roku? Kolejne podwyżki akcyzy, wprowadzenie podatku katastralnego?

10- Trzeba uzyskać jeszcze przed wyborami odpowiedź na proste pytanie. Czy na Euro 2012 będą gotowe drogi i na nieco trudniejsze, czy rząd zamierza wreszcie ograniczyć skalę corocznego wypływu z kraju bezpowrotnie blisko 50 mld zł pod szyldem salda błędów i opuszczeń w ramach bilansu obrotów płatniczych z zagranicą, a tym samym ograniczyć akumulację ryzyk i szoków zewnętrznych.

11- Bilans otwarcia, o którym mówi dziś prezes PIS J.Kaczyński musi zawierać diagnozę skąd będą pochodzić dochody przyszłych budżetów, co zamiast absurdalnej czy podwartościowej wyprzedaży resztek majątku narodowego będzie napełniać polski budżet, czy tylko kolejne podwyżki cen i podatków oraz dalsze zadłużenie.

12- Warto zapytać jakie koncepcje, programy opracował przez ostatnie 4 lata polski rząd , żeby uratować polskie finanse publiczne, poza nierzetelnymi obietnicami zejścia z deficytem sektora finansów publicznych do 3 proc. PKB w 2012r.

13- Chcielibyśmy wiedzieć jako społeczeństwo czy są inne pomysły naprawy katastrofalnego stanu polskich finansów poza prymitywnymi propozycjami w stylu prof. L. Balcerowicza ; ciąć, zamrażać płace, likwidować socjal, podnosić wiek emerytalny.

14- Czy wystarczy w budżecie środków na obsługę zadłużenia zagranicznego do końca tego roku.

15- Czy czeka nas całkowita likwidacja OFE ?

16- Czy wysoki udział złych kredytów zarówno gospodarstw domowych ( ok. 36 mld zł ) jak i firm ( 27 mld zł ) nie zagrozi systemowi bankowemu w Polsce będącego i tak w przeważającej mierze własnością kapitału zagranicznego, który sam potrzebuje dokapitalizowania w Europie na kwotę ok. 200 mld euro.

Nadchodzi czas na trudne pytanie, Unia trzeszczy w szwach, euro może nie przetrwać najbliższych kilku lat. Kolejne bankructwa wiszą w powietrzu. Było przecież przed poprzednimi wyborami kilkadziesiąt niespełnionych obietnic tego rządu, dziś powinno być co najmniej kilkadziesiąt fundamentalnych pytań ze strony opozycji. Nie ma co debatować o faktach, najpierw trzeba je uczciwie i prawdziwie zaserwować polskiemu społeczeństwu. Nie ma co się puszyć i udawać mądrali jak to czyni zarówno Premier D. Tusk jak nasz sztukmistrz z Londynu , trzeba wreszcie podać dane i prawdziwe fakty i wtedy trzeba je profesjonalnie zanalizować. Każdy komu przyjdzie rządzić na jesieni 2011r. stanie przed wyzwaniami wręcz trudnymi dziś do wyobrażenia, czekają nas lata potu i łez. Lepsza smutna prawda niż nadal piękne kłamstwa.

Autor: Janusz Szewczak, główny ekonomista SKOK
      • sagittarius954 Re: Co tam panie w polityce? 05.09.11, 10:58
        Najlepiej wypłynąć na ocean łupinką i powiedzieć - niech się dzieje wola twoja Panie .I tak z naszymi włodarzami . Ostatecznie kiedyś każdą sumę 38 milionowy naród kiedyś jakoś spłaci , nieprawdaż ?tongue_out
      • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 03:01
        amityr napisał:
        > ... 13. Chcielibyśmy wiedzieć jako społeczeństwo czy są inne pomysły naprawy
        katastrofalnego stanu polskich finansów poza prymitywnymi propozycjami w stylu
        prof. L. Balcerowicza ; ciąć, zamrażać płace, likwidować socjal, podnosić wiek
        emerytalny. ...
        Autor: Janusz Szewczak, główny ekonomista SKOK <

W Niemczech ekonomisci z branzy gospodarki stwierdzaja, ze w latach 2045 i 2060
        przypuszczalnie konieczne bedzie wprowadzenie ustawowego wieku emerytalnego
        68 i odpowiednio 69 lat (aktualnie jeszcze 65, stopniowo przedluzany do 67 lat), aby realnym bylo splacanie zadluzenia panstwa.
        Raport w tej sprawie przekazali Kanzlerin Angeli Merkel.
        Zrodlo: ARD (niemiecka publiczna stacja TV) z 18.05.2011

Amityr,
        a wiec propozycje Balcerowicza moze nie sa takie prymitywne, jak sadzi Szewczak
        (zreszta gdzies wyczytalem, ze raczej stoi on po stronie PiS, trudno wiec, zeby nie
        krytykowal premiera z PO).
        • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 03:50
          Amityr,
          jeszcze takie moje male spostrzezenie o glownym ekonomiscie J.Szewczaku.
          Wyczytalem gdzies rowniez jego prognoze odnosnie kursu CHF.
          Stwierdzil on, ze kurs CHF moze wzrosnac do 5zl. Moze, tzn. moze tak, a moze nie.
          Takie prognozy to ja tez umiem stawiac.

I jak sie okazalo, jego asekuracyjne "moze" bylo nietrafne, bo rzad szwajcarski zamrozil kurs CHF do poziomu, nie mniej jak 1,20CHF za 1€ (aktualny kurs: 1€=1,21CHF i 1CHF=3,48zl).
          Tacy madrzy sa czasami ci ekonomisci, i to w dodatku ci glowni.

• amityr Re: Co tam panie w polityce? 07.09.11, 21:08
      Ulepszony PRL

Patrzę tak na to co się dzieje i mam uczucie deja vu. Młodzi nie mogą tego pamiętać, z Misia i książek historycznych tego się nie dowiedzą.
      Kiedyś najlepiej było się zapisać do PZPRu, ale oczywiście jak ktoś miał duże opory mógł do SD lub ZSLu. To zupełnie jak obecnie - tyle, że PZPR zastąpiła Platforma, a ZSL przechrzcił się na PSL.

ufka.salon24.pl/340399,ulepszony-prl
      • metalin Re: Co tam panie w polityce? 07.09.11, 23:07
        Gdyby się nie budowało to byś marudził, że się nie buduje.
        Byłam na początku sierpnia w Kolonii i D-dorfie , tam się też dużo buduje smile
        • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 01:05
          metalin napisała:
          > Byłam na początku sierpnia w Kolonii i D-dorfie ... <

A wiec teraz wiem z jakiego powodu mialas na poczatku sierpnia Reisefieber.
          A jakie wrazenia?
          Pozdrawiam.
          • metalin Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 10:19
            chris.w2 napisał:

> metalin napisała:
            > > Byłam na początku sierpnia w Kolonii i D-dorfie ... <
            >
            > A wiec teraz wiem z jakiego powodu mialas na poczatku sierpnia Reisefieber.
            > A jakie wrazenia?
            > Pozdrawiam.

A dziękuję smile

Oną rajze-cośtam miałam z powodu rozdziewiczenia w temacie lotu samolotem , to był mój pierwszy raz smile

W Niemczech bywałam wiele razy, choć w Kolonii po raz pierwszy- nooooo, Katedra zrobiła na mnie piorunujące wrażenie ( dla Amityra -na niej też jakaś budowawink )
            • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 13:57
              metalin napisała:
              > Oną rajze-cośtam miałam z powodu rozdziewiczenia w temacie lotu samolotem,
              to był mój pierwszy raz ... <

Samolotami latam co najmniej 2 razy w roku.
              Nie to, ze sie boje, ale zawsze mam "dziwne" uczucie i mysli, ze: jak sie cos stanie,
              to juz koniec. Ale to tylko na poczatku lotu, pozniej sie rozprezam.
              Pozdrawiam i zycze nastepnych pomyslnych lotow.
            • amityr Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 14:58
              metalin napisała:

> chris.w2 napisał:
              >
              > > metalin napisała:
              > > > Byłam na początku sierpnia w Kolonii i D-dorfie ... <
              > >
              > > A wiec teraz wiem z jakiego powodu mialas na poczatku sierpnia Reisefiebe
              > r.
              > > A jakie wrazenia?
              > > Pozdrawiam.
              >
              > A dziękuję smile
              >
              > Oną rajze-cośtam miałam z powodu rozdziewiczenia w temacie lotu samolotem ,
              > to był mój pierwszy raz
              smile
              >
              > W Niemczech bywałam wiele razy, choć w Kolonii po raz pierwszy- nooooo, Katedr
              > a zrobiła na mnie piorunujące wrażenie ( dla Amityra -na niej też jakaś budowa
              > wink )
              I tak cały czas czekałaś ,żeby ci się przytrafiło w samolocie,nooooooooo
              • metalin Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 19:14
                Amityrku, to o czym Ty tu , to pikuś ale straszyli, że ci co pierwszy raz lecą muszą kapitana gdzieś tam całować i to mnie tak męczyło i spać nie dawało.....wink
                • amityr Re: Co tam panie w polityce? 08.09.11, 19:35
                  Znam to znam. Za mojej młodości mówili ,że jak ktoś coś tam,coś tam pierwszy raz ,to musi najpierw starą wielką babę w ........pocałować. Z kapitanem ,to jeszcze nie tak źle,może by Ci zaoferował pyszne lody waniliowe,czy tam jakieś inne.Zresztą kapitanowie to ludzie przeważnie młodzi i przystojniacy.
                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 14.09.11, 14:40
                    Dzisiaj uslyszalem w niemieckim info-radio RBB, ze chinscy przywodcy rzadowi daja wskazowki EU, jakie dzialania powinna ona podjac, aby opanowac kryzysowa sytuacje gospodarcza zwiazana z zadluzeniem Grecji.

Do czego to doszlo, komunisci pouczaja kapitalistow, jak maja oni gospodarowac.
                    • sagittarius954 Re: Co tam panie w polityce? 14.09.11, 17:32
                      Tylko czekać jak zaoferują pomoc wojskową w odzyskiwaniu długów.
                      • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 14.09.11, 21:04
                        Mówią że będzie wojna!
                        • stedo Re: Co tam panie w polityce? 14.09.11, 22:55
                          A Pietrzak jak zwykle " NA NIE":
                          www.youtube.com/watch?v=kWhQIfp9iwM&feature=related
                          • metalin Re: Co tam panie w polityce? 14.09.11, 23:01
                            Mnie się rzygać chce jak go słucham w tej piosence.
                            • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 16.09.11, 11:47
                              Pan Ziobro,jako min.sprawiedliwości /były/ zna się na energetyce i powiada że będziemy płacić 100% więcej za energię,prawda to czy fałsz zastanawiam się.
                              • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 16.09.11, 21:40
                                dominika.24 napisała:
                                > Pan Ziobro, ... zna się na energetyce i powiada że bedziemy
                                płacić 100% więcej za energię,prawda to czy fałsz zastanawiam się. <

Napewno falsz. 100% podwyzka jest niemozliwa.
                                • waga_1949 Re: Co tam panie w polityce? 17.09.11, 21:12
                                  Jak ziobropodobni dojdą do władzy, to wszystko jest możliwe. Ale mam nadzieję,że ten koszmar se ne vrati.
                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 28.10.11, 19:02
                                    Wiadomosc z dzisiejszego dnia:
                                    Chinczycy-komunisci swoimi pieniedzmi pomagaja kapitalistom z EU ratowac Euro.
                                    Jak ten swiat sie zmienil.
                                    Jeszcze nie tak dawno bylo odwrotnie.
                                    • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 29.10.11, 18:42
                                      Nie wiem czy to Europie wyjdzie na dobre - raczej nie...
                                    • stedo Re: Co tam panie w polityce? 29.10.11, 19:49
                                      Libia też pomoże. Bardzo o to zabiegano.I wuj Sam się włączył w te zabiegi. Nie ma zmiłuj, musi pomóccrying((
                                      • waga_1949 Re: Co tam panie w polityce? 30.10.11, 07:54
                                        Pamiętacie z czasów słusznie minionych trzy życzenia do złotej rybki? żeby Chińczycy trzy razy tam i z powrotem przeszli przez Związek Radziecki. Nie przeszli, ale jednak są coraz większą potęgą i ciekawe jak to wszystko potoczy się dalej.
                                        A z naszego podwórka-zniesmacza mnie stanowisko SLD w sprawie opuszczenia dotychczas zajmowanych pomieszczeń w Sejmie, cieszy pączkujący rozłam w PiS-ie.
                                        • iryska2604 Re: Sejm odmóżdza??? 30.10.11, 17:28
                                          - Większość pracę posła traktuje jako sposób na dostawanie prawie 10 tys. zł. Z korzyścią dla polityki byłoby, gdyby Sejm miał mniejszą liczbę posłów - mówi Tomasz Dudziński. Kiedyś spin-doktor PiS, ostatnio w PJN, zapowiada w wywiadzie dla "Rzeczpospolitej", że odchodzi z polityki.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10562337,Dudzinski__Sejm_odmozdza__Definitywnie_odchodze_z.html
                                          Coś w tym jest...
                                          • waga_1949 Re: Sejm odmóżdza??? 30.10.11, 17:54
                                            Ciekawe, czy odszedłby z polityki,gdyby został w PiS-ie i dostał się do Sejmu? oto jest pytanie. Ale,że sejm, zwłaszcza nasz, odmóżdża, z tym się zgadzam.
                                          • stedo Re: Sejm odmóżdza??? 30.10.11, 17:58
                                            Taa, zmądrzał, jak się nie załapałwink) A czuje się odmóżdżony, bo zamiast trzymać się prezia, to poszedł do Kluzika, a ta ich, że tak powiem nieelegancko "wydymała"wink)
                                    • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 15.12.11, 20:40
                                      Wiadomosc z dzisiejszego dnia:
                                      Prezydent Obama oglosil koniec wojny z Irakiem. Trwala 9-lat, dluzej niz II-ga wojna swiatowa.
                                      Teraz Amerykanie opuszczaja ten kraj.
                                      Poza obaleniem Saddama Husseina, czy osiagneli to co chcieli?
                                      • dominika.24 Re: Co tam panie w polityce? 16.12.11, 12:11
                                        Interesuje mnie bardziej polityka mego kraju a dzieje się oj dzieje!!
                                        • dede43 Re: Co tam panie w polityce? 16.12.11, 20:46
                                          Ja jednak wolałabym nie żyć w ciekawych czasach, a z uwagi na wiek po prostu w spokojnych
                                          • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 17.12.11, 20:46
                                            Na spokój to sie raczej nie zanosi,niestety...
                                            • aga-kosa Re: Co tam panie w polityce? 18.12.11, 09:23
                                              Cytat z "Wesela" Wyspiańskiego: ...Chińczyki trzymają się mocno"..
                                              Byle do wiosny. ;*) aga
                                            • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 23.12.11, 23:24
                                              iryska2604 napisala:
                                              > Na spokoj to sie raczej nie zanosi, niestety...

Tydzien po opuszczeniu Iraku przez wojska amerykanskie w Bagdadzie miala miejsce seria zamachow bombowych w ktorych zginelo 70 osob.
                                              Istnieja obawy, ze zanosi sie na wojne domowa.
                                              • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 31.12.11, 15:05
                                                Od 1 stycznia Polska ma jeden klopot z glowy mniej.
                                                Nie musi przewodniczyc EU. Teraz przewodnictwo przejmuje Dania.
                                                • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 08.01.12, 19:22
                                                  Polityczna kultura polskich politykow.

z artykulu z Fakt [8.01.2012]:
                                                  "(...) - Skurw... Graś - oto tytuł najnowszego wpisu na blogu Palikota. Poseł ruchu swojego imienia - krytykuje rzecznika rządu za sugestie, aby pacjenci buntowali się przeciwko lekarzom wypisującym niekompletne recepty. (...)
                                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 17.01.12, 13:53
                                                    Jerzy Buzek od dzisiaj nie jest juz prezydentm parlamentu EU.
                                                    Nowym prezydentem wybrany zostal niemiecki socjal-demokratyczny polityk Martin Schulz.
                                                  • stedo Re: Co tam panie w polityce? 17.01.12, 19:48
                                                    Ten podobno znany jest z ostrego, ciętego języka.
                                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 17.01.12, 19:57
                                                    stedo napisała:
                                                    > Ten podobno znany jest z ostrego, ciętego języka.

Zgadza sie. I oto co zapowiada:

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/375433,schulz-nie-bede-wygodnym-przewodniczacym-pe.html
                                                  • iryska2604 Re: Co tam panie w polityce? 18.01.12, 17:02
                                                    Znów słychać bez przerwy o Smoleńsku - tak jakby to miało przywrócic ich do zycia. No i afery w prokuraturze.Dziwna ta próba samobójstwa...
                                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 01.02.12, 20:39
                                                    https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-580/-500/faktonline/634636273359297226.jpg

Tytul artykulu: "Unia nas doi, ale słuchać nas nie chce!"

I komentarz do artykulu czytelniczki Maryli:

"Kto kogo doi, to doi. Polska jeszcze nic od siebie nie dala. My polacy jestesmy nauczeni tylko brac, bo uwazamy, ze nam sie nalezy. Wstyd!"
                                                  • baska123 Re: Co tam panie w polityce? 08.02.12, 14:23
                                                    Donald Tusk odebrał nagrodę człowieka roku Wprost z pluszowym lisem w ręku. To aluzja do odejścia ze stanowiska redaktora naczelnego tygodnika. "Kogoś tu zabrakło" - mówił premier. O sobie usłyszał: - Nie zmogły go ani kryzys, ani klęski żywiołowe, ani katastrofa smoleńska (...) tak skutecznego polityka Polska jeszcze nie miała.
                                                    Tusk dostał już nagrodę Wprost po raz drugi
                                                    Uroczysta gala odbyła się we wtorek w Auli Politechniki Warszawskiej

ZOBACZ TAKŻE
                                                    "Premier przekroczył granicę. Nie powinien okazywać sympatii do dziennikarza"
                                                    Palikot: Nagroda "Wprost" dla Tuska to waflowanie władzy
                                                    Tomasz Lis nie jest już naczelnym "Wprost". Zastąpi go Michał Kobosko
                                                    SONDAŻ
                                                    Tusk na gali z maskotką liska na gali 'Wprost'

Miły, bezpretensjonalny gest w stosunku do zwolnionego dziennikarza
                                                    Wpadka, premier nie powinien tak robić. Pracodawca ma prawo zwalniać ludzi.
                                                    Nie mam zdania. Nie obchodzi mnie to.

- Tusk genialny. Powiedział ze kogoś na sali brakuje i postawił na mównicy maskotkę rudego lisa - napisał na Twitterze współpracujący z Lisem dziennikarz Tomasz Machała. Chwilę wcześniej pisał: "Nagłą nieobecność red. Lisa na gali człowieka roku zauważył dotąd ze sceny tylko A. Kwaśniewski". Tomasz Lis stracił posadę w dniu przyznania dorocznej nagrody tygodnika.

Tusk do Polaków: Daliście radę
                                                    ..........
                                                  • sagittarius954 Re: Co tam panie w polityce? 08.02.12, 15:23
                                                    Prawdę powiedziawszy uważam że Lis przesadzał z uwielbieniem tuska w swoim tygodniku , aż przestałem kupować i czytac . Czy wróce do tej lektury?Nie wiem .
                                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 21.02.12, 21:41
                                                    "Barack Obama dziękuje Merkel za to, co robi w Europie.

Chwali on Angelę Merkel za to, co kanclerz Niemiec robi w Europie.
                                                    Jego zdaniem, ostatnie decyzje Brukseli, jak pakt fiskalny, czy ratunek dla Grecji wyprowadzą wreszcie świat z kryzysu." (...)

Zrodlo: Tekst linka
                                                  • chris.w2 Kaczynski na prezydenta 09.03.12, 16:08
                                                    Ryszard Czarnecki (PiS) zapowiada start prezesa Jarosława Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich za 3,5 roku.
                                                    Zdaniem Czarneckiego to najlepszy kandydat z duzymi szansami.

Czyzby?
                                                  • sagittarius954 Re: Kaczynski na prezydenta 09.03.12, 16:33
                                                    Już niech rozpoczyna kampanię wyborczą suspicioussuspicioussuspicious Co za osioł z tego czarneckiego .
                                                  • waga_1949 Re: Kaczynski na prezydenta 09.03.12, 19:52
                                                    Wiem jedno-wszystkim naszym ,pożal się Boże politykom, od prawa do lewa, chodzi o jedno, o koryto. Marzy mi się kraj rządzony przez fachowców, neutralny religijnie,światopoglądowo, taki aby każdy czuł się potrzebny,aby każdy mógł pracować na miarę swojego wykształcenia,umiejętności. Aby nie liczyła się przynależność partyjna,jedna wiara,kolor skóry,orientacja seksualna. Ale to chyba nazywa się utopia.
                                                  • chris.w2 Ziobro na prezydenta 09.03.12, 21:31
                                                    On tez chcialby zostac prezydentem:

https://www.wprost.pl/G/wprost_covers/b/1516_b.jpg
                                                  • baska123 Re: Kaczynski na prezydenta 10.04.12, 23:28
                                                    Teresa Torańska do prezesa PiS: Panie Prezesie Kaczyński - mamy problem!
                                                    Teresa Torańska przysłała do naTemat list otwarty do Jarosława Kaczyńskiego.
                                                    Kilka zdań o powodach jego napisania.
                                                    Prezes PiS, jego najwierniejszy polityczni towarzysze oraz Adam Bielan wielokrotnie powtarzali ostatnio, że wywiad Teresy Torańskiej z Jarosławem Kaczyńskim do książki "My" był nieautoryzowany.
                                                    Ma to potwierdzać, że Torańska nie autoryzuje wywiadów, ma to być więc argument w obronie Adama Bielana. Teresa Torańska, przypomnijmy, twierdzi, że Bielan unikał autoryzowania wywiadu do Newsweeka.
                                                    A teraz w liście przypomina prezesowi PiS, że jest nagranie z tego, jak autoryzował wywiad do książki "My".
                                                    natemat.pl/9779,teresa-toranska-do-prezesa-pis-panie-prezesie-kaczynski-mamy-problem
                                                  • baska123 Re: Kaczynski na prezydenta 12.04.12, 20:55
                                                    - Jestem pewien, że Jarosław Kaczyński 'politycznie nie żyje'. Widzimy taką zjawę, takiego ducha - Janusz Palikot
                                                    To warto zobaczyć:
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,11525494,Palikot__Jaroslaw_Kaczynski__politycznie_nie_zyje_.html?lokale=lodz
                                                  • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 22.04.12, 16:15
                                                    Jacek Kurski (46 l.) z Solidarnej Polski:

"(...) to co powie Jarosław Kaczyński zależy od tego, czy wstanie prawą czy lewą nogą z łóżka. Dwa dni temu PiS mówiło o Solidarnej Polsce i PiS "mrówka i słoń" albo "żaba i koń",
                                                    bo Jarosław Kaczyński wstał lewą nogą.
                                                    A jak wstał prawą, to "Zbyszku wróć" (...)"
                                                  • stedo Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 20:22
                                                    A jeszcze gorzej jak wstanie do góry d...ą.wink)
                                                    Nie wiem czy pamiętasz nasze zapytanie, gdy ktoś ma tzw. muchy w nosie, lub strzela fochy bez powodu: do góry d..ą wstałeś?? wink)
                                                  • chris.w2 "Ten system trzyma cie za jaja" 02.05.12, 12:25
                                                    George Carlin o systemie w USA. Kto chce, niech wierzy:

(niestety bez tonu, to nie moja wina, trzeba czytac napisy)

• stedo "Pamiętać trzeba... - /??/ 10.03.12, 18:16
      .. o ofiarach katastrofy smoleńskiej - powiedział prezes PiS Jarosław Kaczyński podczas uroczystości nadania odcinkom obwodnicy Siedlec nazw: Prezydenta Ryszarda Kaczorowskiego i Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Ulice łączy Rondo Ofiar Katastrofy Smoleńskiej. "
      - Ach ta ściana wschodnia!. Doszli chyba do ściany.
      • chris.w2 Chorwacja nowy czlonek EU 14.03.12, 23:59
        Od 1 stycznia 2013 Chorwacja bedzie nowym, 28-mym, czlonkiem EU.

Wszyscy psiocza i zle wroza EU a nowych chetnych kandydatow nie brakuje.
        W kolejce czekaja Serbia, Macedonia, Bosnia-Hercegowina i Albania.
        • baska123 Re: Chorwacja nowy czlonek EU 15.03.12, 00:29

Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.
          • waga_1949 Re: Chorwacja nowy czlonek EU 15.03.12, 18:39
            To prawda, Basiu. Stara jak świat prawda, ale prawda.Wiem jedno-najwięcej należy zawdzięczać sobie. Nie trzeba liczyć na innych, a już szczególnie na Państwo. I nie mam złudzeń. Głosowałam na Palikota,bo wkurza mnie wtrącanie się kościoła w każdą sferę życia, ale nie wierzę,że za mojego życia coś się zmieni. mam tylko jedno marzenie-aby moja emerytura+ emerytura mojego męża pozwoliły nam żyć godnie, czyli - abyśmy nie byli zależni od kogokolwiek. Uważam,że dzieci nie należy obarczać swoimi problemami. Moja sąsiadka nie odzywa się do mnie, bo powiedziałam,że dzieci na świat się nie prosiły i rodzice nie robią żadnej łaski,że im pomagają. Ale w zamian nie powinni niczego oczekiwać. A Państwo w stosunku do nas, zachowuje się po chamsku. Podobały mi się manifestacje niedzielne - etaty dla kobiet nie dla księży. Ale nie wierzę,że coś się zmieni.
            • chris.w2 Nowy prezydent Niemiec 19.03.12, 21:21
              Nowym 11-tym prezydentem Niemiec wybrany zostal w niedziele (18 marca) przez Bundestag (parlament),
              w pierwszej turze glosowania z 80% iloscia glosow, bezpartyjny Joachim Gauck (72 l.)
              Swoja pierwsza wizyte zagraniczna zapowiedzial w Polsce.

Na zdjeciu z zyciowa partnerka Daniela Schadt (52 l.) w Bundestagu:

https://5.s.dziennik.pl/pliki/3236000/3236045-joachim-gauck-300-227.jpg

• chris.w2 Boskie panstwo? 21.03.12, 04:44
                Niemcy maja teraz pastora jako prezydenta i corke pastora jako kanzlerin.

Boskie panstwo? Szacunek!
                https://images39.fotosik.pl/1390/21eed0aae5f3bccamed.jpg
                • baska123 Re: Z ostatniej chwili... 30.03.12, 17:34
                  Solidarność zakończyła manifestację przed Sejmem. Związkowcy oceniają, że wzięło w niej udział ponad 30 tys. osób. Tadeusz Majchrowicz z Solidarności mówi, że manifestację rozwiązano, bo dalsza pikieta nie miała sensu, gdyż przeciwnicy przeprowadzenia referendum, o którym toczy się dyskusja w Sejmie, mają większość.
                  Związkowiec mówi, że nie było żadnych incydentów, żadnych interwencji. Jedynymi ofiarami demonstracji Solidarności były kukły premiera Donalda Tuska i ministra finansów Jacka Rostowskiego, które spłonęły przed Sejmem.
                  • super.222 Re: Z ostatniej chwili... 30.03.12, 17:56
                    Przecież wynik dzisiejszej debaty sejmowej był do przewidzenia.
                    Żeby sobie trochę pogwizdać, odwiedzić Warszawę, spalić co nieco
                    potrzebna była debata z udziałem najwyższych władz państwowych.
                    To takie *bicie piany* w ramach obowiązków służbowych.

Najbardziej zapamiętałam wystąpienie posła Cezarego Tomczyka (PO),
                    który zapodał, że jedna z posłanek kończy 60 lat za dwa tygodnie.
                    Pan poseł nie wie, że ilości lat życia kobiety nie ujawnia się *pod karą
                    śmierci* jeżeli ta kobieta nie ma już lat 18-tu. Dżentelmen się znalazł uncertain.

*Zaatakowana* posłanka weszła ponownie na mównicę i sprostowała,
                    że owszem ... kończy, ale za dwa i pół tygodnia.
                    "Drogie dziecko! Kończę 60 lat, ale jak ja wyglądam ... a ty chłopcze
                    błąkasz się i mówisz jak własny dziadek!.

Pani Poseł! Gratulacje i życzenia z okazji 60-lecia.
                    • chris.w2 Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 30.03.12, 20:01
                      super.222 napisała:
                      > (...) poseł nie wie, że ilosci lat życia kobiety nie ujawnia się *pod karą
                      > śmierci* jeżeli ta kobieta nie ma już lat 18-tu. Dżentelmen się znalazł. (...)

"Ilosci lat nie ujawnia sie...", w Polsce, w Niemczech panie nie maja z tym problemu
                      i sa wrecz dumne ze swojego wieku.
                      Np. popularna w Niemczech aktorka filmowa Ruth Maria Kubitschek, na ostatniej gali
                      filmowej w Berlinie, przed licznie zgromadzona publika przyznala sie, ze skonczyla 80 lat.
                      Oto jej aktualne zdjecie:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/40/Ruth_Maria_Kubitschek.JPG/220px-Ruth_Maria_Kubitschek.JPG

Zreszta nie tylko w Niemczech, np. Sophia Loren (77 l.), Jane Fonda (74 l.),
                      Tina Turner (72 l.), itd., tez nie wstydza sie swojego wieku.

PS. Czasami i w Polsce panie nie maja z tym problemu.
                      Ostatnio aktorka filmowa Danuta Szaflarska w wywiadzie prasowym przyznala sie
                      do swoich 97-lat.

• baska123 Re: Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 30.03.12, 21:38
                        Ja nie mam problemu z ukrywaniem ilości wiosen.{65}
                        Gadu-Gadu i FB mają opcję przypominania znajomym, całkiem przyjemne "zjawisko netowe".
                      • super.222 Re: Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 31.03.12, 07:26
                        Jest zasadnicza różnica:
                        - czy to ja informuję o ilości przeżytych lat,
                        - czy ktoś mi wytyka publicznie.

Reakcja pani poseł była spontaniczne i odzew natychmiastowy.
                        Chłopcze, chłopcze, chłopcze ...(>>>> prostakiem jesteś).

Na najbliższym posiedzeniu w Sejmie powinien przeprosić
                        i wręczyć kwiaty. Jeżeli tego gestu nie wykona ... szkoda gadać.

PS. Wyznaniami, które przytoczyłeś, aktorki kokietują (bo to jest
                        ich zawód), natomiast kobieta - posłanka ma inne priorytety.
                        Brutalnie dano jej do zrozumienia, że *w tym wieku*, * tej sprawie*
                        nie powinna zabierać głosu (przedłużenie wieku emerytalnego jej
                        nie dotyczy). Ja tak zrozumiałam te dwa wystąpienia.
                        Ale mogę się mylić. Pozdrowienia.
                        • chris.w2 Re: Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 31.03.12, 13:24
                          super.222 napisała:
                          > (...) Wyznaniami, które przytoczyłeś, aktorki kokietują (bo to jest ich zawód) (...)

Czy sadzisz, ze aktorka Danuta Szaflarska "wyznajac" w wywiadzie prasowym ile ma lat, kokietowala swoim 97-letnim wiekiem?
                          • super.222 Re: Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 31.03.12, 13:44
                            Taaaak Chris ! Zdecydowanie Tak.
                            To była kokieteria wiekowej aktorki.

Przy tej okazji przypomniałam sobie taką opowiastkę z dawnych lat.
                            Miałam wówczas około 30-tki gdy ją przeczytałam pierwszy raz.
                            Pewna bardzo już stareńka aktorka amerykańska - nazwiska nie pamiętam -
                            zapytana o to czy jeszcze uprawia seks, odpowiedziała dziennikarzowi:
                            ... cóż mi tu pan insynuuje, ja mam dopiero 89 lat!

Odbiegamy nieco od tematu, bo ja o chłopczykach, którzy informują
                            o starości swoich koleżanek z pracy. W konkretnym przypadku: starszej posłanki
                            i bardzo niedojrzałego posła.

Chris zapytał:
                            Czy sądzisz, że aktorka Danuta Szaflarska *wyznając* w wywiadzie prasowym
                            ile ma lat, kokietowała swoim 97-letnim wiekiem?
                            - odpowiedziałam big_grin
                    • chris.w2 Re: Ilosci lat zycia kobiety nie ujawnia sie? 30.03.12, 22:56
                      super.222 napisała:
                      > (...) Najbardziej zapamiętałam wystąpienie posła Cezarego Tomczyka (PO), który zapodał, że jedna z posłanek kończy 60 lat za dwa tygodnie. (...) Dżentelmen się znalazł. (...)

A oto zdjecie tego 27-letniego "Gentleman'a":

https://www.sejm.gov.pl/jpg/posel6/394.jpg
    • gklej Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 08:38
      ja już się pogubiłam i nie wiem na kogo głosować, chyba nie pójdę na następne wybory,nikt mi się już z polityków nie podoba, Tusk odpada, zapewny siebie, myśli,że to co robi jest najlepsze nie konsultuje z Narodem.
      • super.222 Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 08:55
        gklej napisała:

> ja już się pogubiłam i nie wiem na kogo głosować, chyba nie pójdę na następne w
        > ybory,nikt mi się już z polityków nie podoba, Tusk odpada, zapewny siebie, myśl
        > i,że to co robi jest najlepsze nie konsultuje z Narodem.
        ------
        Nie stresuj się przed czasem, czyli przed wyborami.
        Nikt nie zauważy Twojej nieobecności przy urnie.
        Jeżeli nie pójdziesz, to będzie jedynie manifestacja
        w Twojej kuchni. Maluczcy jesteśmy w świecie ...
        • aga-kosa Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 09:34
          Chris, w sprawie wieku kobiet: teraz już chętnie sobie trzy lata dodaję. Jak jadę rowerem w kolarskim stroju (dopasowana koszulka - jak się nachylę bardziej to biust na baczność ( tyle, że w dół), majtki z pampersem, rękawiczki z żelem i kask na głowie) to zawsze mówię, że od czasu przejścia na emeryturę i wcale na wcześniejszą nie szłam. A co mi! Niech babci zazdroszczą.wink) aga
          ps wara smarkaczom, chyba , że prawdziwy wnuk mówić mi babciu.
          • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 14:29
            aga-kosa napisała:
            > (...) biust na baczność (...)

Gratuluje
            • super.222 Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 14:54

To ja ośmielam się zapytać:
              jaki związek z polityką ma biust naszej miłej Agi-kosy?
              Wątek nosi tytuł: '
              "Co tam panie w polityce"http://c.wrzuta.pl/wi3592/ba099723002aebe34e556e15/rowerzystka
              • baska123 Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 16:02
                Superko Przyjrzyj się filmikowi (sama go wkleiłaś)
                Przecież widać, biust ma przewagę nawet nad sprawnością i mimo wieku.
              • chris.w2 Re: Co tam panie w polityce? 23.04.12, 16:40
                super.222 napisała:
                > jaki związek z polityką ma biust (...)

Czasami ma. Np. na Ukrainie kobiety, prezentujac swoje biusty, demonstrowaly przeciwko polityce ukrainskiego prezydenta Wiktora Janukowicza.

https://media.news.de/resources/thumbs/83/79/855287531_540x300/3afa852693bec30829546774a39d.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka