nowaemerytka 29.07.13, 00:57 ponieważ dopiero co przeszłam na emeryturę i to z konieczności (redukcja etatów) i jakoś nie mi się nie-pracować to pomyślałam, że może wśród Was jest też ktoś taki. I może coś spróbujemy razem stworzyć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: mam propozycję 29.07.13, 06:08 Wierz mi, takie przekonanie o możliwości popracowania jeszcze jakiś czas, przechodzi po kilku miesiącach. Pozwól sobie na błogie lenistwo albo staraj się pomagać komuś w rodzinie (np. przy dziecku). Pieniędzy z tego nie ma, ale satysfakcja murowana. PS. Przeszłaś na emeryturę bo *redukcja etatów* czy osiągnęłaś wiek. To ważne. Pozdrówka - witaj w Klubie i pisz częściej. PS.2. Tekst zaczynamy zawsze z dużej litery. Bardzo tutaj uważamy na formę pisowni, takie mamy *maniery*. Odpowiedz Link
nowaemerytka Re: mam propozycję 29.07.13, 12:05 Dzięki za odpowiedź. Przy wnukach i tak dużo pomagam i pomagałam. 1. Wiek emerytalny osiągnęłam jakiś czas temu i załapałam się na kolejną redukcję. Uważam, że jestem jeszcze zbyt aktywna i sprawna aby 'siedzieć w domu' czy nawet poprzestać na U3W i wnukach. A i marzenia kolejno realizuję. 2. Bardzo mnie cieszy, że takie macie maniery - z przyjemnością się podporządkuję. Pozdrawiam Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: mam propozycję 29.07.13, 18:24 Nie nie, ona żartowała, wstawiamy tu byki i zjadamy literki na podwieczorek, ale i tak wiadomo o co chodzi. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: mam propozycję 30.07.13, 12:44 Witaj w klubie! Jak Cię najdzie ochota na pracę ; usiąź, poczekaj, wypij kawę - może Ci przejdzie. Cytat: "Choć za nami prokreacja i kariera zawodowa to przed nami rekreacja i pomysłów pełna głowa. Teraz kiedy nic nie muszę ale jeszcze wiele mogę czas przewietrzyć swoja duszę i na nową wkroczyć drogę..." aga Odpowiedz Link
nowaemerytka Re: mam propozycję 31.07.13, 13:16 i to jest cudowna odpowiedź!!!! Jak długo dochodziłaś do tego stanu? Co robisz mniej i bardziej ciekawego przez te 24h/dobę? Mogę ten wierszyk zapisać sobie jako motto? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: mam propozycję 01.08.13, 08:39 Widzisż Nowa, jestem urodzoną optymistką. Ponad to potrafię szybko dostosować się do nowych wartunków - a takie dostosowanie ma w psychologii swoją nazwę. Nie zajmuję się wnukami bo pamiętam jak zawsze byłam "lekko na baczność", kiedy pojawiała się teściowa z nieocenioną, naprawdę nieocenioną pomocą - przy wychowywaniu dzieci. Do dziś mam dla niej wdzięczność ale i pamiętam stres aby nie urazić, nie powiedzieć czegoś co mogło by zaboleć jeśli nie całkiem zrozumiała moje intencje. Nie chcę aby moje dziewczyny miały taki problem i dlatego jestem w "bezpiecznej odległości". Jako wodnik interesuję się światem, który mnie otacza. Włączam się we wszystko co jest w pobliżu. A już jak płachta na byka działa na mnie: "tego nie zrobisz". Zainteresowań cała masa ale o tym to jak naciśniesz strzałką na "aga-kosa" . Przesyłam uśmiechy i życzę pogody ducha. ) aga Odpowiedz Link
super.222 Re: mam propozycję 01.08.13, 09:21 Trochę skromności - Ago-koso. Czy myślisz, że jak przedstawisz swoje *optymistyczne EGO*, to sprawisz, że wokół ciebie wszyscy będą uszczęśliwieni? Naturalnie - nie odpowiadasz na konkretny temat, a wykorzystujesz tmat do przedstawienia własnej doskonałości. Wiem ... Basiu ... zdenerwuję cię, ale i ja jestem podenerwowana. Czy nie wystarcza IM jedno forum do spijania sobie słodyczy? Odpowiedz Link
baska123 Re: mam propozycję 01.08.13, 20:25 Superko. Aga i ja jesteśmy wodnikami. Resztę sobie dopowiedz analizując opis tego znaku, nie ma takiego drugiego, niezależnego i wolnego człowieka, jak urodzeni pod tym znakiem. Odpowiedz Link
super.222 Re: mam propozycję 01.08.13, 07:05 Wróciłam do ponownego przeczytania Twojego wpisu, bo piszesz i przedstawiasz propozycję nie tylko na tym forum. Początkowo myślałam, że to ktoś młody, kto lekko sobie drwi z możliwości *staruszków* i nie potraktowałam całej sprawy z dostatecznym zrozumieniem. Oczekujesz od nas *propozycji*, a sama niczego nie sugerujesz. Gdybyś przedstawiła co najmniej jedną - można by rozważać, ewentualnie rozszerzać o nasze możliwości. Nie wiem czy uda Ci się skupić wokół swojego projektu jakąkolwiek grupkę osób, rozproszonych po całym kraju. Masz świadomość, że jesteśmy z różnych stron? i oddaleni o setki kilometrów? Żeby coś *zacząć*, a potem z sukcesem kontynuować, musi być zespół, który stanowi zgrupowanie osób wzajemnie znających się i mających do siebie zaufanie. W naszym wieku - zaufanie bezgraniczne. Myślę, że Ci się nie uda. ? I nie obrażaj się. PS. A co masz przeciwko U3W? Tylko forsa się liczy? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: mam propozycję 01.08.13, 10:38 Superko, zdaję sobie sprawę, że mogę być denerwująca dla ludzi o innym usposobieniu niż moje ale to coś jest w mojej psychice; może to wojenna ciąża mojej mamy zadecydowała o tym, że MUSI BYĆ DOBRZE i innej opcji nie ma. Nie musisz czytać tego co jest podpisane aga-kosa. Wiadomo, że u mnie szklanka jest do połowy pełna, burza jest po to by świat pachniał ozonem a jak boli to po to bym wiedziała jakie to szczęście kiedy nie boli. aga Odpowiedz Link
nowaemerytka Re: mam propozycję 01.08.13, 22:23 Wiesz, tak myślałam, że warto coś najpierw 'rzucić'. Wyobraziłam sobie to tak, że najpierw zbierze się grupa chętnych a potem - już poza forum - zrobimy tzw burzę mózgów' w zależności od możliwości, zdolności, zainteresowań czy miejscu zamieszkania (w końcu i internetowa praca by mogła być). NIE, NIE tylko forsa się liczy - myślę nawet o jakiejś działalności wolontariackiej, pracy w fundacji itp. Zawsze dużo pracowałam i taka chwilowa bezczynność trochę mnie przeraża A na U3W też trzeba mieć pieniądze - ale już szukam czegoś dla siebie Odpowiedz Link
baska123 Re: mam propozycję 01.08.13, 22:09 Żeby była jasność, w/g mitologii Słowian wodnik jest władcą jezior, rzek a nawet kałuż, każdy, kto chce się wykąpać musi złożyć mu daninę np: czarną kurę lub garść grochu. Pozdrawiam wszystkie(ich) spod znaku wodnika. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: mam propozycję 25.08.13, 20:21 Góra rok na emeryturze i wszelka chota do pracy przechodzi. Nowy tryb życia. Do łóżka o północy, wstawanie o ósmej i wszystko na spoko. Odpowiedz Link
skuter44 Re: mam propozycję 27.08.13, 10:46 Emeryci są narcyzami , są zabiegani..... mało czasu im zostało. - Każdy gdzieś tam społecznie się stopniowo wypalał. Tracili też powoli zapał. t o m o j e zdanie. Dowód ? Mamy armię emerytów a nasza partia polityczna jest niereprezentatywna (mała, "nieżywa" jakaś. Odpowiedz Link
skuter44 Re: mam propozycję 27.08.13, 10:50 Piszę na podstawie obserwacji . Osobiście wolałbym funkcjonować w życiu politycznym i społecznym. Coś robić - jak pisze nowoemerytka. Ale zdrowie , ścislej jego brak, nie pozwala na taki luksus. Odpowiedz Link