Dodaj do ulubionych

Nowy podatek

14.02.14, 18:35
Miłościwie nam panujący Tusk- szykuje kontrowersyjne zmiany

Do niektórych garaży nie będzie można już stosować stawek podatku od nieruchomości niższych od tych obowiązujących dla budynków mieszkalnych – wprowadzenie zmian przewiduje przygotowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji projekt nowelizacji przepisów niektórych ustaw, w tym ustawy o podatkach i opłatach lokalnych. Za każdy metr garażu podatek wynosić ma ok. 6-8 zł.

Zgodnie z propozycjami resortu administracji, każdy właściciel parkingu oraz miejsca postojowego ma płacić tyle samo podatku (jednolita stawka). Dotyczyć będzie to również garaży umieszczonych w budynku i obecnie objętych niższą – względem mieszkań – stawką opodatkowania. Podwyżka obejmie również najprawdopodobniej tych, którzy posiadają w podziemiach budynków wykupione miejsca parkingowe.

– Za takie garaże będziemy płacić 7 zł za metr, dlatego że to nie będzie traktowane tylko jako część budynku mieszkalnego, ale jako oddzielny lokal przy zdecydowanie wyższych stawkach podatku – mówi Mariusz Unisk z Instytutu Studiów Podatkowych Modzelewski i Wspólnicy.

Jak tłumaczy Unisk, jeżeli zmiany zostaną wprowadzone w życie, zmieni się też pojęcie budowli, co z kolei dotknie także przedsiębiorców. Rząd zamierza bowiem stworzyć zamknięty katalog obiektów-budowli. W założeniu ma to pozwolić na jasne określenie, kiedy dana firma powinna zapłacić podatek.

Wprowadzenie zmian przewiduje projekt ustawy (z 4 listopada 2013 r. ) o zmianie ustawy o samorządzie gminnym oraz o zmianie niektórych innych ustaw.

Nowelizacja ma, poza kilkoma wyjątkami, wejść w życie po 6 miesiącach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Nowy podatek 14.02.14, 20:38
      A jeśli wstawię sobie do garażu wersalkę i nocną lampkę niech mi ktoś udowodni, że to nie jest garsoniera mojego męża. Nawet kwiaty tam postawię. smile aga
      • amityr Re: Nowy podatek 14.02.14, 21:16
        Aga nie udaj naiwnej. Znasz procedury. Mnie tam się wszystko podoba i jestem niewymownie zadowolony. Nareszcie mnie Iryska przekonała. Chwalcie łąki umajone i Pana Waszego, czy jakoś tam. Jak wiesz to napisz. Będę miał nowe motto. Hahaha
        • aga-kosa Re: Nowy podatek 15.02.14, 08:46
          Amityr, nie udaję naiwnej - zagospodarowałam część pomieszczeń gospodarczych na sypialnie dla wnuków na okres wakacji i miejsca do spania tam są przez cały rok. Podatek płacę jak za mieszkanie. wink aga
          • amityr Re: Nowy podatek 15.02.14, 08:56
            Znaczy się mamy podobnie. Mamy tam centralne, łazienkę i kawałek kuchni .Taki mały domek.
            • iryska2604 Re: Nowy podatek 15.02.14, 18:17
              A do czego cię przekonałam?
              • filip505 Re: Nowy podatek 15.02.14, 18:57
                ......jednym slowem oszukujesz amityr biedne panstwo,
                czyli np wydluzasz kolejki do lekarzy,
          • www.piotr.26 Re: Nowy podatek 15.02.14, 20:06
            Zezwolenie na budynki gospodarcze byly wydawane dla gospodarstw rolnych,powyzej 1h.do 36m kw,na zgloszenie powyzej zezwolenie.Sprzedalas pole to placisz jak za budynek mieszkalny.A co do garazu w budynku,jest w projekcie cza placic albo przerobka projektu,tak bylo a jak bedzie co nie wiem?Juz myslalem o zamurowaniu wjazdu,ale bedzie wedlug projektu co do budynku.
            • baska123 Re: Nowy podatek 15.02.14, 20:50
              Piotrek, To Ty w Krusiku jesteś ?
              • aga-kosa Re: Nowy podatek 15.02.14, 20:59
                Piotrek a co komu do mojego domu. Jeśli chcę mieć duże drzwi do pokoju aby otwierać je w słoneczne dni! wink, a samochód też mogę do pokoju wstawić. Przecież właściciele świnek wietnamskich nie płacą podatku jak za chlewnię a świnkę w pokoju trzymają. smile
                Kiedyś w końcu '90 lat mąż znalazł jakiś przepis i wyliczył, że ma zapłacić tylko połowę wyliczonego podatku przez UG.
                Zawiozłam to wyliczenie do urzędu i powiedziałam paniom - które protestowały p-ko obniżeniu podatku -że mąż tak wyliczył i tak ma byćbo on się na tym zna. Radocha była jak UG podatek obniżył . smile aga
                • www.piotr.26 Re: Nowy podatek 15.02.14, 21:14
                  A rozumisz projekt domu z garazem.
                  • filip505 Re: Nowy podatek 15.02.14, 21:30
                    .....u nas podatek od garazu jest mniejszy jak od powiezchni mieszkalnej,
                    ale napewno nie chcielibyscie sie na nie zamienic,w koncu garaz to tylko sciany,
                    I dach czasami,a "mieszkalna to cos wiecej,np patkiety,lazienki,itp,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka