Dodaj do ulubionych

Powrot na emeryture do Polski

04.05.14, 09:21
Jewtem juz po szescdziesiatce. Pracyuje ciezko fizycznie. Rozwazam powrocic na emeryture do Polski. Stac mnie bedzie na zakup domu w Posce ale jak to zrobie to mi niewiele pieniedzy zostanie. Bede wiec musial zyc z emerytury australijskiej (i szczatkowej polskiej). Na dzien dzisiejszy emerytura australijska to ok 4500PLN/miesiac. Od tego Polska podobno zabierze 18% podatku.

Moze ktos wie czy biorac szczatkowa emeryture w Polsce bede ubezpieczony? Jestem zdrowy ale w przyszlosci wszystko moze sie zdarzyc. Musze dodac, ze oprocz pieniedzy niewiele lubie z obecnej pracy.

Nie bardzo rozumie zasady przyznawani polskiej emerytury. W PRL zarabialem znacznie powyzej przecietnej. Czy warto zabiegac o wydanie duplikatow swiadectw pracy z Polski? Wiem, ze w przeciwnym wypadku policzona mi bedzie minialna pensja z Polski (do emerytury).

Bylbym bardzo wdzieczny za informacje od kogos w podobnej sytuacji albo znajacego przepisy.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski 04.05.14, 10:58
      W Polsce wiek emerytalny dla panów to 67 lat. Za te 4500 zł. spokojnie przeżyjesz. O emeryturę polską się staraj, ale najpierw rozeznaj dokładnie sprawę w ZUS, czy Ci się ona faktycznie należy, w jakiej wysokości itp. Wystąp do zakladów pracy o świadectwa pracy i tzw. druki RP-7 (informacja o zarobkach w poszczególnych latach), może to być o tyle trudne że wiele zakładów pracy upadło i wtedy trzeba rozeznać, gdzie są archiwa danego zakładu i wystąpić o dokumenty do archiwów. Nie zawsze może się to udać, gdyż niektóre archiwa zniszczono, ale próbować warto.
      Emeryci są ubezpieczeni, płacą niewielką składkę zdrowotną, jednak system opieki zdrowotnej w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia jest dalece niedoskonały. Na operację czeka się latami, na wizyty u specjalistów miesiącami. W praktyce okazuje się że jak jesteś solidnie chory, leczysz się prywatnie. Przeciętny obywatel mimo płacenia składek na NFZ przeważnie chodzi prywatnie do dentysty, ginekologa, i innych specjalistów.
    • pia.ed Re: Powrot na emeryture do Polski 04.05.14, 12:35
      A po co Ci w tym wieku kupować dom? Nie piszesz, ze wracasz razem z rodziną ...
      wiec dla samotnej osoby mieszkanie w jakiejś malej miejscowości, blisko natury,
      byłoby najlepszym wyjściem.

Skoro cale życie ciężko fizycznie pracowales, wiec chyba nie myślisz brać na siebie
      obowiazkow, które niesie za sobą posiadanie domu?

Tu gdzie mieszkam, emeryci gromadnie pozbywają sie domów,
      a uzyskane pieniądze przeznaczają na kupno mieszkań ze wszystkimi wygodami ...
      i na przyjemnosci, na ktore nie mieli czasu kiedy pracowali.
      • iryska2604 Re: Powrot na emeryture do Polski 04.05.14, 15:11
        Emeryci są ubezpieczeni, płacą niewielką składkę zdrowotną, jednak system opieki zdrowotnej w ramach Narodowego Funduszu Zdrowia jest dalece niedoskonały. Na operację czeka się latami, na wizyty u specjalistów miesiącami. W praktyce okazuje się że jak jesteś solidnie chory, leczysz się prywatnie. Przeciętny obywatel mimo płacenia składek na NFZ przeważnie chodzi prywatnie do dentysty, ginekologa, i innych specjalistów.

Moze i nie doskonały ale terz zależy w jakim rejonie kraju mieszkasz. Jeszcze nie zdarzyło mi sie prywatnie leczyć (odpukać).Mieszkam w Zagłębiu Miedziowym na Dolnym Sląsku Tu nie ma zbyt dużych kolejek. Choć np. hematologów nie ma i w tym przypadku sie czeka dłuzej ale ogólnie nie jest źle. Piszą forumowicze ze Szwecji, Niemiec, ze Stanów - to też słuzba zdrowia nie wygląda tak rewelacyjnie.
        • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski 04.05.14, 20:30
          Wy na Śląsku jesteście rozpieszczani, my w Łodzi wprost przeciwnie.
          Zdarzyła się nam w rodzinie nie raz i nie dwa odmowa przyjęcia przez poradnię rodzinną, gdy ktoś był przeziębiony, do stomatologa chodzimy od wieków prywatnie, dziecko do alergologa chodziło prywatnie 14 lat, wizyty państwowe wiązały się ze stratą całego dnia. Parę lat temu dziecku była potrzebna porada specjalistyczna i zabieg chirurgiczny, sprawa była pilna, na NFZ okazało się, że wizyta lekarska u chirurga za miesiąc,zabieg może za pól roku? Poszliśmy prywatnie. Parę tys pękło. Dobrze że odpukać mało chorujemy.
    • ste.do Re: Powrot na emeryture do Polski 04.05.14, 22:37
      Jeśli wracasz do Polski sam, ew. z małżonką to nie racjonalne jest kupowanie domu w tym wieku. Wiąże się to z obowiązkami w jego utrzymaniu i obsłudze. O wiele wygodniej jest kupić mieszkanie ze wszystkimi wygodami. W tej chwili ceny kształtują się od ok. 6000zł/m2. Za 4,5tys./os. spokojnie przeżyjesz. Państwo bierze 18%podatku ale za to masz ubezpieczenie zdrowotne.
      Co do emerytury polskiej informacji możesz zasięgnąć dzwoniąc na infolinię ZUSu/Zakład Ubezpieczeń Społecznych/. Nr dostępny na stronie internetowej- ZUS.pl
      • pia.ed Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 01:02
        Państwo bierze 18% podatku ...

Chyba w Australii i wszystkich innych cywilizowanych państwach
        tez jest podatek od emerytury?
        Osobiście place 32% podatku, dokładnie tyle ile osoba pracująca ...
        • krakkrakusek1au Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 08:40
          pia.ed napisała:

> Państwo bierze 18% podatku ...
          >
          >
          > Chyba w Australii i wszystkich innych cywilizowanych państwach
          > tez jest podatek od emerytury?
          > Osobiście place 32% podatku, dokładnie tyle ile osoba pracująca ...
          W Australii nie ma podatku od emerytury. Nawet pracujac placi sie podatek dopiero od kazdego dolara ponad 18200 rocznie (czyli ok 45000PLN/rok). Nawet pieniadze zgromadzone na tkzw."superannuation" czyli dodatkowe srodki emerytalne nie sa opodatkowane. Sa one dostepne do wybrania po 65tce dla wszystkich albo 60 (dla kobiet 55ce) dla osob juz nie pracujacych. Kwota "superannuation", jezeli jest nizsza niz $A450000, to nie ma wplywu na podstawowa emeryture.
          • krakkrakusek1au Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 09:28
            Polska i Australia podpisaly niedawno dwustronna umowe emerytalna. Na mocy tej umowy kazdy kto stara sie o australijska emeryture w Australii a pracowal rowniez w Polsce musi zlozyc rowniez podanie o polska. Podobnie ktos kto stara sie w Polsce a pracowal rowniez w Australii moze wniesc podanie o australijska emeryture przez ZUS. Przypuszczam, ze to jest przyczyna dla ktorej Polacy z Australii moga starac sie o polska emeryture czastkowa nawet gdy maja mniej niz wymagane 25 lat (mezczyzni) pracy w Polsce. Wiem, ze nawet przy mniej niz 15lat pracy, Polska wyplaca odpowiednia czesc emerytury.

Wiem, ze do wysokosci polskiej emerytury liczy sie rok z najwyzszymi zarobkami. Mam wiele watpliwosci. Czy licza sie tylko podstawowe zarobki? Czy dodaje sie do zarobkow dodatki takie jak: za godziny nadliczbowe, funkcyjny, premia, dodatek katowicki, nagrody itp.? Jak sa traktowani ci co mieli zaklady rzemieslnicze i placili ubezbieczenie na tkzw. "karte podatkowa"? Jak sa traktowani byli wlasciciele zakladow ajencyjnych ze zryczaltowanym opodatkowaniem?
            Niedawno na stronie Konsulatu Polski dostepny byl formularz do zapytan dla ZUSu. Ostatnio go zlikwidowano. Bede wiec musial prawdopodobnie dzwonic na info linie w Polsce. Jest to troche klopotliwe z uwagi na roznice czasu.
            • ste.do Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 12:42
              U nas od niedawna obowiązuje nowy system emerytalny. To w poprzednim brano pod uwagę najlepsze lata by zapewnić sobie jak najwyższą emeryturę. Teraz liczy się tylko suma wpłacona w ZUSie przez cały czas pracy. Z lat przed wprowadzeniem nowego systemu liczony jest tzw. kapitał początkowy i dodawany do bieżących wpłat. Zgromadzony fundusz dzielony jest przez statyczną długość pobierania świadczenia inną dla kobiet i inną dla mężczyzn.
              • ste.do Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 13:03
                P.S. Oczywiście "statySTYczną".
            • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 20:47
              Pisz do nich zapytania mailowe.
        • grzech_o_1 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 18:48
          Pia. W Polsce 19 procent.
          Należy też sobie sprawdzić, czy w polsce emerytura australijska będzie wynosić 4 500 zł/miesiąc. Czy to nie jest proste przeliczenie kursu dolara australijskiego? A wszelkie bankowe koszty transferu emerytury z Australii do Polski? Ile będą wynosić?
          I Pia. Oczywiście kupno domu w Polsce, w tym wieku, to czysty bezsens. Mieszkanie 3 pokojowe z wygodami wystarczy. Jak z żoną. Jak samotnie, to nawet dwu - pokojowe.
          • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 20:53
            Nie ma 19% podatku.
            • grzech_o_1 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:03
              A ile w Polsce wynosi pierwsza stawka podatkowa od dochodów osobistych - PIT? Ile procent?
              • ste.do Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:48
                Właśnie 18%. Z tego 7,5% przeznaczane jest na ubezpieczenie.Ale ponieważ ustalono stawkę 9% na ubezpieczenie zdrowotne to pozostałe 1,5% trzeba dołożyć z dochodu.
          • pia.ed Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:06
            Znajoma Polka, ktora jakis czas mieszkała w USA, po owdowieniu tam
            przeniosła sie do dzieci w Szwecji ...
            Kilka razy bylem z nia w banku odebrać emeryturę po mężu z USA,
            i bardzo duzo jej potrącali ... bo koszty wymiany, a także oplata za przesyłkę ...
            • grzech_o_1 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:12
              Pia. Obecnie wewnątrz UE transfer emerytur z kraju do kraju jest tani. Bo to transfer emerytur, do Polski do ZUS. I ZUS wypłaca w złotówkach.
              Natomiast z USA, Australii, koszty są bardzo wysokie. Bardzo wysokie prowizje bankowe. To przez brak odopwiednich Umów w sprawie na szczeblach Rządowych.
            • baska123 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:43
              pia.ed napisał(a): Kilka razy bylem z nia w ......
              ?????
              Z profilem pia.ed nie mogę się dogadać, nie odbiera...
              Myślałam, żeś jest kobitką, teraz nic nie kumam.
              uffff wiem, że zboczyłam z tematu.
              • grzech_o_1 Re: Powrot na emeryture do Polski 06.05.14, 12:33
                Pia jest kobietą na emeryturze. Od bodaj kiludziesięciu lat mieszkała i mieszka w Szwecji.
                A jej profil? Nigdy go nie załużyła. Nie ma wizytówki. No to jak? Z kim chcesz 'gadać'?
      • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 09:06
        Obecnie w Polsce ceny nieruchomości ostro spadają z uwagi na nadpodaż nieruchomości na rynku i na pewno zależą od lokalizacji. Cena 6 tys, zł./m2 to tylko w niektórych dużych miastach, w Łodzi kupisz mieszkanie w stanie deweloperskim za 4700 za m2 a nawet taniej.
        • pia.ed Powrot na emeryture do Polski ... 05.05.14, 09:24
          A czy mieszkania używane, tzw z odzysku, nie maja niższych cen?
          Tu gdzie mieszkam, każdy kto nie jest milionerem, szuka mieszkania używanego,
          bo jego cena i oplata miesięczną są niższe.
          Poza tym takie mieszkania lezą najczesciej centralnie ... a to wygodne
          kiedy chce się mieć blisko do lekarza, apteki, urzędów i sklepów.
          • ste.do Re: Powrot na emeryture do Polski ... 05.05.14, 12:51
            Wszystko zależy od standardu i lokalizacji. Gdy mieszkanie jest stare, niezadbane, w starym budynku, w nieatrakcyjnej dzielnicy, to oczywiście jest dużo tańsze.Ale wiąże się to z koniecznością remontu itd.W centrach miast z reguły mieszkania używane o przyzwoitym standardzie kosztują nawet drożej.
          • kol.3 Re: Powrot na emeryture do Polski ... 05.05.14, 20:52
            Ostatni rok nie schodzilam z portali nieruchomości, z cenami jest bardzo różnie. Ceny mieszkań używanych bywają irracjonalnie zawyżone, mimo że lokale są bardzo zaniedbane, a zdarza się, że deweloper który wybudował nowy kompleks mieszkalny daje różne upusty, promocje np. na mieszkania o większych metrażach które są trudniej zbywalne. itp.
    • grzech_o_1 Re: Powrot na emeryture do Polski 05.05.14, 21:08
      Proszę się dokładnie dowiedzieć.
      Bo, czy 4500 zł/miesiąc. to prosty przelicznik kursowy dolara australijskiego na złote? A ile będza wynosić koszty bankowe transferu emerytury z Australii do Polski.
      A w tym wieku, kupno domu w Polsce nie ma sensu. Tak jak pisze Pia. Tylko mieszkanie z wygodami.
      • filip505 Re: Powrot na emeryture do Polski 08.05.14, 22:32
        .....nigdy nie potrafilem zrozumiec ceny mieszkania czy domu za metr kwadratowy,
        przeciez lokalizacja to ok 50% ceny,czasem wiecej czasem mniej,
        --u nas w gorach I nie tylko najwieksza roznice w cenie robi lokalizacja,jak kupowalismy
        dom zlozylismy jednoczesnie trzy oferty,znaczy na trzy domy,na kazdej proponowalismy
        jakas cene,srednio ze 30 %,20% nizsza od chcianej,jeden byl nad samym jeziorem I
        jego cena byla o 100 tys wyzsza od tego co kupilismy,mimo ze to byl skromniejszy dom,
        na metry tez z 80do100 mniejszy,nie pamietam,tak ze metry to bylo w zasadzie cos na co
        niezwracalismy uwage,polozenie,rozklad pokoi tak,funkcjonalnosc,sasiedztwo,odleglosc
        od autostrad ale nie metry,co mi za roznica czy spie w 25 m czy 40 m sypialni,juz bardziej
        interesuje mnie jaki system ogrzewania jest I ile podatkow bede placil,jak by ktos mi
        to wyjasnil to bede wdzieczny,--oczywiscie chodzi mi o jedno miasto czy region,bo
        rozumiem roznice miedzy mazurami a w-wa,
        • pia.ed Re: Powrot na emeryture do Polski 09.05.14, 11:33
          Autor: filip505 08.05.14, 22:32

... nigdy nie potrafiłem zrozumiec ceny mieszkania czy domu za metr kwadratowy,
          przeciez lokalizacja to ok 50% ceny,czasem wiecej czasem mniej ...

Sprawa jest bardzo prosta ... jesli chodzi o mieszkania.
          Cena za metr kwadratowy odzwierciedla wszystko:
          wyposażenie mieszkania, jego stan i atrakcyjność położenia.

Do mnie stale przychodzą oferty od maklerów,
          aby obejrzeć moje mieszkanie i ustalić jaka cenę
          mogłabym uzyskać przy jego sprzedaży.
          Często makler podaje cenę za metr kw. jaka uzyskał mój sąsiad
          piętro wyżej,który właśnie sprzedał identyczne mieszkanie ...

System podawania ceny w metrach kw. nie podoba mi się, ale wyłącznie z tego
          względu, ze muszę sama przeliczać ...

• baska123 Re: Powrot na emeryture do Polski 09.05.14, 11:45
            Cena nie jest tym samym co wartość.
    • krakkrakusek1au Re: Powrot na emeryture do Polski 08.05.14, 23:30
      Serdecznie dziekuje wszystkim za informacje.

@Filip505
      Ja sadze, ze roznice cen mieszkan zaleza takze od pogladow sprzedajacego. Czasami ktos chcac zarobic, irracjonalnie wierzy, ze sprzeda mieszkanie za wiecej niz jest ono obiektywnie warte.
      • filip505 Re: Powrot na emeryture do Polski 09.05.14, 02:35
        ......wartosc mieszkania czy domu jest taka ile ktos chce zaplacic,
        wystawiona cena przez sprzedajacego o niczym nie swiadczy,
        • filip505 Re: Powrot na emeryture do Polski 09.05.14, 19:15
          .....jak juz bedziesz chcial kupic to moge ci udzielic paru rad,mysle ze
          uniwersalnych,choc pewnosci nie mam ze w polsce zadzialaja,nie
          przewiduja m/2,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka