Dodaj do ulubionych

Aktywny senior

06.01.25, 17:06
Siostra ćwiczy, ponoć fajnie prowadzą.
Obserwuj wątek
    • irsila Re: Aktywny senior 08.01.25, 13:04
      A może by poza ćwiczeniami jakieś inne mądrości dała,
      tak po 70 plus, kiedy ja się sama zmagam z choroba syna na schizofrenie
      i z mężem niepełnosprawnością, pod każdym względem?
      Co za zarozumiałość, takie coś tu wklejać!
      • quba Re: Aktywny senior 19.01.25, 14:44
        a o co ci chodzi?
        • maria88 Re: Aktywny senior 14.02.25, 21:49
          Aktywny senior to jaki?
          • uoia Re: Aktywny senior 18.02.25, 23:42
            maria88 napisała:

> Aktywny senior to jaki?

Dla mnie pojecie 'aktywny senior" nie ogranicza sie tylko do machania raczkami i nozkami na komende instruktora. Aktywny senior to ktos, kto ma jakies hobby, grono znajomych, z ktorymi moze dyskutowac na interesujace ich tematy (niekoniecznie sobie przytakujac) i nie sa to wylacznie problemy zdrowotne. Czyta ksiazki, odwiedza teatry (kina czy opere). Dba o higiene, swoj wyglad - wlosy, zeby, paznokcie wage. W miare mozliwosci cwiczy, czasem jest to tylko krotki spacer. Ciszy sie pelnia zycia, mimo dolegliwosci, ktore juz raczej mamy wszyscy w tym wieku.
            • maria88 Re: Aktywny senior 19.02.25, 13:44
              Tak tez tak uważam, ale co innego senior 60+ a 75+ i 80+.
              Nie wiem dlaczego wiekowo tak się nie rozgranicza zdolności
              do samodzielnej egzystencji
              Czasem chęci nie wystarczają...i mało kto o tym mysli
              podsumowując najczęściej ...temu /tej to się nie chce.
              • uoia Re: Aktywny senior 19.02.25, 19:15
                maria88 napisała:

>... ale co innego senior 60+ a 75+ i 80+.
                > Nie wiem dlaczego wiekowo tak się nie rozgranicza zdolności
                > do samodzielnej egzystencji

Dlatego, ze ludzie maja rozna sprawnosc a wiek jest tylko jednym z czynnikow postepujacej dysfunkcji organizmu. Czasem osoba +/_40 jest mniej sprawna niz 80+. Mnie sie wydaje, ze senior - osoba dorosla zna swoje mozliwosci, konsekwencje przeforsowania i jako istota myslaca jest w stanie bez pomocy zaszufladkowania i instruktora poruszac sie tak, zeby zaangazowac jak najwieksza ilosc miesni, bez zrobienia sobie krzywdy.
            • pia.ed Aktywny senior 19.02.25, 19:11
              uoia napisała:
              Aktywny senior to ktos, kto ma jakies hobby, grono znajomych, z ktorymi moze dyskutowac na interesujace ich tematy (...) Czyta ksiazki, odwiedza teatry (kina czy opere). Dba o higiene, swoj wyglad - wlosy, zeby, paznokcie wage. W miare mozliwosci cwiczy, czasem jest to tylko krotki spacer.
              Cieszy sie pelnia zycia, mimo dolegliwosci, ktore juz raczej mamy wszyscy w tym wieku.

Piszesz chyba nie o zwyklym emerycie bez wyksztalcenia, robotniku, ktory cale zycie harowal,
              a po przyjsciu do domu nie mial juz sil na nic innego niz drzemke w fotelu, tylko o pewnego rodzaju
              elicie, ktora miala czas, pieniadze i energie aby oddac sie wszystkiemu co napisalas... wink
              A teraz to tylko kontynuuje.
              • uoia Re: Aktywny senior 19.02.25, 19:32
                pia.ed napisała:

> Piszesz chyba nie o zwyklym emerycie bez wyksztalcenia, robotniku, ktory
                > cale zycie harowal,
                > a po przyjsciu do domu nie mial juz sil na nic innego niz drzemke w fotelu,
                > tylko o pewnego rodzaju
                > elicie, ktora miala czas, pieniadze i energie aby oddac sie wszystkiemu co na
                > pisalas... wink
                > A teraz to tylko kontynuuje.

Pisze nie o kims, kto ciezko fizycznie pracuje i wrocil po pracy do domu. Pisze o emerycie, ktory swoje zycie zawodowe ma juz za soba i czasu, na zadbanie o siebe mu raczej nie brakuje. Ja mysle, ze nie jest to tez kwestia pieniedzy, jest to raczej kwestia checi. Kazdy ma wybor.
              • pia.ed Re: Aktywny senior 19.02.25, 23:23
                Nie pisalam tu o prawdziwych "elitach", nie chce byc zle zrozumiana,
                dlatego chce wytlumaczyc dokladniej...
                Wezmy taka zwykla kobiete, ktora gdzies jakis czas pracowala, wczesnie poszla na rente.Miala kilkoro dzieci, ktore dla niej byly wszystkim, a teraz cieszy sie z wnukow, ktorymi sie chetnie zajmuje.
                Czy ona nagle zacznie chodzic do teatru i opery, czytac ksiazki, dyskutowac z takimi samymi jak ona? Moze jej zycie dalej skupia sie na rodzinie, bo ona tak naprawde byla celem jej zycia.
                Jako matka, babcia i moze prababcia dba o swoj wyglad na tyle, ze utrzymuje swoje cialo i ubrania w czystosci, tak jak utrzymywala przez cale zycie i wiecej jej nie potrzeba.

• maria88 Re: Aktywny senior 20.02.25, 09:19
                  Osoba 40+ niepełnosprawna nie jest seniorem .

Senior to wiek i to wiek 75+ .
                  Kto pisze że 40+ , 60+ to nie wie co to senior.
                  60+ to po prostu emeryt który jest sprawny albo nie.

NIE KAZDY EMERYT JEST SENIOREM.

Wg mnie ruch tez ma b.duze znaczenie
                  i to przede wszystkim samodzielna mozliwośc
                  wychodzenia z domu na spacer, po zakupy
                  co łączy sie z dotlenieniem i pobudzeniem krązenia
                  w całym ciele.
                  • uoia Re: Aktywny senior 20.02.25, 15:34
                    maria88 napisała:

> Osoba 40+ niepełnosprawna nie jest seniorem .
                    ...

Nigdzie tego nie napisalam. Zostanmy kazda przy swoim zdaniu.
                • uoia Re: Aktywny senior 20.02.25, 15:32
                  pia.ed napisała:

> ...
                  > Wezmy taka zwykla kobiete, ktora gdzies jakis czas pracowala, wczesnie poszla n
                  > a rente.Miala kilkoro dzieci, ktore dla niej byly wszystkim, a teraz cieszy si
                  > e z wnukow, ktorymi sie chetnie zajmuje.
                  > Czy ona nagle zacznie chodzic do teatru i opery, czytac ksiazki, dyskutowac z
                  > takimi samymi jak ona? Moze jej zycie dalej skupia sie na rodzinie, bo ona ta
                  > k naprawde byla celem jej zycia.
                  > Jako matka, babcia i moze prababcia dba o swoj wyglad na tyle, ze utrzymuje swo
                  > je cialo i ubrania w czystosci, tak jak utrzymywala przez cale zycie i wiecej j
                  > ej nie potrzeba.
                  >

Tematem watku jest >aktywny senior<, czyli ktos, kto przeszedl na emeryture i chce jak najdluzej zachowac sprawnosc ciala i umyslu. Dajesz przyklad kobiety, ktorej zycie sie nie zmienilo. Jest ciagle aktywna, jak stala "przy garach" tak stoi. Nie miala ambicji, pasji, zyla i zyje tylko dla rodziny. Nikogo tu nie chce urazic ale tak to widze. Niektorzy, pewnie dlatego, ze nie maja wyboru, akceptuja taki stan rzeczy.
                  Nie mozna bac sie zycia i odkladac je na pozniej. Pozniej moze nie byc, jest tylko tu i teraz, zwlaszcza jak sie ma +/_70 lat.
                  Opieka nad wnukami nie jest latwa praca, zwlaszcza, ze zazwyczaj " tak w miedzy czasie, kochajca mamusia chate ogarnie, zakupy, przepierke zrobi, obiad ugotuje. Co ma sie nudzic siedzac w domu".
                  Ciekawa jestem co forumowi seniorzy mysla projekcie Babciowe.
                  • pia.ed Aktywny senior 20.02.25, 16:50
                    uoia napisała:
                    Tematem watku jest >aktywny senior<, czyli ktos, kto przeszedl na emeryture i chce jak najdluzej zachowac sprawnosc ciala i umyslu (...) Nie miala ambicji, pasji, zyla i zyje tylko dla rodziny. Nikogo tu nie chce urazic
                    ale tak to widze. Niektorzy, pewnie dlatego, ze nie maja wyboru, akceptuja taki stan rzeczy

Ta kobieta kiedys miala szanse zyc inaczej, ale widocznie nie zadbala o wyksztalcenie,
                    czy nie miala zdolnosci do nauki... a moze pochodzila z prostej rodziny nie zainteresowanej
                    kultura, gdzie rodzice nigdy w teatrze nie byli? Skad wiec miala czerpac wzorce?

To co napisalas, jest luksusowa wersja "aktywnego seniora", takiego czasem widzialo sie
                    w amerykanskich filmach, kiedy na emeryturze byli pelni werwy, a nawet znalezli milosc
                    i szczescie...
                    Ja widze sama po sobie, ze moje zycie zwolnilo sie znaczaco z powodu wieku, juz nie
                    tak chetnie opuszczam bez potrzeby dom...
                    Podroze, ktorymi pasjonowalam sie nawet bedac juz po 50-ce przestaly mnie interesowac,
                    bo kiedy pomysle, ze mialabym wstawac o czwartej nad ranem, ciagnac sie z walizkami
                    na lotnisko i tam spedzac jeszcze dwie godziny: wg regulaminu przy dluzszych podrozach
                    tyle wczesniej trzeba byc na miejscu... to mi sie ich odechciewa!

Jednoczesnie badania lekarskie wykazuja, ze jestem wyjatkowo zdrowa jak na swoj wiek,
                    pewnie dlatego, ze mam dobre geny... Nie mam zadnej choroby, na ktora choruja moi
                    rowiesnicy i nigdy nie bylam operowana!
                    Przez caly rok jezdze rowerem, najbardziej z powodu dobrego wplywu na zdrowie, ale takze
                    bo mieszkam centralnie i branie samochodu na tak krotki dystans bardziej przeszkadzaloby
                    mi niz pomogalo... rowerem moge wszedzie podjechac, a samochodem nie.

• maria88 Re: Aktywny senior 20.02.25, 17:17
                      " Czasem osoba +/_40 jest mniej sprawna niz 80+"...

Nie napisane wprost,ale watek dot.sprawnosci seniorów.
                      • maria88 Re: Aktywny senior 20.02.25, 17:42
                        Moze napszę parę słow co sądzę o "babciowym".

Wg mnie państwo uczy miłosci za pieniądze.

Sięgnąć wstecz, to w rodzinach tez dziadkowie
                        na ile mogli ,opiekowali się wnukami
                        i państwo im nie płaciło.
                        Wychowanie dziecka i obcowanie z nim
                        w pierwszym okresie zycia powinno byc priorytetem
                        rodziców.
                        Uważam, że pracę zawodową i opieikę
                        nade dzieckiem mozna pogodzić przy
                        obecnych długich, róznych urlopach wychowawczych.

Obecnie przedszkola, złobki powinny tak
                        pomagac rodzicowm w czasie gdy pracują
                        aby pomoc dziadków była tylko awaryjna
                        bez dofnansowywania ze strony państwa.

• uoia Re: Aktywny senior 21.02.25, 15:41
                          maria88 napisała:

> Moze napszę parę słow co sądzę o "babciowym".
                          >
                          > Wg mnie państwo uczy miłosci za pieniądze

Placenie za opieke nie jest rownoznaczna z miloscia za pieniadze.
                          .
                          >...
                          > Obecnie przedszkola, złobki powinny tak
                          > pomagac rodzicowm w czasie gdy pracują
                          > aby pomoc dziadków była tylko awaryjna
                          > bez dofnansowywania ze strony państwa.

Z jednej strony walczy sie o prawa kobiet z drugiej wprowadza przepisy prowadzace do wykorzystywania seniorow, ja tak to widze. Dla mnie te "udogodnienia" sa zerowanim na babciach/dziadkach. Zgadzam sie, ze taka opieka moze byc okazjonalna ale nie obligatoryjna. Wiekszosc babc i dziadkow ma szereg dolegliwosci, wiecej gorszych dni niz lepszych, gorszy refleks, czasem brak sil a codzienna, obowiazkowa opieka nad mlodymi to kawal ciezkiej i odpowiedzialnej pracy.
                          Kilka lat temu razem z mezem podjelismy sie takiej awaryjnej opieki nad nasza malenka wnuczka. Po szesciu godzinach bylismy wyczerpani i oboje calkowie mokrzy. A byla to tylko sliczna, slodka, nie majaca ADHD, 1.5 roczna dziewczynka.
                    • uoia Re: Aktywny senior 21.02.25, 16:05
                      pia.ed napisała:

> To co napisalas, jest luksusowa wersja "aktywnego seniora", ...

Co tu jest lususowego? Czytac chyba ta kobieta umie, ksiazki mozna wypzyczyc z biblioteki. Kino, teatr opera to mozna miec z TV i z internetu ja tez nie chodze codziennie do tych obiektow, ale codziennie moge sluchac mojej ulubionej arii Krolowej Nocy z Czarodziejskiego Fletu (polecam , zwlaszcza w wykonaniu Diany Damrau). Sama dbam o siebie, zawsze to robilam. Wierz mi nie ma tu zadnego luksusu, jako seniorka, mam tylko wiecej czasu dla siebie.

>...
                      > Jednoczesnie badania lekarskie wykazuja, ze jestem wyjatkowo zdrowa jak na swo
                      > j wiek,
                      > pewnie dlatego, ze mam dobre geny... Nie mam zadnej choroby, na ktora choruj
                      > a moi
                      > rowiesnicy i nigdy nie bylam operowana!
                      > Przez caly rok jezdze rowerem, najbardziej z powodu dobrego wplywu na zdrowie

To cudownie, nie powiem, ze zazdroszcze, chociaz moze troszecze, Tak trzymaj dalej, jak najdluzej.
                      • pia.ed Aktywny senior 21.02.25, 18:20
                        uoia napisała:

Co tu jest lususowego? Czytac chyba ta kobieta umie, ksiazki mozna wypozyczyc z biblioteki.
                        Kino, teatr opera to mozna miec z TV i z internetu ja tez nie chodze codziennie do tych obiektow,
                        ale codziennie moge sluchac mojej ulubionej arii Krolowej Nocy z Czarodziejskiego Fletu
                        (polecam , zwlaszcza w wykonaniu Diany Damrau).

Dalej sie nie rozumiemy... zamiast napisac "luksusowa" wersja powinnam napisac
                        "przecietna" wersja"...
                        Tu nie chodzi o koszty, tylko o wyrobione zainteresowania, a te czesto wiaza sie z dobrym wyksztalceniem i w aktywnym wczesniej zyciu zawodowym, bywaniu w towarzystwie sobie podobnych. Z kim ta kobieta/ mezczyzna maja prowadzic "ciekawe dyskusje", skoro w ich otoczeniu takich nie ma? Czy po osiagnieciu wieku emerytalnego maja nagle pokochac opere, choc ich obecne otoczenie, a nawet ich partnerzy zyciowi uwazaja arie operowe za "irytujace wycie"???

Pamietam jak dyrektor szwedzkiej szkoly, w ktorej przed wieloma laty zaczynalam pracowac jako nauczycielka, powiedzial o niektorych dziewczynach opuszczajacych szkole podstawowa ( dziewiecioletnia), ze nie dostawszy sie do liceum czy technikum z powodu slabych stopni, znajduja "recepte" na dalsze zycie, wzorowane na zyciu ich matek: zachodza w ciaze, a panstwo jest zmuszone przez 3 lata je utrzymywac, bo nie ma prawa zmusic ich wtedy do pracy... czy na pojscie do szkoly wieczorowej by poprawic stopnie
                        Po 3 latach nastepna ciaza najczesciej z innym partnerem...
                        Dyrektor szkoly nazwal to socjala arvet, co Google przetlumaczyl mi na dziedzictwo społeczne ,
                        choc "arv" doslownie oznacza "spadek" (po kims)...

To jest moj ostatni wpis w dyskusji z Toba; byla bardzo owocna, ale ostatnio jestem troche
                        ograniczona w czasie...
                        • maria88 Re: Aktywny senior 21.02.25, 22:12
                          Widzę, ze na forum jest moda poprawiania, cytowanie cudzych wypowiedzi
                          co osobiście bardzo mi sie nie podoba.

Uważam,że każdy ma prawo pisać co i jak chce.

Mozemy jedynie jak czegos nie rozumiemy zadac pytanie.

Nasz wpis powinien dotyczyć głównego wątku
                          i co na ten temat mamy do powiedzenia.
                          • pia.ed Aktywny senior 21.02.25, 23:15
                            Cytowanie wypowiedzi innych jest powszechne na innych forach, bo ktos moze miec
                            inne ustawienie i nie wiadomo, na ktory wpis sie odpowiada... Ktos moze odpowiedziec
                            jednym wyrazem i w najgorszym przypadku moga powstac nieporozumienia...

Poniewaz mamy prawo zadac pytanie, wiec chcialam sie Ciebie zapytac, co masz na mysli w ostatnim zdaniu?
                            Mnie sie wydaje, ze wszystko co piszemy dotyczy glownego watku, wiec moze podaj, czyj wpis wystepuje przeciwko tej zasadzie???

>>> Nasz wpis powinien dotyczyć głównego wątku i co na ten temat mamy do powiedzenia.>>>
                            • maria88 Re: Aktywny senior 24.02.25, 19:24
                              Cały czas mam na myśli nie rozciągania wpisu różnymi cytatami
                              z cudzych wypowiedzi.
                              • pia.ed Aktywny senior... ... ... 25.02.25, 12:56
                                maria88 napisała:
                                Cały czas mam na myśli nie rozciągania wpisu różnymi cytatami
                                z cudzych wypowiedzi.

Dla mnie cytowanie fragmentów wpisu poprzednika jest bardzo pomocne;
                                dzieki temu moge konkretnie odpowiedziec wlasnie na to, co chcialam
                                i uniknąc pomylki z powodu chwilowego braku koncentacji... wink
          • engine8t Re: Aktywny senior 20.02.25, 20:54
            maria88 napisała:

> Aktywny senior to jaki?

Taki co caly dzien siedzi na forum oczywiscie
            • maria88 Re: Aktywny senior 20.02.25, 21:28
              I tak dobrze ,ze może siedzieć, potrafi napisać i nie ma Alzheimera.
    • hrasier_2 Re: Aktywny senior 09.01.25, 01:24
      Aqua aerobik.na basenie. Dobra rzecz.
      • irsila Re: Aktywny senior 09.01.25, 08:47
        Wanna musi mi starczyć.Na basen nie mam siły jeździć,
        poza tym brzydzę się innych cielsk na basenie.sad
      • pia.ed Aktywny senior 09.01.25, 13:12
        hrasier_2 napisał:
        Aqua aerobik.na basenie. Dobra rzecz.

Z tego zrozumialam, ze w tym aerobiku na basenie aktywnie
        kilka razy w tygodniu uczestniczysz. Czyzby tak? big_grin
        • hrasier_2 Re: Aktywny senior 09.01.25, 18:29
          Nie- moja znajoma. Ja w swoim dawnym liceum Sienkiewicza. Są tam dwa baseny do pływania. W tym jeden z biczami wodnymi i masażem. W tym roku jeszcze nie byłem. Siema.
          • pia.ed Re: Aktywny senior 09.01.25, 18:46
            hrasier_2 napisał:
            ... Są tam dwa baseny do pływania. W tym jeden z biczami wodnymi i masażem. W tym roku jeszcze nie byłem.

Rozumiem, ze w tym roku jeszcze nie byles... wink A kiedy byles w zeszlym roku?

• xstefciax Re: Aktywny senior 17.02.25, 17:59
      www.youtube.com/watch?v=UVDF_YUWevs
    • xstefciax Re: Aktywny senior 17.02.25, 18:02
      www.youtube.com/channel/UCU3G0HN066-T0sO_xEHzcyQ
      • maria88 Re: Aktywny senior 18.02.25, 15:53
        Nawet dobre .
        Potrzebna jest mobilizacja i samodyscyplina z czym
        zazwyczaj jest gorzej u seniorów 75+ ,bo zdrowie często płata
        niespodzianki.
        • xstefciax Re: Aktywny senior 18.02.25, 16:53
          Siostra ma 63 lata, ćwiczy codziennie z Alicją.
          • hrasier_2 Re: Aktywny senior 18.02.25, 22:34
            Nawet jak się nie wychodzi z domu to można sobie ćwiczyć. Oczywiście jak są zdrowe stawy. Ćwiczenia fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka