Dodaj do ulubionych

Torba i kij

14.03.26, 08:21
Torba z Ikei i pogrzebacz,
tylko tyle aż potrzeba,
by wydobyć puszki,
i zdobyć "piniążki"
na trochę chleba?

P.S.
Wczoraj w środku dnia widziałam młodego faceta z niebieską, dużą torbą z Ikei i drutem u dołu zgiętym,
który w przydrożnych kubłach na śmieci grzebał.
Tak mnie to dziwnie ujęło, wzruszyło, poruszyło...
Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • dunajec1 Re: Torba i kij 14.03.26, 13:38
      Bylo mu dac jakies 10 zl.
      • irsila Re: Torba i kij 14.03.26, 14:04
        Obok niego, kobieta była i z nim szła, nie chciałam się narzucać.
        Poza tym, jam nie bogata ciotka z Hameryki.
        Jak z zakupów wracałam jakaś kobieta mnie zaczepiła i kasy chciała.
        Dziś zbiórka żywności w marketach jest, ze strony caritas,
        na paczki dla głodnych, na święta.
        Do butelkomatu, kolejka dziś była, 5 osób w tym dzieci.
        Świetna zabawa z wkładaniem puszek i butelek.
        Lepiej w tygodniu to robić, tłoku nie ma.
        • dunajec1 Re: Torba i kij 14.03.26, 14:47
          Nie mysl tak ze ci z hameryki to wszyscy bogaci, tak nie jest, biedoty tu tyle ze nie zdajesz sobie z tego sprawy.Ilu tu gdzie mieszkam stoja na skrzyzowaniach z papierowa tablica, zgubilem dom, albo prace , czy jestem chory nie mam ubezpieczenia, i kazdy wyciaga reke po datek,a zarobki tez nie takie jak by sie wydawalo ze mozna zyc pieknie. Jeszcze ci co maja studia i jak dostana prace to maja dosc dobre zarobki, ale ci ze srednim wyksztalceniem to b. niskie zarobki, ech Hameryka.
          • irsila Re: Torba i kij 14.03.26, 15:20
            U nas, do tej pory, funkcjonuje takie powiedzenie o 'bogatym wujku, czy ciotce z Hameryki".
            Bieda jest jak widać, wszędzie i bezdomni.
            Niektórzy potrafią zarobić kilkadziesiąt zł dziennie na opakowaniach.
            Była taka audycja w tv.
            " Średnio można zarobić 80 zł dziennie za trzy godziny chodzenia – słyszymy od osób, które zbierają butelki czy puszki"

uwaga.tvn.pl/reportaze/system-kaucyjny-dokad-trafiaja-nasze-pieniadze-jesli-nie-oddamy-butelki-st8942732
            • dunajec1 Re: Torba i kij 14.03.26, 17:11
              Ale pucybutow nie macie.
              • irsila Re: Torba i kij 14.03.26, 19:04
                dunajec1 napisał:

> Ale pucybutow nie macie.
                >

A Wy macie? Mieliśmy w XIX i XX wieku.
                Przecież ten zawód już zniknął.
                Teraz robią to maszyny.
                Poza tym obuwie inne się nosi,
                ja jeszcze tradycyjne lubię meszty czy czółenka skórzane czy trzewiki, ze skóry,
                czy adidasy, pastuje na czarno lub na brąz,
                latem białe.
                www.pucybut.com/products/cosmos/
          • boggi_dan Re: Torba i kij 14.03.26, 18:00
            dunajec1 napisał:

> Nie mysl tak ze ci z hameryki to wszyscy bogaci, tak nie jest, biedoty tu tyle
            > ze nie zdajesz sobie z tego sprawy.Ilu tu gdzie mieszkam stoja na skrzyzowaniac
            > h z papierowa tablica, zgubilem dom, albo prace , czy jestem chory nie mam ubez
            > pieczenia, i kazdy wyciaga reke po datek,a zarobki tez nie takie jak by sie wyd
            > awalo ze mozna zyc pieknie. Jeszcze ci co maja studia i jak dostana prace to m
            > aja dosc dobre zarobki, ale ci ze srednim wyksztalceniem to b. niskie zarobki,
            > ech Hameryka.
            >
            Trzeba było wrócić do Polski. "Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, / Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem”.
            • krakkrakusek1au Re: Torba i kij 14.03.26, 18:24
              Ja znam osobiście pana po czterdziestce. Mieszka w Sydney. Formalnie nie ma żadnych kwalifikacji. Posiada tylko doświadczenie z różnych zawodów. Ukończył tylko 12 lat ogólnej edukacji z raczej poniżej przeciętnym wynikiem. Obecnie uczęszcza w czasie wolnym od pracy do (TAFE College) zawodówki (odpowiednik Zasadniczej Szkoły Zawodowej). Ma stałá pracę ze wszystkimi uprawnieniami. Uczy się zawodu ślusarz maszynista. Zarobia A$105000 rocznie czyli ok 250000 PLN/rok. Pracuje po 10 godzin dziennie, 4 dni w tygodniu. Pozwala mu to utrzymać rodzinę, wynajmować dom i żyć na przeciętnym poziomie.
          • engine8t Re: Torba i kij 14.03.26, 20:01
            dunajec1 napisał:

> Nie mysl tak ze ci z hameryki to wszyscy bogaci, tak nie jest, biedoty tu tyle
            > ze nie zdajesz sobie z tego sprawy.Ilu tu gdzie mieszkam stoja na skrzyzowaniac
            > h z papierowa tablica, zgubilem dom, albo prace , czy jestem chory nie mam ubez
            > pieczenia, i kazdy wyciaga reke po datek,a zarobki tez nie takie jak by sie wyd
            > awalo ze mozna zyc pieknie. Jeszcze ci co maja studia i jak dostana prace to m
            > aja dosc dobre zarobki, ale ci ze srednim wyksztalceniem to b. niskie zarobki,
            > ech Hameryka.
            >

Ci ci stoja to mowia ze ludzie lepiej sie czuja jak takim daja i oni zamiast pracowac caly dzien to za 2 godziny zbierze $200. A to co maja napisane to bzdura.
            No w mojej okolicy kto chce pracowac to pracuje i dobrze zyje..
            Meksykanin co obcina palmy i krzaki - przychodzi pare razy w rku na pol dnia z synem albo kolega i "zwijaja" $1k.
            I trzeb go "zamawiac" na pare tygodni do przodu bo zajety.
            Moja lekarka mowi ze jej syn nie poszed na studia i zdecydowal sie byc hydraulikiem.. Jest zadowolony i zarabia wiecej od niej.
            Jeden sasiad - hydraulik, drugi elektryk, moze w wieku 30-32 lat i patrzac po tym jaki maja domy i co przed nimi to sa juz bardzo bogatymi ludzmi i pracy im nie bakuje. Wiekszosc biednych jest z wyboru bo wygodniej im zyc na koszt panstwa.
            Tak ze nie trzeb miec studiow ale chec do pracy i mozna cigale miec dobre i dostatnie zycie.

• krakkrakusek1au Re: Torba i kij 14.03.26, 22:18
              Wydział medyczny australijskiego uniwersytetu już kilkukrotnie zamieścił na Facebooku ogłoszenie dla zdrowych 70+ latków. Nie potrzebne kwalifikacje. Płaca $600/dzień. Zgłosiłbym się ale: 1. Trochę boję się czy to nie jakiś udział w potencjonalnie szkodliwych eksperymentach naukowych, ale to mógłbym sprawdzić przed podjęciem decyzji. 2. Choć legalnie mogę pracować i zarobić do A$10200/rok bez utraty emerytury to jednak pracujác choć 1 dzień musiałbym zrobić rozliczenie na koniec roku finansowego, taki australijski PIT (tak sádzę). Cholerna biurokracja.
              • irsila Re: Torba i kij 15.03.26, 09:31
                Nie mogę pisać, cenzurują mnie.
                • pia.ed Torba i kij... 16.03.26, 11:16
                  irsila napisała:
                  > Nie mogę pisać, cenzurują mnie.

A na czym ta "cenzura" polega?
                  Mnie kiedys nie pozwolili wyslac,
                  kiedy wkleilam jakis fragment,
                  a bez tego pozwoili wyslac,
                  tylko ze wtedy moja wypowiedz
                  stracila wlasciwy sens!
                  • irsila Re: Torba i kij... 16.03.26, 12:11
                    Widocznie chodziło o to, że czyjś tekst z fb wkleiłam.
                    Ale do tego wątku on nie pasuje.
                    Spróbuje jeszcze raz, gdzie indziej, sam link podać.
                    • pia.ed Torba i kij... 22.03.26, 12:30
                      irsila napisała:
                      > Widocznie chodziło o to, że czyjś tekst z fb wkleiłam.
                      > Spróbuje jeszcze raz, gdzie indziej, sam link podać.

Dokladnie to samo mi sie kiedys wydarzylo i dlatego pospieszylam z porada...
                      A obecnie, przez pare dni, mialam najnowszy przypadek odmowy wyslania
                      postu. Napisano, ze nie podalam daty urodzenia(???)
                      Mam konto na Gazecie od ponad 20 lat i pewnie wtedy o to nie pytali
                      i teraz im sie to przypomniala? big_grin
                      Dzisiaj, bez jakiegos mojego dzialania, sprobowalam wyslac z innego forum i sie udalo!

Pozdrawienia ode mnie, czyli od Pia.
    • krakkrakusek1au Re: Torba i kij 26.03.26, 20:39
      Torba i kij. Jak już pisałem gdzieś na tym forum, 3 tygodnie temu na najbliżej stacji paliw za 98 oktanowá benzynę trzeba było zapłacić A$1.57/litr. Na tej samej stacji, wczoraj była cena A$2.77/litr. Torba i kij. Podobno Australia wydobywa wystarczajáco na wewnętrzne potrzeby ropy. Kupujemy jednak benzynę na rynkach światowych po światowych cenach. Podobno nic się nie da zrobić... Mój bank likwiduje wiele miejsc pracy bo w Wietnamie i gdzieś tam jeszcze można znaleźć tańszych pracowników. Tutaj to już jest inna zasada. Tutaj to już da się coś zrobić... Torba i kij. Żona kupiła wczoraj polskie kiełbasy, szynki, salceson, baleron itd. w polskim sklepie. Jakież było moje zaskoczenie kiedy zauważyłem, że doliczono 10% GST (to taki polski VAT). Okazuje się, że Australia nakłada 10% podatku na żywność przetworzoná. Warzywa, owoce i inna nieprzetworzona żywność jest wolna od podatku. To to chociaż rozumiem. Ale i tu, torba i kij. Tutaj dodam, że choć przepadam za polskimi wyrobami (kiełbasami) to ich unikam bo dr Bartek twierdzi, że sá niezdrowe. Raz się żyje,...
    • engine8t Polaku lecz sie sam 27.03.26, 00:18
      Super opieka zdrowotna i dbanie o emrytow.
      przypomina sie zart z komuny
      "emeryci i rencisci, popierajcie partie czynem- umieraajcie przed terminem"

Ogladajc to wideo zauwazylem na pis ze "Na SOR moga byc tylko pacjenci a rodzina i osoby towarzyszace juz tylkow poczekallni"
      U nas nie do pomyslenia - radzina zwykle nie odstepuja pacjenta.

Na innch Drzwiach napis "Prosimy zamykac Dzwi".
      Kiedys tez bylo "pluc tylko do spluwaczki".
      • engine8t Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 00:24
        engine8t napisał:

Nie zalaczylem video

www.youtube.com/watch?v=-qJXqk5iAvA
        • krakkrakusek1au Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 05:06
          Najniższa wypłata jaká kiedykolwiek otrzymałem w PRL wynosiła w przeliczeniu na godzinná ok 17 zł. To było w 1971 roku. Paczka "Sportów" kosztowała wtedy 3,50 zł. Najdroższe "Carmeny" kosztowały 18 zł. Za jedná godzinę pracy mogłem więc kupić od 1 do 4 paczek papierosów. Obecnie w NSW, Australii, 1 paczka papierosów kosztuje A$ 50. Za najniższy zarobek można więc kupić tylko pół paczki papierosów. Oczywiście ja nie palę ale współczuję palaczom. Torba i kij.
          • dunajec1 Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 15:04
            Zn. sie ze w socjalizmie (nie pisze komuny bo takiej nie bylo) bylo lepiej, uzywki byly tanie.
            • engine8t Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 19:47
              dunajec1 napisał:

> Zn. sie ze w socjalizmie (nie pisze komuny bo takiej nie bylo) bylo lepiej, uzy
              > wki byly tanie.
              >

Komuny nie bylo? Pomimo ze wiekszsc zakladow byla wlasnoscia panstwa, Prywatna inicjatyna byla pod kontorla i ci co bylu uzyteczni dlaa wladzy i partii mogli prowadzic a jak nie to nie i kulakom dowalno "domiary"?
              Niby byl rzad ale de facto i oficjalnie rzadzila partia komunistyczna a I sekretarz KC byl przedstawicielem panstwa a mial o wiele wieksze kompetencje niz dzisiejszy Prezydent.
              To co wg ciebie brakowalo zeby to nazwac komuna?
          • banowanyzaprawde1 Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 19:00
            A Dunhille 27 zł.
            • krakkrakusek1au Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 19:54
              W 1971 roku nigdzie nie było żadnych Dunhilli ani nawet Malboro. No chyba, że w sklepach dewizowych bo Pewexów jeszcze nie było, ale to były za wysokie progi na moje nogi. Drugie luksusowe papierosy tego okresu to Caro, które kosztowało 11 zł.
              • dunajec1 Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 20:56
                Engine, komuna to jet wtedy gdy WSZYSTKO jest NASZE, a tego nie bylo, mogles miec samochod a w komunie bys go nie mial, mogles miec pole , nizej 30 ha, i miales na to akt wlasnosci , gdzie w komunie mogles miec cos prywatnego? W zydowskich komunach nawet zona byla wspolna.
                Ze rzadzila , hmm, tak tu racja, wykonywala rozkazy kremla, tu sie zgadzam.
                Moze bys mi pokazal statut parti komunistycznej?
                • engine8t Re: Polaku lecz sie sam 27.03.26, 21:30
                  dunajec1 napisał:

> Engine, komuna to jet wtedy gdy WSZYSTKO jest NASZE, a tego nie bylo, mogles mi
                  > ec samochod a w komunie bys go nie mial, mogles miec pole , nizej 30 ha, i mial
                  > es na to akt wlasnosci , gdzie w komunie mogles miec cos prywatnego? W zydowski
                  > ch komunach nawet zona byla wspolna.
                  > Ze rzadzila , hmm, tak tu racja, wykonywala rozkazy kremla, tu sie zgadzam.
                  > Moze bys mi pokazal statut parti komunistycznej?
                  >

Nie musi byc wszystko pasujace do formatu. Takich argumentow uzywaja ci co probuja siebie wybielic.
                  Kiedy uzyje okresleinia lewak do skrajnie lewicowych i progresywnych ta zaraz sie podnosza glosy ze to okreslenie nie pasuje to tej ktorej uzywal Lenin.
    • teczowyrafal Re: Torba i kij 02.04.26, 23:31
      torbe to mam w gaciach
      • dunajec1 Re: Torba i kij 03.04.26, 16:29
        No i kij kolo tej torby.
        • engine8t Re: Torba i kij 03.04.26, 20:06
          dunajec1 napisał:

> No i kij kolo tej torby.
          >

Zeby to jeszcze byl kij a nie walek zrobiony z plasteliny smile
      • engine8t Re: Torba i kij 03.04.26, 20:05
        teczowyrafal napisał(a):

> torbe to mam w gaciach

A jak zdejmiesz gacie albo jak ci spadna?
        • dunajec1 Re: Torba i kij 03.04.26, 23:14
          Oooooo, to dobre pytanie.
          • irsila Re: Torba i kij 19.04.26, 15:07
            Teraz już torba nie starcza,
            z worem bardziej się opłaca
            do butelkomatu, chodzić.big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka