ba-7 31.07.11, 12:00 Leje i leje, śpijcie więc dalej Uważajcie jednak na wodę, bo przybiera..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenaki Re: Lipcopad 31.07.11, 12:35 No tak - leje i leje. Siedzę więc sobie z szydełkiem, kot śpi , kawa pachnie - leniwa niedziela . Moje kolezanki szydełkomaniaczki robią juz ozdoby choinkowe Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.20, 19:53 i znowu auto stało w garażu 6-dni. Aby uniknąć przykrej niespodzianki z niedoładowanym akumulatorem zrobiłem przejażdżkę. Znowu do marketu, znowu trochę zapasów uzupełniłem. Już bez deszczu, przyjemnie ciepło, 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.20, 19:14 dawniej miałem zawsze kilka znaczków pocztowych w zapasie, ale wówczas pisałem częściej listy czy kartki pocztowe. Teraz już nie, nawet kartki bożonarodzeniowe czy wielkanocne przestałem wysyłać. Potrzebowałem znaczek pocztowy na list, na szczęście poczta w pobliżu.Towarzystwo akcyjne z Luksemburga, w którym mam trochę funduszy akcyjnych, poprosiło o listowne uwagi i akceptację porządku obrad zgromadzenia mającego odbyć się wkrótce. Firma jest w porządku, fundusze akcyjne w czasie ich mojego posiadania wzrosły kilkakrotnie, wiec zdecydowałem się odpisać i stąd potrzeba owego znaczka. Na poczcie do stanowiska obsługowego długa kolejka, więc znaczek kupiłem z automatu. Ale najpierw musiałem zmienić pieniądze na pasujące w bistro po sąsiedzku. Automat ewentualną resztę wydaje w znaczkach, często o nominałach które nie potrzebuję. List wysłany i teraz odwiedziny pobliskiej kawiarni. Sernika już nie było, fundnąłem sobie makowca i kawę, jak zwykle w ogródku kawiarnianym. Pogoda słoneczna 24°, po drodze mijałem wielu przechodniów z maskami ochronnymi na twarzy, tylko, że te maski często noszone na brodzie, pod brodą lub na szyi, poprawnie zakładane w sklepach czy komunikacji miejskiej Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 04.07.20, 18:55 nie lubię spacerować bez celu, ale dziś zrobiłem, krótki spacer dla relaksu przy bezsłonecznej pogodzie i 24° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.20, 18:27 mam w domu seniora bliską mi osobę, którą odwiedzałem. Ostatnio z powodu podejrzenia koronawirusa odwiedziny są wstrzymane, mam nadzieję, że to tylko podejrzenie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 07.07.20, 18:02 hm, regularność prawie jak w zegarku. I znowu po 6-dniach nie używania auta zrobiłem profilaktycznie przejażdżkę aby podładować akumulator, znowu do marketu uzupełnić zapasy. Aby napędzić gospodarkę w czasie epidemii koronawirusa, aby ludzie więcej kupowali, niemiecki rząd do końca roku obniżył podatek VAT, na artykuły spożywcze o 2%. Market obniżył ceny artykułów spożywczych dodatkowo o 1%. Niby mała rzecz, ale zawsze mała oszczędność. Przejażdżka przy słonecznej pogodzie i 21° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 14.07.20, 17:37 a już myślałem, iż lipiec to deszczowy, a tu dziś upał 29°. W sam raz ładna pogoda na przejażdżkę, po 7-dniach do marketu, uzupełnić zapasy. Świadomie nie kupiłem nic słodkiego, gdy mam nie potrafię powstrzymywać się od podjadania. Waga pokazała, że trochę przytyłem, chyba przez te słodycze, albo dobrowolne ograniczenie wyjść z domu z powodu epidemii. Zresztą gdy nie mam nic do załatwienia nie lubię spacerować bez celu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.20, 18:39 po wczorajszym upalnym dniu dziś pogoda spieprzyła się, pochmurnie, deszczowo 20°, nieładnie. Nie chce się wychodzić z domu, na szczęście nie muszę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.20, 14:40 nic nie dzieje się, u mnie, nie ma o czym pisać, chyba, że o pogodzie, pochmurnie, zbiera się na deszcz, teraz 20° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.20, 15:53 lenię się, jest coś do załatwienia, jest ładna pogoda, a mnie nie chce się. Sprawa nie jest pilna, jak nie dziś, to jutro albo pojutrze, mañana Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 19.07.20, 13:51 i znowu cieplutko 29°C, Fahrenheita to byłoby nawet 85°F Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 21.07.20, 17:46 jak szybko minął miesiąc od poprzedniej wizyty i dziś jak zwykle raz w miesiącu do banku po wyciągi z konta. Spacer przy ładnej słonecznej pogodzie i 23°. Przy okazji małe sprawunki u Rossmanna i odwiedziny kawiarni Thoben. Tam jak zwykle kawa i sernik w ogródku kawiarnianym. Zauważyłem wielu panów, którzy też przyszli na kawę i ciacho. Z ogródką widok na ratusz dzielnicy ładnie prezentujący się w promieniach słonecznych, no to pstryknąłem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.20, 13:24 znowu literówka, sorry, nie 'ogródką', miało być ogródka Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.20, 14:49 ba-7 napisała: > Leje i leje odwlekałem, odwlekałem, a gdy zdecydowałem się, pada i to fest. W deszcz nie mam ochoty iść, odczekam albo odłożę do jutra Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 10.07.20, 15:07 dziś wizyta u lekarki laryngolog na badanie kontrolne. Miałem termin i musiałem pójść chociaż mocno padało. Wynik badania ok, a ona namawia mnie jeszcze na badanie kontrolne gardła, przy pomocy sondy przez nos. Nie odczuwam dolegliwości i na taki eksperyment nie mam ochoty, każdorazowo odmawiam. Następne badanie kontrolne za 3-miesiace. W drodze powrotnej, już bez deszczu, małe zakupy w pobliskim tureckim warzywniaku i mała pauza w pobliskim ogródku kawiarni La Femme przy kawie i tiramisu. Panowie chodzą raczej na piwo lub coś mocniejszego do knajpy, a ja raczę się czymś słodkim w kawiarni. Moja pani śmieje się, że jestem nietypowym Polakiem. Piwo, owszem też lubię, ale do obiadu lub bez obiadu, i w towarzystwie. Spacer jak wyliczył google 2,5kilometrowy przy 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.20, 17:50 zmieniłem rytm zakupów, dotychczas robiłem co około 2-tygodnie, dzisiaj pojechałem do marketu po 9-dniach. Ta zmiana to z powodu, że nie jeżdżę dużo autem, stoi w garażu i trzeba co jakiś czas zrobić przejażdżkę aby podładować akumulator, teraz w takim nowym około cotygodniowym rytmie. Kiedyś jeździłem często, codziennie do pracy, teraz nie muszę, a jeżdżenie autem nie sprawia mi już takiej przyjemności jak dawniej. Jadę gdy mam coś do załatwienia i na piechotę jest mi za daleko. Ładna słoneczna pogoda, 23°, w sam raz na zakupy. Kupiłem też parę nieplanowanych rzeczy, skusili mnie okazyjnymi ofertami. Chętnie jem jabłka, kupiłem znowu nowozelandzkie odmiany Jazz, smakują mi inaczej niż europejskie, w smaku przypominają mi południowe owoce. A teraz zrobię małą drzemkę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 27.07.20, 19:52 wspomniałem już wcześniej, że nie lubię spacerować bez celu. Dziś miałem cel, do domowej lekarki po receptę na mój medykament. Tak sobie przypuszczałem, iż może mieć urlop i powinienem najpierw zatelefonować i upewnić się, czy ma praxis otwartą? Nie zadzwoniłem, pomyślałem, że gdy praxis będzie nieczynna najwyżej zrobię spacer. I stało się jak przypuszczałem, pocałowałem klamkę, jest na urlopie. Na drzwiach informacja jaki lekarz ją zastępuje i gdzie. Na szczęście zastępstwo niedaleko od mojego domu. No to w tył zwrot i przy okazji mały dalszy spacer. Po drodze jak zwykle do kawiarni Thoben na kawę i sernik w ogródku kawiarnianym. W pobliżu jest praktyka mojej pedicurzystki, pomyślałem, że gdy już jestem tak blisko mogę osobiście zamówić termin na następną wizytę zamiast telefonować. Poprzednio bylem przed pandemią na początku marca, czas aby ją znowu odwiedzić i powierzyć moje stopy w jej fachowe ręce. I znowu podobnie jak u domowej lekarki, na drzwiach informacja, iż robi urlop. Spacer jak wyliczył google 3,5kilometrowy przy bezsłonecznej ale ciepłej pogodzie 26°. Teraz zbiera się na deszcz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.20, 20:12 dziś trzy sprawy do załatwienia, ładna słoneczna pogoda 24°, no to w drogę. Najpierw do chemicznej pralni oddać koszule do wyprasowania, wyprać wyprałem samemu. Dawniej prasowałem samemu. Jednego razu przechodząc obok pobliskiej pralni zobaczyłem reklamę, że prasują koszule bez konieczności prania, no to skorzystałem z tej okazji. Dla rocznego rozliczenia z urzędem skarbowym potrzebowałem podkładki, oryginały zachowuję dla siebie, potrzebne były kopie. No to kopiarni, na szczęście też niedaleko, zrobić te kopie. Następna sprawa to recepta od lekarki dermatolog. Okazało się, iż bez wizyty u lekarki recepty nie dostanę. Termin wizyty dopiero we wrześniu, na szczęście nie jest pilne, mogę poczekać. W drodze powrotnej przechodziłem obok kawiarni Cafe Mosaique, no to przerwa w ogródku kawiarni na kawę, sernika nie mieli, to tym razem tort z białej czekolady. Ładnie świecące słońce zachęciło do zrobienia kilku fotek, spacer jak wyliczył google 4kilometrowy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.20, 23:03 > przerwa w ogródku kawiarni na kawę, sernika nie mieli, to tym razem tort z białej czekolady Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 31.07.20, 20:03 > No to kopiarni, miało być, No to do kopiarni, sorry Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.21, 15:25 mamy lipiec i u mnie pogoda jak w tytule wątku. Pada deszcz, ale po ostatnich upałach jest przyjemnie rześko i jest 18° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.21, 18:16 dzisiaj tradycyjna cotygodniowa długa jazda autem, profilaktycznie dla podładowania akumulatora. Auto stało cały tydzień w garażu, nie było potrzeby dokądkolwiek jechać. Odkąd robię te przejażdżki, z akumulatorem nie mam problemu, auto startuje natychmiast pomimo, że tydzień nie jeździłem. Przyjemna pogoda po wczorajszym deszczowym dniu, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 25° Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 05.07.21, 11:16 Po ulewnych deszczach się ochłodziło o 10 stopni,teraz 21 stopni ,za tydzień powtórka upałów.Zobaczymy jak to będzie,po ulewach na działce inwazja ślimaków niestety. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.21, 18:45 dziś wizyta u lekarki dermatolog na badanie kontrolne. Wynik badania pozytywny, wszystko w porządku, mała ciemna plamka, która pojawiła się na skórze, to według lekarki normalna rzecz w dojrzałym wieku. W drodze powrotnej przechodziłem obok kawiarni 'Espresso House', tam w ogródku kawiarni fundnąłem sobie amerykański sernik i kremową kawę. Ten sernik w smaku zupełnie inny od tego, który piekła moja mama. Spacer jak wyliczył google 3kilometrowy przy lekko pochmurnej pogodzie i 24° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.21, 20:59 portal Next informuje: 'Ceny paliw w Polsce są najwyższe od siedmiu lat. Litr benzyny "95" kosztuje już średnio ponad 5,50 zł', co według dzisiejszego kursu bankowego wynosi 1,221€. Mimo wszystko taniej niż u mnie, dziś 1litr tej benzyny E5 kosztował 1,519€, Rożnica nieznaczna, ale dla rodaków drogo Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.21, 21:13 wczoraj podczas spaceru kliknąłem kilka zdjęć. Dzisiaj cztery z tych zdjęć oglądający wybrali do pierwszej dziesiątki najczęściej oglądanych na FotoForum Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 07.07.21, 09:50 Zdjęcia jak zawsze piękne no i nie pada tak jak u nas,udanych spacerów. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 07.07.21, 14:29 Hallo xy, dziękuję, miło mi, że podobały się. Podczas spacerów często 'wpada mi coś w oko' i nie odmawiam sobie przyjemności, żeby pstryknąć. A'propos deszczu, teraz u mnie lekkie zachmurzenie, bez deszczu i 24° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.21, 21:07 dziś relatywnie aktywny dzień, kilka spraw było do załatwienia. Najpierw wizyta kontrolna u dentysty, prowizorium wymagało korekty. Następna wizyta kontrolna za dwa miesiące. Teraz do Rossmanna po drobne zakupy i do domowej lekarki po receptę na mój medykament. Zapas kończy się, medykament niezbędny, więc profilaktycznie po receptę, bo może wkrótce zrobić urlop. Odwiedziłem przy okazji pobliski turecki warzywniak i tam też mały zakup. W drodze powrotnej wstąpiłem do kawiarni La Femme obok, której akurat przechodziłem i tam krótka pauza. W ogródku kawiarni kawka i sernik. Jeszcze do apteki po odbiór lekarstwa. Przechodziłem obok salonu samochodowego sprzedającego ekskluzywne używane auta. W oknie wystawowym rolls-roys phantom, używany 11-letni za 229tys.€, to jest za około 1,04mln zł. Kupno takiego auta to według mnie snobizm, nie kupię, zadowolę się moją 16-letnią corollą. Długi spacer na piechotę i 23°, w drodze do lekko pochmurnie i kropiący deszcz, teraz słonecznie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.21, 18:35 wahałem się, czy pojechać? pogoda deszczowa, nagle rozjaśniło się, pojechałem. Cotygodniowa długa jazda autem, w tygodniu znowu prawie nie jeździłem. Po drodze czasami lekko kropiący deszcz, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 19°. Ratusz dzielnicy do której pojechałem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 11.07.21, 15:04 dzisiaj finał UEFA Euro 2020, Anglia-Włochy, oglądam, kibicuję Włochom Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 11.07.21, 19:15 przed meczem mały spacer na pocztę i do banku oraz do pobliskiej kawiarni Thoben na tradycyjną kawę i sernik w ogródku kawiarni. Ciepło, nawet bardzo, 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.21, 21:41 dziś zakupy żywnościowe po długim czasie, po ponad 3-tygodniach. Zapasy mocno przerzedziły się. Przy okazji parę słodkości, ciastka w rożnych odmianach i fundnąłem sobie tym razem nowozelandzkie jabłka odmiany Braeburn. Gdy jechałem do marketu lekkie zachmurzenie, gdy wychodziłem z marketu dość rzęsisty deszcz. Musiałem odczekać dobrą chwilę zanim przestało padać. Ciepło 27° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.21, 20:42 dzisiaj dla odmiany cotygodniowa długa jazda autem. Na ulicach spokojnie, płynny ruch. Nadal ciepło 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.21, 18:39 ładna słoneczna pogoda i 26°, w sam raz pogoda na cotygodniową długą jazdę autem. Jazda przedwieczorna, na ulicach spokojnie i płynny ruch. Pojechałem do sąsiedniej dzielnicy, zdjęcie z tej dzielnicy, nowe osiedle mieszkaniowe wkomponowane między zabudowania dawnego browaru Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 24.07.21, 11:50 Trochę chłodniej ale deszczu brak,nadal sucho na działce,smażę wiśnie,bo obrodziły. Zdjęcie jak zwykle piękne. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.21, 14:42 dziękuję, zastanawiam się, czy jadłem kiedykolwiek smażone wiśnie? chyba nie, w każdym razie nie przypominam sobie. Miłego dnia na działce! Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.21, 20:01 dziś znowu bardzo ciepły dzień i 30°, ale już krótszy, zachód słońca o 21:00 Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 25.07.21, 18:19 Z wiśni wyrabia się konfitury,dżemy,soki.Smażone dodaje się do pączków,takie są najlepsze także do innych ciast czy też codziennych drożdżówek. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 26.07.21, 18:50 dziś Anny, od Anki chłodne wieczory i poranki. Chociaż dzisiejszy wieczór u mnie jeszcze ciepły, jest 28° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.21, 18:52 dziś jak zwykle raz w tygodniu długa jazda autem. W tygodniu jeździłem znowu niewiele, nie było nic do załatwienia, żeby jechać autem, stąd ta przejażdżka. Wychodzi to autu na dobre, nie ma problemu z akumulatorem, przy tych jazdach jest systematycznie podładowany. W drodze powrotnej chciałem wstąpić do kawiarni Thoben, w pobliżu kawiarni nie było wolnych miejsc do zaparkowania, zrezygnowałem. Jeszcze małe sprawunki w moim markecie, uzupełniłem to, co było niezbędne. Słoneczna pogoda, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 27° Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 30.07.21, 21:57 Dzisiaj u na trochę chłodniej,bo poniżej 30 stopni i z lekka powiał wiaterek,byliśmy w miasteczku na zakupach tygodniowych,potem wyszłam na spacer,spotkałam znajomą ,czas upłynął szybko i przyjemnie. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.22, 21:17 po 3-tygodniach od poprzednich dzisiaj zakupy spożywcze. Zapasy przerzedziły się, albo skończyły się. Pojechałem jak zwykle do marketu w którym dotychczas kupowałem i tu niespodzianka. Market został zlikwidowany, już go tam nie było. Splajtować na pewno nie splajtował, należy do potężnej sieci handlowej. Prawdopodobnie powodem były warunki lokalowe, widocznie nie nadawał się do modernizacji. No to pojechałem do innego odległego o 3,5km, należącego do tej samej sieci handlowej. Po drodze na skrzyżowaniu przy zjeździe na autostradę wypadek, zdarzył się przed moim przejazdem, ale spowodował mały korek drogowy. Na miejscu karetka pogotowia, z tego co zauważyłem motocyklista wjechał w tył auta przed nim. Motocykl rozbity, motocyklisty już nie było, auta przed i za motocyklem uszkodzone. Zakupy w innym markecie, który został zmodernizowany i w tym moje utrapienie. Wszystkiego musiałem szukać, lub pytać obsługę, gdzie znajdę? Nie kupiłem ciastek, nie kupiłem słodyczy. Ostatnio trochę pofolgowałem, co pokazała waga. Gdy nie mam, nie kuszą i nie jem i nie przybieram na wadze. Słonecznie, upał, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 33°. W mieszkaniu też upal 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.22, 17:46 niedzielny spacer dla zdrowia. Przy okazji do banku przekazać przelew pieniężny. Bez odwiedzin pobliskiej kawiarni Thoben, z ciastkami na razie hamuję. Upał 30°, na długi spacer było mi za ciepło Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.22, 14:52 dziś obchodzimy Światowy Dzień Pocałunku Czego to ludzie nie wymyślą, mówi się, że rodzajów pocałunków jest tyle, ilu całujących się Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.22, 20:54 pojechałem na automyjnię. Chociaż jeżdżę niewiele, auto stoi w garażu, pomimo tego zakurzone, alufelgi zapylone pyłem klocków hamulcowych. Zdecydowałem się nareszcie po 1/2roku umyć. Wybrałem program perłowy połysk z myciem alufelg. Do tego samoobsługowe, bez limitu czasowego, odkurzanie wnętrza auta i samoobsługowo/automatyczne czyszczenie dywaników z auta. Jeszcze sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni biegów, poziomu płynu do mycia szyb i ciśnienia powietrza w oponach. No i dalej w drogę, cotygodniowa długa jazda. Pojechałem do sąsiedniej dzielnicy. Zdjęcie z nowego osiedla nad rzeką Havel, wkomponowanego w zabudowania starego browaru. Bezsłonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 20°. Przyjemnie orzeźwiająco po ostatnich upałach Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.22, 21:20 coś spieprzyłem z wklejeniem zdjęcia, wklejam jeszcze raz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.22, 19:50 fundusz akcyjny z Luksemburga zażyczył sobie, abym podał swoje uwagi do porządku obrad ich najbliższego posiedzenia. Firma porządna, moje udziały powiększyły się 4-krotnie (w ciągu 22-lat). Formularz wypełniłem, trzeba wysłać. Znaczków pocztowych w zapasie nie mam. No to spacer na pocztę, na szczęście nie daleko od domu. Poczta już nieczynna, na szczęście miałem pasowne monety, aby kupić w automacie przed pocztą. W pobliżu kawiarnia Thoben, nie odwiedziłem. Spasowałem (na razie) z ciastkami. Są efekty, waga pokazała, że zrzuciłem 2kg. Dla zdrowia powrotny spacer dłuższą okrężną trasą przy trochę słonecznej pogodzie i 21° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.22, 17:26 dawno nie spacerowałem, no to dziś dwugodzinny spacer dla zdrowia, z przerwą na kawę bez ciastka w ogródku kawiarni Chito Coffee, obok której akurat przechodziłem. Bez ciastka, bo jestem na etapie, żeby trochę zrzucić wagę. Ładna słoneczna pogoda i 27°. Popstrykałem kilka zdjęć, aż prosiło się, żeby popstrykać. Pokażę w wątku 'Zdjęcia, zdjęcia' Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 14.07.22, 22:26 ładnie, słonecznie, pogoda w sam raz na cotygodniową długą jazdę. Spokojna, relaksowa jazda. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 25°. Po jeździe przekąska w ogródku kawiarnianym pobliskiej Café Mediterrane. Tam Falafel Sandwich i małe piwo Warsteiner Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.22, 13:27 dziś obchodzimy Dzień bez Telefonu Komórkowego obchodzę codziennie bo nie mam Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.22, 14:35 jest lekko pochmurnie i 22°, od poniedziałku upały z temperaturami do 36°. Zastanawiam się, czy ruszyć tyłek i wybrać się na spacer? Mógłbym pojechać po zakupy spożywcze, ale odkładam na poniedziałek. Będzie Lockdown? Od wczoraj w moim mieście ponad 3300 nowych infekcji wirusem, szaleje wariant omikrona, 1 przypadek śmiertelny Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.22, 21:03 po ponad 2-tygodniach od poprzednich zakupy w markecie. Już nie w tym, którego bylem stałym klientem, tego już nie ma. Pojechałem do innego należącego do tej samej firmy, ale ten jest dalej od domu, 3,5km jazdy w jedną stronę. Zakupy trwały dłużej niż w tym starym, a to z powodu, że jeszcze nie przyzwyczaiłem się do nowego i niektóre rzeczy musiałem szukać, lub pytać obsługę. Suszonych śliwek nie dostałem, chwilowy brak w asortymencie. W zamian kupiłem suszoną żurawinę wielkoowocową, to gatunek rośliny o ogromnym potencjale leczniczym Słonecznie, upalnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 30°, w tym tygodniu ma być do 38° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.22, 14:21 jest 38°, nie chce się mi przy tym upale wychodzić z domu. Mam parę spraw do załatwienia, odkładam na jutro. Ma być 'tylko' 30° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 21.07.22, 21:14 dzisiaj jak zwykle raz w miesiącu wizyta w banku po wyciągi z konta. Przy okazji do pobliskiego marketu Rewe po suszone śliwki i jeszcze coś. W moim markecie w którym robię najczęściej zakupy suszonych śliwek chwilowo nie mieli. Jeszcze do trochę dalej oddalonego tureckiego warzywniaka po mały zakup. Spacer przy lekkim zachmurzeniu i temperaturze 'tylko' 28° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.22, 19:30 ładnie słonecznie 26°, no to w drogę, cotygodniowa długa jazda autem. Po drodze zatankowałem, akurat musiałem, a i cena była wyjątkowo korzystna. Potaniała, dawno nie była tak tania, benzyna super E5 po w przeliczeniu 7,92zł/1litr. Spokojna jazda bez stresu. Poczułem się głodny, no to na koniec w kawiarni Cafe Mediterrane sznycel z sałatką ziemniaczaną typową dla niemieckiej kuchni oraz z sałatką warzywną. Do tego małe piwo. Jedzenie obfite, po jedzeniu musiałem zrobić krótki spacer na piechotę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.22, 15:15 jest słonecznie i ciepło 28°, leniwa niedziela. Chyba zrobię Lockdown? W moim mieście od wczoraj ponad 2,4tys. nowych infekcji, 2 przypadki śmiertelne z powodu Corony Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 25.07.22, 15:43 jest upalnie 35° z małym zachmurzeniem, zbiera się na deszcz. I znowu nic ze spaceru, bo gorąco i deszczowo Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.22, 17:36 ładnie słonecznie 24°, temperatura w sam raz dla mnie. Dziś cotygodniowa długa jazda autem. Spokojna i relaksowa. Pojechałem do sąsiedniej dzielnicy i zdjęcie stamtąd, widok z mostu Juliusturmbrücke na rzece Havel. Po jeździe krótki spacer i odwiedziny kawiarni Cafe Mediterrane. W ogródku kawiarni tylko mała sałatka jarzynowa, chcę trochę zrzucić na wadze Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 29.07.22, 18:07 a dzisiaj znowu upalnie 29°, leniuchuję w domu, albo jak kto woli, robię Locdown 'Nie sposób naprawdę cieszyć się leniuchowaniem, jeżeli nie ma mnóstwa zaległej pracy' Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.23, 20:34 nowy miesiąc rozpocząłem aktywnie, cotygodniową długą jazdą autem. Przy sobocie ruch na ulicach trochę większy niż w niedziele, ale spokojnie. W drodze powrotnej jak zwykle zakupy w markecie tym co zawsze. Skusiłem się na parę kruchych ciastek, uzupełniłem zapas pizz do zamrażalniku, tym razem z tuńczykiem. Od dzisiaj zmiana płatności kartami płatniczymi, nie wszystkie są akceptowane. Profilaktycznie zabrałem ze sobą trochę gotówki na wypadek, gdybym nie mógł zapłacić moją. Zapłaciłem moją, jest nadal akceptowana. Prognoza na dzisiaj zapowiadała deszcz, w czasie jazdy deszczu nie było, lekko pochmurnie. Na parkingu przed marketem lekko pokropiło, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 26° na zewnątrz Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 01.07.23, 22:43 Ciasteczek kruchych nie radzę podjadać bo są b.niezdrowe. Kup lepiej jakieś ciasto owocowe i zamroź w kawałkach. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 01.07.23, 22:55 Może Cie zasmucę ale pizza nie jest bardzo zdrowym pokarmem.Jest kaloryczna powoduje nadcisnienie, wzrost cholesterolu. A tuńczyk... Czy tuńczyk jest zdrowy? Tuńczyk stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, niezbędnych w naszej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3 oraz wielu cennych składników mineralnych. Powszechnie uważa się, iż tuńczyk należy do najbardziej wartościowych gatunków ryb pod względem odżywczym, bowiem dostarcza istotnej ilości witamin z grupy B oraz stanowi dobre źródło witaminy A i D [1]. Należy mieć na względzie jednak fakt, iż tuńczyk jako gatunek drapieżny znajduje się niemalże na samym szczycie łańcucha pokarmowego i z tego też względu może kumulować znacznie większą ilość metylortęci w porównaniu do innych gatunków ryb . Nie radze częstego podjadania. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.23, 22:58 maria, czy Ty wierzysz, że wszystko co kupujesz do jedzenia i jesz, jest zdrowe? Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 01.07.23, 23:33 Masz rację,że dzisiaj to żywnośc jest tak zatruta że nie ma co myslec o zdrowej zywności. Możemy tylko zwracac uwage na ilość i ograniczać. Dzisiaj się zasiedziałam.Juz dochodzi północ a więc dobrej nocki życzę. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 02.07.23, 11:44 Pogoda. Nadchodzi najgorętszy tydzień lipca? Według prognoz Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej tydzień od 3 do 9 lipca ma być najcieplejszym w tym miesiącu, na termometrach możemy zobaczyć nawet 30 stopni Celsjusza, co będzie oznaczać upał. Według tvnmeteo.pl ciepłe masy powietrza mogą jednak dotrzeć do nas nieco później. Synoptyczka Arleta Unton-Pyziołek wskazuje, że zgodnie z globalnym modelem GFS fala gorąca ma się objawić po 8 lipca. We wtorek 11 lipca temperatura ma podskoczyć nawet do 34-35 stopni Celsjusza. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.23, 13:09 maria88 napisała: > zwracac uwage na ilość i ograniczać zgadza się, wszystko w umiarkowanej ilości. Gdy wypijesz szklankę wody nic nie stanie się, gdy wypijesz wiadro wody, zaszkodzi Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.23, 17:05 kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski mecz drugoligowej Herhy BSC Berlin z pięcioligowym RSV Eintracht Stahnsdorf. Hertha spadła w poprzednim sezonie z Bundesligi do 2. ligi, grają testowy mecz przed nowym drugoligowym sezonem. Do przerwy prowadzą 5:0, transmituje YouTube Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.23, 17:55 gwoli ścisłości Hertha BSC wygrała 6:0, widoczna różnica klas Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.23, 12:54 dziś obchodzimy Dzień bez Toreb Foliowych nie używam, jeżeli już to bardzo bardzo rzadko. Podczas zakupów zakupy z wózka sklepowego pakuję do bagażnika auta na parkingu marketu. W garażu z bagażnika auta do windy w składanym wózku na zakupy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.23, 18:04 spacer do banku zrobić przelew pieniężny, robię na komputerze bankowego bankomatu, nie robię na moim komputerze. Podarunek pieniężny dla mojej pasierbicy z okazji urodzin. Będzie najlepiej wiedziała, co chciałaby dostać, z upominkiem mógłbym nie trafić w gust. Przy okazji odwiedziny pobliskiej kawiarni Thoben i jak zwykle sernik przy kawie w ogródku kawiarnianym. Powrót okrężną dłuższą trasą dla zdrowia, przechodziłem obok salonu sprzedaży używanych samochodów, na wystawie najtańszy za 119tys.€ mercedes. Po drodze pstryknąłem fotkę. Trochę słonecznie, trochę lekko pochmurnie i 22° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 04.07.23, 20:27 dzisiaj rocznica śmierci żony, pojechałem na cmentarz. W alejce gdzie została pochowana, teraz groby urnowe. Pospacerowałem po cmentarzu, trochę popstrykałem. Na cmentarzu jest mauzoleum rodziny przedsiębiorcy Otto Lemma, normalnie jest zamknięte. Teraz prace konserwacyjne, było otwarte, wszedłem do środka i po raz pierwszy zrobiłem zdjęcia wewnątrz, dotychczas tylko z zewnątrz. W drodze powrotnej Dürüm Kebap z restauracji Rüya. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 22° na zewnątrz. Podczas mojej nieobecności ktoś telefonował, sprawdziłem numer z displaya, ktoś z Duisburga. Zajrzałem do internetu, to fake numer, skasowałem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.23, 10:55 Firefox zainstalował nową wersję, laptop chodzi jak burza Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 05.07.23, 13:57 Ja mam akurat rocznice smierci taty, ale nie pojadę na cmentarz bo ogromny upał +33. Zapale swiatełko jak tylko pogoda sie zmieni. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 05.07.23, 14:02 Przypomnialo mi sie ,że mam w domu baaaardzo stare nozyczki na ktorych znajdują sie główka Cesarza Wilhelma i jego jego zony. Nozyczki sa bez ostrzenia sprawne, do dzisiaj używam. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 05.07.23, 14:26 Chris , napisałes,że sa teraz w miejscu pochówku zony groby urnowe, ale czy jest tam gdzies ślad, napis ,że tutaj spoczywa Twoja żona i masz tam moznośc zapalenia znicza lub złożenia kwiatów jak idziesz na ten cmentarz. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.23, 13:40 po południu kibicuję, oglądam na laptopie piłkarski kolejny przed nowym drugoligowym sezonem testowy mecz drugoligowej Herhy BSC Berlin z szwajcarskim z super ligi BSC Young Boys Bern. Transmituje You Tube, chyba będzie trudniej niż w poprzednim testowym meczu? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.23, 17:58 i było trudniej, berneńczycy grali skuteczniej i wygrali 4:2 Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 08.07.23, 20:45 Wczoraj był Dzień Czekolady. Jest bardzo zdrowa ale gorzka,ciemna i nalezy ja jeść bo jest bardzo zdrowa .Ja teraz wieczorkiem ugotowałam budyń czekoladowy kupiony w Biedronce i jest przepyszny. Czy macie sklepy Biedronki? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.23, 21:16 maria88 napisała: > Czy macie sklepy Biedronki? nie mamy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.23, 03:49 dziś obchodzimy Dzień Chodzenia do Pracy Inną Drogą gdy pracowałem jeździłem do pracy codziennie tą samą najkrótszą trasą Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.23, 18:13 sloneczne 33°, klimatyzacja w aucie włączona, no to w drogę. Cotygodniowa długa jazda autem, tym razem przy niedzieli. Ruch na ulicach jak to w niedziele spokojny. Po jeździe przy tym upale aż prosiło się wypić piwo. W ogródku chorwackiej restauracji Konoba mały Warsteiner Pilsener i pasta gorgonzola do tego. Trochę zmęczył mnie ten upal, zrobiłem małą drzemkę, teraz poserfuje w internecie Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 09.07.23, 20:18 Czy musiałes jechać w taki upał? Nie szkoda zdrowia? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.23, 20:43 maria, w aucie jest klimatyzacja, nastawiłem przyjemną temperaturę. Musieć to my nic nie musimy, musimy tylko umrzeć Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 10.07.23, 12:52 Unikam klimatyzowanych pomieszczeń, aut etc. bo szkodzą zdrowiu. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 11.07.23, 09:43 od rana świeci słońce, jest teraz 22°, w ciągu dnia ma być 31° Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 11.07.23, 10:25 W prognozach pogodowych podają na zachodzie Europy wysokie temperatury., ktore napływaja do Polski U mnie dzisiaj ma popadać ale tez ciepło. W tej chwili +20. Zdrówka. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.23, 12:52 wczoraj znowu na displayu telefonu ten sam fake numer z Duisburga, skasowałem. Jest ciepło 26°, wybieram się do marketu po zakupy, zapasy od poprzednich przed 2-tygodniami mocno przerzedziły się Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.23, 19:10 zakupy załatwione, z polskim akcentem, fundnąłem sobie gotowaną kiełbasę według polskiej receptury (zwabiła mnie nazwa, że coś polskiego), ale z Golßen w Niemczech. Dla zdrowia dla odmiany tym razem daktyle. Ciepło 28°, w mieszkaniu też 28°, upał potrafi zmęczyć, zrobiłem krótką drzemkę Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 12.07.23, 19:52 Też kupowałam daktyle ale ostatnio zaniechałam bo maja duzo glukozy' Gotowana, to chyba biała kiełbasa. Kiedys czytałam ,że niemiecka biala tez jest dobra. Wiem że mieszkańcy przy granicy jezdża do Polski po zakupy. Jest to oplacalna finansowo i smaczniejsza żywność. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.23, 00:23 dziś obchodzimy Dzień Frytek lubię, chociaż jem rzadko. W restauracjach zamawiam przeważnie dania z frytkami Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.23, 17:51 maria88 napisała: > to chyba biała kiełbasa nie biała, była dzisiaj wkładką do zupy fasolowej z czerwonej fasoli na obiadokolację, smaczna Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.23, 04:37 > Gdy wypijesz szklankę wody nic nie stanie się, > gdy wypijesz wiadro wody, zaszkodzi no właśnie; 'Chłopiec z Karoliny Południowej (USA) wymagał pilnej hospitalizacji po tym jak spożył zbyt dużą ilość wody. 10-latek w ciągu godziny wypił sześć butelek płynów, wskutek czego doznał zatrucia. Nigdy nie przyszłoby nam do głowy, że to niebezpieczne, podkreślili rodzice chłopca' Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.23, 19:43 lekarka domowa za półtora tygodnia robi urlop, do końca urlopu zapas medykamentu może nie starczyć, no to spacer po receptę. Medykament odebrałem od razu w pierwszej aptece po sąsiedzku, sytuacja z dostawami lekarstw poprawiła się. W drodze powrotnej w ogródku kawiarnianym Cafe Mediterrane zestaw obiadowy wybrany ze szwedzkiego bufetu i jak zwykle małe piwo Warsteiner Pilsener. Słoneczne 26° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.23, 13:59 dziś obchodzimy Dzień bez Telefonu Komórkowego obchodzę codziennie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.23, 14:11 chciałem zrobić cotygodniową długą jazdę autem, jest 35°, trochę mi za ciepło, nie muszę koniecznie dzisiaj. Odkładam na jutro, ma być 29° Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 15.07.23, 15:13 Przy wysokich temperaturach jazda jest nie korzystna nie tylko dla pasazera ale i dla kierowcy. Dobrze postanowiłeś. U mnie za oknem +45 a w mieszkaniu +23. Jutro ma byc u mnie jeszcze bardziej gorąco. Ochłodzenie nie wielkie od wtorku. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.23, 18:02 maria88 napisała: > U mnie za oknem +45 a gdzie Ty mieszkasz, w Afryce? już tłumaczyłem Tobie, że temperatury mierzymy w cieniu. Dzisiaj w lubelskiem 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.23, 13:09 kibicuję, oglądam na laptopie na YouTube piłkarski kolejny testowy mecz drugoligowej Herthy BSC Berlin z belgijskim z pro ligi Royal Antwerpen Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.23, 13:53 grają w Antwerpii, wyrównany mecz, do przerwy 0:0 Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 16.07.23, 14:12 Nie mam cienia na balkonie, ale nie wiele mniej było. Teraz w słonku mam +49 i z taka mocą ogrzewane jest moje mieszkanie dzisiaj w godz.14-18tej. W mieszkaniu teraz mam +25. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.23, 15:01 maria, powieś termometr w zacienionym miejscu, pokaże prawidłową temperaturę Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.23, 14:55 wygrał Royal Antwerpen FC 1:0, następna plajta Herthy w testowym meczu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.23, 18:41 po piłkarskich emocjach niedzielna popołudniowa długa jazda autem. Na ulicach spokojnie, pełny relaks. Ciepło, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 28° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.23, 21:31 dzisiejsze popołudniowe vis-a-vis, słoneczne 24°, nareszcie normalna temperatura. Pogoda zachęciła do krótkiego spaceru, od czasu do czasu przyjemny orzeźwiający podmuch wiatru. W drodze powrotnej w ogródku kawiarnianym Cafe Mediterrane tym razem sałatka jarzynowa z ziołami i jak zwykle małe piwo Warsteiner Pilsener Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.23, 19:55 ostatnio robię zakupy w mniejszych ilościowych w tygodniowym rytmie. Minął ponad tydzień, zapasy przerzedziły się, niektóre skończyły, no to w drogę do mojego marketu. Z ofert specjalnych dla odmiany fundnąłem sobie tym razem krewetkową sałatkę w koktajlowym kremie (na opakowaniu informacja krewetki złowione w rzekach Azji, pewnie chińskich?) W drodze do niespodziewanie wjechała z chodnika na jezdnię rowerzystka, musiałem ostro hamować. Przyjemne słoneczne 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 21.07.23, 21:13 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie piłkarski kolejny mecz testowy przed sezonem (zaczyna się w sobotę) drugoligowej Herthy BSC Berlin z belgijskim pierwszoligowym Royal Standard de Liège. Transmitował YouTube. Mecz zakończony remisem 1:1 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.23, 20:02 wczoraj w skrzynce na listy powiadomienie o przesyłce poleconej, listonosz nie zastał mnie w domu. Do odbioru w filii poczty w znanej mi okolicy, ale jak tam dojść najkrótszą trasą? musiał pomóc mi google. Spacer dzisiaj do tej filii po odbiór owej przesyłki. Jeszcze do banku odebrać wyciągi z konta, jak zawsze raz w miesiącu. W drodze powrotnej pstryknąłem fotkę przy lekko pochmurnej pogodzie i 22° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.23, 19:32 cotygodniowa długa jazda autem, dzisiaj w niedzielę. Od czasu, gdy to robię nie mam problemów z akumulatorem, chociaż w tygodniu jeżdżę niewiele. Ruch na ulicach, jak to przy niedzieli, bardzo spokojny, relaksowa jazda Lekko pochmurnie, momentami pokropił leciutko deszcz, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 26° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.23, 16:09 maria88 napisała: > Ciasteczek kruchych nie radzę podjadać masz rację, przestaję kupować. Gdy mam w domu podjadam nonstop, więc lepiej gdy nie ma. Codziennie do posiłków jem marynowane oliwki, do oliwek dodaję czosnek. W markecie w którym kupuję był chiński, teraz jest hiszpański. Hiszpański jest praktyczniejszy w obieraniu ząbków ze skorki, obiera się łatwiej niż chiński Odpowiedz Link
maria88 Re: Lipcopad 05.07.23, 18:39 Kiedys pisałes o oliwkach kupiła, zjadłam kilka a o reszcie zapomniałam. Są w lodowce musze bliżej przestawić i jeśc. Czosnek bardzo lubię. Mogłabym jeśc do wszystkiego gdyby nadmiar nie szkodził. Tez podjadam, szczegolnie juz ten tegoroczny z bazarku. Bez grzechu tez nie jestem, bo dostałam w prezencie dobre pierniczki w czekoladzie /niemieckie/ i juz podjadam i polecam smakowo. Na metce: Dessert-Spitzkuchen mit 32% Schokolade 400gr. Heemann GmbH ZNL. LAC Beteiliguns GMBH, Im Sande3,49549 Ladbergen musiały byc kupione albo w Kauflandzie albo w Lidlu. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 07.07.23, 21:30 dziś obchodzimy Dzień Czekolady beze mnie, nie świętuję, przestałem kupować ze względu na właściwości tuczące. Gdy miałem nie umiałem powstrzymać się, żeby nie podjadać Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.21, 19:56 ba-7 nazwała wątek lipcopadem, bo u niej wówczas lało. U mnie słoneczny lipiec i 29°, w mieszkaniu 27°, paraduję półnagi. Leje na szczęście nie u mnie, leje w innych regionach i skutki tego są tragiczne Odpowiedz Link
xy.5 Re: Lipcopad 20.07.21, 11:34 Deszczu brak,trzeba podlewać rośliny,bo padną.Pada w pobliżu ale nie u nas. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.21, 18:27 dziś jak zwykle raz w miesiącu spacer do banku po wyciągi z konta. Przez tę pandemię na koncie zamiast coraz mniej, to coraz więcej. Przy okazji na pocztę i małe zakupy w Rewe artykułów, których nie ma w moim markecie. Na zakończenie tradycyjnie do pobliskiej kawiarni Thoben i tam kawa i sernik w ogródku kawiarnianym. Lekko pochmurnie i 21°, przyjemna rześka pogoda jak dla mnie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.23, 19:40 ba-7 założyła ten wątek dwanaście lat temu, a ja go ciągnę i ciągnę, czasami ktoś mi pomaga Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.23, 18:41 spacer na pocztę wysłać odpowiedź na polecony list i do kopiarni skopiować podkładki oryginałów dla urzędu skarbowego. W drodze powrotnej cola w ogródku pobliskiej kawiarni 'C'est la vie'. Lekko pochmurnie 26°, w drodze powrotnej lekko kropiący deszcz. Według prognozy do końca tygodnia temperatury do 24°, nareszcie normalne po ostatnich upałach Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 27.07.23, 19:56 dziś wizyta u pani doktor specjalistki. Na termin wizyty czekałem siedem tygodni, przeżyłem, nie było pilne. Byłem u niej pierwszy raz, z wyglądu, na oko Hinduska, z niemieckim nazwiskiem. Badanie kontrolne, czy potrzebna recepta na medykament? po analizie zostanę powiadomiony telefonicznie. W drodze powrotnej odwiedziny pobliskiej Cafe Meditterrane i w ogródku kawiarni posiłek zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu, skomponowany według mojego życzenia przez panią kelnerkę. Na deser jak zawsze małe piwo Warsteiner Pilsener. Pochmurnie 19°, w drodze powrotnej pokropił deszcz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.23, 19:38 rozpoczyna się piłkarski nowy sezon w drugiej lidze. Dziś grają Hamburger SV z Hamburga z FC Schalke 04 z Gelsenkirchen, mecz w Hamburgu. Kibicuję, oglądam na laptopie, transmituje sat.1 Właściwie, kto wygra jest mi obojętne, chcę zobaczyć, jaki poziom gry reprezentują drużyny drugoligowe Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.23, 22:37 wyrównana gra na dobrym poziomie, hamburczycy grali efektywniej i wygrali 5:3 Schalke w drugiej połowie grało z dziesięcioma zawodnikami, jednego gola dla Schalke strzeli 17-letni Assan Ouédraogo Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 29.07.23, 18:42 i znowu kibicuję, piłkarski nowy sezon ligowy rozpoczęty. Oglądam na laptopie mecz drugoligowych Fortuny Düsseldorf z Herthą BSC Berlin. Grają w Düsseldorfie, transmituje sport1 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 29.07.23, 22:28 wygrała Fortuna Düsseldorf 1:0, Hertha rozczarowała Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.23, 17:50 przy niedzieli cotygodniowa długa jazda autem. Po drodze pojechałem na cmentarz na którym spoczywa moja partnerka. Ruch na ulicach bardzo bardzo spokojny, super relaksowa jazda. Lekkie zachmurzenie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 24° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 31.07.23, 12:59 Nadchodzi gwałtowna zmiana pogody w Polsce. Synoptycy zapowiadają w sierpniu chłód, opady i burze Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 31.07.23, 13:06 > Nadchodzi gwałtowna zmiana pogody poniekąd zgadza się, u mnie teraz deszczowo i 18°, według prognozy przez cały tydzień deszcz z temperaturami do 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.24, 12:37 ba-7 napisała: > Leje i leje, u mnie lipiec zaczął się też deszczowo, pada Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.24, 18:58 popołudniowy spacer do banku zrobić przelew pieniężny na bankowym bankomacie, nie robię na prywatnym komputerze. Trochę pochmurne, trochę słoneczne 21° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.24, 15:01 dziś obchodzimy Dzień bez Toreb Foliowych Torby foliowe, choć wygodne, przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska, w tym dniu zachęcamy, by nie korzystać z "foliówek" nie używam, jeżeli już, to bardzo rzadko Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.24, 21:12 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie testowy mecz chłopaków z mojej dzielnicy przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Pod wodzą nowego trenera Cristiana Fiéla grali z piątoligowym FSV Bernau z Bernau. Wygrała Hertha BSC 7:0, przy deszczowej pogodzie mecz w Bernau, transmitował YouTube Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.24, 20:49 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie ćwierćfinał UEFA Euro 2024, grali Niemcy z Hiszpanią. Niesamowicie emocjonujący mecz, wyrównana gra i szczęśliwa wygrana Hiszpanów po dogrywce 2:1. Mecz w Stuttgarcie, na widowni kanclerz Niemiec Olaf Scholz, transmitował ARD Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.24, 18:11 cotygodniowa długa jazda autem w weekendową sobotę. Spokojna relaksowa jazda. W drodze powrotnej jak zwykle zakupy w markecie, tym co zawsze, przyzwyczaiłem się i jest mi po drodze. Stały asortyment zakupów tego, co trzeba było uzupełnić. Według prognozy miało dziś padać, zastanawiałem się, czy jechać, czy odłożyć jazdę na jutro. Nie padało, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 28° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 14.07.24, 23:15 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie finał UEFA Euro 2024, Hiszpania : Anglia. Emocjonujący mecz i wygrana Hiszpanów 2:1, są mistrzami UEFA Euro 2024. Hiszpanie w ćwierćfinale wyeliminowali Niemców po szczęśliwej wygranej 2:1 i golu w 90-minucie, pocieszenie dla Niemców, zostali wyeliminowani przez mistrzów. Mecz w na stadionie olimpijskim w Berlinie przy 71-tysięcznej widowni, na widowni brytyjski prinz William, transmitował ARD Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.24, 00:08 dziś obchodzimy Dzień bez Telefonu Komórkowego obchodzę codziennie, nie mam Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.24, 19:41 zakupy w markecie, w sobotę (ten, w którym najchętniej robię) był nieczynny, zrobiłem dzisiaj, uzupełniłem potrzebne zapasy. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 22° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.24, 21:48 chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Obejrzałem na laptopie, grali z czwartoligowym FC Rot-Weiss Erfurt. Dobra przeważająca gra Herthy BSC i wygrana 4:0. Mecz w Erfurcie, transmitował YouTube Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 07.07.24, 00:08 dziś obchodzimy Dzień Czekolady ostatnio zrezygnowałem z podjadania, podjadałem mleczną, podjadałem gorzką, teraz nie podjadam Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.24, 19:02 popołudniowy przyjemny spacer dla zdrowia, słoneczne 27°. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarni zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu, jak zawsze smaczny + małe piwo Warsteiner Pilsener. Jeszcze do garażu po resztę z auta sobotnich zakupów. Potwierdziło się, że aktywność ruchowa pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, zmierzyłem w domu po spacerze, optymalne 115/66 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 09.07.24, 00:25 dziś obchodzimy Dzień Chodzenia do Pracy Inną Drogą wprawdzie od prawie 14-lat nie muszę już pracować, ale gdy pracowałem, jeździłem do pracy codziennie tą samą najkrótszą trasą Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 10.07.24, 21:10 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie, chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Grali z czwartoligowym SV Babelsberg 03 Potsdam. Niespodziewanie dobra gra poczdamczyków i skromna wygrana 1:0 Herthy. Mecz w Poczdamie, w drugiej połowie przy trochę padającym deszczu, transmitował YouTube Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 11.07.24, 18:26 umówiony termin, spacer do serwisanta, serwisowa kontrola. Jeden z aparatów wymaga naprawy, naprawa do 2-tygodni, powiadomią, gdy będzie do odbioru. Na czas naprawy dostałem aparat zastępczy. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i tradycyjnie w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener, wybieram ostatnio mniej obfite porcje, słoneczne 27° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.24, 17:58 cotygodniowa długa jazda autem w popołudniową weekendową sobotę. Spokojna jazda, tylko od czasu do czasu zawiadaccy motocykliści wciskali się w szczelinę przed autem. W drodze powrotnej chciałem jak zwykle zrobić zakupy w markecie, którego stałem się, można powiedzieć stałym klientem. Market nieczynny z powodu firmowego zebrania pracowników. Na zakupy w innym markecie nie miałem ochoty, odkładam do przyszłego tygodnia. W restauracji Rüya fundnąłem sobie Dürüm Kebapa. Słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 22° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.24, 20:36 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie, chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Grali z czwartoligowym FSV Zwickau. Dobra przeważająca gra Herthy i wygrana 6:1. Mecz w Zwickau przy 3-tysiecznej widowni, transmitował YouTube, na YouTube mecz obejrzało ponad 37tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.24, 20:50 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie, chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Grali z trzecioligowym FC Energie Cottbus. Pomimo przeważającej gry Herthy mecz zakończony remisem 2:2. Mecz w Cottbus, transmitował YouTube, na YouTube mecz obejrzało ponad 10tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.24, 21:14 pechowy wtorek, nieszczęścia chodzą parami, zepsuł się ekspres do kawy, zepsuł się elektryczny czajnik bezprzewodowy. Na szczęście mam jeszcze tradycyjny czajnik i na razie wodę będę gotował jak za dawnych na kuchence indukcyjnej Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.24, 19:50 spacer po zakupy, potrzebowałem nowe ekspres do kawy i elektryczny czajnik bezprzewodowy, kupiłem w Woolworthcie. W drodze powrotnej małe piwo Krombacher Pilsner w ogródku restauracji Sonara Cantina Mexicana, słoneczne 24° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 19.07.24, 17:24 spacer dla zdrowia, jak wyliczył google 2-kilometrowy. Przy okazji mały zakup w Rewe i w drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane. Zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener, słoneczne 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.24, 00:20 dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szachów w młodości trochę grałem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.24, 16:32 robota, której nie lubię, robię raz w miesiącu, sprawdziłem wyciągi bankowe z konta, zgadza się, ufaj i sprawdzaj Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.24, 19:26 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie, chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Grali z holenderskim pierwszoligowym NEC Nijmegen. Dobra gra Herthy i wygrana 1:0. Mecz w austriackim Schwaz, upalne 28°, transmitował YouTube, na YouTube mecz obejrzało ponad 25-tysięcy widzów, u mnie upalne 31°, domowy dzień Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 21.07.24, 15:23 cotygodniowa długa jazda autem, tym razem w niedzielę. Relaksowa jazda, ruch pode drogą niewielki. Słoneczne upalne 32° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.24, 17:42 spacer do banku po wyciągi bankowe z konta, drukuje bankomat, odbieram raz w miesiącu. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane, w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu, dziś bezmięsny z pieczarkami + małe piwo Warsteiner Pilsener, po wczorajszych upalnych 32° przyjemne orzeźwiające 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.24, 15:54 spacer do filii poczty po odbiór listu poleconego. W sobotę listonosz nie zastał mnie w domu, zostawił w skrzynce na listy powiadomienie do odbioru, słoneczne znowu upalne 28° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.24, 16:57 spacer na pocztę, ale poczta zlikwidowana, teraz jest filia poczty po sąsiedzku dawnej poczty. Fundusz akcyjny z Luksemburga, którego jestem udziałowcem, zażyczył sobie potwierdzenie porządku obrad dorocznego walnego zgromadzenia. Potwierdziłem i odesłałem. W drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane i w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener, słoneczne 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 25.07.24, 13:46 dziś obchodzimy Dzień Bezpiecznego Kierowcy przez ponad 30-lat nie miałem wypadku, były trzy stłuczki nie z mojej winy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 25.07.24, 16:29 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie, chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz przed nowym sezonem drugiej Bundesligi. Grali z angielskim trzecioligowym Huddersfield Town. Wygrali Anglicy 2:1, pierwsza przegrana Herthy w testowych meczach. Mecz w austriackim Walchsee, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało ponad 11-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 25.07.24, 21:51 znowu pokibicowałem, obejrzałem na laptopie drugi w dniu dzisiejszym testowy mecz chłopaków z mojej dzielnicy przed nowym sezonem drugiej Bundesligi, o 14:00 grała drużyna B z angielskim Huddersfield Town. Ostatni testowy mecz przed nowym sezonem Hertha rozegrała z walijskim drugoligowym Cardiff City FC, mecz zakończony remisem 1:1. Mecz na stadionie Koasastadion w austriackim Sankt Johann in Tirol, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało ponad 26-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 26.07.24, 21:05 pokibicowałem, obejrzałem na laptopie testowy mecz mistrza Niemiec Bayer 04 Leverkusen przed nowym sezonem Bundesligi. Grali z trzecioligowym Rot-Weiss Essen. Dobra gra Bayeru i skromna wygrana 2:1. Mecz w Essen, transmitował sport1 tv Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 27.07.24, 19:29 cotygodniowa długa jazda autem, jazda w weekendową popołudniową sobotę. Pode drogą minęły mnie na sygnale dwa auta policyjne, pomyślałem, że przede mną na drodze jakiś wypadek. Nie było, skręciły w boczną ulicę. Spokojna relaksowa jazda, w drodze powrotnej zakupy w markecie, stały repertuar zakupów do uzupełnienia. Lekko pochmurnie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę 24° na zewnątrz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 29.07.24, 16:21 spacer dla zdrowia, w drodze powrotnej odwiedziny Cafe Mediterrane, w ogródku kawiarnianym zestaw obiadowy ze szwedzkiego bufetu + małe piwo Warsteiner Pilsener. Jeszcze do garażu po resztę z auta sobotnich zakupów, słoneczne 24° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.24, 22:36 upalne 28°, domowy dzień. Pokibicowałem, obejrzałem na laptopie testowy mecz przed nowym sezonem Bundesligi, grali pierwszoligowy TSG Hoffenheim i angielski drugoligowy Norwich City FC. Dobry mecz zakończony remisem 2:2, Niemcy rozczarowali. Mecz przy temperaturze 28° na stadionie Koasastadion w austriackim Sankt Johann in Tirol, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało ponad 7-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.25, 14:11 upalny pierwszy dzień lipca, jest 32°, jutro ma być 37° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 01.07.25, 22:24 userka na innym forum napisała: > nie wiem ile stopni. Dla mnie cieplo znacza, ze moge jezdzic roweren z krotkimi rekawkami przed wyjściem z domu gdy nie wiem, jaka temperatura jest na dworze, spoglądam za okno jak ubrani są ludzie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 02.07.25, 20:33 userka na innym forum napisała: > temperatura na termometrze okiennym jest dalej ponad 30 C... > w mieszkaniu jest rzekomo 22 C u mnie dzisiaj 37°, w mieszkaniu 30°, temperatury nie dla mnie, temperatury dla mnie to, do 25° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.25, 00:20 user na innym forum napisał: > to kapitalizm i rynek dyktuje ceny a nie rzad? rząd, poprzez podatek lub cło na towary z importu, ma możliwość reagowania na wysokość cen Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.25, 00:39 dzisiaj Dzień Cioci i Wujka dzień cioci i wujka powinien być okazją do złożenia życzeń tym bliskim członkom rodziny nie ma cioci, nie mam wujka, nie mam stryjenki, nie mam stryja, nie żyją. Teraz ja jestem wujem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.25, 02:58 userka na innym forum napisała: > z tutejszej plazy ciagnacej sie na dlugosci szesciu kilometrow. Niektore odcinki pokryte sa glazami > i na nich lubilam sie opalac hm, jak dla mnie plażowanie na skalistej plaży to wątpliwa przyjemność, jakby smażenie się na patelni. Doświadczyłem na wyspie Hvar w Chorwacji Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 03.07.25, 19:53 spacer do kancelarii doradcy podatkowego zrobić rozliczenie podatku za ubiegły rok dla urzędu skarbowego. Moje dochody emerytalne przekraczają kwotę wolną od podatku, muszę rozliczać się. Sekretarka doradcy odnotowała moje przychody i wydatki, które można odliczyć od podatku, wprowadziła do komputera, po paru minutach wydruk z komputera był gotowy, wyszło, że powinienem dostać zwrot nadpłaty podatku, zobaczymy? w międzyczasie poczęstowała mnie kawą. Rozliczenie zaniosłem osobiście do pobliskiego urzędu skarbowego, w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane i tradycyjnie ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym, spacer jak wyliczył google 3-kilometrowy, słoneczne 26° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 04.07.25, 00:31 dzisiaj Święto Hot Doga dzień jest owocem wieloletniej amerykańskiej tradycji wieki nie jadłem, nie jestem amatorem hot dogów, preferuje inne fast foody Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.25, 19:09 pokibicowałem, przed nowym sezonem drugiej Bundesligi chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz, grali z czwartoligowym BFC Dynamo Berlin. Dobra gra BFC Dynamo w pierwszej połowie meczu, dominująca gra Herthy w drugiej połowie, wygrała Hertha 6:0. Mecz w Berlinie w dzielnicy Alt-Hohenschönhausen na stadionie BFC Dynamo, obejrzałem na laptopie, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało ponad 10-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 05.07.25, 20:20 pokibicowałem, klubowe mistrzostwa świata w piłce nożnej FIFA Club World Cup, mecz ćwierćfinałowy, grali pierwszoligowe niemiecki FC Bayern München i francuski Paris Saint-Germain FC. Emocjonujący mecz, wyrównana gra, wygrali Francuzi 2:0. Mecz w USA w Atlancie na stadionie Mercedes-Benz Stadium przy temperaturze 32°, obejrzałem na laptopie, transmitował sat.1 Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.25, 00:20 dzisiaj Dzień Radcy Prawnego ustanowiony w 30. rocznicę uchwalenia ustawy o radcach prawnych, corocznie obchodzony 6 lipca na szczęście dotychczas nie musiałem korzystać z porady radcy prawnego Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 06.07.25, 15:47 cotygodniowa długa jazda autem, spokojna niedzielna jazda. Trasę znam niemalże na pamięć, dzisiaj zaskoczyły mnie pode drogą dwie zmiany organizacji ruchu, trochę słonecznie, trochę lekkie zachmurzenie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 29° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 07.07.25, 16:57 spacer do praxis lekarki specjalistki, zabieg kontrolny. Po raz pierwszy bez umówionego terminu klapnęło od razu. Następna wizyta za 6-miesięcy. Wizyta u serwisanta, kontrola aparatów, które używam na co dzień, pilot zdalnego sterowania aparatów do naprawy, ma być naprawiony w ciągu 2-tygodni, mają powiadomić telefonicznie. W drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym, słoneczne 23°, jak wyliczył google spacer 3,5-kilometrowy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 08.07.25, 20:19 pokibicowałem, przed nowym sezonem drugiej Bundesligi chłopaki z mojej dzielnicy grali dzisiaj następny testowy mecz z trzecioligowym TSV Havelse. Dobra gra TSV Havelse, wymęczona wygrana Herthy 3:2. Mecz w Berlinie, obejrzałem na laptopie, transmitował YouTube, na YouTube obejrzało ponad 10-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 10.07.25, 18:50 popadało, odczekałem, przestało padać, no to w drogę, popołudniowy spacer dla zdrowia. Przy okazji mały zakup w Rewe artykułu, którego nie ma w asortymencie w markecie, w którym robię stałe zakupy, zachmurzone 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 11.07.25, 00:07 dzisiaj Światowy Dzień Kebaba jem chętnie, Dürum z fast food restauracji czy Big Burrito z marketu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.25, 17:42 pokibicowałem, przed nowym sezonem drugiej Bundesligi chłopaki z mojej dzielnicy rozegrali dzisiaj następny testowy mecz, grali z duńskim pierwszoligowym Brøndby IF. Aktywniejsi Duńczycy wygrali 1:0. Mecz w austriackim Kitzbühel Langau na stadionie Sportstadion, obejrzałem na laptopie, transmitował YouTube, na YouTube ponad 64-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.25, 20:34 jak w tytule wątku, według prognozy cały tydzień ma być u mnie z deszczem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 14.07.25, 18:54 cotygodniowa długa jazda autem, ruch pode drogą intensywniejszy niż w weekend, pomimo spokojna jazda. W drodze powrotnej zakupy w markecie po ponad 2-tygodniach od poprzednich, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 28° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.25, 14:39 user na innym forum napisał: > Dawniej człek zasuwał z jakąś Smieną, albo z Zenithem po okolicy i był zachwycony tym, > że mu wyszło parę fotek dawniej zasuwałem z Druhem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.25, 14:50 userka na innym forum napisała: > ale drożej a jak drożej to z pewnością lepiej droższy nie znaczy, że lepszy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 12.07.25, 15:05 chciałem zrobić cotygodniową długą jazdę autem, pada deszcz, w deszczu nie mam ochoty jechać, rezygnuję, odkładam na inny dzień, nic pilnego Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 13.07.25, 00:30 dzisiaj Międzynarodowy Dzień Rock and Rolla może być pretekstem do przetańczenia całej nocy w rytm tej niesamowitej muzyki nie przetańczę, przypominam sobie czasy gdy królował na parkietach, gdy tańczyłem w rytmie tej niesamowitej muzyki Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 15.07.25, 19:35 user na innym forum napisał: > co tu sie dziwic skoro zyje w naszym 51szym stanie jak to polityka potrafi ogłupić ludzi Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.25, 16:22 spacer dla zdrowia, przy okazji do Rewe po zakup artykułu, którego nie ma w asortymencie marketu, w którym robię stałe zakupy. W drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym, trochę słoneczne, trochę zachmurzone 22° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 16.07.25, 16:56 userka na innym forum napisała: > dzisiaj gastroskopia trzymajcie kciuki dotychczas nigdy nie miałem robioną. Jednego razu lekarka laryngolog przy badaniu kontrolnym chciała mi zrobić badanie gardła sondą przez nos, nie zgodziłem się. To było dość dawno temu, nie miałem wówczas i nie mam problemów z gardłem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.25, 00:10 dzisiaj Ogólnopolski Dzień Tabaki w Polsce moda na sproszkowany tytoń zażywany przez nos rozpowszechniła się na początku 17. wieku przypomniałem sobie z młodzieńczych lat, wuj, brat mamy zażywał tabakę, dał mi do spróbowania, okropne doznanie. To był pierwszy i ostatni raz, nie zażywam Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.25, 19:49 w skrzynce na listy powiadomienie o liście poleconym do odbioru w filii poczty. Listonosz albo mnie nie zastał, albo nie chciało się jemu dostarczyć list na 6-piętro, zostawił powiadomienie w skrzynce na listy. No to spacer dzisiaj do filii poczty. Chociaż inna jest bliżej, odbiór, jak wyliczył google, w odleglej o 1,5-kilometra, spacer w deszczu przy temperaturze 19° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 17.07.25, 20:56 z dzisiejszego spaceru, Stolpersteine, Kamienie Pamięci, Krumme Straße, Charlottenburg Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.25, 16:58 fundusz akcyjny z Luksemburga, w którym mam parę udziałów, poprosił, abym ustosunkował się do programu posiedzenia rocznego walnego zgromadzenia. Formularz wypełniłem, znaczków pocztowych w zapasie nie mam, więc spacer do filii poczty, aby wysłać. W drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym, słoneczne 24°, spacer jak wyliczył google 2-kilometrowy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.25, 17:07 dzisiaj Dzień Kawioru kawior, czyli rybia ikra to wytworne danie, które zwykle dużo kosztuje, ale w tym jednym dniu warto skorzystać z okazji i zjeść ekskluzywny przysmak nie zjem, pomijając cenę, nie jestem amatorem kawioru, w smaku nie znajduję nic nadzwyczajnego Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.25, 17:57 lata na obczyźnie zrobiły swoje, zapomniałem lub nie rozumiem. Czasami czytając w internecie polskie gazety, muszę zaglądnąć do internetowego słownika, aby zrozumieć znaczenie. Nowe słowa, które dawniej (za moich czasów w kraju) nie były używane Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 18.07.25, 21:13 pokibicowałem, przed nowym sezonem drugiej Bundesligi chłopaki z mojej dzielnicy grali dzisiaj następny testowy mecz, grali z austriackim pierwszoligowym FK Austria Wien. Dobra gra Herthy, aktywniejsza gra wiedeńczyków, wygrała Hertha 2:1. Mecz we Wiedniu na stadionie Generali Arena, obejrzałem na laptopie, transmitował YouTube, na YouTube ponad 10-tysięcy widzów Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 19.07.25, 16:04 userka na innym forum napisała: > Nic dziś nie robię dokładnie tak jak ja, action będzie jutro Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.25, 15:22 cotygodniowa długa jazda autem, spokojna niedzielna jazda, słoneczne upalne 31° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 20.07.25, 19:29 user na innym forum napisał: > Mieszkają tam przechery i znowu musiałem zajrzeć do słownika, kto to przechera? słowo nie używane gdy mieszkałem w kraju, język ewoluuje Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.25, 12:45 zakupy w markecie, trzeba było parę rzeczy uzupełnić. Fundnąłem sobie Dürum (niemiecki) BBQ Big Burrito, będzie dzisiaj na obiadokolację, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 20° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 22.07.25, 16:59 userka na innym forum napisała: > Rzadko słucham radia, lubię ciszę ostatnio podobnie ja też Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.25, 16:15 raz w miesiącu robota, której nie lubię, sprawdziłem wyciągi bankowe z konta, zgadza się, ufaj i sprawdzaj Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.25, 16:25 dzisiaj Dzień Włóczykija święto wszystkich, którzy nie lubią zbyt długo przebywać w jednym miejscu, ale za to kochają wędrować powłóczyłem się trochę w moim życiu, trochę po Azji i Afryce, trochę więcej po Europie Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 23.07.25, 20:01 user na innym forum napisał: > Strzyżenie męskie kosztuje obecnie 40 zł zapłaciłem ostatnio (2-miesiace temu) z napiwkiem w przeliczeniu 98 zł Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.25, 16:26 spacer do banku po raz w miesiącu wyciągi bankowe z konta, drukuje bankomat, w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warsteiner Pilsener w ogródku kawiarnianym, zachmurzone 23° Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 24.07.25, 16:56 userka na innym forum napisała: > ochlodzila co nieco pokoje mopem znowu musiałem zajrzeć do słownika, co to takiego mop? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 27.07.25, 15:58 cotygodniowa długa jazda autem, spokojna niedzielna jazda, słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 25°, w drodze powrotnej odwiedziny chorwackiej restauracji Konoba, w ogródku restauracyjnym tortellini à la panna z dodatkami + małe piwo Warsteiner Pilsener Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.25, 12:53 userka na innym forum napisała: > Nie mam co robić to piszę chociaż mam co robić też napisałem Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.25, 13:11 user na innym forum napisał: > Nie szkodzi, że pochmurno. Ważne, aby jechać z długich wyjazdów podróżniczych zrezygnowałem, dłuższe jazdy to cotygodniowe przejażdżki autem po okolicy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 28.07.25, 13:46 zafundowałem sobie dzisiaj fajny domowy leniwy poniedziałek, pełny relaks. Aktywnym będę jutro Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 29.07.25, 17:14 spacer dla zdrowia (jak wyliczył google 2-kilometrowy), przy okazji do banku po trochę gotówki z bankomatu. Płacę przede wszystkim kartą płatniczą, ale trochę gotówki też jest potrzebne, w drodze powrotnej odwiedziny Café Mediterrane, ze szwedzkiego bufetu zestaw obiadowy + małe piwo Warstener Pilsener (zapłaciłem gotówką), słoneczne 22°, w drodze powrotnej trochę pokropił deszcz Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 30.07.25, 14:25 dzisiaj Międzynarodowy Dzień Sernika sernik podawano już starożytnym olimpijskim atletom. Cały czas cieszy się popularnością pod każdą szerokością geograficzną pozostało mi z dzieciństwa, jest moim ulubionym ciastem, mama co niedzielę piekła w prodiżu Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 31.07.25, 13:45 user na innym forum napisał: > Pora zaplanować dzień. Ustalam priorytety też planuję sobie, co jest do zrobienia i jako pierwsze to, co najpilniejsze Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Lipcopad 31.07.25, 18:36 zapas medykamentu kończy się, no to spacer po receptę do praxis lekarki domowej. Pocałowałem klamkę, tak jak przypuszczałem, pani doktor urlopuje. Na drzwiach praxis informacja, które pełnią zastępstwo, będę musiał zrobić następne podejście, trochę słoneczne, trochę pochmurne 19°, trochę pokropił deszcz Odpowiedz Link