grenka1 05.03.07, 08:36 Długi, ale bardzo ciekawy artykuł. kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3955660.html Po jego przeczytaniu utwierdziłam się jeszcze bardziej za tym, aby został zniesiony celibat wśród księży katolickich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Żony księży 05.03.07, 10:25 Jeszcze nie przeczytałam artykułu,bo jeszcze mam tyle do przeczytania,ale jak zawsze popieram znisienie celibatu.Byłoby dużo normalniej i nie byłoby tylu afer. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Żony księży 05.03.07, 12:26 Tym bardziej że celibat nie wynika z zasad wiary ,z testamentu a został ustanowiony w bodajże XI wieku przez kolejnego papieża i czy czasem nie chodziło o rozdrabnianie dóbr kościelnych? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Żony księży 05.03.07, 15:45 Tak, chodzilo pierwotnie o to, by majatek kosciola nie przechodzil na dzieci ksiezy, czy chocby na utrzymanie duzej rodziny. Czytalam ankiete przrprowadzona wsrod polskich klerykow, z ktorych 75 procent uwazalo, ze celibat jest jak najbardziej potrzebny. Odpowiedz Link
bozenamroczek1 Re: Żony księży 07.03.07, 12:04 Artykuł czytałam. Dziwi mnie zachowanie sąsiadów, którzy pełnili dyżury żeby przyłapać księdza.Mieszkam w bloku od 25 lat i nie bardzo znam swoich sasiadów, ale myślę,że takie zachowanie nie byłoby możliwe u nas. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Żony księży Sensacja! 07.03.07, 12:40 Gdyby w Twoim bloku mieszkal KISIADZ, to sytuacja bylaby zupelnie inna ... Wtedy wszyscy by rozmawiali ze soba, bo temat jak wymarzony do plotek! Odpowiedz Link