Dodaj do ulubionych

Czekam juz na letni wyjazd.

29.03.08, 13:45
Marzę juz o wakacjach. Chcę popatrzec na morze, chcę posłuchać szumu
fal, chcę boso przejść po plaży i zamoczyć nogi. I to wszystko
niedługo przede mną. Zaklepałam sobie kwaterę w Jastarni od Bożego
Ciała do 8-go czerwca. Jade z córcią i wnukami. Przed sezonem zawsze
troche taniej i zdecydowanie luźniej. No i kieszeń nie jest tak
drenowana, bo wiele smażalni, lodziarni, placów zabaw dla dzieci
itp. jeszcze nieczynnych. Życzcie mi pogody nie tylko ducha.
Obserwuj wątek
    • grenka1 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 15:46
      Nie ciesz się zawczasu, bo mogą Ci przywalić w maju takie faktury za
      wodę, ścieki, gaz, mieszkanie i inne media, że Ci może nie
      wystarczyć Twojej emerytury na ich pokrycie.
      • zajbel Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 17:11
        Oj Grenka nie strasz, niech sobie odpocznie ale co to za odpoczynek
        z małymi dziećmi?.Tyle tylko że zmiana klimatu i ten jod.
        • grenka1 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 17:34
          zajbel napisała:

> Oj Grenka nie strasz, niech sobie odpocznie ale co to za
          >odpoczynek z małymi dziećmi?.Tyle tylko że zmiana klimatu i ten jod.

A po czym ma odpoczywać?
          Przecież jest na emeryturze.
          Chyba, że jeszcze pracuje.
          • anerim Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 18:28
            Wyjechać, wyjechać koniecznie! Zmienić otoczenie, zobaczyć inne widoki, inne
            twarze, inne sytuacje. Nigdzie nie wyjeżdżać, to jak gdyby czytać wciąż tę samą
            stronę książki...(gdzieś to przeczytałam).
            A gdzie wyjechałybyście, gdybyście mogły i z kim?
            Ja, do Norwegii-z mężem albo sama. Zobaczyć fiordy, miejsca opisane w
            "Krystynie córce..."
            • jaga_22 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 21:32
              Ja bym chciała jeszcze zobaczyć nasze polskie morze.Jak zrobią szybką kolej ,tak
              żebym zajechała w dwie godz.to się odważę.
              Anerim,jeszcze czytasz Krystynę córkę Lawransa ?
              Ile łez wylałam nad tą książką,ale to było tak dawno.
              • anerim Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 22:32
                Krystynę...czytam co parę lat i za każdym razem myślę, ze to ostatni raz. A
                czytałaś "Olaf syn Auduna", jeżeli nie, to przeczytaj koniecznie! Zobaczysz,
                przepadnieszsmile Ja mieszkam blisko morza, nawet wczoraj byłam. Było chłodno,
                wiatr, mewy krzyczały...
                • jaga_22 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 23:02
                  Kocham morze choć go nie znam.Kiedyś miałam ciocię mieszkającą blisko
                  jeziora.Lubiłam słuchać jak fale lizały plażę,taki szum wody,a co dopiero morze.
                  Chyba więcej nie czytałam książek tego autora.
                  • anerim Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 23:12
                    Zapomnisz o Bożym świecie, gdy już zaczniesz czytać. Wypożycz sobie"Olaf Syn
                    Auduna" S. Undset. autorka właśnie te swoja książkę najbardziej ceniła, chociaż
                    Nagrodę Nobla dostała za Krystynę...
                    Też nie możesz spać?smile
                    • jaga_22 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 12:18
                      Anerim,no własnie nie widziałam morza.Córka zawsze wyjeżdża co roku
                      nad morze z dzieciakami,druga już w maju ma zaklepane.Kiedyś
                      powiedziałam,że może z nimi pojadę,ale szybko się wycofałam.Nie wiem czy dałabym
                      radę 2 tyg.poza domem.
                      Może kiedyś z mężem pojadę.
                      Szukałam dzisiaj po księgarniach "Olaf syn Auduna" niestety
                      nie znalazłam.Książki kupuję w klubie "Światksiążki.pl",ale
                      szukałam też w Merlinie i w Empiku.Została chyba tylko biblioteka.
                      • anerim Re: Jaga... Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 13:30
                        Jaga, jesteś szczęściarą! Tyle przed Tobą! Morze, które zawsze będzie czekało na
                        Ciebie w tym samym miejscusmile, przywita Cię szumem, albo wręcz rykiem, zależnie
                        od nastroju, aż zazdroszczę tego pierwszego razu!
                        "Olaf syn Auduna" jest do kupienia na Allegro, tylko 1 tom, ale od czegoś trzeba
                        zacząć i za taniutkie pieniądze, chyba 6zł, jeszcze pięć dni aukcji, wejdź i
                        sprawdź.
                        Pozdrawiamsmile
                        • grenka1 Olaf syn Auduna 30.03.08, 13:52
                          Tylko I tom jest na Świstaku www.swistak.pl/ u
                          użytkownika "juryca" www.swistak.pl/uzytkownicy/juryca.html
                          (bardzo uczciwy facet z Raszyna, kupowałam już u niego
                          książki).Koszt tej książki to 3 zł + koszt wysyłki 6,50 (książka ma
                          478 stron i jest w twardej oprawie) co razem daje 9,50 zł.
                          www.swistak.pl/aukcje/2778836,S-Undset-Olaf-Syn-Auduna-tom-1-jj.html
                          Aukcja kończy się jutro o 7.54.
                          Myślę, że warta tych pieniędzy.
                          • grenka1 Jago ... Olaf syn Auduna 30.03.08, 17:08
                            Link do Allegro:
                            allegro.pl/item335479379_olaf_syn_auduna_2_tomy_sigrid_undset.
                            html
                            Koszt 2 tomów (całość) 8,- zł + 6,60 koszt wysyłki.
                            • iryska2604 Re: Jago ... a czego sie boisz? 30.03.08, 17:33
                              Czemu nie weżmiesz męża i nie skoczysz choć na tydzień nad morze?Tak przed
                              sezonem lub nawet we wrzesniu jak sie boisz tłoku.Jest mnóstwo kwater
                              prywatnych ,nawet niedrogich.Nałykasz sie jodu przynajmniej.Nie wiem czy w tym
                              roku pojadę-kocham morze.Mogę leżeć godzinami na plaży i gapić sie w dal.A jaki
                              wspaniały peeling sie robi piaseczkiem!
                              • jaga_22 Re: Dziewczyny... 30.03.08, 23:10
                                dzięki za pomoc.Już byłam tak blisko i nic narazie nie załatwiłam z
                                książką.Miałam konto na Allegro i okazuje się,że już tam mnie nie ma.
                                Żeby od nowa się zarejestrować,to i tak trzeba potem czekać 2 tyg.
                                na aktywację,no ale nie ma rady muszę jeszcze raz się zarejestrować.
                                Druga przeszkoda to nie mam w internecie konta bankowego ,a nie chce
                                mi się iść na pocztę,lubię jak mi do domu przynoszą.

Irenko namawiam męża,ale wiesz,że bez wędkowania w lecie,to dla
                                niego czas zmarnowany.Trzeba by poszukać takie miejsce żeby mógł
                                moczyć tego kija.To jest jak choroba nieuleczalna.
                                Najlepiej to bym chciała tylko na parę dni,to może by się dał
                                namówić,ale to raczej tylko poza sezonem można tak załatwić .
                                Będę drążyła temat.
                                • grenka1 Re: Dziewczyny... 31.03.08, 11:50
                                  jaga_22 napisała:

> dzięki za pomoc.Już byłam tak blisko i nic narazie nie załatwiłam
                                  >z książką.Miałam konto na Allegro i okazuje się,że już tam mnie nie
                                  >ma.
                                  > Żeby od nowa się zarejestrować,to i tak trzeba potem czekać 2 tyg.
                                  > na aktywację,no ale nie ma rady muszę jeszcze raz się
                                  >zarejestrować.

Jeżeli byłaś zarejestrowana na Allegro, to musisz mieć tam konto.
                                  Wejdź na Allegro kliknij u góry "Moje Allegro" ukaże Ci się miejsce
                                  logowania, wpisz swój nick i niżej hasło i ok.

> Druga przeszkoda to nie mam w internecie konta bankowego ,a nie
                                  >chce mi się iść na pocztę,lubię jak mi do domu przynoszą.

Przecież poczta Ci nie przyjdzie do domu, abyś Ty wpłaciła pieniądze.
                                  A należność za książki możesz wpłacić z konta "mBanku", albo z konta
                                  "inteligo" (czyli PKO BP), lub z "pekao 24" (czyli PeKaO SA).
                                  Te trzy banki na pewno mają swoje konta w internecie, bo z nich
                                  korzystam..
                                • dede43 Re: Dziewczyny... 31.03.08, 16:00
                                  jaga_22 napisała:

>
                                  > Irenko namawiam męża,ale wiesz,że bez wędkowania w lecie,to dla
                                  > niego czas zmarnowany.Trzeba by poszukać takie miejsce żeby mógł
                                  > moczyć tego kija.To jest jak choroba nieuleczalna.
                                  > Najlepiej to bym chciała tylko na parę dni,to może by się dał
                                  > namówić,ale to raczej tylko poza sezonem można tak załatwić .
                                  > Będę drążyła temat.

Polecam Dziwnowo. Dziwna wpada do morza szerokim jakby kanałem,
                                  który jak tam byłam w zeszłym roku był cały obstawiony wędkarzami.
                                  Poszukaj na portalu www.Gulliver.pl kwater, tam o ile pamietam,
                                  można popatrzeć na plan miasta. Najbliżej kanału jest Osiedle
                                  Rybackie. Kwatery poza sezonem, a tak byłam po 20 zł. Można znaleźć
                                  całkiem fajne, z kuchnia do smażenia zdobyczy.
                                  • jaga_22 Grenka !!! 31.03.08, 19:43
                                    chyba niezbyt hasło pamiętałam i chciałam nowego,bo już raz tak robiłam
                                    Zarejestrowałam się od nowa,będę czekała 2 tyg.Mało tego odpowiedzieli mi
                                    oczywiście ,że zmieniają hasło,a na przywitanie dali mi stare logo.
                                    Ja już wiem dlaczego.Jak zmieniałam hasło pierwszy raz ,jest tam rameczka z
                                    literkami,które trzeba wstawić,bo inaczej się jest pozbawiony zmiany hasła.Ja
                                    zmiając hasło nie napisałam tych literek,bo nie doczytałam konsekwencji.Teraz
                                    nowe hasło
                                    już zapisałam,bo mam trudności z zapamiętaniem.W świstaku też się
                                    zarejestrowałam,tylko nie wiem czy konieczne jest zdjęcie,bo ja myslę,że nie.
                                    Dzieci mają konta,to ja nie muszę,tylko te książki były bardzo stare,
                                    a ta nowsza ,to tylko był l tom.

Pia,ja mogę jeszcze długo marzyć i wyobrażać,a jak będę naprawdę chciała,to
                                    pojadę i tu się z Tobą zgadzam.

Dede, Dziwnowo córka zaliczyła,to popytam.W zeszłym roku to ja znalazłam miejsce
                                    dla córki,ale nie pamiętam miejscowości.W każdym razie bardzo blisko morza.Druga
                                    córka jedzie w maju do Dębek.
                                    • grenka1 Jaguś !!! 31.03.08, 20:51
                                      jaga_22 napisała:

> chyba niezbyt hasło pamiętałam i chciałam nowego,bo już raz tak
                                      >robiłam.Zarejestrowałam się od nowa,będę czekała 2 tyg.Mało tego
                                      >odpowiedzieli mi oczywiście ,że zmieniają hasło,a na przywitanie
                                      >dali mi stare logo.Teraz nowe hasło już zapisałam,bo mam trudności
                                      >z zapamiętaniem.W świstaku też się zarejestrowałam,tylko nie wiem
                                      >czy konieczne jest zdjęcie,bo ja myslę,że nie

Kup sobie taki malutki notesik i zapisuj wszystkie nicki i kody (do
                                      Allegro, Świstaka, GG, pocztę zarówno na Outloku jak i gazetową), bo
                                      nie daj Panie Boże padnie Ci komp, to potem będziesz miała problemy
                                      z odtworzeniem wszystkich swoich ustawień.
                                      Będziesz musiała na nowo wszystko zakładać.
                                      Ja od początku, gdy gdzieś się rejestrowałam, to zaraz zapisywałam
                                      sobie jaki nick i jaki kod jest do czego.
                                      • grenka1 Re: Jaguś !!! 31.03.08, 20:54
                                        A na diabła Ci zdjęcie? Czyżbyś planowała występować w wyborach miss
                                        internetu? Normalnie się zarejestruj i żadnego zdjęcia nie wtykaj,
                                        chyba, że będziesz coś sprzedawać to musisz wstawić zdjęcie
                                        przedmiotu, który sprzedajesz.
                  • anerim Re: Czekam juz na letni wyjazd. 29.03.08, 23:13
                    Jaga, nigdy nie byłaś nad morzem???
                    • dede43 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 08:56
                      Moje miłe. Po pierwsze - oszczędzałam cały rok, od zeszłego czerwca,
                      więc żadne faktury mi nie straszne, a benzynę pokrywa córcia,(gaz),
                      za to, że ja funduje resztę. Po drugie - teraz odpoczynek z wnukami
                      jest samą przyjemnością, bo widujemy się za rzadko. Maluchy spędzają
                      czas w przedszkolu, a dobrze wychowana córcia nie "podrzuca" ich
                      babci przy byle okazji. Jak chcę z nimi spędzić czas muszę
                      zdeklarować, że odbiorę je z przedszkola, albo poprostu zaprosić
                      wszystkich na sobotni lub niedzielny obiad.
                      A po trzecie - Norwegia owszem, popieram wszystkich, którzy chcą
                      zobaczyć jej piękno, ale fiordy norweskie są mi w jakimś sensie
                      znane. Przez dwa kolejne urlopy wyjeżdzalam do pracy na truskawki w
                      okolice Drammen. Mieszkałam na samym fiordem i po pracy
                      uskutecznialiśmy kąpiel właśnie w fiordzie. Odkładałam wówczas na
                      samochód. Potem go kupiłam w sprzedaży ekspresowej (tak sie nazywała
                      zapłata podwójnej ceny bez talonu)i w trzecim roku zaraz po zbiorach
                      pojechałam troche pozwiedzać. Przejechałam sie Drogą Trolli (kto był
                      to wie o czym mówię).
                      • aga-kosa Re: Czekam juz na letni wyjazd. 31.03.08, 19:27
                        brawo. Mądra Babcia,mądra mama- córka ,mądre wnuki.Zawszeć to miło wiedzieć,że
                        robię to co chcę a nie to co muszę
                        Co roku w maju siadam na swoje dwa kółka,sakwy, namiocik ,karimata,1000zł.i
                        świat jest mój...
                        Do domu dzwonię późnym wieczorem ,żeby rodzina wiedziała, gdzie byłam, gdzie będę.
                        Wracam ,kiedy mam dość.
                        Jeżdżę solo. Poznaję fantastycznych ludzi. Ładuję akumulatory aga
                        • julinka601 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 31.03.08, 21:04
                          Aga od dzis jestem Twoja fanką!Super!Tak trzymaj!
    • julinka601 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 10:57
      Dołączam sie do fanek skandynawskiej literarury w tym S.
      Undset.Rownież pamietam wypieki na paoliczkach jak czytałam
      Krystynę...

Uwielbiam też morze.W sierpniu jadę na 3 tyg. do
      Kolobrzegu /sanatorium/ Cieszę sie juz dziś.Wyjazd to jest okazja na
      przyjrzenie się swojemu zyciu z dystansu. To zostawienie w domu
      trosk.Jak zamykam drzwi domu przed wyjazdem , to czuję jak wyrastaja
      mi skrzydła...
      • dede43 Re: Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 11:02
        julinka601 napisała:

Wyjazd to jest okazja na
        > przyjrzenie się swojemu zyciu z dystansu. To zostawienie w domu
        > trosk.Jak zamykam drzwi domu przed wyjazdem , to czuję jak
        wyrastaja
        > mi skrzydła...
        Tak, wyjazdy sa fajne, ale skrzydła powinnaś mieć częściej, nie
        tylko z okazji wyjazdu. Przecież życie jest takie krótki. Trzeba
        latać.
        • anerim Re: Czekam juz na letni wyjazd. 30.03.08, 11:09
          Dede, napisz jeszcze chociaż troszkę o Norwegii, proszę!A skrzydła tak,
          codziennie sobie przypiąć chociaż parę piórsmile
          • pia.ed Re: Czekam juz na letni ......... Jaga_22 31.03.08, 11:07
            Nie musisz jechac na daw tygodnie.
            Przeciez mozesz pojechac na pare dni
            i wrocic sama pociagiem gdybys tesknila do meza ...

Dostawione lozko nie bedzie duzo kosztowac,
            zreszta jak wezmiecie ze soba materac
            bo chyba pojechalibyscie samochodem,
            to dzieci moga spac na materacu, a Ty na lozku.

"... no własnie nie widziałam morza.Córka zawsze wyjeżdża co roku
            nad morze z dzieciakami,druga już w maju ma zaklepane.Kiedyś
            powiedziałam, że może z nimi pojadę,ale szybko się wycofałam.Nie
            wiem czy dałabym radę 2 tyg.poza domem ..."
            • jaga_22 Re: Pia... 31.03.08, 11:49
              może kiedyś....spełni się moje marzenie.

• pia.ed RJaga_22 31.03.08, 13:24
                Gdybys rzeczywiscie o tym MARZYLA, to by Ci sie dawno spelnilo ...
                bo:
                "Dla chcacego nie ma nic trudnego"
                • anerim Re: RJaga_22 31.03.08, 21:44
                  A może warto mieć jakieś marzenie w zapasie i czekać na jego
                  spełnienie?smile
                  • jaga_22 Re: RJaga_22 01.04.08, 08:50
                    Anerim masz rację z tym marzeniem,ja naprawdę lubię czekać na spełnienie czegoś
                    miłego.Nie mogę mieć marzeń nierealnych,
                    bo wiem,że np.nigdzie nie wyjadę na saxy za granicę.Natomiast to marzenie jest w
                    moim zasięgu ręki.Kiedyś sobie zapisałam szum morskich fal.
                    Greniu,zapisałam w notesie tam gdzie mam wszystkie adresy i telef.
                    może rzeczywiście kupię sobie taki malutki notesik tylko do kodów,bo trochę
                    tego jest.
                    • anerim Re: RJaga_22 01.04.08, 10:26
                      Jago, ja tak mam z Norwegią i Rzymemsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka