jaga_22 06.05.08, 23:31 www.kardiolo.pl/chromanieprzestankowe.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dede43 Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 07.05.08, 12:36 Niestety to moja choroba, ale trening czyni mistrza. Po trzech latach spacerów z bliźniakami przechodziłam juz bez bólu 500 m. Dużo więcej niz po szpitalnych wlewach polfiliny, które dostawałam raz na kwartał w ilości 20 szt za każdym pobytem w szpitalu. Czyli wytworzyło sie krązenie oboczne, takie własne bajpasy. Teraz dzieciaczki są w przedszkolu, więc babci kondycja spadła - bez bólu tylko 200-250 m. Jestem od kilku lat zakwalifikowana do operacji wymiany tetnicy brzusznej, bo moja miażdżyca dotyczy obu nóg , ale nie mam odwagi. Ciągle liczę, że wynajdą jakieś leki, które uzdrowią nasze zwapnione naczynia krwionośne. Miałam nadzieję na chelatacje, ale - 90% znanych mi naczyniowców wyśmiewa zastosowany lek, podobno nadaje sie do uzdatniania rur, a nie naCZYŃ KRWIONOŚNYCH. A poza tym koszty - jeden wlew 130 zł, potrzeba minimum 25. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 07.05.08, 12:43 Dede...to samo u męża.Mówi,że już godzinę jeżdzi rano na rowerku i jest dużo lepiej.To samo z wieńcówką już nie ma takich bóli. Po prostu wytworzyły się naczynia oboczne. Takie cuda wymymyślają,a na te najgorsze choroby narazie są bezradni. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 07.05.08, 13:12 w latach 70 mieliśmy możliwość żeby mojego męża konsultował prof . Kaniak - była to sława w chorobach naczyń . Wizyta wtedy kosztowała u niego 500 zl.Zbadał męża , kazał mu rzucić palenie i stosować gimnastykę nóg - aby wytworzyło się krążenie oboczne. Ćwiczenie polegało na leżeniu na plecach i pedałowaniu - tak jak by siodełko było b. wysoko - sięgać jak najdalej palcami nóg . kazał też unieść wysoko / ciągle leżąc na plecach / wysoko nogi i kiwać palcami bardzo w dół. Wierzyłam profesorowi , bo powiedział : jeśli pan się nie zastosuje do poleceń to proszę nie przyjeżdżać , bo szkoda mojego czasu i pana pieniędzy. Moje szczęście miało wtedy 38lat nie zastosował się aga Odpowiedz Link
dede43 Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 09.05.08, 06:13 Przecież dlatego tylko zerwałam z paleniem, choć z 15-20 lat za późno. Trzeba było zacząć przy pierwszych bólach. Tylko,że wtedy człowiek sądził, że bóle to z wożenia własnej d... samochopden nawet do kiosku, a nie z choroby. Teraz zasadniczym przyrządem do ćwiczeń nóg w chromaniu jest bieżnia - ustawienie chyba 15 stopni w górę, predkość 3,2 km i hajda. Odpowiedz Link
eska_53 Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 01.10.20, 06:46 Odświeżam dyskusję. Jestem w trakcie walki z chromaniem-bieżnia,rower stacjonarny.Piszcie proszę,że to ma sens,komu pomogło i przyniosło poprawę bez zabiegu. Odpowiedz Link
vermieter Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 01.10.20, 09:44 teraz zaskoczyłem, w Niemczech nazywamy to "Schaufensterkrankheit" od zatrzymywania się przed każdym oknem wystawowym ;D Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chromanie przestankowe i inne choroby 01.10.20, 11:07 vermieter napisał(a): w Niemczech nazywamy to "Schaufensterkrankheit" od zatrzymywania się przed każdym oknem wystawowym ;D W Szwecji prosciej, aby sobie jezyka nie polamac, "fönster- sjuka", doslownie "okienna choroba", ale wiadomo, ze nie chodzi o zagladanie do prywatnych okien, bo ten proceder ma zupelnie inna nazwe Jak zwykle bardzo madra rade podala aga-kosa... zastosuje sie do niej, bo wprawdzie nie musze stawac przy wystawach, ale od jakiegos czasu w nocy dretwieja mi nogi w okolicy kostki i na wlasna reke zaczelam poruszac stopami w gorze zanim wstane. Nie wiem, skad to moglo sie wziac, bo przeciez przez caly rok jezdze rowerem po miescie, nigdy nie palilam i nie mam zylakow ktore moglyby wskazywac na problemy z krążeniem. aga-kosa Ćwiczenie polegało na leżeniu na plecach i pedałowaniu - tak jak by siodełko było b. wysoko - sięgać jak najdalej palcami nóg . kazał też unieść wysoko / ciągle leżąc na plecach / wysoko nogi i kiwać palcami bardzo w dół. Odpowiedz Link