zajbel 12.05.08, 09:14 wiadomosci.onet.pl/1485879,2679,1,przesad_goni_zabobon,kioskart.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: zabobony 12.05.08, 09:51 Nie znałam tych zabobonów.Mama mi tylko mówiła,że kiedyś to przyczepiali do dziecka czerwone wstążeczki,żeby ktoś nie zauroczył. Ja nie przyczepiałam i wszystkie przesądy uważam za szkodliwe. Odpowiedz Link
dede43 Re: zabobony 13.05.08, 07:57 Ja tam niby nie jestem przesądna, bo podobno mam rozum ale..... Czerwona wstążeczkę wiązałam (raczej na czerwonej wiązałam zabawki w wózku), 13-go w piątek nie podejmę żadnej sprawy ani podrózy, wierzę w rozsypana sól i kłótnie itd. Pewnie znalazłabym duż tego co nie zrobie w konkretnych okolicznościach. Odpowiedz Link
zajbel Re: zabobony 13.05.08, 09:14 Niczego z tych rzeczy nie robiłam ale wierzę w tzw złe oko . Mam namacalne przyklady na jego istnienie i wpływ na nasze życie. Wierze że są ludzie zwani wampirami energetycznymi, sama z jednym pracowałam pare lat i ciężko to odczułam. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: zabobony 13.05.08, 18:23 jaki to ciekawy temat . Pięć lat temu jechałam rowerem do Cżęstochowy i zajęło mi to w jedną stronę cztery dni i tyleż powrót - spałam w "Ludzi na trasie " . Spostrzegłam ,że ludzie wierzą w takie "różne" i to bez względu na wiek i miejsce zamieszkania ,czy wykształcenia . Serce mi się kroiło ,że TO zginie razem z ludźmi ,którzy w to wierzą . Część spisałam . Potem na każdym wyjeździe starałam się wypytać ,ale "stosujący " przekazują swoją wiedzę tylko zaufanym . We Wróblewie "Mądra" nawet swojemu synowi nie przekazała , bo on lubił wypić i przekazała to swojemu wnukow i Ludzie jaka to ciekawa dziedzina , tym powinni zająć się psychologowie , bo mnie się wydaje, że COŚ w TYM jest aga Odpowiedz Link
jaga_22 Re: zabobony 14.05.08, 09:17 Aga,a Ty przypadkiem nie pomyliłaś przysłowia i porzekadła,bo w tym przypadku zgadzam się.Jest sporo prawdy w różnych przypowieściach ale nie ma nic wspólnego z zabobonem. Odpowiedz Link
oponentka Re: zabobony 19.05.08, 19:04 PowinnaS pisać: Z A J B E L O W A a nie Z A J B E L. Nazwiska w języku polskim odmienia siE. Serdeczne pozdrowienia , odczucia wzajemne. Odpowiedz Link
grenka1 Re: zabobony 19.05.08, 19:18 oponentka napisała: > PowinnaS pisać: Z A J B E L O W A a nie Z A J B E L. > > Nazwiska w języku polskim odmienia siE. > > Serdeczne pozdrowienia , odczucia wzajemne. Znowu krzyczysz ??? I strzelasz literami jak z kałasznikowa??? Nic delikatności i poszanowania. A gdyby była panienką i nazywała się Jedlig, to co miałaby się podpisywać Jedligówna ? Weź kup sobie koło i ...... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: zabobony 20.05.08, 22:58 O jasna Anielka-co sie dzieje ???2 lata jestem na forum czyli wespół z Grenką,Jagą,Anią - nie mowiac o admince- tworzymy starą gwardię,a tu przychodzą nowe czasy,nowe porzadki i nowe dziewczyny chcą bardzo mocno zaznaczyc swoja obecność.Nie mam nic przeciwko temu,dowartosciowujcie sie ale na miłość boska nie pouczajcie-tym bardziej kiedy nie macie racji!!!Oponentko-zajbel to nick a nie nazwisko i nie bardzo wiemy co to ,jaki rodzaj -wiec jak możemy odmieniać? Odpowiedz Link
grenka1 Re: zabobony 20.05.08, 23:32 iryska2604 napisała: > O jasna Anielka-co sie dzieje ???2 lata jestem na forum czyli >wespół z Grenką,Jagą,Anią - nie mowiac o admince- tworzymy starą >gwardię, No Irenko, ja chyba jestem tutaj troszeczkę dłużej, bo wg "wyszukiwarki" od 29.III.2005 r. Najpierw pisałam na Forum Seniorum, dopóki się nie roleciało, potem na +/- 60, a od 13.XI.2006 r. na tym forum. Odpowiedz Link
zajbel Re: zabobony 21.05.08, 08:38 Bardzo prze[praszam zasiedziałe forumki za to co się stało. Na wszystkich forach używam nicku w postaci własnego nazwiska i do tej pory nigdy nikomu nie zwracałam uwagi na jego odmianę bo skoro to nick to w mianowniku i koniec. Nie wiem co mnie podkusiło aby wdać się w dyskusje z oponentką . Powinnam była sobie darować i zwyczajnie olać ten temat ale skoro nabroiłam to serdecznie przepraszam. Jestem z wami już dobrych pare miesięcy i mam nadzieje pozostać dłużej . Odpowiedz Link
oponentka Re: zabobony 21.05.08, 08:56 Przeczytaj proszę: Re: korzeń ajeru, Autor: ZAJBEL, 19.5. godz. 18,52 ZAJBEL pisze: Zajbel to moje nazwisko po mężu. Nie lubię jak się do mnie mówi ZAJBEL bez słowa pani przed nim...(koniec cytatu). Było jeszcze wiele innych sentencji w tym stylu, których bez odpowiedzi pozostawić nie mogłam. Przyszłam do Was z dobrymi intencjami, jeżel moje towarzystwo jest dla Was niewygodne, trzeba powiedzieć <w naszym salonie jest komplet> Od kilku dni obrzucacie mnie stekiem nieprzystojnych i niestosownych w naszym wieku inwektyw a ja mam siedzieć cicho. Odkąd zaczęłam pisać różnorodność tematów bardzo się zmieniła. Mamy dmokrację, bez obrażania rozmówców możemy mówić co chcemy. Piszesz głupoty, dobrze więc, że wyjaśniłaś s o b i e jak się zwiesz na tym forum. Odpowiedz Link