Dodaj do ulubionych

Self employment

28.10.10, 12:43
Malymi krokami szykuje sie do bycia childminderka i ostatnio zaczelam sie zastanawiac jak to jest z tym samo-zatrudnieniem. Wiem,ze przez piersze 3 miesiace nie trzeba sie rejestrowac. Ale potem jak juz sie rejestrujemy to podajemy jakas date kiedy faktycznie zaczdlismy dzialac-w sensie czy podajemy jakas date do tylu? Bo jak sie prowadzi dzialalnosc to moza pewne zakupy odliczyc,ale czy z zakupami musze czekac do chwli gdy sie zarejstruje? Czy moge kupowac z wyprzedzeniem?
I sprawa ubezpieczenia-wiem,ze sa 3 klasy,ale za cholere nie rozumiem jaka jest roznica miedzy klasa 1 i 2? Moze ktos lopatologicznie wyjasnic?
Dzieki serdeczne
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Self employment 28.10.10, 13:05
      Najlepiej sie zarejestrowac od razu - proste to jak budowa cepa, to nie ma co odkladac :)
      Jezeli chodzi o koszta, to ja nie pomoge, bo nie ponosze zadnych.
      Jezeli chodzi o ubezpieczenie, to klase 2 placa wszyscy, poza ludzmi ze skrajnie niskimi zarobkami - do momentu osiagniecia pierwszego progu podatkowego. To jest jakies 2.5 funta tygodniowo. Od wszystkiego powyzej placisz juz procentowo, ale nie wiem jeszcze jak to dokladnie wyglada, bo sie jeszcze nie rozliczalam.
      • lucasa Re: Self employment 28.10.10, 13:07
        illegal.alien napisała:

> Jezeli chodzi o koszta, to ja nie pomoge, bo nie ponosze zadnych.

z tego co ja pamietam to mozna w koszty wrzucic zakup zabawek, ksiazek, srodkow czystosci, czesc oplat za energie, itd.

A
        • illegal.alien Re: Self employment 28.10.10, 13:13
          Ale ja nie jestem childminderka i moj zawod takich zakupow nie wymaga :) Moglabym pewnie wrzucic dojazdy w koszty, ale i tak raczej nie przekrocze pierwszego progu podatkowego, bo za tydzien koncze 4. miesiac pracy i jest to ostatni miesiac na ten rok podatkowy :)
          • lucasa to illegal.allien 28.10.10, 13:34
            sorry, myslalam, ze tez jestes childminder.
            A
            • illegal.alien Re: to illegal.allien 28.10.10, 13:47
              Nic sie nie stalo :) Nie, nie jestem :) Wykonuje prace biurowa, a samozatrudniona jestem przez przypadek, bo dostalam prace w ciazy i formalnie tak bylo najlepiej/najwygodniej dla mnie i dla szefa :)
              • chuti Re: to illegal.allien 28.10.10, 15:46
                mozesz kupowac z wyprzedzeniem ale musisz sie zmiescic w tym czasie wstecz ktory podasz przy rejestracji. chyba namotalam nieco, mam nadzieje ze wiesz o co mi cho.
                jak masz wiecej pytan postaram sie pomoc, tu lub na priv.
      • galadriella Re: Self employment 28.10.10, 18:39
        illegal.alien napisała:
        > Najlepiej sie zarejestrowac od razu - proste to jak budowa cepa, to nie ma co odkladac :)

Te 3 miesiace na rejestracje nie sa po to, ze to trudne, tylko dla sprawdzenia tej swojej dzialalnosci...
        Jak w ciagu 3 miesiecy dochodzisz do wniosku, ze nie o to chodzilo i nie zamierzasz kontynuowac, to sie nie rejestrujesz i nic nie placisz.
        Jesli zarejestrujesz sie od razu i tez szybko dojdziesz do wniosku, ze nie o to chodzilo, to i tak musisz za ten czas zaplacic NIN i sie wyrejestrowac.
        • kukim Re: Self employment 28.10.10, 18:53
          Wysylalam forme dokladnie w pierwszym dniu rozpoczecia pracy, po 6 tyg dzwonila i dowiedzialam sie ze rejestracja moze zajac do 8 tyg, po 8 tyg kolejny raz dzwonilam i okazalo sie,ze nie dostali mojej formy :/ zalatwilam to telefonicznie i po 6 tyg powinni przyslac mi moj nr. co do wydatkow to mozesz odliczyc za gaz i prad- % zalezy od ilosci godzin tygodniowo. Za council tax, jedzenie,zabawki, srodki higieniczne, srodki czystosci, itp. mozesz podac wydatki na m-c przed rozpoczeciem dzialalnosci, placisz 2 klase podatku. W razie pytan pisz na kukim@op.pl
    • karolina_zet Re: Self employment 28.10.10, 16:09
      1. masz 3 miesiace od momentu rozpoczecia dzialalnosci aby sie zarejestrowac ale na formularzu podajesz kiedy zaczelas dzialalnosc - czyli podac date faktycznego rozpoczecia dzialalnosci - czyli moze byc max 3 mies do tylu.
      2. koszty towarow i uslug zwiazanych z dzialalnoscia z okresu przed rejestracja mozna odliczyc.
      3. klase 1 placa osoby zatrudnione u kogos, klase 2 osoby samozatrudnione ( a wszytskich klas jest 4 a nie 3)

www.adviceguide.org.uk/index/life/benefits/national_insurance_contributions_and_benefits.htm
      powodzenia
      • illegal.alien Re: Self employment 28.10.10, 17:52
        Z tego co wyczytalam (ale moge sie mylic), mozna sie zarejestrowac dluzej niz 3 miesiace do tylu, ale wtedy sie trzeba liczyc z ewentualna kara (maks 100 funtow).
        Ja sie jak ciupaga zarejestrowalam za pozno, bo myslalam, ze do tego niezbedny jest NIN, a mialam niezle przeboje z wyrobieniem NINu, a potem sie okazalo, ze jednak potrzebny nie jest.
        Na razie nie mam ani NINu, ani do mnie nie napisali nic na temat mojego samozatrudnienia, ale obie akcje rozpoczelam :)
    • ciocia_ala Re: Self employment 28.10.10, 18:15
      Ooo, widze, ze jednak zdecydowalas sie na childmidera. Fajnie :)
    • julek_i_ja Re: Self employment 07.11.10, 18:49
      Ja rejestrowałam się 5 lat temu, wtedy było tylko 30 dni na rejestrację.
      Umówiłam się na spotkanie, całość trwała niecałe 10 min. Podawałam oczywiście wsteczną datę - mniej więcej datę wystawienia pierwszej faktury. Od tej daty będziesz się rozliczać i wszystkie zakupione po tej dacie rzeczy związane z prowadzeniem biznesu można odliczyć rozliczając się pod koniec roku podatkowego. Jeśli chodzi o odliczenia - są 2 rodzaje - pierwszy koszt związany z prowadzeniem działalności, typu dojazdy czy opłaty za lokal odlicza się w całości ,a drugi typu kupno sprzętu, odlicza sie jedynie w 40 lub 50% w pierwszym roku i kolejno w małych procentach co roku.
      Tak w ogóle to rozliczenia z samozatrudnienia to kosmos - można oczywiście zapłacić za wyliczenie tego za Ciebie, ale ja lubię utruwać sobie życie i się rozliczałam sama - a najgorsze jest to, że płacisz podatek na koniec roku, do tego dochodzi Class 4 i zaliczka na przyszły rok, więc na koncie trzeba mieć parę tysięcy tylko na to :(
      Za ubezpieczenie płacisz najpierw klasę 2 - ponad 2 funty tygodniowo za cały okres zarejestrowania - rachunki dostawałam kwartalnie. Ponadto zapłacisz za klasę 4 - pewnie podobnie jak ja 8% dochodu (jeśli się nic nie zmieniło - ja już niestety nie jestem na bieżąco) podczas rozliczania z fiskusem.

• kukim Re: Self employment 08.11.10, 11:32
        Pierwszy raz slysze o zaliczce na przyszly rok i class 4 do oplacenia. Mozesz podac wiecej szczegolow?
        • julek_i_ja Re: Self employment 08.11.10, 13:36
          Zobacz podpunkt National insurance contributions na stronie:
          www.hmrc.gov.uk/working/intro/selfemployed.htm
          Tam w ogóle jest wyjaśnione większość rzeczy związanych z self-employmentem.
          Ogólnie rzecz biorąc zapłacisz class 4 w zależności od dochodów (po odliczeniu allowance).

Zaliczkę też musiałam zapłacić - o ile pamiętam to było 50% należnego podatku - na poczet przyszłego roku podatkowego. Rozliczałam się 3 razy, dopiero za ostatnim jej nie płaciłam, bo jest taka opcja, że daję im znać że przewiduję, że w przyszłym roku nie osiągnę takich zarobków (bo np. zamykam działalność lub wracam do Polski) i nie będę płacić żadnego podatku, to wtedy jej nie pobierają.
          • kukim Re: Self employment 08.11.10, 18:22

Juz poczytalam i szczerze mowiac nie mialam o tym pojecia. Dzieki ogromne za link i informacje. pozdrawiam
            • yadrall Re: Self employment 09.11.10, 21:46
              No,ale wszystko zalezy od dochodow-ja raczej nie zakladam,ze zarobie kokosy-raczej dorobie tyle,zeby na rachunki starczylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka