Dodaj do ulubionych

Separacja a problem z mieszkaniem

15.03.11, 00:45
Witam!

Czy ktoś się orientuje na jaką pomoc mieszkaniową może liczyć matka z dzieckiem, która chce się wyprowadzić od męża?
Sytuacja jest taka, że ona pracuje, coś między 20 a 30 godzin tygodniowo, jej dochód roczny to ok. 10 tysięcy funtów, ma tez jakieś tax credits. Dziecko chodzi do przedszkola. Osoba ta chce odejśc od męża ale nie ma dokąd pójść. Żadna agencja przy tych dochodach nie wynajmie jej mieszkania czy domu bo ma za niski dochód. I nieważne, że potem dostałaby housing benefit, agencje nie chcą ludzi z housing benefitem.
Czy jeśli ta osoba zgłosi się do councilu to może liczyć na jakąś pomoc? Czy może aplikować o mieszkanie socjalne i jeśli tak to w jakiej kategorii potrzeb się znajdzie? Ja wiem, że są jakieś bandy, ale zależą one od aktualnej sytuacji mieszkaniowej, a ta babką ma ją obecnie znośną, tyle że już nie chce żyć z mężem alkoholikiem. Czy może zgłosić oficjalnie, że się rozstaje z męzem i że np. w dotychczas najmowanym domu (umowa na nią i męża) zajmuje z dzieckiem jeden pokój, aby zwiększyć swoje szanse na szybszy przydział lokalu socjalnego?
A może council może pomóc jej znaleźc agencję czy landlorda, który zaakceptuje ją z housing benefitem, bo wiadomo, że zarabiając niewiele póki co nie da rady sama opłacić całości mieszkania?

Proszę o poradę osoby które coś wiedzą na ten temat, ewentualnie jakieś linki. Babka jest uczciwa i pracowita, ma oszczędności więc mogłaby zapłacić kaucję za mieszkanie i nawet z góry za miesiąc czy dwa, ale nie za całe sześć miesięcy. Chciałabym jej coś poradzić ale nie znam się na tych przepisach. A może w CBA ktoś będzie jej w stanie dokładnie poradzić co zrobić?
Obserwuj wątek
    • fifka01 Re: Separacja a problem z mieszkaniem 15.03.11, 12:27
      Może się zgłosić do councilu jako osoba, która mieszka z mężem, od którego chce odejść. Powinna dostać mieszkanie socjalne dość szybko. Zwłaszcza, jeśli w tym samsym czasie rozzpocznie procedure rozwodowa lub conajmniej wystąpi o separację. W councilu jest taka grupa potrzebujących, którzy sa zmiszeni mieszkać z bylym partnerem i chcą sie wyprowadzić. I z tego co wiem, to jest dość wysoki band.
    • agg3 Re: Separacja a problem z mieszkaniem 15.03.11, 13:10
      osoba, o ktorej piszesz nie powinna miec najmniejszego problemu w wynajeciem mieszkania.
      dla councilu to zaden priorytet, kobieta ma prace i wystarczajacy dochod aby wynajac mieszkanie. oczywiscie pozniej moze sie starac o housing benefit, a landlardowi nie musi o tym mowic, bo nic jemu do tego.
      • gosia7813 Re: Separacja a problem z mieszkaniem 15.03.11, 21:45
        To nie prawda, ze agencje nie chca z house benefitem. Trzeba pochodzic po agencjach i popytac. Ja jak szukalam mieszkania moze na 20 agencji w 8 powiedzieli mi, ze nie chca takich osob, a reszta nie miala nic przeciwko. Miesiac szukalam i znalazlam mieszkanie dla siebie i dla dzieci.
        A do cuncilu tez warto sie przejsc i zapytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka