Dodaj do ulubionych

must see filmy na DVD ?

16.03.11, 23:09
Dziewczyny,
jako ze sie wyprowadzilam na prowincje i mam teraz mnostwo czasu wieczorami na czytanie i ogladanie telewizji, chcialam zapytac jakie fimly moglybyscie polecic do obejrzenia?

Ostatnio ogladalam 'The experiment' ktory mial byc historia eksperymentu przeprowadzonego przez Zimbargo, ale sie zawiodlam - zaz duzo 'mordobicia' bylo.

Podobal mi sie 'An education', no i ciagle jeszcze nie widzialam 'The King's speech' (choc to jeszcze w kinach).
Chcialabym obejrzec '127 hours' jak wyjdzie na DVD za kilka miesiecy.

Obserwuj wątek
    • jaleo Re: must see filmy na DVD ? 16.03.11, 23:45
      Z ostatniego roku czy dwoch, moge polecic:

"Precious"
      Ten film to dzielo sztuki, od poczatku do konca. Nie latwy do ogladania, ale zostanie z Toba na zawsze. Tylko przygotuj zapas husteczek, ja sie splakalam jak bobr.

"Let the Right One In"
      Koniecznie zobacz oryginal, zanim Cie skusi holiwoodzka przerobka. BTW, dlaczego Hollywood musi robic te przerobki, skoro w 99% procentach wychodza kity nie dorastajace do piet oryginalowi (vide "THe Wicker Man" z Nicolasem Cage, co za gniot i zniewaga dla oryginalu!) Jedyna w miare OK przeobka holywoodzka to bylo "Desperado", i nawet to w duzej mierze dzieki sciezce dzwiekowej. Tak wiec, wracajac to glownego tematu, koniecznie obejrzyj szwedzki oryginal. To jest film jak zaden inny.

"Gran Torino"
      Triumph Clinta Eastwooda. W tym filmie jest wszystko - komentarz obyczajowy, humor, fascynujace postacie, swietna gra aktoska, ciekawa historia i podnoszace na duchu przeslanie.

"The Wrestler"
      Bedziesz sie smiac, plakac i krzywic z odraza ;-) . Mickey Rourke powinien byl dostac Oscara za te role. W tym przypadku przynajmniej takie pocieszenie, ze Sean Penn (zobacz nizej), w rownie swietnej roli. Niech Cie nie zniecheca przekonanie, ze to jest film o amerykanskich zapasach, to jest tylko tlo swietnej historii o sile ludzkiej duszy i serca.

"The Hangover"
      Nie przypuszczalam, ze mi sie ten film podobal, ale jak przyszlo co do czego, to smialam sie do lez. A ten facet z broda to jest niezrownany.

"Milk"
      Ja uwielbiam Seana Penna, jako aktora i rezysera, wg mnie on nigdy zle nogi nie postawi (o ile przymkniemy oko na lata "Madonny". Tutaj zagral tak dobrze, ze oczu nie mozna od niego oderwac.

Disappearance of Alice Creed
      Film nakrecony za kilkadziesiat tysiecy funtow, a trzyma w napieciu lepiej, niz milionowe Holywoodzkie produkcje.

Ze starszych "klasykow" tez moge duzo polecic, ale juz moze jutro ;-)
      • 7oz Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 01:10
        Polecam jak Jaleo Gran Torino a oprócz tego:

Atonement - na podstawie książki Iwana McEvana, znakomita adaptacja a strasznie trudna książka do przeniesienia na ekran.

The constant Gardener - nie umię powiedzieć dokładnie dlaczgo ale urzekł mnie ten film, defenitely my must see. (przy okazji afrykańskich tematów to jeszcze Hotel Ruanda i Goodby Bafana)

The kite runner (znów na podstawie książki) historia skomplikowanej przyjaźni dwóch afgańskich chłopców, trudny, pozostający w pamięci film dzięki, któremu można docenić swoje szczęście.

Inside man - obejrzałam kilka razy, a rzadko mi się zdarza wracać do filmów

The black book - holenderski film z czasów II wojny światowej ale tak odmienny od polskich czy holliwoodzkich produkcji o tych czasach

Z babskich wyciskaczy łez, tych smutnych i tych na podniesienie ducha poleciłabym:

My sister's keepper - totalny wyciskacz łez, też na podstawie książki (ja w ogóle mam słabość do sfilmowanych książek)

The Blind side - z oskarową rolą Sandry Bullock

P.S. I Love you - przeczyszcza oczy, dwa razy oglądałam, dwa razy ryczałam, za każdym razem z innego powodu. Ja go uwielbiam ale nie polecam nikomu kto ma nastrój na wieczór z ambitnym i wymagającym filmem.

Tochę zwariowanych lub dziwnych filmów w stylu:

Burn after reading - znakomita obsada
        The curious case of Benjamin Button
        In Bruge
        Momento

I jeszcze filmy Almodowara jak mam dość angielsko-amerykańskich filmów to robię sobie z nimi taką przerwę, tu je łatwo wypożyczyć. Ostatnio obejrzane to: Broken Embraces oczywiście z Penelope Cruz (tak przy okazji to podabał mi się też "Vicki, Christina, Barcelona" nie lubię, wręcz nie trawię Woodego Alena ale osada w postaci Cruz, Scarlet Johansson i Javier Barden była dla mnie nie do ominięcia, no i ta Barcelona, aż znów chcę tam jechać :) A mój ulubiony film Almodowara to chyba All about my mother ale jego filmy są jak marmite lubisz albo nienawidzisz :)

Z polskich dobrych filmów niewiele mogę polecić, ostatnie masowe produkcje nie są zbyt w moim guście ale zdarzają się np. 33 sceny z życia - DVD ma nawet napisy angielskie więc można razem z Anglikiem obejrzeć :) czy Rewers - czarna komedia z Krystyną Jandą.

No i pewnie mogłabym taki pisać i pisać ale nikt, przez to dalej nie przebrnie ;)
        • annika13 Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 08:59
          My sister's keepper -polecam ksiazke , wedlug mnie film nie jest dobry (nie cierpie cameron)
          ale jak wyzej kolezanka polecam Blind Side.

Ciekawy jest Zombieland, Millenium Trilogy, Black Swan.
          Z ciekawszych seriali to napewno Glee ja osobiscie uwielbiam , ale to zalezy od gustu.
          • annika13 Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 21:34
            Widze ze prawie same filmy z gornej polki ja wybredna nie jestem i lubie ogladac wszystko .

Polecam :
            Kids, Czarny bialy kot, Wysnione zycie aniolow, Jasminum, Up in the air, City of God, Pan`s labirynth, Hotel Rwanda, zawsze i wszedzie pierwsza czesc Matix(albo wszystko z Kaenu), Fight Club, Leon, Trainspotting ....
    • kalasotka Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 10:04
      Niektore z polecanych filmow widzialam i np. Burn after reading moge polecic rowniez.
      Wiekszosc to jednak starsze filmy. Mozliwe, ze widzialas.
      127 godzin troche sie ciagnie, ale na koncu lezka sie kreci.
      W podobnym tonie jest Buried. Krytykowany, ale wg mnie bardzo dobry. Koncowka zaskakujaca. No i znowu mozna sie poplakac.
      Ostatnio widzialam The next three days i moge go smialo zaliczyc do moich ulubionych. Poryczalam sie rowniez i na drugi dzien obejrzalam go jeszcze raz. A nigdy tego nie robie.
      Ze starszych moj ulubiony The notebook.
      Wszystkie to wyciskacze lez widze, ale takie lubie najbardziej.
      • jaleo Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 10:41
        The Black Book (Holenderski) tez bardzo polecam, ta aktorka w glownej roli jest swietna.
        Z Almodovara to bardzo lubie Volver.

Z filmow z ostatnich dwu lat zapomnialam jeszcze dodac "Hunger", tylko ostrzegam, ze to jest film bardzo trudny do ogladania. Ale polecam kazdemu, kto chcialby lepiej zrozumiec historie konfliktu irlandzkiego.

Ze staroci, moje ulubione to
        The Deer Hunter (absolutny klasyk, przez wielu krytykow zaliczany do pierwszej dziesiatki najlepszych filmow wszechczasow)

Last of the Mohicans (oj jak ja lubie Daniela Day Lewisa, poza tym swietna muzyka)

In the Name of the Father (ditto, do tego swienta kreacja Pete Postlethwhite'a, tkory byl chyba najbardziej niedocenionym aktorem naszych czasow)

Into the Wild (znow Sean Penn, tym razem jako rezyser)

The Wicker Man (ale tylko oryginal z lat siedemdziesiatych!)

A Walk on the Moon (malo znany film, ja bardzo lubie Diane Lane jako aktorke, ten film bardzo odpreza)

Bridges of Madison County (znowu Eastwood, znowu sie mozna splakac, swietnie zagrany)

The Godfather (szczegolnie pierwsza i druga czesc, co tu duzo mowic)

Dead Man Walking (znowu Sean Penn, on jest R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-Y-M aktorem)

Three Burials of Melquiades Estrada - nietypowy film, debiut rezyserski Tommy Lee Jonesa
    • gypsi Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 10:32
      Ja ogladam dobrze "odlezane" zwykle, z ostatnich moge polecic "A good year" z Russelem Crowe, "Great expectations", "Shrink" z Kevinem Spacey, "Inception", "Shutter Island" (choc nie lubie Leonardo DiCaprio za bardzo).
      A filmy, ktore moge ogladac w kolko to wszystkie "Jarmusche", "Krolestwo" von Triera, "Dogma", "Clerks I and II", "Mall Rats", "Jay and Silent Bob Strike Again" i 4 serie "Doc Martin".
    • nulki Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 14:23
      Winters Bone
      Get Low z Robertem Duvall
      Juno
      • jaleo Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 15:55
        nulki napisała:

> Get Low z Robertem Duvall

Dzieki, obejrze sobie, bo Duvalla bardzo cenie :-)

> Juno
        Mnie ten film, a dokladniej mowiac, jego glowna bohaterka, niesamowicie irytowala, do tego stopnia, ze musialam sie zmuszac, zeby to obejrzec do konca. Ale wiem, ze wielu ludziom sie podobal.
        • aniaheasley Re: 17.03.11, 16:08
          Nasza cala rodzina zakochala sie w muzyce z tego filmu
          Moje corki wzbudzaja rozbawienie kiedy zaczynaja nucic w sklepie if you want to kill yourself remember that I love you.....

Nikt nie wspomni Shawshank Redemption? Czy to juz przestarzale i nudne? Ja ciagle moge ogladac.
          Wszystko z Audrey Hepburn, Rzymskie wakacje, Sniadanie u Tiffaniego.
          Widze, ze to baaaardzo subiektywne wybory, bo sporo z filmow wymienionych w tym watku to dla mnie po prostu usypiajaca wszech-NUDA. Jak np. Atonement. Podchodzilam pare razy i nie dalam razy do konca. Ta chuda Keira wychodzaca z fontanny, brrrrrrrr :)
          • 7oz Re: 17.03.11, 16:36
            No oczywiście, że subiektywne a jakie mają być? Niesubiektywne czyli masowe w stylu 3, 4 gwiazdki można znaleźć na każdym portalu filmowym czy stronach wypożyczalni i sorry ale ja już się nimi nie sugeruje bo kiepsko podpadam pod rysopis fanki wampirowych romansów i wszelakie mutanty, xmeny, himeny, i inne himery też mnie nie kręcą, pewnie za stara jestem :)

Lubie za to patrzeć na "listy" innych osób bo łatwo mogę wyczuć na podstawie filmów, kóre widziałam czy polecenia tej osoby są w moim guście czy nie, moje filmy najwyraźniej nie są w twoim guście Aniu więc reszty nie próbuj oglądać bo też się możesz zanuuuudzić :)

Shawshank Redemption? No zły nie jest ale na mojej liście miejsca nie znajdzie (za to jeśli cie to pocieszy jest na pierwszym miejscu filmów wszechczasów na Lovefilm www.lovefilm.com/browse/film/top-250/ ) Ja bym z takich klasyków bardziej postawiła na The deer hunter, również ze względu na muzykę.
            A Adrey Hepburn jak najbardziej jako moje guilty pleasures :)
            • aniaheasley Re: 17.03.11, 18:53
              Ale z Twojej reszty wiele innych lubie, wiec tym bardziej mnie Atonement zdziwil.
              Constant Gardener zwlaszcza i Kite Runner, PS I love you tez. Mnie sie z kolei The Deer Hunter troche opatrzyl.
          • jaleo Re: 17.03.11, 17:08
            aniaheasley napisała:

> > Nikt nie wspomni Shawshank Redemption? Czy to juz przestarzale i nudne? Ja ciag
            > le moge ogladac.

Dobry film, ale to chyba KAZDY juz widzial? Sa genialne filmy, ktorych tu nie wymienialam, bo chyba nie ma takiej osoby, ktora nigdy nie widziala "Some Like It Hot" albo Ttiffaniego? Sa natomiast calkiem genialne filmy, ktore z roznych powodow sa mniej znane, np ja sie zdziwilam, jak wielu ludzi nigdy nie widzialo The Deer Hunter :-)

No fakt, trylogie The Godfather wymienilam, a to tez bardzo popularne filmy, ale chyba mnie w tamtym momencie ponioslo... Jesli chodzi o filmy z Pacinem, to powinnam byla wymienic Serpico, tkory jest wg mnie popisem umiejetnosci aktorskich Pacina, nawet bardziej niz The Godfather, a do tego mniej znany film.

> Widze, ze to baaaardzo subiektywne wybory, bo sporo z filmow wymienionych w tym
            > watku to dla mnie po prostu usypiajaca wszech-NUDA. Jak np. Atonement. Podchod
            > zilam pare razy i nie dalam razy do konca. Ta chuda Keira wychodzaca z fontanny
            > , brrrrrrrr :)

Oj tak, zgadzam sie. Dla mnie Atonement to jest jakas pomylka, nie mam pojecia, dlaczego ten film byl tak opiewany przez coponiektorych krytykow (nie wszystkich na szczescie). Nawet moj maz, ktory jest intelektualnym snobem ;-) stwierdzil, ze ten film to byla strata czasu.
            • jaleo Re: 17.03.11, 17:18
              Ano jeszcze zampomnialam dodac Papillon z McQueenem i Hoffmanem, tylko na boga nie ogladaj Hunger i Papillon w tym samym tygodniu ;-)
              • aniaheasley Re: 17.03.11, 18:42
                Ze staroci zupelnych to Cool Hand Luke jeszcze bardzo lubie (nobody can eat 50 eggs).

Syriana (George Clooney i Matt Damon na Bliskim Wschodzie)

Z nowych/nowszych The Reader

Z komedii T.O.G. (the other guys)
                Z serii bezmozgowcow, ale jest na czym oko zatrzymac to: Knight and Day, The Town (jezeli ktos akurat lubi oko na Afflecku zawiesic)

A z ostatnich porazek to tak:

Salt. Mily polski akcent, ale poza tym zupelne nieporozumienie.
                Paul. Lubie pare Pegg & Frost, ale tym razem zupelnie im wedlug mnie nie wyszlo.
                • robak.rawback Re: 17.03.11, 19:45
                  tutaj moze wkleje moja wypowiedz z innego watku o tym samym:

z rekomendacja jak i z gustem - kazdy ma inny wiec trudno cos polecac: ale jesli juz sie ktos pyta to moge powiedziec- to wlasciwie znane filmy sa w wiekszosci:

catch and release -b. lekki dramat z elementami komediowymi - romansowy (ale takie troche indie movie - nie jakis typowo romantic comedy - no! no!)- jennifer garner i timothy olyphant ktory dobrze w nim wyglada, fajna sciezka dzwiekowa

the yellow handkerchief - dramat/romans o relationships - smutnawy - mnie sie bardzo podobal!!
                  nie zrazac sie ze jest denerwujaca nastolatka ktora gra kirsten stewart (akurat to dla niej bardzo pasujaca rola) bo glowne dorosle role to william hurt i maria bello. - ah ten william hurt! niby jakis przecietniak ale podoba mi sie nawet w tymfilmie i bardzo fajnie pokazane to jak sie zakochiwal w obiekcie swoich westchnien

jak sie ktos chce podenerwowac to thriller - arlington road - z jeffem bridgesem i timem robbinsem - sprul mi nerwy (nie lubie robinsa ale jeszcze raz obejrze)

the departed - policyjny, leonardo, mark wahlberg(fajna pyskata rola!) , nicholson, vera farmiga, ... dluugi ale ma pare dobrych twists, fajny, ale nie taki przy ktorym sie odpoczywa z cala rodzina

no country for old men - thriller morderczy - z niechecia sie do tego zabieralam a okazal sie byc fajny pomimo ze coenow - a ich nie za mocno lubie. bardem - swietny jako anton chigurh!

lekkie i smieszne komedie - chodzi o to samo - ze sie byc moze w sobie zakochaja, ale w innej formie, nie slapstick i wcale nie beznadziejne! - szybkie i snappy, glowni bohaterowie fajnie sobie dogryzaja (takie konkretne te filmy - a nie rozmazane romantic comedies)
                  what happens in vegas - diaz i kutcher oraz
                  the proposal - reynolds i sandra bullock
                  - dobre na ogladanie wspolne ze znajomymi, chrupkami i pizza

the heat - z pacino, de niro. ashley judd, val kilmer - policyjno gangsterski i o relationships - michaela manna - smutny troche

benjamin button mnie zmeczyl omg! fajny pomysl na film ale mnie znudzilo to jak ten film nakrecili - taki byl rozwlekly ze mialam wrazenie ze sie tam nic nie dzieje

atonement zyskuje jak sie go do konca obejrzy, tez ogladajac sie zastanawialam czy nie wylaczyc bo mnie lekko irytowal ale zakonczenie na tyle ciekawe ze polecilabym go mimo wsyzstko.

widzialam let the right one in - skandynawska wresje, taka troche atmosfera z komunistycznego blokowca w polsce ale w sumie nic tam sie takiego nie dzieje, wiem ze sporo ludzi mowi ze fajny i dlatego obejrzalam ale w sumie to nie wiem dlaczego mowia ze fajny.

hangover - tak wszyscy mowia ze bardzo smieszny, chyba obejrze to dzis bo sie juz od miesiecy przymierzam do tego

bridges z madison county - bardzo fajny ryczalam jak bobr.

burn after reading - fajny! frances mc dormand mnie irytowala. ale brad pitt mnie skrecil ze smiechu (ooooosborne coooooox ha ha ha) ale to z cyklu filmow co sie jednym podobaja a innym nie

forum.gazeta.pl/forum/w,11918,121857548,121857548,dobry_film_wczoraj_widzialam.html
                  • robak.rawback Re: 17.03.11, 20:09
                    three burials of melquiades estrada - tez widzialam - cos w tym filmie jest! taki do myslenia. tez mi sie podobal. tommy lee jones - lubie go! nie wiedizalam nawet ze to on rezyserowal.

przypomnial mi sie jeszcze
                    the negotiator z kevinem spacey i samuelem l jacksonem - konkretny film akcji ale bez denerwujacych mordobic i poscigow. ciekawy i spacey fajnie zagral.

z cyklu dziwnych o relationships - me and you and everyone we know - alternatywne indie
                    ja nie lubie dzieci w filmach a sporo dzieci sie w tym filmie przewija ale nie ma sie wrazenia ze sa dzieciece. i dorosli i dzieci na pierwszy rzut oka totalnie pokreceni ale potem zdalam sobie sprawe ze wcale nie.
                    ja nie wiem skad rezyserka i odtworczyni glownej roli wytrzasnela tego dzieciaka ale byl niesamowity: stary-malutki. Brandon Ratcliff

www.imdb.com/name/nm1508231/
                    ale jest to film z cyklu ze jednym sie podoba ah oh niesamowity a inny powie totalna nudna makabra so there you go.
                    • jaleo Re: 17.03.11, 20:36
                      No Country for Old Men to jest chyba jedyny film, ktory znam, ktory jest lepszy od ksiazki. Ksiazka jest napisana jak przez polglowka, wiem, ze to miala byc taka maniera, ale strasznie wkurzajaca.

Ja po obejrzeniu Let the Right One In nie moglam spac ze dwie noce, tak mnie ten film poruszyl, niesamowicie atmosferyczny.
                • jaleo Re: 17.03.11, 20:12
                  aniaheasley napisała:

>
                  > Salt. Mily polski akcent, ale poza tym zupelne nieporozumienie.

O, dobrze, ze mnie ostrzeglas, mialam go na liscie w I Love Film, glownie wlasnie ze wzgledu na Olbrychskiego. Ale chyba skresle, bo Jolie NIE TRAWIE, ale myslalam, ze Olbrychski mi wynagrodzi.
    • jaleo Z gatunku lzejszych, pol i bezmozgowych :-) 17.03.11, 20:29
      Komedie trudniej polecac, bo ludzie maja roznie poczucie humoru, mnie sie podobaja:

40 Year Old Virgin - jakies cieplo bije z tego filmu, Carell i Keener sa swietnie dobrani jako para, maja chemie

Knocked Up - z tej samej stajni, co wyzej, doskonale utrzymana rownowaga miedzy rubaszna i romantyczna, aktorzy graja jakos tak "uczciwie".

Deuce Bigalow Male Gigolo - film z takim tytulem bedzie albo swietny, albo beznadziejny, udalo sie to pierwsze.

Sideways - spokojna, taka "underplayed" komedia, z glebszym, niz zykle, dnem.

The Wedding Singer - tu sie odzywa "dziecko lat osiemdziesiatych" we mnie. Uwielbiam te scene w barze, kiedy szafa grajaca puszcza "Hungry Heart"

The Commitments - bo ja tez poniekad jestem dublinski "Northsider", a juz na pewno sercem :-)

Sean of the Dead - moj nastoletni syn mnie zmusil do ogladania, i zasmiewalismy sie do lez

Police Squad! - to co prawda nie film, tylko serial, ale, o ile sie nie myle, wszystkie 6 odcinkow jest na jednym DVD, nie ma tak zlego dnia, zeby mnie to nie rozsmieszylo

The Blues Brothers - absolutna klasyka gatunku. It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark and we're wearing sunglasses. Hit it.
    • nulki Re: must see filmy na DVD ? 17.03.11, 23:42
      The boat that rocked
      • nulki Re: must see filmy na DVD ? 18.03.11, 10:48
        Once www.imdb.com/title/tt0907657/
        Caramel www.imdb.com/title/tt0825236/
        Historie kuchenne www.filmweb.pl/Historie.Kuchenne
        little miss sunshine
        the secret life of words www.imdb.com/title/tt0430576/
        • jaleo Re: must see filmy na DVD ? 18.03.11, 11:30
          nulki napisała:

> little miss sunshine

Little Miss Sunshine jest super!
    • czarny_uk_anka Re: must see filmy na DVD ? 18.03.11, 14:55
      The experiment faktycznie nieciekawy, polecam Seven pounds, wez to tego paczke chusteczek, naprawde swietny film, i Czerwony kapturek historia prawdziwa dla dzieci i dla doroslych tez, niesamowicie fajny film-bajka :)
      • marninor Re: must see filmy na DVD ? 18.03.11, 15:19
        a ja uwielbiam jamiego foxxa i filmy z nim;) zakładnik, prawo zemsty, ray...
      • ta_ruda Re: something the lord made 20.03.11, 11:05
        dzieki za wszystkie rekomendacje, spisalam tytuly tych ktorych nie widzialam jeszcze i bede ogladac.

A ja wczoraj obejrzalam 'Something the lord made' - bardzo ciekawy film oparty na faktach, o Ameryce w latach 20-60tych. Polecam! www.imdb.com/title/tt0386792/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka