Dodaj do ulubionych

Dentysta na NHS

18.05.11, 15:34
Do tej pory zeby leczylam w PL-nie bylo tego wiele. Ale teraz do Pl sie nie wybieram,a mam dziure w zebie-w 8 przy samym dziasle. Mysle,ze leczenie nie bedzie przyjemne i moze bolec. Juz sie zapisalam do przychodni i w ciagu miesiaca bede miec wizyte (zab nie boli obecnie). Tylko sie zastanawiam czy leczenie bedzie bolalo czy dentysta zatosuje znieczulenie?
Co jest objete leczeniem zebow na NHS? Jezeli przychodnia przyjmuje pacjentow z NHS to czy mozna sobie doplacic za jakies dodatkowe uslugi?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Dentysta na NHS 18.05.11, 15:41
      Mozna doplacic jesli chce sie cos ekstra.
      NHS finansuje znieczulenia, ale ostatnio mialam tego typu ubytek robiony i nie bolalo, wiec nie martw sie na zapas.
    • mamakostka Re: Dentysta na NHS 18.05.11, 22:43
      Witam!!
      W kazdym przypadku (priv i NHS) zastrzyk wliczany jest w cene i nie placi sie za niego osobno. To, czy dostaniesz znieczulenie zalezy od tego jak duzy jest ubytek i jak gleboko siega- czasem zastrzyk jest bardziej nieprzyjemny od samego borowania i wtedy pytamy pacjenta, czy woli miec znieczulenie czy nie (szczegolnie jesli mowa o dolnych osemkach).
      Leczenie na NHS obejmuje wsztstkie zabiegi lecznicze a nie obejmuje zabiegow kosmetycznych. Roznice sa takie, ze przy tylnych zebach NHS finansuje plomby amalgamatowe (choc jesli dentysta uzna, ze w Twoim przypadku lepsza bedzie inna plomba niz amalgamat to moze wykonac inna) oraz koronki zlote lub srebrne zamiast porcelanowych (mozesz za te zabiegi dodatkowo zaplacic jesli je preferujesz). Wszystkie inne zabiegi nie roznia sie zupelnie od prywatnych!!! Ludzie mysla, ze zabiegi na NHS sa gorsze niz prywatne- przynajmniej u mnie sa tekie same, takie samo czyszczenie, plomby, materialy...
      Przed robieniem czegokolwiek dentysta powienien Cie poinformowac i opcjach, szczegolach kazdego zabiegu i ewentualnych kosztach.
      Pozdrawiam
      • yadrall Re: Dentysta na NHS 18.05.11, 22:51
        Dzieki kochana!
        Ubytek jest w dolnej osemce wlasnie,ale nie od gory tylko z boku-na wysokosci dziasla sie zaczyna i idzie w dol... I neistety wydaje sie,ze jest on duzy i gleboki...
        Troche sie boje czy lekarz nie uzna,ze jest to zab do wyrwania. Szkoda mi akurat tej osemki,bo juz z tej strony nie mam "6". Pozostalych "8" pozbylam sie lata temu-juz wylazily czarne od prochnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka